Back to top

Termesszünk homoktövist!

A homoktövis az utóbbi néhány évben nagy népszerűségre tett szert: kimagasló C-vitamin-tartalma miatt betegségmegelőző és bizonyos betegségeket gyógyító gyümölcsként tartják számon. Gyümölcslevek, lekvárok, szörpök alapanyaga, de fanyar, kesernyés íze miatt rendszerint nem önmagában, hanem más gyümölcsökkel társítják.

A homoktövis (Hippophaë rhamnoides) bogyóinak gyógyhatásait már az ókorban fölismerték. Az ókori görögök a leveleit és a fiatal hajtásait adták a lovaknak, amitől a szőrük egészséges és szép fényű lett.

Innen ered a növény tudományos elnevezése: hippos = ló, phaos = fény, ragyogás.

Tibetben már az időszámításunk előtti 11. században írásos művekben említik, a kínai császárok gyógyításakor is használták. Hippokratész is említést tett róla, gyomorbetegségek gyógyítására használta.

Fotó: Kerényi-Nagy Viktor
Európában és Ázsiában többfelé megtalálható, hazánkban is előfordulnak vad állományai. Az ezüstfafélék családjának tagja, levelei és termései is sokban hasonlítanak a jól ismert ezüstfáéhoz. 1,5-4 méter magas, tövises, gyökérsarjakkal terjeszkedő cserje. A levelei szórt állásúak, 5-8 centiméter hosszúak, lándzsa alakúak, ezüstösek, a fonákuk pikkelyszerű szőrökkel sűrűn fedett.

Kétlaki növény, a porzós és a termős virágok külön egyedeken fejlődnek, a lombfakadás előtt, március végén, április elején nyílnak.

A termős virágok tömött fürtben, a porzósok rövid füzérekben állnak a vesszők végén. Szélbeporzásúak, de a termős virágokat a rovarok is szívesen látogatják. Csonthéjas termése változatos alakú, színű és méretű: lehet megnyúlt, hengeres, illetve gömbölyded is, a színe a sárgától a narancsvörösig terjed. A legkorábbi fajták július közepétől, a késeiek szeptember közepén - végén érnek.

Vitaminbomba

Az európai orvoslás csak nemrégiben fedezte föl a homoktövist. C-vitamin-tartalma a citroménak a tízszerese. A-, B1-, B2-, B6-, B8-, B9-, K-, P- és E-vitamint tartalmaz, ez utóbbi több, mint ami a kukoricában vagy a szójababban mérhető. omega-3, omega-6, omega-9, omega-7 zsírsavakban és a szitoszterin nevű koleszterincsökkentő anyagban gazdag olaját sebek, fekélyek kezelésére használják. Szövetregeneráló, gyulladáscsökkentő hatását klinikai kísérletek is bizonyították. Roboráló, immunerősítő tulajdonsága miatt az űrhajósok étrendjében is szerepel. Télen-nyáron ajánlatos fogyasztani: nyáron a bőrvédő hatása miatt – véd az erős UV-sugárzás károsító hatásaitól –, télen pedig mindennapos fogyasztása segít a megbetegedések megelőzésében, és vitaminokkal látja el a szervezetet.

A laza, homokos, kissé savanyú kémhatású, mészmentes, nedvességben bővelkedő, tápanyagban gazdag, levegős talajokat szereti. Ne ültessük bel- és pangóvizes területre, mert az a csemeték pusztulását okozhatja. Ugyanakkor rosszul tűri a szárazságot, a rendszeres öntözést különösen az ültetést követő két évben igényli. Házikertben elegendő 3 × 2 méteres sor- és tőtávolságot tartani. A 40 × 40 × 40 centiméteres ültetőgödör aljára tegyünk 3-4 kilogramm marhatrágyát, arra szórjunk egy-egy evőkanálnyi szuperfoszfátot és kálium-szulfátot. Képezzünk a tövek körül tányért az öntözéshez, és legalább 30 centiméter mélységig áztassuk át vízzel a talajt.

Hidegtűrő növény, Szibériában a mínusz 40 fokos telek sem ártanak neki, korán nyíló virágai mínusz 12 C-fokon sem károsodnak.

Kezdeti növekedése lassú, a harmadik évtől számíthatunk élénk hajtásnövekedésre és a terméshozam emelkedésére. Egy kifejlett, jól táplált fa 15-20 kilogramm gyümölcsöt terem.

Magról is szaporítható, de a porzós és a termős magoncok csak a harmadik évtől választhatók szét a rügyeik alakja alapján. A magoncok terméshozama, gyümölcsmérete lényegesen elmarad a fajtákétól, érdemesebb inkább fajtáit vásárolni csemeteként. Nem szereti az átültetést, szabadgyökerű cserje helyett inkább konténereset vásároljunk.

Házikertben egy porzós fajta mellé 3-5 termőset ültethetünk az uralkodó szélirány figyelembevételével.

A gyökeres csemeték rendszerint 2-3 vesszővel rendelkeznek. Ha törzses fát akarunk nevelni, csupán a legerősebbet hagyjuk meg, és képezzünk 80-90 centiméter magas törzset. A termés szempontjából a bokor legértékesebb részei az előző évi vesszők, mert azokon találhatók a termő-, illetve a pollenadó rügyek. Akkor van egyensúlyban a növényünk, ha az éves hajtások hossza legalább 25-30 centiméter. Ha a gallyak végén szinte csokrosan alig 10 centiméteres vesszőket látunk, az az elöregedés jele. olyankor érdemes megritkítani a termőfelületet.

