Back to top

Termesszünk homoktövist!

A homoktövis az utóbbi néhány évben nagy népszerűségre tett szert: kimagasló C-vitamin-tartalma miatt betegségmegelőző és bizonyos betegségeket gyógyító gyümölcsként tartják számon. Gyümölcslevek, lekvárok, szörpök alapanyaga, de fanyar, kesernyés íze miatt rendszerint nem önmagában, hanem más gyümölcsökkel társítják.

A homoktövis (Hippophaë rhamnoides) bogyóinak gyógyhatásait már az ókorban fölismerték. Az ókori görögök a leveleit és a fiatal hajtásait adták a lovaknak, amitől a szőrük egészséges és szép fényű lett.

Innen ered a növény tudományos elnevezése: hippos = ló, phaos = fény, ragyogás.

Tibetben már az időszámításunk előtti 11. században írásos művekben említik, a kínai császárok gyógyításakor is használták. Hippokratész is említést tett róla, gyomorbetegségek gyógyítására használta.

Fotó: Kerényi-Nagy Viktor
Európában és Ázsiában többfelé megtalálható, hazánkban is előfordulnak vad állományai. Az ezüstfafélék családjának tagja, levelei és termései is sokban hasonlítanak a jól ismert ezüstfáéhoz. 1,5-4 méter magas, tövises, gyökérsarjakkal terjeszkedő cserje. A levelei szórt állásúak, 5-8 centiméter hosszúak, lándzsa alakúak, ezüstösek, a fonákuk pikkelyszerű szőrökkel sűrűn fedett.

Kétlaki növény, a porzós és a termős virágok külön egyedeken fejlődnek, a lombfakadás előtt, március végén, április elején nyílnak.

A termős virágok tömött fürtben, a porzósok rövid füzérekben állnak a vesszők végén. Szélbeporzásúak, de a termős virágokat a rovarok is szívesen látogatják. Csonthéjas termése változatos alakú, színű és méretű: lehet megnyúlt, hengeres, illetve gömbölyded is, a színe a sárgától a narancsvörösig terjed. A legkorábbi fajták július közepétől, a késeiek szeptember közepén - végén érnek.

Vitaminbomba

Az európai orvoslás csak nemrégiben fedezte föl a homoktövist. C-vitamin-tartalma a citroménak a tízszerese. A-, B1-, B2-, B6-, B8-, B9-, K-, P- és E-vitamint tartalmaz, ez utóbbi több, mint ami a kukoricában vagy a szójababban mérhető. omega-3, omega-6, omega-9, omega-7 zsírsavakban és a szitoszterin nevű koleszterincsökkentő anyagban gazdag olaját sebek, fekélyek kezelésére használják. Szövetregeneráló, gyulladáscsökkentő hatását klinikai kísérletek is bizonyították. Roboráló, immunerősítő tulajdonsága miatt az űrhajósok étrendjében is szerepel. Télen-nyáron ajánlatos fogyasztani: nyáron a bőrvédő hatása miatt – véd az erős UV-sugárzás károsító hatásaitól –, télen pedig mindennapos fogyasztása segít a megbetegedések megelőzésében, és vitaminokkal látja el a szervezetet.

A laza, homokos, kissé savanyú kémhatású, mészmentes, nedvességben bővelkedő, tápanyagban gazdag, levegős talajokat szereti. Ne ültessük bel- és pangóvizes területre, mert az a csemeték pusztulását okozhatja. Ugyanakkor rosszul tűri a szárazságot, a rendszeres öntözést különösen az ültetést követő két évben igényli. Házikertben elegendő 3 × 2 méteres sor- és tőtávolságot tartani. A 40 × 40 × 40 centiméteres ültetőgödör aljára tegyünk 3-4 kilogramm marhatrágyát, arra szórjunk egy-egy evőkanálnyi szuperfoszfátot és kálium-szulfátot. Képezzünk a tövek körül tányért az öntözéshez, és legalább 30 centiméter mélységig áztassuk át vízzel a talajt.

Hidegtűrő növény, Szibériában a mínusz 40 fokos telek sem ártanak neki, korán nyíló virágai mínusz 12 C-fokon sem károsodnak.

Kezdeti növekedése lassú, a harmadik évtől számíthatunk élénk hajtásnövekedésre és a terméshozam emelkedésére. Egy kifejlett, jól táplált fa 15-20 kilogramm gyümölcsöt terem.

Magról is szaporítható, de a porzós és a termős magoncok csak a harmadik évtől választhatók szét a rügyeik alakja alapján. A magoncok terméshozama, gyümölcsmérete lényegesen elmarad a fajtákétól, érdemesebb inkább fajtáit vásárolni csemeteként. Nem szereti az átültetést, szabadgyökerű cserje helyett inkább konténereset vásároljunk.

Házikertben egy porzós fajta mellé 3-5 termőset ültethetünk az uralkodó szélirány figyelembevételével.

