Back to top

Kontinenst cseréltek a cseresznyelegyek

Amerika és Európa közt immár kicserélődtek a honos cseresznyekártevők. Ahogy hozzánk behurcolták az amerikai keleti cseresznyelegyet, az idén az USA-ban is megjelent az európai rokon. Különösen a kaliforniai cseresznyetermesztők aggódhatnak, mivel a nagy ültetvények környékén, ma nincs honos cseresznyelégy.

Hazánkban 2006-ban jelent meg az amerikai keleti cseresznyelégy, a Rhagoletis cingulata. Az Észak-Amerikában honos kártevőt 1983-ban hurcolták be Európába, és idővel sokfelé elterjedt: elsősorban a cseresznye és a meggy kártevője. Valamivel nagyobb a honos cseresznyelégynél, a legfontosabb különbség azonban az, hogy európai rokonánál később, és elhúzódva rajzik. Hazánkban vad Prunus fajokon is szaporodik, megtalálták vadcseresznyén, zelnicemeggyen is.

A Rhagoletis cerasi, az európai cseresznyelégy most Amerikában bukkant fel.
Fotó: tephritidae.net
Az USA-ban az idén jelent meg a „mi legyünk”, a Rhagoletis cerasi, New York állam Niagara megyéjében. Megfigyelésére csapdákat helyeztek ki a Niagara folyó völgyében parkokban álló, vagy természetes élőhelyükön lévő vadcseresznyére és loncokra, nem a cseresznyeültetvényekben keresték a kártevőt. A cseresznyelegyet 2015-ben találták meg Észak-Amerikában a kanadai Ontario tartományban, és nem sikerült kideríteni, hogyan került oda. Az USA hatóságai mindenesetre megtiltották a cseresznye importját a régióból, de ezzel a jelek szerint nem tudták megakadályozni a terjedését.

Ahogy nálunk az amerikai keleti cseresznyelégy, az USA-ban az európai rokon számít karantén kártevőnek.

A termesztők és a hatóságok remélik, hogy a honos kártevők elleni védekezési program elég az új jövevény terjedésének megállítására. Különösen a kaliforniai cseresznyetermesztők aggódhatnak, mert ha hozzájuk is behurcolják valahogy az új kártevőt, komoly nehézségek várnak rájuk. A San Joaquin völgyben ugyanis, ahol a nagy ültetvények elterülnek, ma nincs honos cseresznyelégy.

Az USA és Kanada növényegészségügyi hatóságai jövőre további felméréseket terveznek, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Good Fruit Grower

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rohamosan terjednek a pettyesszárnyú muslicák

Rohamos tempóban terjedt el világszerte, és az idei enyhébb, csapadékosabb nyáron Magyarországon is jelentős károkat okozhat a bogyós gyümölcsökben a pettyesszárnyú muslica.

Bortermelő nagyhatalom lehet Belgium

A klímaváltozás jelentősen átalakítja Európa szőlő- és bortermelési térképét, ami bizonyos esetekben akár kedvező is lehet. Az évtizedekkel ezelőtt meghatározott szőlőtermesztő övezet az éghajlatváltozás hatására egyre északabbra tolódik, és ez az északi országok számára jó lehetőséget kínál a szőlőtermesztés bővítésére.

Bizonytalan jövő elé néz a sertéságazat

Bár a sertéshús-kibocsátás várhatóan tovább fog nőni az év második felében, több bizonytalanság is nehezíti az ágazat sorsát – áll a Rabobank ágazati jelentésében. Kereskedelempolitika, betegséges és a dráguló takarmány befolyásolhatja kedvezőtlenül a piacokat, amely végül elviheti a nyereséget is.

Indul a harc a burgonyabogár ellen

Júliusban néhány igen szívós kártevővel is meg kell küzdenünk, ide tartozik a burgonyabogár, a meztelencsiga és a lótetű is.

Legyeskedünk a spárgaültetvény körül

A spárgalegyek annyiban veszélyesebbek a többi kártevőnél, hogy az értékesítendő sípokat támadják meg és teszik értéktelenné. E kétszárnyú rovarok rajzása ráadásul egybeesik a spárgaidénnyel, így a vegyszeres védekezés rendkívüli körültekintést igényel

Újabb lépés a vámháborúban: Amerika újabb védővámokat tervez kivetni

Az Egyesült Államok további 200 milliárd dollár értékű kínai termékre tervez védővámot kivetni - derül ki abból a listából, amelyet az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalójának hivatala tett közzé helyi idő szerint kedden este Washingtonban.

Növényvédelmi előrejelzés – a szüret után sem fogytunk ki a teendőkből

Június hava többségében bőséges csapadékkal áldotta az egész országot, bár mennyiségében nagyok voltak az eltérések. Jelenleg nem szenvedünk vízhiánytól, mely meg is látszik a határ képén. Talpig zöldek a növények és ritkán látott méretű a napraforgó, illetve a kukorica. Több növény szüretelésével végeztek, de ettől még nem fogytunk ki a növényvédelmi teendőkből.

Július második hetében is folytatódik a szúnyogok gyérítése

Ezen a héten 176 településen és hét budapesti kerületben – az országos szúnyoggyérítési program keretében – légi és földi kémiai, valamint biológiai kezeléseket is végrehajtanak a kivitelezők. Hétfőtől vasárnapig összesen 63 ezer hektárt kezelnek ilyen módszerekkel a szakemberek.

Tüntetnek a meggytermesztők

Törökországtól Spanyolországig több országban is tüntetéseket szerveztek a meggytermesztők az elmúlt hetekben az alacsony felvásárlási árak miatt.

A szilva és a ringló nyári növényvédelme

A szilva és a ringló kedvelt gyümölcsfajunk. Változatosan hasznosítható termésének zöme még napjainkban is a házikertekben terem meg. Termesztésük csak akkor eredményes, ha következetesen betartjuk a legfontosabb agrotechnikai eljárásokat.