Back to top

Kontinenst cseréltek a cseresznyelegyek

Amerika és Európa közt immár kicserélődtek a honos cseresznyekártevők. Ahogy hozzánk behurcolták az amerikai keleti cseresznyelegyet, az idén az USA-ban is megjelent az európai rokon. Különösen a kaliforniai cseresznyetermesztők aggódhatnak, mivel a nagy ültetvények környékén, ma nincs honos cseresznyelégy.

Hazánkban 2006-ban jelent meg az amerikai keleti cseresznyelégy, a Rhagoletis cingulata. Az Észak-Amerikában honos kártevőt 1983-ban hurcolták be Európába, és idővel sokfelé elterjedt: elsősorban a cseresznye és a meggy kártevője. Valamivel nagyobb a honos cseresznyelégynél, a legfontosabb különbség azonban az, hogy európai rokonánál később, és elhúzódva rajzik. Hazánkban vad Prunus fajokon is szaporodik, megtalálták vadcseresznyén, zelnicemeggyen is.

A Rhagoletis cerasi, az európai cseresznyelégy most Amerikában bukkant fel.
Fotó: tephritidae.net
Az USA-ban az idén jelent meg a „mi legyünk”, a Rhagoletis cerasi, New York állam Niagara megyéjében. Megfigyelésére csapdákat helyeztek ki a Niagara folyó völgyében parkokban álló, vagy természetes élőhelyükön lévő vadcseresznyére és loncokra, nem a cseresznyeültetvényekben keresték a kártevőt. A cseresznyelegyet 2015-ben találták meg Észak-Amerikában a kanadai Ontario tartományban, és nem sikerült kideríteni, hogyan került oda. Az USA hatóságai mindenesetre megtiltották a cseresznye importját a régióból, de ezzel a jelek szerint nem tudták megakadályozni a terjedését.

Ahogy nálunk az amerikai keleti cseresznyelégy, az USA-ban az európai rokon számít karantén kártevőnek.

A termesztők és a hatóságok remélik, hogy a honos kártevők elleni védekezési program elég az új jövevény terjedésének megállítására. Különösen a kaliforniai cseresznyetermesztők aggódhatnak, mert ha hozzájuk is behurcolják valahogy az új kártevőt, komoly nehézségek várnak rájuk. A San Joaquin völgyben ugyanis, ahol a nagy ültetvények elterülnek, ma nincs honos cseresznyelégy.

Az USA és Kanada növényegészségügyi hatóságai jövőre további felméréseket terveznek, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Good Fruit Grower

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Befogott" napsugarakkal a kártevők ellen

A gazdálkodóknak gyakran kell kémiai talajfertőtlenítőket használniuk. Ezek a szerek széles körű biocidek, ami azt jelenti, hogy a kártevők mellett a hasznos mikroorganizmusokat is pusztítják. Sok háztáji kertész ismeri a talajszolarizáció hatékonyságát. A nedves talajra terített átlátszó műanyag-fóliával befogható a napsugárzás, mely még a talajban élő kártevőket is elpusztítására.

A termeszek, mint az esőerdő megmentői

Ugyan hazánkban nem élnek, de valószínűleg mindenki hallott már arról, mekkora kárt képesek okozni a termeszek a fából készült tárgyakban. Ebből arra következtethetnénk, hogy az erdőben a jelenlétük a fáknak inkább gond, sem mint segítség. Azonban úgy tűnik, mégiscsak hasznosak ezek a rovarok az erdőnek.

Ellenálló puszpángok

A január 9. és 11. között Baltimore-ban megrendezett Közép-Atlanti Faiskolai Szakváráson (MANTS) debütáltak a Saunders Brothers, Inc. faiskola által szelektált ellenálló, újgenerációs puszpáng-változatok. A NewGen márkanéven forgalomba hozott fajták ellenállók a puszpángvésszel szemben, és a faj másik ádáz ellensége, a selyemfényű puszpángmoly is kevésbé károsítja őket.

Kutyamúzeum nyílik New Yorkban

2019-től új látványossággal bővül New York repertoárja. Hivatalos kutyamúzeum nyílik „Museum of the Dog” néven, amely kutyás témájú képzőművészeti alkotások gazdag gyűjteményét mutatja majd be.

Mezőgazdaság nélkül újrakezdődhetnek az EU-USA kereskedelmi tárgyalások

AZ Európai Unió készen áll megkezdeni a kereskedelmi tárgyalásokat az Egyesült Államokkal - jelentette ki helyi idő szerint csütörtök este az amerikai fővárosban tárgyaló Cecilia Malmström, az EU kereskedelmi biztosa.

Késik az USA gabonajelentése

Késik a már az egész világ által várt amerikai gabonajelentés, amely fontos fogódzót jelent a világ terménypiacain. A riportnak már meg kellett volna jelennie, de a kormányzati rendszer leállása miatt minden ilyen munka függőben van.

Magyar vizslák vigyázzák a rendet az amerikai reptereken

Az amerikai repterek biztonsági szolgálatai egyre nagyobb számban alkalmaznak logó fülű kutyafajtákat, arra hivatkozva, hogy ezek az állatok kevésbé rémisztik meg az utasokat egy-egy intézkedés során.

A japán, a kínai és az amerikai piacokat vették célba a britek

Szarvasmarha- és juhhúst is exportálnának az Egyesült Királyságból a három országba, ám a helyzetet nehezíti, hogy e piacokon némileg eltérő a megítélése a brit termékeknek. A cél: minőségi, egészséges élelmiszerekkel elnyerni a fogyasztók bizalmát.

A katicák nem szeretik az AC/DC-t

Az emberi tevékenységek által keltett (antropogén) zajok fontos környezeti problémát jelentenek. A hangokkal végzett kezelésnél különféle típusú zenéket és egy zsúfolt városban mérhető városi zajok katicákra gyakorolt hatását vizsgálták a tudósok.

Legyőzte a lepkét és a szöcskét a cincér

A 2019-es Év rovarára három jelöltből lehetett választani, mind közösségi jelentőségű fajok. Ezúttal a havasi cincér került ki győztesen a kis Apolló-lepkével és a magyar tarszával szemben. Érdekesség, hogy Ausztriában is volt már az Év rovara, 2001-ben.