Back to top

Növekedhet a kkv-export?

Összefogás, a feldolgozás erősítése, valamint a kis- és középvállalkozások exportra ösztönzése kellene leginkább a versenyképesség átfogó javításához – hangzott el a Világgazdaság által a témában tartott konferencián Budapesten.

A feldolgozás erősítése, és a termékpálya szereplőinek összefogása segíthetné leginkább a versenyképes magyar élelmiszerexportot – ez volt a legfőbb megállapítása annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amelyet a Világgazdaság versenyképességről szóló konferenciáján rendeztek.

Az eseményen Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti osztályának vezetője kifejtette: a kertészeti ágazat teljes termelési értéke ma Magyarországon 400 milliárd forint körül alakul, amelynek kétharmadát a zöldség-gyümölcs ágazat adja. A szektor által korábban megalkotott stratégia ezt jelentősen növelné, amelyhez elsősorban öntözés kellene, valamint a termelői összefogás és a feldolgozás versenyképesebbé válása.

kerekasztal.jpg

VG-konferencia
VG-konferencia

Miközben a hazai kis- és középvállalkozások a hozzáadott érték 43 százalékát adják, és a hazai munkavállalók mintegy 70 százalákét foglalkoztatják, a magyar exportban csak 17 százalékkal vesznek részt – mondta el Urbán Zoltán a rendezvényen. Az EXIM vezérigazgatója hozzátette: céljuk ezért az, hogy ezt a vállalkozói kört minél inkább bevonják a külkereskedelembe, és hozzásegítsék őket az exportiacokhoz. Két év alatt az Eximbank megduplázta a kkv-ügyfelek számát: 2015-ben még 617 mikro-, kis- és középvállalkozás volt az ügyfelük, míg idén szeptemberben már 1125. Az Eximbank portfóliójában a kkv-k aránya 84 százalék, míg a volument nézve 38 százalékot tesznek ki – tette hozzá.

Ennek eredményeképp az idei harmadik negyedév végén az Eximbank teljes hitelállománya 862 milliárd forint volt. Szeptember végéig 257 milliárd forintot helyeztünk ki. Ezzel az exporthoz mintegy 134 milliárd forinttal, a nominális GDP-hez 112 milliárd forinttal, míg az adóbevételekhez összesen csaknem 40 milliárd forinttal járult hozzá a bank tevékenysége – jelentette ki Urbán Zoltán.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek voltak 2017 legdrágább borai

Közönséges halandó el sem tudja képzelni, hogy egyes gyűjtők mennyi pénzt képesek áldozni egy-egy palack muzeális borra. A Sotheby’s és a Christie’s aukciósházak összegyűjtötték és közreadták a 2017-es év legdrágábban eladott bortételeit. Tízből nyolc tétel Burgundiából származott.

Január végén kezdődik a Jéger-kezelők oktatása

Idén május végén már élesben tesztelik a gazdák és a kamara az országos jégkárenyhítő rendszert. Már zajlanak a beszerzésekhoz szükséges közbeszerzések, a generátorkezlők toborzása is végéhez közeledik - közölte érdeklődésünkre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A biomassza sokrétű felhasználásáról

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Földművelésügyi Minisztérium és az Agrárgazdasági Kutató Intézet együttműködésének köszönhetően olvasható már magyar nyelven is a „A biomassza-alapú gazdaság alapjai: A bioalapú társadalom” című dán kiadvány.

NAK: milliárdok tájékoztatásra

A falugazdász hálózatot nevezte Győrffy Balázs a NAK legfontosabb szolgáltatásának, hiszen a rendszer tavaly 120 ezer kérelem beadásában segédkezett. Az agrárkamara idén 7,8 milliárdot fordít a hálózat fenntartására, valamint tájékoztatásra.

Nem tett jót az enyhe tél a tűzifa kereskedelemnek

Piaci körképünkben erdőgazdaságokat és tüzépeket kérdeztünk meg arról, hogy az időjárási viszonyok miatt hogyan alakult a termelés, a kereslet és az árak. Az erdészetek országszerte küzdenek az enyhe idő miatti kisebb-nagyobb kitermelési lemaradásokkal, de igyekeznek tartani a vállalásokat. A tavalyi kétszeri áremelkedés óta stagnál a tüzifa ára, igaz, az enyhe tél visszavetette a keresletet is.

Könyvbe foglalt eredmények

A magyar mezőgazdaság Európa egyik leggyorsabban fejlődő agráriuma, az elmúlt 8 évben kibocsátása a másfélszeresére nőtt, több mint 70 ezer munkahelyet teremtett - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Szövetségben a magyar mezőgazdaságért című kiadvány bemutatóján. A kiadványt a kormányzat agrárpolitikusai országjáráson mutatják be a gazdáknak.

Közepes évet zárt az agrárium Bács-Kiskunban

Gáspár Ferenc Bács-Kiskun megyei agrárkamarai elnök szerint a 2017-es évet közepesnek lehet elkönyvelni a megyében - derült ki a baon.hu interjújából. Az állattenyésztést eléggé megviselte az elmúlt év.

2,5 milliárdból épít trágyafeldolgozót a Baromfi-Coop

Évi 60 ezer tonna baromfitrágyát dolgoz majd fel az a szervesanyag-kezelő központ, amit a baromfitenyésztéssel foglalkozó Baromfi-Coop Kft. hoz létre 2,52 milliárd forint értékben - jelentette be Bárány László, a társaság ügyvezető igazgatója Baktalórántházán. A kapacitás később 100 ezer tonnásra bővíthető, amire szükség is lesz, a Master Good 2020-ig húsz új baromfitelepet akar létesíteni.

A mélynyugalmi állapot megvédi a legtöbb növényt a januári melegben

Aggódnak a gazdák az évszakhoz képest kimagaslóan meleg januári időjárás miatt, ez azonban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a legtöbb növényre még nincs negatív hatással, mivel a természet ilyenkor javában "alszik", a szőlő és a gyümölcsök is úgynevezett mélynyugalmi fázisban vannak.

E-személyivel gyorsítanák az idénymunkások bejelentését

E-személyi igazolványt kapnak az egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozók, annyi idő lesz bejelenteni őket, mintha PayPass-szal fizetnénk. Az idénymunkások gyors bejelentésére már létezik mobilalkalmazás, a kormány tulajdonképpen ennek a továbbfejlesztését vizsgálja.