0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tenyészszemle Füzesgyarmaton

Az utóbbi hónapok a kiállítások, tenyészszemlék időszaka volt, s ezen események között az egyik legkiemelkedőbb kétségkívül a Füzesgyarmaton Galambos János, Varga István és családjaik, barátaik jóvoltából megrendezett kisbéri félvér, nóniusz és magyar félvér tenyészszemle volt.

A rendezvényt a helyi önkormányzat is fontosnak tartja a település életében, ezért minden évben nyújt segítséget a rendezéshez. A helyszín a helyi lovas klub városszéli pályája, amely nemrégiben újult meg, méltó környezetet biztosítva az eseménynek. Megszokott már, hogy több fajta bírálóbizottsága is meghívást kap ezen a hétvégén Füzesgyarmatra, hiszen a térségben nem egy fajta örvend népszerűségnek.

Legnagyobb létszámban a kisbéri félvér fajtát tenyésztik, de szép számmal van lipicai, nóniusz és magyar félvér is. Ez évben is három fajta bemutatott egyedeinek bírálatára került sor, a nóniusz bírálatát az idén másik helyszínre szervezték.

Ahogy említettük, a térség mára legnépszerűbb fajtája a kisbéri félvér, ami egyértelműen Galambos János munkájának köszönhető. Folyamatosan szervezi a környék tenyésztői munkáját, közvetít, elad és vesz, ami által egyre több a lókedvelő és a lótenyésztő Füzesgyarmaton és környékén, és egyre több a kisbéri félvér. Az így kialakult kancaállományt, benne természetesen a saját kancáit is, kiváló minőségű ménekkel is ellátja az általa működtetett fedeztetési állomáson, így a szaporulat értékesítése nem szokott gondot jelenteni.

Ez évben is kisbéri félvérből vezették elő a legtöbb kancát, nagyobb részben a környékről, de hoztak lovat bírálatra még Nyíregyházáról is.

A bírálatok koradélután fejeződtek be, amit az eredményhirdetés és a szokásos közös ebéd követett. A birka- és kakaspörkölt mellett még egy darabig tartott a beszélgetés, majd mindenki útra kelt azzal, hogy jövőre ugyanekkor, ugyanitt találkozunk.

Novotni Péternek a Kistermelők Lapjában megjelenő cikke alapján.

Forrás: Kistermelők Lapja