0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Túltermelés és árcsökkentés nezehíti a cukorrépatermesztők életét

A kvótaszabályozás megszűnése után három ütemben fizeti majd a felvásárló Magyar Cukor a cukorrépa vételárát. Az idén egyébként erős túltermelés volt a piacon: az EU cukorrépa termő területe közel 16 százalékkal bővült egy év alatt, a várható répacukor előállítás 3,6 millió tonnával haladhatja meg a 2016-os értéket.

Négymillió tonnával lesz több a 2017–2018-as cukorpiaci évben az Európai Unió cukortermelése, mint a piaci szükséglet – mondta Kelemen István, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének főtitkára. A szezonban a gyárakból kikerülő 20,6 millió tonna répacukor a 2016-osnál 3,6 millió tonnával lesz több.

A cukormennyiség növekedéséhez jelentősen hozzájárult, hogy az uniós cukorrépa-termelők az előző szezonbeli 1,47 millió hektáros termőterületeiket 15,8 százalékkal, 1,7 millió hektárra növelték. A főtitkár szerint most az is várható, hogy a termelők észbe kapnak, és csökkentik a termőterületet.

A cukorpiacon egyébként is lényeges változások következtek be a kvótaszabályozás szeptember végi leállásával. Megszűnt a cukorrépa minimumára, amely 2016-ban 26,29 euró volt tonnánként, legalábbis a cukorrépakvóta erejéig. Ezt 0,79 euró illeték terhelte, vagyis a tényleges nettó ár 25,5 euró volt. A kvótán felüli termelésre fizetett ár országonként változó, Magyarországon 17 euró volt tonnánként. Utóbbi szintén megszűnt, ezentúl minden átvett cukorrépáért ugyanazt az árat fizeti a gyár – ez Magyarországon a Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyára.

A felvásárlási áron felül többféle címen járt térítés, így – 16 százalékos cukortartalom mellett – egy tonna cukorrépáért 30 euró körüli összeget kaptak a termelők. Erre jött az idén hektáronként 144 ezer forintos nemzeti támogatás, és ezt a jelenlegi uniós ciklusban még kaphatják a gazdálkodók a támogatható 19 ezer hektárra.

Itthon csak ezzel a támogatással együtt gazdaságos a cukorrépa-termelés – állítják a termelők.

Ezentúl az ár a piachoz igazodik, de változik a kifizetési rend is. A megállapodás alapján először tonnánként 22 eurót fizet a gyár, amit levonások és térítések korrigálnak majd. Jövő júniusban az alapárat a felvásárló kiegészíti a várható cukorár 90 százalékára, a fennmaradó részt október végén fizetik a termelőknek.

A szakértők szerint az uniós túltermelésen kívül az alacsony hozamok is nehezítik a magyar termelők helyzetét, idén például az EU-átlagtermés több mint 25 százalékkal haladta meg a magyart. A piac viszont nem az uniós termelőknek kedvez, hiszen míg a fehér cukor uniós átlagára 501 euró tonnánként, addig a világpiaci ár 363 euró.

Ez az árcsökkenés irányába nyomja a piacot, ahogy az izoglükóz-termelésben is némi növekedés várható – mondta Kelemen István.
Forrás: Világgazdaság