Back to top

Jövőre folytatódik a járulékcsökkentés

Tovább csökkennek a munkaadók terhei januártól – emlékeztetett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által megrendezett Vállalkozók Napján.

Jövőre folytatódik a munkaadói járulékcsökkentés – emlékeztetett beszédében Varga Mihály pénteken, a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Vállalkozók Napján. A nemzetgazdasági miniszter felidézte: az egy évvel ezelőtti, a kormány, a munkavállalók és a munkaadók között létrejött háromoldalú megállapodás révén hat évre előre, lépcsőzetesen csökkennek majd a vállalkozók által fizetendő közterhek. Az így náluk hagyott pénzt pedig beruházásokra, vagy bérfejlesztésre fordíthatják.

varga_mihaly.jpg

Varga Mihály a Vállalkozók Napján
Varga Mihály a Vállalkozók Napján
Fotó: Sky csoport

Mint elmondta, a megállapodás értelmében a tavalyi 27-ről idén 22 százalékra csökkent a szociális hozzájárulás, amely januártól már csak 19,5 százalék lesz. Ezzel párhuzamosan csökkent a társasági adó is, amelynek 9 százalékos mértéke ma a legalacsonyabb Európában.

A pénzügyi stabilitást helyezte beszéde középpontjába az eseményen Demján Sándor. A VOSZ elnöke kifejtette: a munkaadói érdekképviselet mindenkor politikamentesen végezte tevékenységét, képviselte a vállalkozók érdekeit, és a pénzügyi egyensúly mellett érvelt. A felelőtlen ígéretek ma is veszélyeztetik ezt, elég csak a nyugdíjasoknak adandó pluszjuttatásokra, vagy a bérunió és a garantált alapjövedelem ötletére gondolni.

Demján Sándor hozzátette: a jövő évi választások után agresszíven fognak majd érvelni a kormánynál annak érdekében, hogy csökkentse a közszféra dolgozói létszámát.

Mint elmondta, a mintegy 350 ezer felesleges állami alkalmazottat át kellene irányítani a versenyszférába, hiszen amíg ez nem történik meg, addig Magyarország nem tud fejlődni, nem tud előrelépni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

200 hentest csábítottak haza a közösségi oldal segítségével

Két hét alatt közel 200 hentest tudtak hazacsábítani külföldről a Facebook-on keresztül, akik most a mohácsi vágóhídon dolgoznak – számolt be szerdán a HRportal. A Bonafarm Csoport a teljes HR folyamatot szeretné digitalizálni, hogy a munkavállalói életciklus teljes hosszában önkiszolgáló rendszereken keresztül férhessenek hozzá a kollégák a szolgáltatásokhoz.

Kártalanítás esetén csökkenthető a bírság

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) bírságcsökkentéssel ösztönzi a versenyjog megsértésével a fogyasztóknak okozott károk mérséklését, a fogyasztók kártalanítását - hívta fel a figyelmet a GVH keddi közleményében.

Idén már az őstermelőknek is a NAV készíti az adóbevallást

Idén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal külön kérés nélkül már az őstermelőknek, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek és a korábbi években munkáltatói adómegállapítást választóknak is elkészíti az szja-bevallás tervezetét, hétfőtől már az e-szja webes kitöltő felülete is elérhető a NAV honlapjáról - tájékoztatta Tállai András az MTI-t.

Teljes körű áfacsökkentést szeretne idén a tejágazat

Stabilizálódott és növekedésnek indult a hazai tejágazat - mondta a Magyar Hírlapnak adott, hétfőn megjelent interjúban Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke, aki szerint azonban fontos lenne, hogy az áfacsökkentést már idén az összes fogyasztói folyadéktejre kiterjesszék.

E-személyivel gyorsítanák az idénymunkások bejelentését

E-személyi igazolványt kapnak az egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozók, annyi idő lesz bejelenteni őket, mintha PayPass-szal fizetnénk. Az idénymunkások gyors bejelentésére már létezik mobilalkalmazás, a kormány tulajdonképpen ennek a továbbfejlesztését vizsgálja.

Egyre gyakoribb a feketézés a mezőgazdaságban

Kiugró mértékben, csaknem duplájára növekedett a feketén foglalkoztatottak aránya a magyar mezőgazdaságban. Somogyban az ágazati szereplők tapasztalatai eltérőek.

Szakemberhiány a gond az agrárium cégeinél is

A hazai kis-és középvállalkozások (kkv) többségének nem a tőke-, hanem a szakemberhiány okozza a legnagyobb gondot – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból. A mezőgazdaságban minden negyedik cég tervez létszámbővítést, és ezeknél erős a béremelési szándék is - kérdés mire lesz elég ez úgy, hogy az iparban minden második cég ugyanerre készül.

Agrármunkások után is jár munkahelyvédelmi adókedvezmény

A munkahelyvédelmi akcióban a múlt évben októberig 91,8 milliárd forint adókedvezményt kaptak a versenyszférában azok a cégek, amelyek munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetűeket, így pályakezdőket, 25 év alattiakat, tartós álláskeresőket, 55 év felettieket, kisgyermekeseket vagy épp 25–55 év közötti agrármunkásokat alkalmaztak, utóbbira 2015. július 1-jétől van lehetőség.

Januártól hatályos az adócsökkentés

Január 1-től a munkabérekre rakodó adóteher, a szociális hozzájárulási adó, az idei 22 százalékról, 19,5 százalékra csökken - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára Budapesten. A minimálbér 8 százalékkal, a szakmunkás garantált bérminimum pedig 12 százalékkal emelkedik.

Fontos új hír a Cégkapuval kalcsolatban

Januártól még nem kötelező a Cégkapu használata a gazdálkodó szervezeteknek, a jogszabály 2018-ra átmeneti időszakot vezetett be, a cégek jövőre is a képviselőik Ügyfélkapus tárhelyén keresztül kommunikálhatnak az adóhatósággal - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-vel csütörtökön.