Back to top

Országosan elérhetővé tennék a hajdúsági okoskenyeret

Az egészség megőrzését és egyes betegségek tüneteinek enyhítését ígérik egy hajdúsági sütőipari vállalkozás termékei. Az úgynevezett okoskenyerek egyelőre csak néhány helyen kaphatók, a cél azonban az, hogy másfél éven belül egy termelői franchise-hálózaton belül az ország minden pontjára eljussanak az innovatív áruk.

Okos élelmiszereket dobott a piacra egy hajdúsági sütőipari vállalkozás. A Hajdúsági Sütödék Zrt. évekkel korábban indított fejlesztésének gyümölcseként az év első felében kerülhetett a boltokba az első ilyen termék. A Vitajó márkán belül három cipófélét kínálnak, amelyet elsőként a megyében élők kóstolhattak meg, mára pedig a szomszédos régiók lakói is kipróbálhatták a számos egészségügyi előnnyel kecsegtető pékárut.

Szakács Tamás, a társaság vezérigazgatója a Magyar Időknek elmondta: a 2000-es évek elején döntötték el, hogy új utakat keresnek, a sütőiparban dolgozó vállalkozások megélhetése ugyanis már akkor sem volt egyszerű. – Szükség volt valamilyen hozzáadott értékre, amellyel a fogyasztókat meg tudjuk fogni, és amire hajlandók pénzt költeni – emelte ki. – Mivel alapvető élelmiszerről van szó – folytatta –, ezért egyértelmű volt, hogy a hozzáadott értéknek az egészség védelmét kell szolgálnia vagy a betegségek kialakulásának kockázatát kell csökkentenie.

Eddig négy termékcsoportot fejlesztettek ki: az egyik összetett ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz; 160 gramm kenyér fogyasztásával egyes vitaminokból és ásványi anyagokból jelentős mennyiséget pótol a szervezetben. Egy másik termék – ajánlott napi mennyiségben fogyasztva – a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik kockázati tényezőjét, a koleszterinszintet csökkenti. A harmadik és a negyedik árucsoport, amelynek bevezetését tervezik, az úgynevezett funkcionális emésztési rendellenességgel küzdők mindennapjait könnyítheti meg.

A termékek csomagolásán minden fontosabb információ fel van tüntetve az összetevőkről, ahogyan arról is tájékoztatást kapnak a vásárlók, hogy a kívánt hatáshoz milyen mennyiséget érdemes elfogyasztani a termékből. Ezek az állítások Szakács Tamás szerint tudományosan megalapozottak és az Európai Unió által engedélyezettek. Az eddig piacra került cipók félkilós, szeletelt, csomagolt állapotban kaphatók.

Áruk ugyan magasabb az átlagosnál, de még így is sokak számára megfizethetők. A megyei tapasztalatok azt mutatják, hogy van igény az okoskenyerekre. – Bár a hajdúsági fogyasztók nem az ország leginkább egészségtudatos vásárlói, ráadásul a pénztárcájuk is szűk, ennek ellenére a forgalom szépen bővül, keresik a cipókat az emberek – fogalmazott a vezérigazgató.

Becslése szerint, ha sikerül országos szinten megjelenni a termékkel, évente akár több milliárd forintos bevétel érhető el.

Erre a lépésre termelői franchise-rendszer bevezetésével készül a társaság, így azon sütőipari cégeknek, amelyek vállalják a szigorú feltételeket, lehetővé teszik a gyártást.

A vezérigazgató szerint a következő másfél évben a cél az, hogy az ország minden pontján elérhetők legyenek a Vitajó kenyerek. Ezt követően az innovációval és a sütéshez használt speciális anyagokkal a külföldi piacokon is megjelennek majd.

Forrás: 
Magyar Idők

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így finanszírozzuk ötleteinket! Az e-füstölő és a megcsapolható mézes lép esete

Míg korábban egy jó ötlet megvalósításához üzleti befektetőket kellett keresni, melyet aztán busás haszon reményében támogattak, addig mára az is lehetséges, hogy ötleteinket a világhálón bemutatva szerezzünk egyéni támogatókat crowdfunding kampány keretében. Nézzünk meg két ilyen ötlet eddigi „életútját” a méhészetben és nyomozzunk a siker kulcsa után. Talán a mi ötletünk is megvalósítható?!

Magyar márka az első a jegestea piacon

A hazai jegestea piacon szerzett vezető pozíciót az idén 5. születésnapját ünneplő, fiatal magyar brand, a XIXO. A márka jegesteái és szénsavas italai tavaly szeptembertől már az iskolai büfékben is kaphatók.

Áprilisban is többet költöttünk a boltokban

Áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 4,4 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva - főként a húsvéthatás miatt - 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az év első négy hónapjában a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 6,9 százalékkal emelkedett.

Egyre népszerűbb a mobilfizetés Magyarországon

A magyar kártyabirtokosok május végéig jóval több alkalommal használtak mobiltelefont egyérintéses fizetésre, mint tavaly az első öt hónapban, az új belépőknek köszönhetően 2018 elején huszonhatszoros volt a növekedés – közölte a Mastercard.

Komoly változások a Szamos Marcipánnál

Változatlan tulajdonosi struktúra mellett holdinggá alakult és Justin István személyében új ügyvezetőt nevezett ki a Szamos Marcipán Kft. élére a Szamos családi vállalkozás tulajdonosi menedzsmentje - adta hírül a társaság.

Hiánycikk lehet a sör a vb idején Angliában

Ammóniahiány van, ez okozza a szén-dioxid-hiányt egyébként Európa több országában.

Ellenzik a 20 százalékos adóemelést az érdekképviseletek

A népegészségügyi termékadó (neta) tervezett emelése tovább csökkenti az élelmiszeriparban az innovációra rendelkezésre álló forrásokat, ezáltal negatívan befolyásolja az élelmiszeripar versenyképességét, ráadásul veszélyezteti az ország beruházásvonzó képességét - közölték az élelmiszeripari érdekképviseletek miután Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette szándékát a neta emelésére.

Egyeztetne a szakma a népegészségügyi termékadó módosításáról

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) információi szerint folyamatban van a népegészségügyi termékadóra vonatkozó szabályozás módosítása. A két szervezet hiányolja, hogy nem egyeztettek velük ennek kapcsán, és levélben kérte a pénzügyminisztertől a tervezett lépések felfüggesztését, a szakmai egyeztetések lefolytatását.

Fejlesztenek az éttermek, hogy kevesebb étel kerüljön a szemétbe

Az élelmiszerpazarlásból az éttermek is alaposan kiveszik a részüket, így felelősségük olyan megoldásokat keresni, mely csökkenti a veszteséget. Néhány innovatív megoldással már jelentős eredmények érhetőek el.

Szigorodtak a sertéspestis miatti járványügyi intézkedések - FRISSÍTETT

Összeírják az ország valamennyi sertésállományát, ellenőrzik a járványvédelmi intézkedések betartását is. Az ASP megelőzésére és korai felismerésére vonatkozó intézkedések hatékonyságának növelése érdekében új országos főállatorvosi határozat lépett életbe Magyarországon. Számos változást tartalmaz az eddigi intézkedésekhez képest.