A gyökeres csemeték rendszerint 2-3 vesszővel rendelkeznek. Ha törzses fát akarunk nevelni, csupán a legerősebbet hagyjuk meg, és képezzünk 80-90 centiméter magas törzset. A termés szempontjából a bokor legértékesebb részei az előző évi vesszők, mert azokon találhatók a termő-, illetve a pollenadó rügyek. Akkor van egyensúlyban a növényünk, ha az éves hajtások hossza legalább 25-30 centiméter. Ha a gallyak végén szinte csokrosan alig 10 centiméteres vesszőket látunk, az az elöregedés jele. olyankor érdemes megritkítani a termőfelületet.

A bogyókat éretten, de még keményen szedjük. Készüljünk fel, kényelmetlen és meglehetősen szaporátlan munka, érdemes kesztyűben végezni.

A túlérett bogyók veszítenek a C-vitamintartalmukból, viszont édesebbek.

A késői érésű fajtáknak (pl. Leicora, Ascola) magasabb a C-vitamin tartalmuk.

Sajnos a homoktövisnek is vannak károsítói. Gyakori a fuzáriumos és a verticilliumos tőpusztulás. Ne ültessük mély fekvésű területre, ezzel védekezhetünk kissé ellenük, az ültetés előtt pedig érdemes hasznos gombákat tartalmazó biológiai készítménnyel (pl. Trifender) kezelni a talajt. A kártevők közül a zöld levéltetvek, a takácsatkák és a kis farágó lepke megjelenésére számíthatunk.

 

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2017/9-10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ökológiai gyümölcstermesztés most újra támogatással?

Bizonyos értelemben egyszerűsödött az ökológiai ültetvénytelepítés engedélyeztetési eljárása, azonban maradt még tisztázandó szabályozási kérdés.

A Dunántúlon terem a legtöbb szelídgesztenye

A szelídgesztenye jellemzően októberben érik, így a napokban frissáruként megtalálható már a piacokon, az üzletek polcain; ha pedig beköszönt a hidegebb idő, az utcai gesztenyesütőknél is megjelenik. Hazánkban a legtöbb a Nyugat- és a Dél-Dunántúlon, valamint a Börzsönyben terem belőle.

Fénylik, mint a Salamon töke

Az ősz rengeteg magával ragadó színt hoz, és azok mind visszaköszönnek a különféle alakú színes dísztökök látványában. A mélyzöld, az őszi barna, a narancs, a citromsárga és a piros terméseket akár a lakásba is bevihetjük, és a négy fal között is élvezhetjük az évszak különleges hangulatát.

Gyümölcsösök trágyázása szüret után

A lágyszárúaktól eltérően a fás kultúrák a szüret utáni időszakban is folytatják élettevékenységüket, egészen addig, amíg a lombjuk le nem hullik, és be nem következik a téli nyugalom. A fák tápanyagellátásához jól kell ismerni a növényélettant, mert a különböző elemeket más ütemben veszik és használják föl.

Hogyan védjük meg a dáliáinkat?

A dália az egész világon ismert és kedvelt gumós dísznövény. Több mint 200 éve került Mexikóból Franciaországba, onnan pedig Európa többi államába. A nemesítők munkájának köszönhetően napjainkban több ezer, változatos színű és formájú fajtában gyönyörködhetünk a fagyok beálltáig. Újabban vágottvirágként is hasznosítják.

KSH: augusztusban 6,0 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak

Augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 6,0 százalékkal - november óta a legnagyobb mértékben - nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest a júliusi 1,2 százalékos emelkedés után.

Megbízható kajszifajtákat válasszunk

Az idei tavaszi fagy után nem sok kajszifajta maradt fönn a rostán, az ültetvényekben akár teljes fagykár is előfordult. Mit tehetünk a tavaszi fagyok kivédése és a termésbiztonság növelése érdekében? a Lengyelben rendezett gyümölcstermesztési tanácskozáson Szénási Tibor kajszitermesztő osztotta meg tapasztalatait a résztvevőkkel.

Névtáblát cseréltek a NAIK-ban

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében (NAIK) rendezett Kováts Zoltán Emléknapon több kiemelt eseményre került sor. Felavatták az intézet új névtábláját, Kováts Zoltán emlékművét, valamint együttműködési megállapodást írt alá a NAIK a Magyar Díszkertészek Szövetségével.

Friss gyümölcs 48 órán belül a világ másik végéből

A kínai e-kereskedelem óriása, a JD vállalat szövetségre lépett 18 gyümölcstermelő és -kereskedő céggel az értékesítés egyszerűsítése és felgyorsítása érdekében. Ennek keretében légi úton 48 órán belül akar kivit bevinni Új-Zélandról, cseresznyét Kanadából, narancsot és cseresznyét az USA nyugati partvidékéről és áfonyát Chiléből.

Dísztököt csak díszíteni

Az őszi időszakban a hazai piacok és áruházak kínálatában is egyre nagyobb számban jelennek meg a tökfélék. A Nébih felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető.