Back to top

Termesszünk homoktövist!

A homoktövis az utóbbi néhány évben nagy népszerűségre tett szert: kimagasló C-vitamin-tartalma miatt betegségmegelőző és bizonyos betegségeket gyógyító gyümölcsként tartják számon. Gyümölcslevek, lekvárok, szörpök alapanyaga, de fanyar, kesernyés íze miatt rendszerint nem önmagában, hanem más gyümölcsökkel társítják.

A homoktövis (Hippophaë rhamnoides) bogyóinak gyógyhatásait már az ókorban fölismerték. Az ókori görögök a leveleit és a fiatal hajtásait adták a lovaknak, amitől a szőrük egészséges és szép fényű lett.

Innen ered a növény tudományos elnevezése: hippos = ló, phaos = fény, ragyogás.

Tibetben már az időszámításunk előtti 11. században írásos művekben említik, a kínai császárok gyógyításakor is használták. Hippokratész is említést tett róla, gyomorbetegségek gyógyítására használta.

homoktovis_kerenyi_nagy.jpg

Fotó: Kerényi-Nagy Viktor
Európában és Ázsiában többfelé megtalálható, hazánkban is előfordulnak vad állományai. Az ezüstfafélék családjának tagja, levelei és termései is sokban hasonlítanak a jól ismert ezüstfáéhoz. 1,5-4 méter magas, tövises, gyökérsarjakkal terjeszkedő cserje. A levelei szórt állásúak, 5-8 centiméter hosszúak, lándzsa alakúak, ezüstösek, a fonákuk pikkelyszerű szőrökkel sűrűn fedett.

Kétlaki növény, a porzós és a termős virágok külön egyedeken fejlődnek, a lombfakadás előtt, március végén, április elején nyílnak.

A termős virágok tömött fürtben, a porzósok rövid füzérekben állnak a vesszők végén. Szélbeporzásúak, de a termős virágokat a rovarok is szívesen látogatják. Csonthéjas termése változatos alakú, színű és méretű: lehet megnyúlt, hengeres, illetve gömbölyded is, a színe a sárgától a narancsvörösig terjed. A legkorábbi fajták július közepétől, a késeiek szeptember közepén - végén érnek.

Vitaminbomba

Az európai orvoslás csak nemrégiben fedezte föl a homoktövist. C-vitamin-tartalma a citroménak a tízszerese. A-, B1-, B2-, B6-, B8-, B9-, K-, P- és E-vitamint tartalmaz, ez utóbbi több, mint ami a kukoricában vagy a szójababban mérhető. omega-3, omega-6, omega-9, omega-7 zsírsavakban és a szitoszterin nevű koleszterincsökkentő anyagban gazdag olaját sebek, fekélyek kezelésére használják. Szövetregeneráló, gyulladáscsökkentő hatását klinikai kísérletek is bizonyították. Roboráló, immunerősítő tulajdonsága miatt az űrhajósok étrendjében is szerepel. Télen-nyáron ajánlatos fogyasztani: nyáron a bőrvédő hatása miatt – véd az erős UV-sugárzás károsító hatásaitól –, télen pedig mindennapos fogyasztása segít a megbetegedések megelőzésében, és vitaminokkal látja el a szervezetet.

A laza, homokos, kissé savanyú kémhatású, mészmentes, nedvességben bővelkedő, tápanyagban gazdag, levegős talajokat szereti. Ne ültessük bel- és pangóvizes területre, mert az a csemeték pusztulását okozhatja. Ugyanakkor rosszul tűri a szárazságot, a rendszeres öntözést különösen az ültetést követő két évben igényli. Házikertben elegendő 3 × 2 méteres sor- és tőtávolságot tartani. A 40 × 40 × 40 centiméteres ültetőgödör aljára tegyünk 3-4 kilogramm marhatrágyát, arra szórjunk egy-egy evőkanálnyi szuperfoszfátot és kálium-szulfátot. Képezzünk a tövek körül tányért az öntözéshez, és legalább 30 centiméter mélységig áztassuk át vízzel a talajt.

Hidegtűrő növény, Szibériában a mínusz 40 fokos telek sem ártanak neki, korán nyíló virágai mínusz 12 C-fokon sem károsodnak.

Kezdeti növekedése lassú, a harmadik évtől számíthatunk élénk hajtásnövekedésre és a terméshozam emelkedésére. Egy kifejlett, jól táplált fa 15-20 kilogramm gyümölcsöt terem.

Magról is szaporítható, de a porzós és a termős magoncok csak a harmadik évtől választhatók szét a rügyeik alakja alapján. A magoncok terméshozama, gyümölcsmérete lényegesen elmarad a fajtákétól, érdemesebb inkább fajtáit vásárolni csemeteként. Nem szereti az átültetést, szabadgyökerű cserje helyett inkább konténereset vásároljunk.

Házikertben egy porzós fajta mellé 3-5 termőset ültethetünk az uralkodó szélirány figyelembevételével.

