Back to top

Növekedhet a kkv-export?

Összefogás, a feldolgozás erősítése, valamint a kis- és középvállalkozások exportra ösztönzése kellene leginkább a versenyképesség átfogó javításához – hangzott el a Világgazdaság által a témában tartott konferencián Budapesten.

A feldolgozás erősítése, és a termékpálya szereplőinek összefogása segíthetné leginkább a versenyképes magyar élelmiszerexportot – ez volt a legfőbb megállapítása annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amelyet a Világgazdaság versenyképességről szóló konferenciáján rendeztek.

Az eseményen Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti osztályának vezetője kifejtette: a kertészeti ágazat teljes termelési értéke ma Magyarországon 400 milliárd forint körül alakul, amelynek kétharmadát a zöldség-gyümölcs ágazat adja. A szektor által korábban megalkotott stratégia ezt jelentősen növelné, amelyhez elsősorban öntözés kellene, valamint a termelői összefogás és a feldolgozás versenyképesebbé válása.

VG-konferencia
VG-konferencia

Miközben a hazai kis- és középvállalkozások a hozzáadott érték 43 százalékát adják, és a hazai munkavállalók mintegy 70 százalákét foglalkoztatják, a magyar exportban csak 17 százalékkal vesznek részt – mondta el Urbán Zoltán a rendezvényen. Az EXIM vezérigazgatója hozzátette: céljuk ezért az, hogy ezt a vállalkozói kört minél inkább bevonják a külkereskedelembe, és hozzásegítsék őket az exportiacokhoz. Két év alatt az Eximbank megduplázta a kkv-ügyfelek számát: 2015-ben még 617 mikro-, kis- és középvállalkozás volt az ügyfelük, míg idén szeptemberben már 1125. Az Eximbank portfóliójában a kkv-k aránya 84 százalék, míg a volument nézve 38 százalékot tesznek ki – tette hozzá.

Ennek eredményeképp az idei harmadik negyedév végén az Eximbank teljes hitelállománya 862 milliárd forint volt. Szeptember végéig 257 milliárd forintot helyeztünk ki. Ezzel az exporthoz mintegy 134 milliárd forinttal, a nominális GDP-hez 112 milliárd forinttal, míg az adóbevételekhez összesen csaknem 40 milliárd forinttal járult hozzá a bank tevékenysége – jelentette ki Urbán Zoltán.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A termelőket védi az új EU-s irányelv

Az Európai Unió új szabályozási javaslatot tett közzé, amely a mezőgazdasági termelők, valamint a kis- és középvállalkozások élelmiszer-ellátási láncban betöltött szerepének és versenyfeltételeinek javítását célozza meg. A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok ellen hozott javaslatban érvényesül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara álláspontja is.

Netes keresőn követhetjük a legjobb piacokat

Egyre népszerűbbek a termelői piacok, már 260 működik belőlük az országban. A termelői piacokon mindenki a saját maga által termelt, előállított árut értékesítheti, egyre több vásárló keresi ezt a közvetlen értékesítési formát. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara internetes piackeresője gazdáknak és vásárlóknak is hasznos: mindenkinek megmutatja, hol talál ilyen piacot, vagy akár konkrét terméket.

Elhúzódó kifizetések miatt csökkent a 2017-es támogatások összege

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet elkészítette az agrár-és vidékfejlesztési támogatások 2017-es összesítését. A teljes támogatási keret 79 százaléka származott EU-s forrásból.

Tavaszi határszemle: jól teleltek a vetések, bizakodhatnak a gazdák

Az idei enyhe, általában hótakaró nélküli telet viszonylag jól átvészelték az őszi vetések. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése szerint az 1,6 millió hektáros őszi vetésű kalászos gabona és őszi káposztarepce vetésterület 90 százalékán jó vagy közepes minőségűek a növényállományok.

Többezer iskoláshoz ért el a kamara egészséges táplálkozást népszerűsítő akciója

Zalából indult, Borsodban zárult: körbeért az országban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Itthonról Otthonra” nevű iskolai tájékoztató fórumsorozata. Ennek keretében mind a 19 megyében egy-egy általános- illetve középiskolában összesen 3500 diák hallhatott előadást a mezőgazdaság sokszínűségéről, a tudatos fogyasztásra fókuszálva. Tervezik a folytatást és az óvodások bevonását is.

Lendületben a homoktövis

Egy éve alakult meg a homoktövis termesztőket összefogó Első Magyar Homoktövis Mezőgazdasági Szövetkezet. Termékeiket bestberry.hu márkanév alatt forgalmazzák. Ezt a sokrétű egészségvédő hatással rendelkező növényt körülbelül százan termesztik hazánkban, közülük harmincheten alkotják jelenleg a szövetkezetet.

Taroltak a szürkebarátok a Veszprém megyei borversenyen

A badacsonyi fehérborok értek el kiemelkedő eredményt a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben megrendezett borversenyen. A három legmagasabb pontszámot elért bor indulhat a Vinagora Nemzetközi Borversenyen is.

Zalát negyven ezüst-jodid generátor védi a jégkártól

Zala megyében is telepítik a jégkármentesítés részét képező talajgenerátorokat. Az országos védelmi rendszer összesen 986 generátorból áll, mely a Nemzetei Agrárgazdasági Kamara tervei szerint májusban lép működésbe.

Autóipari megoldások az élelmiszertermelésben

Nagyszabású nemzetközi konferencián vitatták meg a világ vezető élelmiszeripari cégei, kutatói az élelmiszertermelés jövőjét, technológiai fejlődésének lehetőségeit Budapesten. A környezetvédelem, a fenntartható gazdálkodás kialakítása, illetve a biotechnológiai állt az előadások középpontjában.

Kukoricamalom épül Karcagon

A Jászföld Zrt. 1,5 milliárd forintos beruházással 120 tonna/nap kapacitású kukoricamalmot épít Karcagon, a volt rizshántoló területén. Az új malom 2019-ben kezdi meg a termelést.