Back to top

Növekedhet a kkv-export?

Összefogás, a feldolgozás erősítése, valamint a kis- és középvállalkozások exportra ösztönzése kellene leginkább a versenyképesség átfogó javításához – hangzott el a Világgazdaság által a témában tartott konferencián Budapesten.

A feldolgozás erősítése, és a termékpálya szereplőinek összefogása segíthetné leginkább a versenyképes magyar élelmiszerexportot – ez volt a legfőbb megállapítása annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amelyet a Világgazdaság versenyképességről szóló konferenciáján rendeztek.

Az eseményen Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti osztályának vezetője kifejtette: a kertészeti ágazat teljes termelési értéke ma Magyarországon 400 milliárd forint körül alakul, amelynek kétharmadát a zöldség-gyümölcs ágazat adja. A szektor által korábban megalkotott stratégia ezt jelentősen növelné, amelyhez elsősorban öntözés kellene, valamint a termelői összefogás és a feldolgozás versenyképesebbé válása.

VG-konferencia
VG-konferencia

Miközben a hazai kis- és középvállalkozások a hozzáadott érték 43 százalékát adják, és a hazai munkavállalók mintegy 70 százalákét foglalkoztatják, a magyar exportban csak 17 százalékkal vesznek részt – mondta el Urbán Zoltán a rendezvényen. Az EXIM vezérigazgatója hozzátette: céljuk ezért az, hogy ezt a vállalkozói kört minél inkább bevonják a külkereskedelembe, és hozzásegítsék őket az exportiacokhoz. Két év alatt az Eximbank megduplázta a kkv-ügyfelek számát: 2015-ben még 617 mikro-, kis- és középvállalkozás volt az ügyfelük, míg idén szeptemberben már 1125. Az Eximbank portfóliójában a kkv-k aránya 84 százalék, míg a volument nézve 38 százalékot tesznek ki – tette hozzá.

Ennek eredményeképp az idei harmadik negyedév végén az Eximbank teljes hitelállománya 862 milliárd forint volt. Szeptember végéig 257 milliárd forintot helyeztünk ki. Ezzel az exporthoz mintegy 134 milliárd forinttal, a nominális GDP-hez 112 milliárd forinttal, míg az adóbevételekhez összesen csaknem 40 milliárd forinttal járult hozzá a bank tevékenysége – jelentette ki Urbán Zoltán.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tisztul a kép a KAP körül, de vannak még fehér foltok

A Copa-Cogeca (CC) 2018. október 10-12. között Linzben megrendezett Európai Gazdálkodói Kongresszusa olyan stratégiai fontosságú témák megvitatására helyezte a hangsúlyt, mint a következő uniós Többéves Pénzügyi Keret (MFF), a jövőbeli Közös Agrárpolitika (KAP), nemzetközi kereskedelmi vonatkozások, illetve a Brexit következményei.

Tovább bonyolódnak az uniós agrárkifizetések?

Az Európai Unió 2021-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában (KAP) az uniós kifizetések szerkezete nem, viszont az igénybevételi, valamint a végrehajtási szabályok várhatóan bonyolultabbá válnak - mondta Feldman Zsolt.

Módosultak egyes agrártámogatásokat szabályozó rendeletek

2018. október 5-én megjelent a Magyar Közlönyben az egyes mezőgazdasági támogatásokat szabályozó miniszteri rendeletek módosításáról szóló 28/2018. (X.5.) AM rendelet. A jogszabály több, támogatási témájú rendeletet is módosít, melyeket az alábbiakban foglal össze a NAK.

Visszatérítéseket utal a Magyar Államkincstár

A Magyar Államkincstár megkezdi a 2017. évi pénzügyi fegyelem alkalmazásából eredő visszatérítések kifizetését. Ennek érdekében az ügyfeleknek célszerű ellenőrizniük a korábban megadott adatok helyességét.

Keresett a magyar szilva külföldön is

Évente átlagosan 1,3 kg szilvát fogyasztanak a magyarok: a gyümölcs frissen, lekvárként, befőzve és pálinkaként is népszerű. A hazai szilvaültetvények több mint fele Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Pest megyében található. A minőségi magyar friss szilva és szilvapüré külföldön is keresett.

Haladék az illegális kutakra?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezte az illegális kutak moratóriumának 2020-ig történő meghosszabbítását. Erről a napokban tárgyal a kormány.

Az idei év hőse a jégkárt mérséklő rendszer

Május 1-jén kezdte meg működését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kiépített országos jégkármérséklő rendszer. Heves megyében azóta többször, s nem ritkán több napig is működtek ezek a berendezések, így a jégkárbejelentések 87 százalékkal csökkentek a tavalyi időszakhoz viszonyítva.

Mi lesz a magánerdőkkel?

A stabil birtokszerkezet megteremtése és az igényekre szabott támogatáspolitika kialakítása jelenti ma a legnagyobb kihívást a magánerdő-gazdálkodásban – jelentette ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége 2018. október 5-én rendezett éves nagyrendezvényén, Egerváron.

Elkezdődött a homoktövisszüret

Elkezdődött a homoktövisszüret Jászszentandrás határában. Idén is bő termés várható, ami jócskán ad munkát a helyieknek. Egyre kevesebb a közfoglalkoztatott dolgozó, ezért a kétkezi munkát igénylő betakarítás olykor nehézségekbe ütközik. A piac telített, ez pedig folyamatos termékmegújításra ösztönözi a feldolgozást végző szociális ­szövetkezetet.

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozásról "tanulhatunk együtt"

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Tanuljunk együtt” című ingyenes szakmai programsorozatának keretein belül az őszi félévben is meghirdeti a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás tematikájú rendezvényét.