Back to top

Kontinenst cseréltek a cseresznyelegyek

Amerika és Európa közt immár kicserélődtek a honos cseresznyekártevők. Ahogy hozzánk behurcolták az amerikai keleti cseresznyelegyet, az idén az USA-ban is megjelent az európai rokon. Különösen a kaliforniai cseresznyetermesztők aggódhatnak, mivel a nagy ültetvények környékén, ma nincs honos cseresznyelégy.

Hazánkban 2006-ban jelent meg az amerikai keleti cseresznyelégy, a Rhagoletis cingulata. Az Észak-Amerikában honos kártevőt 1983-ban hurcolták be Európába, és idővel sokfelé elterjedt: elsősorban a cseresznye és a meggy kártevője. Valamivel nagyobb a honos cseresznyelégynél, a legfontosabb különbség azonban az, hogy európai rokonánál később, és elhúzódva rajzik. Hazánkban vad Prunus fajokon is szaporodik, megtalálták vadcseresznyén, zelnicemeggyen is.

rhagoletis-cerasi-1.jpg

A Rhagoletis cerasi, az európai cseresznyelégy most Amerikában bukkant fel.
Fotó: tephritidae.net
Az USA-ban az idén jelent meg a „mi legyünk”, a Rhagoletis cerasi, New York állam Niagara megyéjében. Megfigyelésére csapdákat helyeztek ki a Niagara folyó völgyében parkokban álló, vagy természetes élőhelyükön lévő vadcseresznyére és loncokra, nem a cseresznyeültetvényekben keresték a kártevőt. A cseresznyelegyet 2015-ben találták meg Észak-Amerikában a kanadai Ontario tartományban, és nem sikerült kideríteni, hogyan került oda. Az USA hatóságai mindenesetre megtiltották a cseresznye importját a régióból, de ezzel a jelek szerint nem tudták megakadályozni a terjedését.

Ahogy nálunk az amerikai keleti cseresznyelégy, az USA-ban az európai rokon számít karantén kártevőnek.

A termesztők és a hatóságok remélik, hogy a honos kártevők elleni védekezési program elég az új jövevény terjedésének megállítására. Különösen a kaliforniai cseresznyetermesztők aggódhatnak, mert ha hozzájuk is behurcolják valahogy az új kártevőt, komoly nehézségek várnak rájuk. A San Joaquin völgyben ugyanis, ahol a nagy ültetvények elterülnek, ma nincs honos cseresznyelégy.

Az USA és Kanada növényegészségügyi hatóságai jövőre további felméréseket terveznek, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Good Fruit Grower

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szőlővédelem: okos megoldások Badacsonyból

Hogyan biztosítható a környezetbarát szőlőművelés az amerikai szőlőkabóca karantén pufferzónájában? Milyen gépesítettség mellett lehet hatékony szőlőtermesztést végezni 120 hektárnyi szétszórt parcellás ültetvényen? - e kérdésekre is választ kaphattak a Biocont Kft. tanácskozásán.

A tehenek helyett a mandulát fejnék az amerikai gazdák

Az egyre látványosabban csökkenő amerikai tejtermék fogyasztás helyébe a növényi alapú „tejtermékek” lépnek, ezért mind több, korábban tejtermelő farmer igyekszik meglovagolni az új trendet. Egyre többen telepítenek mandulaültetvényeket, aminek eredményeként a mandulatermelés várhatóan triplájára nő 2021-re.

Miért választotta a biológiai növényvédelmet?

Nyugat-Európában szinte korlátlan a bio-, és ökológiai termesztésből származó zöldségek és gyümölcsök iránti kereslet, de hazánkban is ez a kiskereskedelem egyik leggyorsabban fejlődő szegmense. A szermaradványokkal kapcsolatos szigorítások is a biológiai növényvédelem felé terelik a gazdákat, akik a Biocont Magyarország Kft. kecskeméti tanácskozásán a legújabb megoldásokkal találkozhattak.

Kivonul az amerikai csokoládépiacról a Nestlé

A Nestlé eladta amerikai édességüzletágát a Ferrerónak – jelentette be a svájci cég. Az üzlet 2,8 milliárd dollárért köttetett meg, ám a fő indok nem a pénz lehetett. A világ legnagyobb élelmiszergyártója - amelyik a világon elsőként gyártott táblás csokoládét - nem akart harcolni olyan versenytársakkal, mint a Hershey, a Lindt vagy a Mars.

A mezőgazdaság hatására az erdők fele tűnt el Európában

Európa erdeinek több mint a fele eltűnt az elmúlt 6000 évben a mezőgazdasági területek iránti megnövekedett igény és a fa tüzelőanyagként való hasznosítása miatt - állapították meg a Plymouth Egyetem kutatói.

Cinkék kártétele a telelő kaptárakban

Faluba Zoltán, mindenki „Zoli bácsija" az egyik legérthetőbben, leggyakorlatiasabban író szakember volt a hazai méhészeti szakírók közül. Gyakran írt szaklapunkban, a Méhészetben. Az idei esztendőben régmúlt, de talán a mai napig aktuális írásai közül a cinkék kártételéről szólót közöljük. Telelési tapasztalatairól 1955-ben írt.

A lepke volt előbb vagy a virág?

Már legalább 200 millió éve élnek lepkék a Földön, derítette ki egy amerikai-német-holland kutatócsoport németországi ősi kőzetekben talált kitinpikkely-fosszíliák elemzése alapján. Ez azt jelenti, hogy az eddig véltnél 70 millió évvel korábban éltek pikkelyesszárnyúak bolygónkon, írja a BBC-re hivatkozva az MTI.

Klímaváltozás, szélsőséges időjárás: a mezőgazdaság sokat veszíthet

A globális felmelegedés következtében a szélsőséges időjárási jelenségek fel fognak erősödni, azt viszont nem lehet hosszú távra előre jelezni, hogy mikor, hogyan következnek be - erről Juhász Árpád geológus beszélt az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Oda kell figyelni a gabonakártevőkre

A december első felét eddig a meleg és párás idő jellemezte, amely kedvez a raktári gabonakártevőknek – figyelmeztet a Concordia Közraktár Zrt. közleményében. Kitároláskor, eladáskor a vevő, kereskedő bármikor panaszt tehet, ezért fontos, hogy megfelelő módon és szakértelemmel védekezzenek.

Élelmiszer-fenntarthatóságban jók vagyunk

A The Economist Intelligence Unit 2017-es élelmiszer- fenntarthatósági listáját immár második éve Franciaország vezeti, hazánk éppen csak, de bekerült az első negyedbe tartozó kilenc ország közé. Tavaly 34 országot vizsgáltak, ezek adják a világ GDP-jének 87 százalékát és a világ népességének kétharmadát teszik ki.