Back to top

Kontinenst cseréltek a cseresznyelegyek

Amerika és Európa közt immár kicserélődtek a honos cseresznyekártevők. Ahogy hozzánk behurcolták az amerikai keleti cseresznyelegyet, az idén az USA-ban is megjelent az európai rokon. Különösen a kaliforniai cseresznyetermesztők aggódhatnak, mivel a nagy ültetvények környékén, ma nincs honos cseresznyelégy.

Hazánkban 2006-ban jelent meg az amerikai keleti cseresznyelégy, a Rhagoletis cingulata. Az Észak-Amerikában honos kártevőt 1983-ban hurcolták be Európába, és idővel sokfelé elterjedt: elsősorban a cseresznye és a meggy kártevője. Valamivel nagyobb a honos cseresznyelégynél, a legfontosabb különbség azonban az, hogy európai rokonánál később, és elhúzódva rajzik. Hazánkban vad Prunus fajokon is szaporodik, megtalálták vadcseresznyén, zelnicemeggyen is.

A Rhagoletis cerasi, az európai cseresznyelégy most Amerikában bukkant fel.
Fotó: tephritidae.net
Az USA-ban az idén jelent meg a „mi legyünk”, a Rhagoletis cerasi, New York állam Niagara megyéjében. Megfigyelésére csapdákat helyeztek ki a Niagara folyó völgyében parkokban álló, vagy természetes élőhelyükön lévő vadcseresznyére és loncokra, nem a cseresznyeültetvényekben keresték a kártevőt. A cseresznyelegyet 2015-ben találták meg Észak-Amerikában a kanadai Ontario tartományban, és nem sikerült kideríteni, hogyan került oda. Az USA hatóságai mindenesetre megtiltották a cseresznye importját a régióból, de ezzel a jelek szerint nem tudták megakadályozni a terjedését.

Ahogy nálunk az amerikai keleti cseresznyelégy, az USA-ban az európai rokon számít karantén kártevőnek.

A termesztők és a hatóságok remélik, hogy a honos kártevők elleni védekezési program elég az új jövevény terjedésének megállítására. Különösen a kaliforniai cseresznyetermesztők aggódhatnak, mert ha hozzájuk is behurcolják valahogy az új kártevőt, komoly nehézségek várnak rájuk. A San Joaquin völgyben ugyanis, ahol a nagy ültetvények elterülnek, ma nincs honos cseresznyelégy.

Az USA és Kanada növényegészségügyi hatóságai jövőre további felméréseket terveznek, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Good Fruit Grower

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugat-nílusi láz lovaknál

Hazánkban lovaknál a nyugat-nílusi láz vírusát először 2007-ben izolálták, majd 2008-ban 18 ló betegedett meg, melyből 5 elhullott, és a betegséget átvészelt állatokból három egyednek maradandó idegrendszeri elváltozása maradt fent. A helyzet nem javul, hiszen napjainkig a vírus nagy utat tett meg, számos országban kimutatták jelenlétét.

A Dunántúlon terem a legtöbb szelídgesztenye

A szelídgesztenye jellemzően októberben érik, így a napokban frissáruként megtalálható már a piacokon, az üzletek polcain; ha pedig beköszönt a hidegebb idő, az utcai gesztenyesütőknél is megjelenik. Hazánkban a legtöbb a Nyugat- és a Dél-Dunántúlon, valamint a Börzsönyben terem belőle.

Kötelező ellenük védekezni

A kedvező körülmények, különösen a száraz őszi időjárás következtében szeptember óta a mezei pocok egyedszámának folyamatos növekedése tapasztalható hazánk több megyéjében. A Nébih felhívja a földhasználók figyelmét a mezei pocokfertőzöttség haladéktalan felmérésére.

Kétségbeesett aratás: versenyfutás egy hurrikánnal

Az előző hurikán valósággal letarolta a dohány- és gyapotültetvényeket, milliós nagyságrendben pusztított el csirkéket és sertéseket, most a Michael névre keresztelt szörnyeteg még nagyobb erővel készül lecsapni Észak- és Dél-Karolinára.

Melegebb éghajlatról települt be és szinte minden növényt felfal

Az amerikai lepkekabócát, mint a kertészeti növények új kártevőjét itthon először Budapesten figyelték meg 2004-ben. Azóta egyre nagyobb az elterjedése és a károsítása.

Repülőn hurcoljuk be a veszélyes betegségeket

A NAV és a Nébih munkatársai négy alkalommal ellenőrizték az utasok csomagjait a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A közös akció célja az volt, hogy felmérjék a személyi forgalommal járó növény-egészségügyi kockázatokat

Növényvédelmi előrejelzés – bőven jusson lemosó permetlé

Lassan mindenhol elfogy a szüretelnivaló, és eljön az őszi záró lemosó permetezés ideje. Ne feledjük, hogy ezzel a jövő évi növényvédelmi helyzetet is kedvező irányba befolyásoljuk! Nem szükséges megvárni a lombhullást, már a levelek sárgulásakor megkezdődhet a munka.

Indul a "poloska-szezon"

Egy-két éve még túlzás lett volna szűkebb hazánkban a poloska tömeges felbukkanásáról, előfordulásáról beszélni. Napjainkban viszont már korántsem az. Hiszen a folyamatos felmelegedés miatt e rovarok vitalitása „tovább javult”, életkörülményeik és -feltételeik – ennek megfelelően – egyre ideálisabbak.

Végleg betilthatják a tyúkketrecet

Teljesen eltűnhet a ketreces tyúktartás Kaliforniában, ha a szavazók igent mondanak a tíz évvel ezelőtti szabályozás további szigorítására.

Mi lesz a Brexit után a walesi gazdákkal?

A walesi gazdákat képviselő szervezet, a NFU Cymru arra biztatja a gazdákat, hogy vegyenek részt a walesi kormány hónap végéig tartó Brexit-konzultációs programjában.