0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Világrekorder lehetne az 500 éves szőlőtőke

Messzi földről csodájára járnak a világ egyik legöregebbjének számító, évről évre kiváló termést hozó szőlőtőkéjének. Hivatalosan – a Guinness-rekord szerint – a szlovéniai Maribor büszkélkedhet a világ legidősebb, 350 éves szőlőtőkéjével, a nem hivatalos rekorder azonban Pécsen van, melyet valószínűleg a török korban ültettek.

– 1971-ben költöztünk ide, azóta évente nagyjából száz kilogramm termést hoz, de nem minden évben érik be teljesen, ezért általában az első hó leeséséig fent hagyjuk a fürtöket, majd a spájzban érleljük tovább – mondta a helyi lapnak nyilatkozva Tóth Ödön tulajdonos, aki idén úgy döntött, pálinkát főz a termésből. – Nem tudunk ennyi szőlőt megenni, ezért döntöttem a pálinka mellett – tette hozzá a férfi.

A termése roppanós, édes, nagyon ízletes, lédús csemege szőlő, eteti magát.

A Papnövelde utcai ház udvarát teljesen befutja a szőlő, csüngenek rajta a 25-30 centis fürtök. Rengeteg termést hoz, a tőke kerülete csaknem egy méter, korát legalább 450-500 évre becsülik, valamikor a török időkben, az 1500-as évek második felében ültethették.

– Egy Itáliából származó fajtáról van szó, neve Rosa menna di vacca, vagyis magyarul rózsaszín tehéntőgy, mert érett formában arra hasonlít – mondta korábban a helyi lapnak az azóta elhunyt Lisicza István borász. Egy nagyon sokáig és későn termő csemege fajta, augusztus végén kezd érni, de még a karácsonyi asztalra is jut belőle, annyira húsos, kemény szemei vannak, nagyon jó ízű terméssel. Kemény bogyói miatt még befőttnek is elrakható.

A szőlőtőke világszám lehetne, ha úgy kezelnénk, ahogy a szlovének teszik azt Mariborban. Az ottani Öreg Szőlő hivatalosan is a szlovén város természeti és kulturális örökségének része. A szőlőtőke Maribor Lent negyedében, az egyik ház előtt áll, többméteres hajtásai a ház ablakai alatt húzott rácsozaton futnak. A 300-350 éves növény mind a mai napig bőven terem, metszése és szüretelése minden évben népünnepély. Maribor polgármestere minden évben ajándékoz szőlővesszőt más városoknak és térségeknek a barátság és az együttműködés jegyében.

Magyarországon csak néhányan tudnak róla, hogy milyen kincs van Pécs birtokában.

Forrás: pecsma.hu