0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Már nem özönlenek a lengyelek

A „lengyel vendégmunkás” kifejezés sokáig úgyszólván állandósult szókapcsolatnak számított a nyugat-európai mezőgazdaságban, most azonban már Romániában, Lettországban és Moldáviában kénytelenek munkaerőt toborozni a holland gazdaságok.

Egyre komolyabb fejtörést okoz a holland mezőgazdasági vállalkozóknak, hogy Lengyelországból évről évre mind kevesebben kerekednek fel mezőgazdasági idénymunkát vállalni. Hiányukat jelenleg román, lett és moldáv dolgozókkal igyekeznek pótolni, több-kevesebb eredménnyel.

Amennyiben nem jár sikerrel az erőfeszítésük, akkor nagyon komoly probléma előtt áll az ágazat – idézi a német Fruchthandel Magazin az üvegházi projektekben utazó holland LTO Glaskracht elnökét, Sjaak van der Taakot.

A lengyel vendégmunkások elmaradásának egyébként az a fő oka – írja a Fruchthandel Magazin –, hogy hazájukban az utóbbi években sokat javult az életszínvonal, illetve az elérhető munkabérek is emelkedtek. Ha a hollandok vonzóvá szeretnék tenni a mezőgazdasági üzemeikben kínált munkalehetőségeket a lengyelek, vagy akár az említett, reménybeli román, lett és moldáv munkavállalók számára, akkor sokat kell javítaniuk a körülményeken. Ez a vállalatok társadalmi felelősségvállalása szempontjából is megkerülhetetlen kérdés.

(A mellékelt, a mezőgazdasági idénymunkások elszállásolására tipikusan használt konténer„lakásokat” bemutató fotó egyébként nem Hollandiában, hanem Németországban készült, ahol szintén nagyban alapoznak a gazdálkodók a lengyel vendégmunkásokra.)

Forrás: magyarmezogazdasag.hu