A bogyókat éretten, de még keményen szedjük. Készüljünk fel, kényelmetlen és meglehetősen szaporátlan munka, érdemes kesztyűben végezni.

A túlérett bogyók veszítenek a C-vitamintartalmukból, viszont édesebbek.

A késői érésű fajtáknak (pl. Leicora, Ascola) magasabb a C-vitamin tartalmuk.

Sajnos a homoktövisnek is vannak károsítói. Gyakori a fuzáriumos és a verticilliumos tőpusztulás. Ne ültessük mély fekvésű területre, ezzel védekezhetünk kissé ellenük, az ültetés előtt pedig érdemes hasznos gombákat tartalmazó biológiai készítménnyel (pl. Trifender) kezelni a talajt. A kártevők közül a zöld levéltetvek, a takácsatkák és a kis farágó lepke megjelenésére számíthatunk.

 

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2017/9-10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új karanténkártevő

Az Európai és Földközi-tenger Melléki Növényvédelmi Szervezet, az EPPO felvette figyelmeztetési listájára a dél-amerikai gyümölcsormányost, amely gyümölcsszállítmánnyal kerülhetett a kontinensre.

A méhek imádják a lusta kerttulajdonosokat

Mint szorgalmas beporzók, a méhek létfontosságúak az egészséges ökológiai rendszerek fenntartásához. A számuk azonban világszerte csökken a mezőgazdaság és a városok fejlődésének következtében. Most azonban a tudósok felfedezték, hogy akik lusták füvet nyírni - olyan emberek, akik csak kéthetente vágják a füvet - több méhet vonzanak a kertjükbe, mint akik hetente rendbe teszik a gyepet.

Belépés csak kertrajongóknak

Március 23-25. között GardenExpo és Orchidea Ünnep várja az érdeklődőket a Budapest Sportarénában 10-től 18 óráig. Magyarország legnagyobb kerti életmód kiállításán ötletekkel töltődhetünk fel, ihletet kaphatunk kertünk, teraszunk, balkonunk berendezésével kapcsolatban.

Olaszországban is elfagyott a kajszi

Az Európa több térségét elért hideghullámot Olaszország kajszitermesztői sem úszták meg. Az egyik nagy szövetkezet képviselője országszerte 30%-os kiesést becsül, de a déli régiókban akár a termés fele is elfagyhatott. Délen a káposztafélék is fagykárt szenvedtek.

Ültesse el a dédi kedvenc paradicsomfajtáit, április 6-ig lehet palántát rendelni!

Elfeledett paradicsom tájfajták vetőmagját hozta ki a génbank hűtőiből az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, hogy az ecseri Gyöngyszem Biogazdaság palántát neveljen belőlük, majd darabját 250 forintért megvásárolva bárki ültethessen a kertjébe a dédi kedvencéből. Április 6-ig lehet leadni a rendelést, nem árt azonban sietni, mert a készlet véges!

A másodosztályú zöldség és gyümölcs is lehet kiváló minőségű

Példaértékűnek tartja a Földművelésügyi Minisztérium az egyik kereskedelmi lánc azon kezdeményezését, amelyben a másodosztályú zöldségeket és gyümölcsöket is átveszi a magyar termelőktől és azt olcsóbban kínálja a vevőinek. Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár gratulált a Penny Market Minket is lehet szeretni elnevezésű projektjéhez.

A kínai kőrisfagyal

Kevésbé ismert, pedig nagyon mutatós növény a kőrisfagyal (Fontanesia). Az olajfafélék családjába tartozó nemzetségbe csupán egyetlen faj, a kis-ázsiai kőrisfagyal (F. phillyreoides) és annak alfaja, a kínai kőrisfagyal (F. phillyreoides subsp. fortunei) tartozik, a Budai Arborétumban is megcsodálhatjuk őket.

Mit tegyünk fagykár után?

Példátlan téli fagykár sújtotta a Dunántúl és az Alföld gyümölcsöseit, a március elsején bekövetkezett mínusz 20 °C alatti hideg minden kultúrát károsított. Kajsziban 100 százalékos kár is keletkezett, a szatymazi őszibarackosokban 80 százalékos terméskiesést becsülnek. Lehet-e tenni valamit a kár mérséklésére, a fák kondíciójának megőrzésére?

A márciusi fagy nem kímélte a gyümölcsösöket

Kevesebb és drágább kajszi- és őszibarack, valamint cseresznye teremhet idén. A zöldségféléket sincsenek biztonságban, ott a belvíz okozhat gondot.

Tavaszi szezon: a kertészeti árudák készen állnak a rohamra

Az elhúzódó télies időjárás sokunk kedvére nyomja rá bélyegét, a naptárra pillantva viszont meríthetünk egy kis derűt: a héten ugyanis beköszönt a csillagászati tavasz első napja, ami a jó idő közeledtét jelzi. A természet lassan ébredezni kezd, ezzel együtt pedig egyre több időt töltünk majd a ház körül, így nem meglepő, hogy ez az időszak a kertészeti árudák számára is különös jelentőséggel bír.