Back to top

Növekedhet a kkv-export?

Összefogás, a feldolgozás erősítése, valamint a kis- és középvállalkozások exportra ösztönzése kellene leginkább a versenyképesség átfogó javításához – hangzott el a Világgazdaság által a témában tartott konferencián Budapesten.

A feldolgozás erősítése, és a termékpálya szereplőinek összefogása segíthetné leginkább a versenyképes magyar élelmiszerexportot – ez volt a legfőbb megállapítása annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amelyet a Világgazdaság versenyképességről szóló konferenciáján rendeztek.

Az eseményen Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti osztályának vezetője kifejtette: a kertészeti ágazat teljes termelési értéke ma Magyarországon 400 milliárd forint körül alakul, amelynek kétharmadát a zöldség-gyümölcs ágazat adja. A szektor által korábban megalkotott stratégia ezt jelentősen növelné, amelyhez elsősorban öntözés kellene, valamint a termelői összefogás és a feldolgozás versenyképesebbé válása.

VG-konferencia
VG-konferencia

Miközben a hazai kis- és középvállalkozások a hozzáadott érték 43 százalékát adják, és a hazai munkavállalók mintegy 70 százalákét foglalkoztatják, a magyar exportban csak 17 százalékkal vesznek részt – mondta el Urbán Zoltán a rendezvényen. Az EXIM vezérigazgatója hozzátette: céljuk ezért az, hogy ezt a vállalkozói kört minél inkább bevonják a külkereskedelembe, és hozzásegítsék őket az exportiacokhoz. Két év alatt az Eximbank megduplázta a kkv-ügyfelek számát: 2015-ben még 617 mikro-, kis- és középvállalkozás volt az ügyfelük, míg idén szeptemberben már 1125. Az Eximbank portfóliójában a kkv-k aránya 84 százalék, míg a volument nézve 38 százalékot tesznek ki – tette hozzá.

Ennek eredményeképp az idei harmadik negyedév végén az Eximbank teljes hitelállománya 862 milliárd forint volt. Szeptember végéig 257 milliárd forintot helyeztünk ki. Ezzel az exporthoz mintegy 134 milliárd forinttal, a nominális GDP-hez 112 milliárd forinttal, míg az adóbevételekhez összesen csaknem 40 milliárd forinttal járult hozzá a bank tevékenysége – jelentette ki Urbán Zoltán.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Versenyképes a magyar hal?

Az agráripar képviselőivel telt meg a bajai turisztikai központ július 11-én. A vendégek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei szervezete által megtartott szakmai nap alkalmából látogattak el a városba. A konferencián elhangzó előadások során a résztvevők tájékoztatást kaptak a hazai hal- és vadgazdálkodást érintő fejlesztésekről és jövőbeli tervekről.

Növelnék a hazai almafogyasztást

A korábbi években az alma felvásárlási ára igen hullámvasútszerű tendenciát mutatott, nem kevés fejtörést okozva ezzel a megyei gazdálkodóknak. Azért, hogy az árak hosszabb távon kiegyenlítettebbé váljanak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyeztetésre hívta az ágazat résztvevőit.

Búza aratása Zalában: a hektáronkénti átlaghozam 4,8 tonna

Az őszi búza 12 százalékát aratták le, az 5 ezer hektáron termelt őszi árpa betakarítás pedig már befejeződött - közölte Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

Már a dinnyepiac sem a régi

Új fogyasztói igények jelentek meg a dinnyepiacon, a régebben ismert 8-10 kilós görögdinnyék helyett egyre inkább a kisebb, „fridzsiderdinnyéket” keresik a vevők, valamint népszerűek a magnélküli és sárgahúsú fajták is.

Ovisok ismerkedtek a tanyasi élettel

Nemesvámos A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztató fórumsorozatot szervezett, amelynek keretében óvodások hallhatnak előadást a mezőgazdaság sokszínűségéről.

Az országos átlagnál jobb a búzatermés Tolnában

Az országos átlagot meghaladó termést takarítottak be eddig Tolna megyében őszi árpából, őszi búzából és repcéből, a búza minősége azonban elmarad a várttól - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei igazgatója az MTI-nek.

Véget érhet az üvegkrízis: ismét termel az orosházi öblösüveggyár

Az orosházi öblösüveggyárban 20 millió eurós beruházással elkészült az új kemence, így újra indult a termelés 145 nap után - közölte az átadási ünnepség előtt az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. ügyvezetője az MTI-vel Orosházán.

Idén nyolcadjára gyűjtenek a Magyarok Kenyeréhez

Idén nyolcadik évébe lépett a Magyarok Kenyere program. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főszervezésében és a MAGOSZ együttműködésével megvalósuló jótékonysági kezdeményezés keretében a Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet szétosztják a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek.

Vadászok ünnepe Parádfürdőn

Hétvégén Parádfürdőn gyűltek össze Heves megye vadászai. Az EGERERDŐ Zrt. által is támogatott mátrai vadásznap sok érdeklődött vonzott, a borús időjárás ellenére is kígyózó kocsisorok alakultak ki a délelőtti órákra. Az egész napra szóló színes programok között íjászat, solymász bemutató, kiállítások, vadászkutya bemutató és kirakodó vásár is várta a vadászat szerelmeseit.

Nem mondunk le a mirelit zöldségről

Új, biztonságos beszerzési forrás után néznek a kereskedelemi láncok a nagy mennyiségű gyorsfagyasztott termék visszahívását okozó lisztériafertőzés miatt. A magyar MIRELITE MIRSA Zrt.-nél sorra jelentkeznek be a kereskedelmi láncok, és a vásárlók érdeklődése is megugrott a MIRELITE márkájú termékek iránt - adta hírül a vállalat, amely ősszel nyitja meg 4-ik gyártóüzemét.