Back to top

Jövőre folytatódik a járulékcsökkentés

Tovább csökkennek a munkaadók terhei januártól – emlékeztetett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által megrendezett Vállalkozók Napján.

Jövőre folytatódik a munkaadói járulékcsökkentés – emlékeztetett beszédében Varga Mihály pénteken, a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Vállalkozók Napján. A nemzetgazdasági miniszter felidézte: az egy évvel ezelőtti, a kormány, a munkavállalók és a munkaadók között létrejött háromoldalú megállapodás révén hat évre előre, lépcsőzetesen csökkennek majd a vállalkozók által fizetendő közterhek. Az így náluk hagyott pénzt pedig beruházásokra, vagy bérfejlesztésre fordíthatják.

Varga Mihály a Vállalkozók Napján
Varga Mihály a Vállalkozók Napján
Fotó: Sky csoport

Mint elmondta, a megállapodás értelmében a tavalyi 27-ről idén 22 százalékra csökkent a szociális hozzájárulás, amely januártól már csak 19,5 százalék lesz. Ezzel párhuzamosan csökkent a társasági adó is, amelynek 9 százalékos mértéke ma a legalacsonyabb Európában.

A pénzügyi stabilitást helyezte beszéde középpontjába az eseményen Demján Sándor. A VOSZ elnöke kifejtette: a munkaadói érdekképviselet mindenkor politikamentesen végezte tevékenységét, képviselte a vállalkozók érdekeit, és a pénzügyi egyensúly mellett érvelt. A felelőtlen ígéretek ma is veszélyeztetik ezt, elég csak a nyugdíjasoknak adandó pluszjuttatásokra, vagy a bérunió és a garantált alapjövedelem ötletére gondolni.

Demján Sándor hozzátette: a jövő évi választások után agresszíven fognak majd érvelni a kormánynál annak érdekében, hogy csökkentse a közszféra dolgozói létszámát.

Mint elmondta, a mintegy 350 ezer felesleges állami alkalmazottat át kellene irányítani a versenyszférába, hiszen amíg ez nem történik meg, addig Magyarország nem tud fejlődni, nem tud előrelépni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A juhászati fejlesztés mint a vidékfejlesztés eszköze

Egy tipikusan környezetminőséget javító a lakosságmegtartásban pozitív szerepet játszó, ugyanakkor mégiscsak extenzív állattenyésztési ágazat, nevezetesen a juhászat – amely mintegy 8000 tenyészetben, egységben működik – fejlődése hogyan hathat a juhászok sorsára, jövedelemtermelésére, életminőségére.

Őstermelők és élelmiszeriparban dolgozók figyelem: számít az Ön véleménye!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) és a Hétfa Kutatóintézettel (HKI) közös felmérésében az őstermelőket kérdezik a járulékfizetési gyakorlatról, az élelmiszer-gazdasági vállalkozások esetében pedig a foglalkoztatási nehézségeit és piacra jutási problémáit igyekeznek feltárni - ehhez kérik az érintettek segítségét.

A nyugdíjasokra is építhetnének a munkaadók

A magyar nyugdíjasok 80 százaléka egyáltalán nem vállalna el semmilyen kiegészítő jövedelemszerző tevékenységet, de mintegy félmillió nyugdíjas valamilyen formában törekszik a munkavállalásra, ebből negyedmillió részmunkaidőben, 50 ezer teljes munkaidőben - derül ki a GKI Gazdaságkutató legfrissebb, MTI-nek hétfőn küldött reprezentatív kutatásából.

Így kéne átalakítani az agráradózást

„Merész tervek: teljes reform előtt az agráradózás?” című beszélgetés során a NAK egyik közelmúltbeli javaslatát vitatták meg szakemberek Hajdúböszörményben. Az áfacsökkentés folytatását és a családi mezőgazdasági vállalkozási forma bevezetését egyöntetűen kedvezően fogadták.

Újjászervezik a Független Kisgazdapártot Zalaegerszegen

Több ezer levelet küldtek szét országszerte az egykori tagoknak, ezzel megkezdődött a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt újjászervezése.

Augusztus végéig tart a diákmunka

Az idén a mezőgazdaságban és a vendéglátásban augusztus végig támogatott a diákfoglalkoztatás. A program minden 16–25 év közötti, nappali tagozatos tanuló előtt nyitva áll, és még augusztusban is be lehet jutni. A munkáltatók azonban már most sajnálják, hogy nem tart tovább, hiszem számos gazdaságban a munka dandárja csak ezután jön.

Tartós növekedésre számítanak a nagyvállalatok

A Magyarországon működő nagyvállalatok többsége a gazdasági növekedés folytatódásával számol, várakozásaik azonban kissé visszafogottabbak az utóbbi fél évben - derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index kutatásából.

Kétféle utalvány - eltérő adózás

Változnak jövőre az utalványokra (vásárlási voucherek, kuponok, ajándékkártyák) vonatkozó adózási szabályok - hívta fel a figyelmet a Deloitte, a tanácsadó cég szerint ez azt eredményezheti, hogy a vállalkozások még bátrabban nyúlnak majd ehhez a vásárlásösztönző eszközhöz.

Még mindig sokan trükköznek a Balatonnál

A Balatonnál július közepén tartott egyhetes ellenőrzéssorozat alatt minden negyedik vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai, akik csaknem háromezer vizsgálatot végeztek el - közölte a NAV az MTI-vel szerdán.

Jövőre is folytatódnak az adócsökkentések

Kisebbek lesznek jövőre a közterhek, a cégek és az egyéni vállalkozók is könnyítéseket kapnak, valamint egyszerűsödik a nyugdíjasok foglalkoztatása.