Back to top

Jövőre folytatódik a járulékcsökkentés

Tovább csökkennek a munkaadók terhei januártól – emlékeztetett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által megrendezett Vállalkozók Napján.

Jövőre folytatódik a munkaadói járulékcsökkentés – emlékeztetett beszédében Varga Mihály pénteken, a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Vállalkozók Napján. A nemzetgazdasági miniszter felidézte: az egy évvel ezelőtti, a kormány, a munkavállalók és a munkaadók között létrejött háromoldalú megállapodás révén hat évre előre, lépcsőzetesen csökkennek majd a vállalkozók által fizetendő közterhek. Az így náluk hagyott pénzt pedig beruházásokra, vagy bérfejlesztésre fordíthatják.

Varga Mihály a Vállalkozók Napján
Varga Mihály a Vállalkozók Napján
Fotó: Sky csoport

Mint elmondta, a megállapodás értelmében a tavalyi 27-ről idén 22 százalékra csökkent a szociális hozzájárulás, amely januártól már csak 19,5 százalék lesz. Ezzel párhuzamosan csökkent a társasági adó is, amelynek 9 százalékos mértéke ma a legalacsonyabb Európában.

A pénzügyi stabilitást helyezte beszéde középpontjába az eseményen Demján Sándor. A VOSZ elnöke kifejtette: a munkaadói érdekképviselet mindenkor politikamentesen végezte tevékenységét, képviselte a vállalkozók érdekeit, és a pénzügyi egyensúly mellett érvelt. A felelőtlen ígéretek ma is veszélyeztetik ezt, elég csak a nyugdíjasoknak adandó pluszjuttatásokra, vagy a bérunió és a garantált alapjövedelem ötletére gondolni.

Demján Sándor hozzátette: a jövő évi választások után agresszíven fognak majd érvelni a kormánynál annak érdekében, hogy csökkentse a közszféra dolgozói létszámát.

Mint elmondta, a mintegy 350 ezer felesleges állami alkalmazottat át kellene irányítani a versenyszférába, hiszen amíg ez nem történik meg, addig Magyarország nem tud fejlődni, nem tud előrelépni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A cégeknél még nincs karácsony: sok adózási feladat év végére

Noha közelednek az ünnepek, több olyan fontos év végi adózási határidő és választási lehetőség is van, amelyekre a vállalkozásoknak oda kell figyelniük. A Mazars elemzésében többek között összefoglalja a teendőket a társasági adóval, a csoportos társasági adóalanyisággal, a CbCR-ral kapcsolatban.

Véradóbarát munkahely címet kapott az erdészet

2018-ban az EGERERDŐ Zrt. nyerte el Heves megyében a „VÉRADÓBARÁT MUNKAHELY” megtisztelő címet.

Elbocsátások a Bayernél

Világszerte 12 ezer munkatársától válik meg a Bayer. A BBC riportja szerint ez azt jelenti, hogy minden tizedik dolgozóját elbocsátja a német nagyvállalat, többségüket Németországban. A cég közleménye szerint gyógyszeripari, humánegészségügyi és mezőgazdasági üzletágainak fejlesztésére kíván a jövőben koncentrálni.

Varga Mihály: diverzifikálni kell a gazdaságot

El kell mozdulni attól, hogy a járműipari beruházások adják a gazdasági növekedés alapjait, szükség van más iparágakra, például az élelmiszeriparra is – jelentette ki a Vállalkozók Napján Varga Mihály.

Nőtt a fizetési hajlandóság a mezőgazdaságban dolgozó cégeknél

Nőtt a határidőre kifizetett számlák aránya az idén, ugyanakkor az átlagos fizetési késedelem hossza emelkedett a Bisnode Magyarország Kft. harmadik negyedéves adatai alapján. Fizetési hajlandóságban idén októberig a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászati ágazatban működő cégek vezetnek, számláik több mint háromnegyedét rendezték határidőre.

Családbarát munkahely a Bakonyerdő Zrt.

Nyolcadik alkalommal hirdette meg a családbarát munkahely pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A pályázat egyszerre díjazza és elismeri a munkahelyek már létező és tervezett családbarát intézkedéseit és fejlesztéseit. Az idei nyertes pályázók egyike a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt., Veszprém megye egyik legnagyobb foglalkoztatója.

EY: a gazdaság további növekedésére számít a cégvezetők többsége

Optimistábbak lettek a magyar gazdaság jövőjével kapcsolatban a vállalatvezetők: 66 százalékuk növekedéssel számol és mindössze 5 százalékuk vár visszaesést.

Amiért a vevő nem fizet, az veszteség: a vállalatirányítás karbantartása

A megfelelő vállalatirányítási elv alkalmazásával hatékonyabban működtethető egy élelmiszer-előállító vállalkozás is – derült ki a kamara élelmiszeripari igazgatóságának 2018. november 20-i tanácskozásán. A leannel, a TPM-mel, a projektmenedzsmenttel tanácsos ismerkedni.

Év végéig minden munkavállalónak ki kell adni az idei szabadságát

A Munka törvénykönyve rendelkezése szerint év végéig minden munkavállalónak ki kell adni az idei szabadságát, a jogszabálytól csak kivételes esetekben lehet eltérni.

"Next Gen" munkakeresők: nagyobb szabadság, több pénz és őszinteség

A rugalmas munkavégzés, az alapfizetés és a munkatársak személye a legfontosabb tényezők a jövő munkavállalói számára leendő munkahelyük kiválasztásakor - derül ki a PwC Magyarország felméréséből.