0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Egyes méhek „jobbszárnyasok” míg mások inkább „balszárnyasok”

Ausztrál tudósok fedezték fel, hogy a méheknek is lehetnek preferált „jobb-vagy balkezes” repülési irányaik. Amíg azonban az embereknél több a jobbkezes, addig a méhek közt egyenlően oszlanak meg a jobb és baloldalt preferálók.

A tudósok úgy vélik, hogy a világon elsőként fedezték fel a mézelő méhek egyedi kormányzási szokásait, amennyiben olyan akadállyal szembesülnek, ahol az átjutáshoz két kisebb résből kell átrepülniük az egyiken.

A vizsgált méhek 45 százaléka hajlamos volt mindig ugyanabban az irányban kerülni, míg 55 százalékuknál nem tudtak ilyen hajlamot kimutatni.

A Queenslandi Egyetem kutatói arra is rájöttek, hogy amíg az emberek között inkább jobbkezesek találhatók nagyobb számban, addig a méhek közt egyenlően oszlanak meg a jobb és baloldalt preferálók.

„Amikor a két nyílás egyenlő széles volt, mindkettőt ugyanolyan valószínűséggel választották, és a méhek 55 százaléka nem mutatott nagyobb hajlandóságot egyik oldal felé sem”

mondta Mandyam Srinivasan professzor s Queenslandi Egyetemről.

„Az emberekkel ellentétben, akik nagyrészt jobbkezesek, néhány méh főleg balra, néhány inkább jobbra repült, míg másoknál nem volt ilyen erős az irányultság, megint másoknál pedig nem volt kimutatható semmilyen preferencia.”

A kutatók úgy is elvégezték a tesztet, hogy az akadályon a rések különböző méretűek voltak.

Ez kétségtelenül arra sarkallta a méheket, hogy a szélesebb résen repüljenek át – de azoknál a példányoknál, melyeknél korábban kimutatták a „jobb vagy balszárnyasságot”, tovább tartott a döntéshozatal, amikor az általuk preferált irányú rés volt a szűkebb.

„Úgy gondoljuk, hogy ezek az egyedi irányultságok segítik a repülés hatékonyságát a méhrajon belül, amikor zsúfolt területen repülnek keresztül” mondta Srinivasan professzor.

„A repülő rovarok folyamatosan szembesülnek azzal a kihívással, hogy a sűrű aljnövényzeten keresztül repülve hatékony, biztonságos és ütközés-mentes útvonalakat válasszanak.”

„Tudtunkkal ez az első tanulmány, mely rávilágít a mézelő méhek egyedeinek eltérő irányultságára” írják a PLOS One folyóiratban megjelent publikációban.

„Az eredményeink azt mutatják, hogy populációs szinten a méhek nem mutatnak „kezességet” az irányválasztás során, azonban az egyes méhegyedek a szokásostól eltérő hajlamokat mutatnak, ami az erős baloldali irányultságtól a zéró irányultságon át az erős jobboldali irányultságig terjed.”

Korábbi tanulmányok már rámutattak arra, hogy egyes madárfajoknál is megfigyelhetőek előnyben részesített repülési irányok – ez a tulajdonság pedig segíthet elkerülni a csapatos repülés során az ütközéseket.

Forrás: telegraph.co.uk