Back to top

Jövőre folytatódik a járulékcsökkentés

Tovább csökkennek a munkaadók terhei januártól – emlékeztetett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által megrendezett Vállalkozók Napján.

Jövőre folytatódik a munkaadói járulékcsökkentés – emlékeztetett beszédében Varga Mihály pénteken, a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Vállalkozók Napján. A nemzetgazdasági miniszter felidézte: az egy évvel ezelőtti, a kormány, a munkavállalók és a munkaadók között létrejött háromoldalú megállapodás révén hat évre előre, lépcsőzetesen csökkennek majd a vállalkozók által fizetendő közterhek. Az így náluk hagyott pénzt pedig beruházásokra, vagy bérfejlesztésre fordíthatják.

Varga Mihály a Vállalkozók Napján
Varga Mihály a Vállalkozók Napján
Fotó: Sky csoport

Mint elmondta, a megállapodás értelmében a tavalyi 27-ről idén 22 százalékra csökkent a szociális hozzájárulás, amely januártól már csak 19,5 százalék lesz. Ezzel párhuzamosan csökkent a társasági adó is, amelynek 9 százalékos mértéke ma a legalacsonyabb Európában.

A pénzügyi stabilitást helyezte beszéde középpontjába az eseményen Demján Sándor. A VOSZ elnöke kifejtette: a munkaadói érdekképviselet mindenkor politikamentesen végezte tevékenységét, képviselte a vállalkozók érdekeit, és a pénzügyi egyensúly mellett érvelt. A felelőtlen ígéretek ma is veszélyeztetik ezt, elég csak a nyugdíjasoknak adandó pluszjuttatásokra, vagy a bérunió és a garantált alapjövedelem ötletére gondolni.

Demján Sándor hozzátette: a jövő évi választások után agresszíven fognak majd érvelni a kormánynál annak érdekében, hogy csökkentse a közszféra dolgozói létszámát.

Mint elmondta, a mintegy 350 ezer felesleges állami alkalmazottat át kellene irányítani a versenyszférába, hiszen amíg ez nem történik meg, addig Magyarország nem tud fejlődni, nem tud előrelépni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hőség pörgeti a hazai sörpiacot

A tavaly már megközelítőleg 160 milliárd forintosra duzzadt magyar sörpiac 70 százalékát fedi le a Dreher és a Heineken Hungária, a további növekedésnek pedig a nyári meleg és a világbajnokság is a motorja lehet. A chipsadó várható emelése a söripart azonban csak korlátozottan érintheti.

Komoly változások a Szamos Marcipánnál

Változatlan tulajdonosi struktúra mellett holdinggá alakult és Justin István személyében új ügyvezetőt nevezett ki a Szamos Marcipán Kft. élére a Szamos családi vállalkozás tulajdonosi menedzsmentje - adta hírül a társaság.

A tejpiac tisztulását várják a januári áfacsökkentéstől

Januártól végleg eltűnhetnek a tejpiacról az áfacsalók, s ha már nem éri meg különböző trükkökkel külföldről behozni az árut, a hazai termékek aránya is emelkedhet a boltok polcain. A tartós tejek áfacsökkentése emellett a fogyasztásra is ösztönzőleg hathat.

Milliárdos bevételkiesést okozhat az adóemelés a Zwacknál

Önmagában a 20 százalékos adóemelés is negatív hír a Zwack részvényeseinek, de az adómentesség megszüntetése akár milliárdos bevételkiesést is okozhat.

Ellenzik a 20 százalékos adóemelést az érdekképviseletek

A népegészségügyi termékadó (neta) tervezett emelése tovább csökkenti az élelmiszeriparban az innovációra rendelkezésre álló forrásokat, ezáltal negatívan befolyásolja az élelmiszeripar versenyképességét, ráadásul veszélyezteti az ország beruházásvonzó képességét - közölték az élelmiszeripari érdekképviseletek miután Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette szándékát a neta emelésére.

Jelentősen átvariálják az adórendszert

Számos egyszerűsítés, teherkönnyítés, egyes adónemek megszüntetetése, de sok kedvezmény eltörlése is szerepel a parlamentnek benyújtott 2019-es adótörvény tervezetben. 5 százalék lesz az UHT és ESL tejek áfája, de 20 százalékkal emelik a netát. Megszűnik a baleseti adó és az eho, csökken a szochó - nyugdíjasok után nem is kell majd fizetni -, de adóköteles lesz a legtöbb cafeteria elem.

Egyeztetne a szakma a népegészségügyi termékadó módosításáról

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) információi szerint folyamatban van a népegészségügyi termékadóra vonatkozó szabályozás módosítása. A két szervezet hiányolja, hogy nem egyeztettek velük ennek kapcsán, és levélben kérte a pénzügyminisztertől a tervezett lépések felfüggesztését, a szakmai egyeztetések lefolytatását.

Bruttó 190 ezres minimál- és 260 ezres szakmunkás bérért száll harcba a Liga

Jelentős, ismét két számjegyű minimálbér- és garantált bérminimum-emelkedés jöhet 2019-ben is – vélik az érdekképviseleti vezetők. A szakszervezetek más-más szemszögből alkották meg javaslataikat, de a cél továbbra is a minimálbérek jelentős felzárkóztatása. A világgazdaság azonban számos, a magyar gazdaságra is kiható bizonytalansági tényezőt rejthet, ami befolyásolhatja az őszi bértárgyalásokat.

Már lehet regisztrálni a NAV Online Számla rendszerében

A július elsejétől kötelező számlaadat-szolgáltatáshoz regisztrálnia kell mindenkinek, aki belföldi adóalanyok számára legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki akár számlázó programmal, akár számlatömbben. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Online Számla felületén a mostantól elvégezhető regisztrációhoz ügyfélkapus hozzáférésre van szükség.

Mindent tudni fog az állam: 2021-től a vállalkozók adóbevallását is a NAV készíti

Ezt Varga Mihály, pénzügyminiszter jelentette be a NAV vezetői értekezletén, egyúttal bemutatta a hivatal új elnökét, Sors Lászlót.