A gyökeres csemeték rendszerint 2-3 vesszővel rendelkeznek. Ha törzses fát akarunk nevelni, csupán a legerősebbet hagyjuk meg, és képezzünk 80-90 centiméter magas törzset. A termés szempontjából a bokor legértékesebb részei az előző évi vesszők, mert azokon találhatók a termő-, illetve a pollenadó rügyek. Akkor van egyensúlyban a növényünk, ha az éves hajtások hossza legalább 25-30 centiméter. Ha a gallyak végén szinte csokrosan alig 10 centiméteres vesszőket látunk, az az elöregedés jele. olyankor érdemes megritkítani a termőfelületet.

A bogyókat éretten, de még keményen szedjük. Készüljünk fel, kényelmetlen és meglehetősen szaporátlan munka, érdemes kesztyűben végezni.

A túlérett bogyók veszítenek a C-vitamintartalmukból, viszont édesebbek.

A késői érésű fajtáknak (pl. Leicora, Ascola) magasabb a C-vitamin tartalmuk.

Sajnos a homoktövisnek is vannak károsítói. Gyakori a fuzáriumos és a verticilliumos tőpusztulás. Ne ültessük mély fekvésű területre, ezzel védekezhetünk kissé ellenük, az ültetés előtt pedig érdemes hasznos gombákat tartalmazó biológiai készítménnyel (pl. Trifender) kezelni a talajt. A kártevők közül a zöld levéltetvek, a takácsatkák és a kis farágó lepke megjelenésére számíthatunk.

 

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2017/9-10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Botanikus kert a Gyöngy-folyónál

A mintegy 282 hektáron elterülő Dél-Kínai Botanikus Kert a leggazdagabb dél-ázsiai botanikai gyűjtemény, amelyben 14,5 ezer faj, fajta és változat él.

Tudja mi 2018 íze?

A Firmenich nevű svájci vállalat a fügét választotta az év ízének 2018-ban, tudósít a Treehugger. Mint a közleményben írják, a mediterrán gyümölcs népszerűsége az elkövetkező 12 hónapban várhatóan robbanásszerűen megnő majd, miután az emberek felfedezik csodálatos állagát, édes ízét, magas tápértékét és figyelemre méltó sokoldalúságát.

Szépség a szőlőhegyen: Gere Attila pincészete

Neves borász és világhírű kertészmérnök közös elgondolásából született egy különös kert Villányban. Gere Attila pincészetét, borházát foglalja kéthektárnyi díszes keretbe a Mőcsényi Mihály tájépítész professzor tervei alapján telepített park. Titkait, történetét a házigazda osztja meg velünk.

A cifraszűr becsülete

„Édesapám érettségi után egy kapával és néhány jótanáccsal indított útnak” – emlékezett vissza a több mint három évtizedes kezdésre Rózsa Péter. A balmazújvárosi kertész nem volt könnyű helyzetben, hiszen csak akkor lehetett volna egyéni gazda, ha földdel rendelkezik, földhöz jutni pedig – az elővásárlások miatt – bajosan lehetett.

Előrehozott lemosó permetezés javasolt

A hét végén már jöhet a lehűlés, de csak néhány fokkal süllyed fagypont alá a hőmérséklet. Figyeljük a hőmérséklet alakulását és gondoljunk rá, hogy érdemes korábbra hozni a tél végi lemosó permetezést, mert az áttelelő kártevőknek és kórokozóknak eddig nagyon kedvezően alakult az időjárás.

Közepes évet zárt az agrárium Bács-Kiskunban

Gáspár Ferenc Bács-Kiskun megyei agrárkamarai elnök szerint a 2017-es évet közepesnek lehet elkönyvelni a megyében - derült ki a baon.hu interjújából. Az állattenyésztést eléggé megviselte az elmúlt év.

Csúcsra jár a pazarlás Oroszországban: 19 millió tonna élelmiszert semmisítettek meg

Az állat- és növényegészségügyet felügyelő orosz hatóság (Roszszelhoznadzor) legújabb jelentése szerint eddig közel 19,4 millió tonna élelmiszert semmisítettek meg az importtilalom ideje alatt.

Mizuna, vízi torma, bébi pak-choi, ehető virágok, meg a többiek

Mindez csak néhány példa abból a széles és színes választékból, amelyet a Saliverzum Kft. szállít a vendégeket az ételkülönlegességeikkel, és azok egyedi tálalásával vonzó, neves fővárosi és szegedi éttermeknek. A balástyai Sándor család közel másfél évtizede szakosodott bébi méretű zöldségek, salátafélék termesztésére, és a kínálatot időközben fűszernövényekkel és ehető virágokkal bővítették.

Miért kockázatos az enyhe tél?

Télen a szőlő és a gyümölcsfák nyugalomban vannak, rügyeik nem hajtanak ki, ám a nagy hideg károsíthatja a növényeket. Egyelőre a szokottnál jóval melegebb a tél, ami komoly kockázatot jelent a növényekre, különösen az alacsonyabb hidegigényű, rövidebb mélynyugalmú fajokra. Mitől függ a fagytűrés és a télállóság?

Szúrósak, ám szépek

A borbolyákhoz nem feltétlenül a legkellemesebb képzet társul. A hazai sóskaborbolya (Berberis vulgaris) sokaknak „csak” szúrós, kusza bokor valahol a bozótban. Meg kell védenem a borbolyákat, hiszen a változatos és népes nemzetségben sok olyan faj van, amelyik kertészeti szempontból jóval több figyelmet érdemelne.