0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mostantól Kínába is exportálhatnak a magyar méhészek

A mostani megállapodásnak köszönhetően valamennyi magyarországi méztermelő előtt megnyílhat a lehetőség, hogy a kínai piacra juttassa a kiváló minőségű magyar mézet - jelentette be Fazekas Sándor. A jövőben az együttműködés kiterjedhet a különleges termékek piacán való megjelenés érdekében folytatott e-kereskedelemre, az agrárdigitalizációval kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok cseréjére.

Amint arról már korábban is írtunk, Kínában az európai elvárásoknak megfelelő méz pedig egyszerűen nem található meg a polcokon. az igazi mézért a fogyasztók hajlandóak jóval többet is fizetni. A mézkülönlegességekre pedig kifejezetten erős az igény. Ezt a piaci rést pedig a magyar méhészeknek is érdemes lenne feltérképezni.

Most elhárult e lehetőség elől az adminisztratív akadály is.

A tartományokkal való együttműködés kiszélesítése és a tudományos együttműködés fejlesztése mellett számos további mezőgazdasági együttműködésre is lehetőség nyílik a magyar-kínai magas szintű tárgyalások eredményeként – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Az agrártárca vezetője a megbeszéléseket követően partnerével aláírta a Kínába irányuló méz exportjáról szóló megállapodást.

Fazekas Sándor elmondta: a magyar-kínai agrárkapcsolatok terén a kormány a tartományokkal való közvetlen együttműködés bővítésére helyezi a hangsúlyt. A jövőben az együttműködés kiterjedhet a különleges termékek piacán való megjelenés érdekében folytatott e-kereskedelemre, valamint az agrárdigitalizációval kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok cseréjére a tárca közleménye szerint.

A felek egyetértettek abban, hogy a jövőben szorosabbra fűzik az agrárerdészet terén kialakítandó kapcsolatokat. Az agrárerdészet különösen fontos abból a szempontból, hogy annak fejlesztése egyszerre védi a vízbázist és a talajt, miközben növeli a talajban megkötött és hosszú távra is elraktározható szén mennyiségét, mérsékelve a légkörben jelenlévő üvegházhatású gázok mennyiségét.

A mostani megállapodásnak köszönhetően valamennyi magyarországi méztermelő előtt megnyílhat a lehetőség, hogy a kínai piacra juttassa a kiváló minőségű magyar mézet – húzta alá az agrártárca vezetője.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu