Back to top

Tenyészszemle Füzesgyarmaton

Az utóbbi hónapok a kiállítások, tenyészszemlék időszaka volt, s ezen események között az egyik legkiemelkedőbb kétségkívül a Füzesgyarmaton Galambos János, Varga István és családjaik, barátaik jóvoltából megrendezett kisbéri félvér, nóniusz és magyar félvér tenyészszemle volt.

A rendezvényt a helyi önkormányzat is fontosnak tartja a település életében, ezért minden évben nyújt segítséget a rendezéshez. A helyszín a helyi lovas klub városszéli pályája, amely nemrégiben újult meg, méltó környezetet biztosítva az eseménynek. Megszokott már, hogy több fajta bírálóbizottsága is meghívást kap ezen a hétvégén Füzesgyarmatra, hiszen a térségben nem egy fajta örvend népszerűségnek.

Legnagyobb létszámban a kisbéri félvér fajtát tenyésztik, de szép számmal van lipicai, nóniusz és magyar félvér is. Ez évben is három fajta bemutatott egyedeinek bírálatára került sor, a nóniusz bírálatát az idén másik helyszínre szervezték.

Ahogy említettük, a térség mára legnépszerűbb fajtája a kisbéri félvér, ami egyértelműen Galambos János munkájának köszönhető. Folyamatosan szervezi a környék tenyésztői munkáját, közvetít, elad és vesz, ami által egyre több a lókedvelő és a lótenyésztő Füzesgyarmaton és környékén, és egyre több a kisbéri félvér. Az így kialakult kancaállományt, benne természetesen a saját kancáit is, kiváló minőségű ménekkel is ellátja az általa működtetett fedeztetési állomáson, így a szaporulat értékesítése nem szokott gondot jelenteni.

Ez évben is kisbéri félvérből vezették elő a legtöbb kancát, nagyobb részben a környékről, de hoztak lovat bírálatra még Nyíregyházáról is.

A bírálatok koradélután fejeződtek be, amit az eredményhirdetés és a szokásos közös ebéd követett. A birka- és kakaspörkölt mellett még egy darabig tartott a beszélgetés, majd mindenki útra kelt azzal, hogy jövőre ugyanekkor, ugyanitt találkozunk.

Novotni Péternek a Kistermelők Lapjában megjelenő cikke alapján.

Forrás: 
Kistermelők Lapja

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már lehet nevezni a Brillante pálinkaversenyre

2018. április 27. és 30. között, immáron tizenkilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, az évről évre több ezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivál.

Keletről is kopogtat a sertéspestis

A magyar-román határtól alig több mint 7 km-re afrikai sertéspestist (ASP) regisztrált egy háztáji állományban a Román Állategészségügyi Szolgálat. A betegség tényét múlt hét csütörtökön a laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették. A helyi hatóságok minden szükséges intézkedést haladéktalanul megtettek az ASP terjedésének megakadályozása érdekében.

Galambmustra Rákospalotán

Még 1912-ben történt, hogy 51 galambtenyésztő megalakította Rákospalotán a galambtenyésztők helyi egyesületét, mely ma is működik B.15. Testvériség Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület néven. A szervezet évente kiállítást is rendez.

A cifraszűr becsülete

„Édesapám érettségi után egy kapával és néhány jótanáccsal indított útnak” – emlékezett vissza a több mint három évtizedes kezdésre Rózsa Péter. A balmazújvárosi kertész nem volt könnyű helyzetben, hiszen csak akkor lehetett volna egyéni gazda, ha földdel rendelkezik, földhöz jutni pedig – az elővásárlások miatt – bajosan lehetett.

Tehenek a kifutón…

Gumi csíkokkal védi a szarvasmarhák lábát egy francia találmány. Az istállók padlója ma többnyire beton, ami segíti a patakoptatást, ám terheli az ízületeket, a sérült, idős, beteg állatoknak pedig komoly fájdalmat okozhat a kemény járófelület. A betonpadló-specialista francia Vermont Rainurage cég újítása viszont valóságos rekreáció a jószágnak.

Változás az állatjóléti felelős bizonyítványoknál

Megszűnt az állatjóléti felelősök bizonyítványának öt évenkénti megújítási kötelezettsége, a korábban kiállított igazolásokat pedig ezentúl határozatlan időre kiadottnak kell tekinteni - adta hírül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Génszerkesztéssel készül a csak hím utódot nemző tenyészbika

Ez a húsmarha tenyésztésben előnyös lenne, hiszen a hímek gyorsabban nőnek és nagyobb a húskihozataluk. A technológia egyelőre csak elméletben létezik, és a jogi szabályozása sem tisztázott még.

Közepes évet zárt az agrárium Bács-Kiskunban

Gáspár Ferenc Bács-Kiskun megyei agrárkamarai elnök szerint a 2017-es évet közepesnek lehet elkönyvelni a megyében - derült ki a baon.hu interjújából. Az állattenyésztést eléggé megviselte az elmúlt év.

Veszteség után nullszaldós lehet a gyapjúexport

Tavaly megközelítőleg 10 százalékkal emelkedett a gyapjú ára, hosszú évek után először jutott az önköltség közelébe. Mi várható az idén – kérdeztük Jávor Andrást, a Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnökét.

Borjú hármas ikrek születtek Csabacsűdön

Három borjú érkezett egyszerre, egy tehéntől az év második napján, óriási örömöt okozva ezzel Kerek Mihály csabacsűdi gazdának. A hármasikrek egészségesek, jól vannak, szépen fejlődnek anyjuk mellett.