Back to top

Országosan elérhetővé tennék a hajdúsági okoskenyeret

Az egészség megőrzését és egyes betegségek tüneteinek enyhítését ígérik egy hajdúsági sütőipari vállalkozás termékei. Az úgynevezett okoskenyerek egyelőre csak néhány helyen kaphatók, a cél azonban az, hogy másfél éven belül egy termelői franchise-hálózaton belül az ország minden pontjára eljussanak az innovatív áruk.

Okos élelmiszereket dobott a piacra egy hajdúsági sütőipari vállalkozás. A Hajdúsági Sütödék Zrt. évekkel korábban indított fejlesztésének gyümölcseként az év első felében kerülhetett a boltokba az első ilyen termék. A Vitajó márkán belül három cipófélét kínálnak, amelyet elsőként a megyében élők kóstolhattak meg, mára pedig a szomszédos régiók lakói is kipróbálhatták a számos egészségügyi előnnyel kecsegtető pékárut.

Szakács Tamás, a társaság vezérigazgatója a Magyar Időknek elmondta: a 2000-es évek elején döntötték el, hogy új utakat keresnek, a sütőiparban dolgozó vállalkozások megélhetése ugyanis már akkor sem volt egyszerű. – Szükség volt valamilyen hozzáadott értékre, amellyel a fogyasztókat meg tudjuk fogni, és amire hajlandók pénzt költeni – emelte ki. – Mivel alapvető élelmiszerről van szó – folytatta –, ezért egyértelmű volt, hogy a hozzáadott értéknek az egészség védelmét kell szolgálnia vagy a betegségek kialakulásának kockázatát kell csökkentenie.

Eddig négy termékcsoportot fejlesztettek ki: az egyik összetett ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz; 160 gramm kenyér fogyasztásával egyes vitaminokból és ásványi anyagokból jelentős mennyiséget pótol a szervezetben. Egy másik termék – ajánlott napi mennyiségben fogyasztva – a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik kockázati tényezőjét, a koleszterinszintet csökkenti. A harmadik és a negyedik árucsoport, amelynek bevezetését tervezik, az úgynevezett funkcionális emésztési rendellenességgel küzdők mindennapjait könnyítheti meg.

A termékek csomagolásán minden fontosabb információ fel van tüntetve az összetevőkről, ahogyan arról is tájékoztatást kapnak a vásárlók, hogy a kívánt hatáshoz milyen mennyiséget érdemes elfogyasztani a termékből. Ezek az állítások Szakács Tamás szerint tudományosan megalapozottak és az Európai Unió által engedélyezettek. Az eddig piacra került cipók félkilós, szeletelt, csomagolt állapotban kaphatók.

Áruk ugyan magasabb az átlagosnál, de még így is sokak számára megfizethetők. A megyei tapasztalatok azt mutatják, hogy van igény az okoskenyerekre. – Bár a hajdúsági fogyasztók nem az ország leginkább egészségtudatos vásárlói, ráadásul a pénztárcájuk is szűk, ennek ellenére a forgalom szépen bővül, keresik a cipókat az emberek – fogalmazott a vezérigazgató.

Becslése szerint, ha sikerül országos szinten megjelenni a termékkel, évente akár több milliárd forintos bevétel érhető el.

Erre a lépésre termelői franchise-rendszer bevezetésével készül a társaság, így azon sütőipari cégeknek, amelyek vállalják a szigorú feltételeket, lehetővé teszik a gyártást.

A vezérigazgató szerint a következő másfél évben a cél az, hogy az ország minden pontján elérhetők legyenek a Vitajó kenyerek. Ezt követően az innovációval és a sütéshez használt speciális anyagokkal a külföldi piacokon is megjelennek majd.

Forrás: 
Magyar Idők

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Atkamentes méhészkedés a láthatáron!

Néhány napja publikálta a Hohenheimi Egyetem méhészeti tanulmányát a Nature magazin: rátaláltak a varroa, a méheken élősködő atka elleni rendkívül hatékony szerre, mely nem más, mint a lítium-klorid (LiCl). A hír tűzvészként terjedt el a német hírportálokon. Ez a bejelentés ugyanis olyan, mintha a rákkutatásban találtak volna végérvényes gyógyulást hozó és mindenki számára elérhető gyógyszert.

Budapesten lesz a gasztronómiai világ egyik legrangosabb eseménye

Budapesten rendezik március 26-án a gasztronómiai világ egyik legrangosabb eseményét: a Michelin és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) együttműködésében bemutatják a Michelin-kalauz európai éttermeinek friss listáját - közölte Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója egy más témában tartott sajtótájékoztatón hétfőn.

Új ügyvezető a PEK-SNACK Kft. élén

2017. november 15-től új ügyvezetője van a hazai fagyasztott pékáru szektor egyik vezető vállalatának, a PEK-SNACK Kft.-nek.

Tehenek a kifutón…

Gumi csíkokkal védi a szarvasmarhák lábát egy francia találmány. Az istállók padlója ma többnyire beton, ami segíti a patakoptatást, ám terheli az ízületeket, a sérült, idős, beteg állatoknak pedig komoly fájdalmat okozhat a kemény járófelület. A betonpadló-specialista francia Vermont Rainurage cég újítása viszont valóságos rekreáció a jószágnak.

Alulteljesített az élelmiszeripar

Az élelmiszerek exportja 2,7 százalékkal csökkent, a belföldi értékesítés az októberi 3,3 százalékos emelkedés után 1,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, ipari termelési adatokat közlő jelentéséből. 

Kártalanítás esetén csökkenthető a bírság

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) bírságcsökkentéssel ösztönzi a versenyjog megsértésével a fogyasztóknak okozott károk mérséklését, a fogyasztók kártalanítását - hívta fel a figyelmet a GVH keddi közleményében.

Bátran megkerülhetik a kasszát

A holland Albert Heijn lánc egyik üzletében már élesben tesztelik a „tap to go” technológiát, amelynek lényege, hogy a vevők a kiválasztott terméket a pultnál azonnal kifizethetik, és a pénztárazás teljes mellőzésével távozhatnak a boltból.

Durván növelte az egyéni gazdák hitelállományát a földvásárlás

Az elmúlt egy évben a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban működő egyéni gazdaságok hitelállománya a duplájára emelkedett – derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentéséből. Míg 2016. első háromnegyed évében 161,7 milliárd forintot tettek ki az egyéni termelők és feldolgozók hitelei, addig 2017. szeptember végén ez az összeg meghaladta a 336 milliárd forintot.

Hoz-e árcsökkenést az áfaváltozás?

Akár újévi találós kérdés lehetne, hogy mennyi a hal, a sertésbelsőségek és vágási melléktermékek, valamint az internet közös nevezője. A helyes megoldás az öt, ugyanis január elsejétől azonos áfakulcs alá tartoznak. A feldolgozók alapvetően örülnek, bár a kiskereskedelmi hatásokkal kapcsolatban szkeptikusak, ahogy az egyszeri fogyasztó is - derül ki a haon.hu összefoglalójából.

Hamarosan mesterséges intelligencia tervezi a sört

A következő három évben, jelentős állami támogatással közel 3,5 millió eurót költ mesterségesintelligencia-fejlesztésre a dán Carlsberg – írja a Financial Times (FT). A világ 4. legnagyobb sörgyártója – a Microsoft és 2 dániai egyetem bevonásával – olyan rendszert épít, amely az alapanyag-termesztéstől az erjesztési és főzési fázisokon át az értékesítésig a teljes gyártási folyamatban részt vesz.