0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Olaszország küzd a madárinfluenzával

Olaszországban októberben és novemberben számos madárinfluenza megbetegedést jelentettek, a vadmadarak mellett hízópulyka, broiler és tojótyúk állományból is. Zárt és szabadtartású állományban is észlelték a kórt, több tízezer madarat pusztítottak el.

A legutolsó észlelés november 23-án történt, egy háztáji állományból mutatta ki a madárinfluenza és baromfipestis nemzeti referencialaboratóriuma (National Reference Laboratory for Avian Influenza and Newcastle Disease) az erősen fertőző H5N8 altípus alá tartozó A influenzavírust Trevisio tartományból. Az állomány 70 madárból állt, és a megsemmisítési procedúrát azonnal megkezdték.

Egy nappal korábban az olasz állategészségügyi hatóság, az IZSLER megerősítette, hogy a Brescia tartományban az A típusú madárinfluenza H5-ös altípusát mutatták ki egy szállítás előtti rutinvizsgálat során egy broiler telepről. A közelben található egy másik broiler farm is, így a két gazdaságot két külön járványügyi egységként kezelik. Körülbelül 60 ezer 50 napos csirke volt a két farmon, amikor a fertőzés tényét megállapították, és megtették a szükséges óvintézkedéseket. Később megerősítették, hogy szintén a H5N8 erősen fertőző altörzs fertőzött a broiler telepen is.

Szintén Brescia tartományban két tojótyúk állományból is kimutatták a vírustörzset november 10-én, az egyik helyen több mint 54 ezer, a másiknál 17 ezer volt az állomány. Az egyik 600 méteres körzetében volt egy kacsafarm is, ahol még november elején ütötte fel a fejét a járvány.

November 7-én Róma tartományban mutatták ki a betegséget egy vidéki farmon, ahol egy zártan tartott tojótyúk állományban jelent meg.

Brescia tartományban a legsúlyosabb a helyzet, ahol november elején még számos további tojótyúk és hízópulyka állományból kimutatták a vírust. Az esetek között volt zárt és szabadtartású állomány is. Ezen kívül még Asti tartományban mutatták ki a betegséget egy tojásfarmon, ahol 49 ezer madarat tartottak.

A részletes jelentés megtalálható angol nyelven itt.

Forrás: izsvenezie.com