0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Bálint György kapta a Prima Primissima Díjat

Magyar népművészet és közművelődés kategóriában a 98 esztendős Bálint György kertészmérnök, ismertebb nevén Bálint gazda vehette át a 15 millió forinttal járó, Prima Primissima Díjat - írta az MTI. A jeles szakember 1967-től szerkesztette kiadónk Kertészet és Szőlészet, Kertgazdaság, Kertbarát Magazin és Kerti Kalendárium című lapjait.

Prima Primissima Díjat nyert az ország kertésze

Tíz kategóriában 15. alkalommal vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten. Magyar népművészet és közművelődés kategóriában a 98 esztendős Bálint György kertészmérnök, ismertebb nevén Bálint gazda vehette át a 15 millió forinttal járó, Prima Primissima Díjat. 

Bálint György 1941-ben a Magyar Királyi Kertészeti Akadémián kertészmérnöki oklevelet, majd a Magyar Agrártudományi Egyetemen agrármérnöki diplomát szerzett.

1949-től agrártankönyveket írt és szerkesztett, majd a Kertészeti Kutatóintézetben, később a Mányi Állami Gazdaság főagronómusaként dolgozott.

1967-től a Kertészet és Szőlészet című hetilap főszerkesztője. Ezzel egy időben szerkesztette a Kertgazdaságot, a Kertbarát Magazint és a Kerti Kalendáriumot.

1981-től 2009-ig a Magyar Televízió Ablak című magazinműsorának állandó munkatársa volt. Televíziós szerepvállalása óta Bálint gazdaként emlegetik.

Az ország kedvence újságokban és az interneten napjainkban is népszerűsíti a kertészkedést. Unokája segítségével Facebook-oldalára naponta több poszt is kikerül.

 

A díjról

A Prima Primissima Díjat és az azonos nevű alapítványt 2003 nyarán alapította Demján Sándor üzletember a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnökségének közreműködésével. A díjat azzal a céllal hozták létre, hogy pártoktól és politikától mentesen támogassa és fejlessze a magyar tudományos, művészeti és kulturális életet, őrizze a magyar értelmiség eredményeit, értékeit.

Az első Prima Primissima Díjakat 2003. december 11-én adták át a budapesti Nemzeti Színházban. A több mint 1,65 milliárd forint értékű felajánlásnak köszönhetően az alapítvány tíz éven át ítélhette oda a kitüntetést, 2013-tól a Prima Primissimát Csányi Sándor és az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább.

Forrás: MTI