Back to top

Kontinenst cseréltek a cseresznyelegyek

Amerika és Európa közt immár kicserélődtek a honos cseresznyekártevők. Ahogy hozzánk behurcolták az amerikai keleti cseresznyelegyet, az idén az USA-ban is megjelent az európai rokon. Különösen a kaliforniai cseresznyetermesztők aggódhatnak, mivel a nagy ültetvények környékén, ma nincs honos cseresznyelégy.

Hazánkban 2006-ban jelent meg az amerikai keleti cseresznyelégy, a Rhagoletis cingulata. Az Észak-Amerikában honos kártevőt 1983-ban hurcolták be Európába, és idővel sokfelé elterjedt: elsősorban a cseresznye és a meggy kártevője. Valamivel nagyobb a honos cseresznyelégynél, a legfontosabb különbség azonban az, hogy európai rokonánál később, és elhúzódva rajzik. Hazánkban vad Prunus fajokon is szaporodik, megtalálták vadcseresznyén, zelnicemeggyen is.

A Rhagoletis cerasi, az európai cseresznyelégy most Amerikában bukkant fel.
Fotó: tephritidae.net
Az USA-ban az idén jelent meg a „mi legyünk”, a Rhagoletis cerasi, New York állam Niagara megyéjében. Megfigyelésére csapdákat helyeztek ki a Niagara folyó völgyében parkokban álló, vagy természetes élőhelyükön lévő vadcseresznyére és loncokra, nem a cseresznyeültetvényekben keresték a kártevőt. A cseresznyelegyet 2015-ben találták meg Észak-Amerikában a kanadai Ontario tartományban, és nem sikerült kideríteni, hogyan került oda. Az USA hatóságai mindenesetre megtiltották a cseresznye importját a régióból, de ezzel a jelek szerint nem tudták megakadályozni a terjedését.

Ahogy nálunk az amerikai keleti cseresznyelégy, az USA-ban az európai rokon számít karantén kártevőnek.

A termesztők és a hatóságok remélik, hogy a honos kártevők elleni védekezési program elég az új jövevény terjedésének megállítására. Különösen a kaliforniai cseresznyetermesztők aggódhatnak, mert ha hozzájuk is behurcolják valahogy az új kártevőt, komoly nehézségek várnak rájuk. A San Joaquin völgyben ugyanis, ahol a nagy ültetvények elterülnek, ma nincs honos cseresznyelégy.

Az USA és Kanada növényegészségügyi hatóságai jövőre további felméréseket terveznek, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Good Fruit Grower

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dinamikusan nő a biotermelés

Magyarországon 186 000 hektár ökoterület található, ezen 3414 gazda végez biotermelést, további 442 előállító bioélelmiszer-feldolgozást folytat. Az egy főre jutó hazai bioélelmiszer-fogyasztás 3 euró – derül ki egy átfogó nemzetközi tanulmányból.

Lepkerét Bécsben

Bécs város környezetvédelmi osztálya elkötelezte magát a mezei pillangófajok védelme érdekében, ezért a Gaudenzdorfer Gürtel mentén új zöldfelületet hoznak létre.

Hogyan védjük meg a károsítóktól a laskagombát?

Viszonylag zárt rendszerben termesztjük, mégis több károsító veszélyezteti laskagombát. Mivel egyetlen kémiai gomba- és rovarölő szer használata sem engedélyezett, csakis a fertőzések, károsítások megelőzésével, a helyes higiéniai gyakorlat betartásával kerülhetjük el a terméskiesést - hangsúlyozta Somosné Nagy Adrienn a Pilze-Nagy Kft. szakmai napján.

Betegségek elől menekülnek a vándormadarak

Miért jönnek haza a vándormadaraink tavasszal ahelyett, hogy pálmafák tövében, vagy hegyében süttetnék a csőrüket egész nyáron? Egy svéd egyetem tanulmánya szerint nem a honvágy, hanem a betegségek űzik őket haza.

Kapóra jön az amerikai sertéstartóknak az argentin exportengedély

Huszonhat év kihagyás után az Egyesült Államok ismét exportálhat sertéshúst Argentínába - jelentette be az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA). Argentína több mint két és fél évtizede állategészségügyi problémák miatt tiltotta meg az amerikai importot.

Melyik országban a legdrágábbak a termőföldek?

Egy friss Eurostat-jelentés szerint Európában a legmagasabbak a termőföldek árai. A kimutatás Magyarországot is kiemeli: a statisztikák szerint 2011 és 2016 között hazánk érte el az egyik legnagyobb növekedést a földárak terén.

Esélyt jelent a kínai büntetővám

Többletkeresletet eredményezhet az a kínai döntés, amely durva büntetővámokat vet ki amerikai termékekre, köztük a sertéshúsra is. Mindez esélyt teremt az európai exportőröknek, ám továbbra is számolni kell más régiókkal és a még mindig fennálló adminisztratív korlátokkal.

Az amerikai borászok vesztenének a vámháborúval

Jelentősen veszíthetnek piaci helyzetükből az amerikai bortermelők, ha a kínai kormány beváltja ígéretét, és egyéb termékek mellett az amerikai borszállítmányokra is vámot vet ki.

A kereskedelmi háború megmozgatta a terményárakat is

Az egy évvel ezelőt­tihez képest a világpiacon és Magyarországon is emelkedtek a búza- és a kukoricaárak. Az amerikai szójára kivetett kínai importvám ugyan árcsökkenést hozott, de a szakértők – a hazai kukoricafeldolgo­zó ipar bővülése és a készletek apadása miatt – az árak további szilárdulását várják.

A felmelegedés következtében több növényfaj jelent meg az európai hegycsúcsokon

Megötszöröződött az elmúlt tíz évben az európai hegycsúcsokon élő növényfajok száma az 1957-66 közötti időszakhoz képest - mutatta ki 11 európai országi kutatóinak közös tanulmánya, amelyet a Nature című tudományos folyóiratban tettek közzé.