Back to top

Szántsanak jól!

A talajműveléssel is alkalmazkodnunk kell a klímaváltozás hatásaihoz - derült ki Birkás Márta kecskeméti előadásából a FruitVeB évzáró szakmai rendezvényén. A Szent István Egyetem professzora a víz és a humusz megőrzését segítő módszerek alkalmazását szorgalmazta, mondván mindig olyan beavatkozást végezzünk, ami nem rontja a talajszerkezetet.
A globális fölmelegedés a csapadékviszonyok szokatlan, szélsőséges hullámzásával jár.

Télre általában az átlagosnál több csapadékot jósolnak, amit meg kell tudnunk őrizni a talajban. Mind gyakoribb, hogy enyhe, száraz, szeles a téli időjárás, ezért gondosan el kell munkálni az őszi szántás után a felszínt, hogy minél kisebb felületről párologjon el a víz, több maradjon a talajban. Azért sem számíthatunk rá, hogy télen szétfagy a szántás, mert nincs elég hosszan tartó hideg, illetve ha szalonnás lesz a szántás, gyakran ugyanolyan marad tavaszra, mint volt, csak a felszíne szárad ki és porol.

A tenyészidőben foltszerűen, nagyon változó eloszlásban hullik a csapadék, és gyakoribbá válnak az intenzív nyári esők. Ezek csak akkor hasznosulnak, ha a talajállapot megfelelő a víz befogadására, különben a csapadék elfolyik a területről. Követhetetlen frontok érkeznek egymás után, amikor nagyon nehéz alkalmazkodni a felváltva bekövetkező aszályos és csapadékos időszakokhoz.

Érdemes valamilyen módon takarni a felszínt, ami megőrzi a nedvességet.

Ne hagyjuk kiszáradni és porolni a talajt, mert a nagy esők aztán bemossák a port a mélyebb rétegekbe és ezáltal vastagodik a tömörödött talajréteg. Tartsuk észben, hogy meleg nyáron fokozódik talajban élő mikroorganizmusok légzése, és csökken a humusztartalom.

Nagyon fontos a humuszkímélő művelés, a szerves anyagok pótlása. Betakarítás után a szalmát kicsit szecskázzuk, majd sekélyen keverjük be és hengereljük a talajt a végén.

Pálcaszondával rendszeresen ellenőrizzük, hol kezdődik a tömör talajréteg és milyen vastag, javasolta Birkás Márta. Esős idény után a korábban föllazított talaj is visszatömörödik, ezért elengedhetetlen a rendszeres ellenőrzés. Mindig olyan beavatkozást végezzünk, ami nem rontja a talajszerkezetet.

A legfontosabb a levegőzöttség fenntartása, a taposás mérséklése, és az egyenletesen elmunkált talajfelszín.

Amikor a talaj szántható, el is munkálható -hangsúlyozta a professzor.

Gyümölcsösben külön kell kezelni a sorközöket és a sorokat, a gyomokat korlátozni kell, de vegyük figyelembe, hogy a legtöbb gyomirtó eszköz porosít.

A humusztartalom a vízmegtartás szempontjából is nagyon fontos, ugyanis a szerves anyagban gazdag talaj sokkal több vizet tud megkötni, mint az agyagos talaj.

Arra is figyeljünk, hogy nagyobb adagú öntözés után lazítsuk a talajt, mert a víz sem javítja ki a talajszerkezet hibáit. Mint mondta, semmi újat nem tud ajánlani a termesztőknek, arra kívánja fölhívni a figyelmüket, hogy a szakma szabályai szerint gazdálkodjanak, és szántsanak jól.

 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lehalásszák a hortobágyi halastavakat

Megkezdődött az idei őszi lehalászás a hortobágyi halastavakon - közölte a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója kedden az MTI-vel.

A gemenci sztárpár

Televíziók, hírportálok, újságok – köztük lapunk is – foglalkoznak hónapról hónapra Tóbiás és Sára magánéletével. Talán nincs is az országban olyan médiafogyasztó, aki ne hallott volna a híres gemenci feketególyapár életének egy-egy szívmelengető vagy éppen fájdalmas eseményéről.

Rekord alacsony a Duna: az iszap fogságába estek a kishajók Neszmélynél

Komáromtól Esztergomig régen nem látott alacsony vízállást mérnek a Dunán. A szakemberek véleménye szerint pedig ez még nem is a „mélypont”, hiszen az elkövetkező napokban legalább húsz-harminc centis további apadás várható.

Jön az öntözési ügynökség terve

Kiemelt feladatként kezeli az agrártárca az öntözésfejlesztéshez szükséges beruházások előkészítését. A Belügyminisztériummal közösen kialakítandó stratégia hamarosan elkészül, ez alapján határozzák majd meg azokat a főbb fejlesztési irányokat, amelyek a kormány által elkülönített évi 17 milliárd forintból megvalósulhatnak a jövőben.

Kószapocok, az ismeretlen ismerős

Különösen alkonyatkor találkozhatunk kószapocokkal, járjunk erdős, mocsaras területeken vagy akár a vizektől távolabb eső rengetegekben, ahová gyakorta elkószál. A felületes szemlélő patkánynak is nézheti az állatot.

Haladék az illegális kutakra?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezte az illegális kutak moratóriumának 2020-ig történő meghosszabbítását. Erről a napokban tárgyal a kormány.

Négy árva vidrakölyköt fogadtak be

Húsz éves születésnapját ünnepelte a hévégén a petesmalmi vidrapark. Erre az alkalomra meghívták a nagykorpádi Pöttömpark óvoda gyermekeit, akik a kemencénél színezhettek, fonalakkal kézműveskedhettek, miközben kétóránként azt is láthattak, hogyan eteti meg a gondozójuk a vidrákat.

A víz metamorfózisa, azaz veszélybe kerülhet a kedvenc sörünk

Vizeink állapota egyre romlik, és most veszélybe került a legfontosabb európai eszköz is, mely a vizek védelmét célozza. Az Európai Unió egyik ambiciózus szabályozása, a Víz Keretirányelv került célkeresztbe – elképzelhető, hogy a vizek megóvása helyett döntéshozóink a szabályozás gyengítése mellett döntenek.

A NAk falugazdászai számba veszik a vízgazdálkodási műveket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara októberben felmérést végez a magántulajdonú vízgazdálkodási művekről. A köztestület kéri tagjait, hogy segítsék a falugazdászok munkáját, ezzel is hozzájárulva a vízgazdálkodás öntözési célt szolgáló fejlesztési javaslatok megvalósulásához.

Talajművelés, tápanyagpótlás

Az elgyomosodott, ápolatlan, magára hagyott kertek látvány ezekben a hónapokban arra enged következtetni, hogy sokan nem veszik komolyan az őszi talaj-előkészítéssel kapcsolatos tanácsokat, nincsenek tisztában annak fontosságával. Ősszel a fertőzött növényei részek letakarításával számos kártevő rovar és kórokozó kártételét is mérsékelhetjük, megelőzhetjük.