Back to top

Szántsanak jól!

A talajműveléssel is alkalmazkodnunk kell a klímaváltozás hatásaihoz - derült ki Birkás Márta kecskeméti előadásából a FruitVeB évzáró szakmai rendezvényén. A Szent István Egyetem professzora a víz és a humusz megőrzését segítő módszerek alkalmazását szorgalmazta, mondván mindig olyan beavatkozást végezzünk, ami nem rontja a talajszerkezetet.
A globális fölmelegedés a csapadékviszonyok szokatlan, szélsőséges hullámzásával jár.

Télre általában az átlagosnál több csapadékot jósolnak, amit meg kell tudnunk őrizni a talajban. Mind gyakoribb, hogy enyhe, száraz, szeles a téli időjárás, ezért gondosan el kell munkálni az őszi szántás után a felszínt, hogy minél kisebb felületről párologjon el a víz, több maradjon a talajban. Azért sem számíthatunk rá, hogy télen szétfagy a szántás, mert nincs elég hosszan tartó hideg, illetve ha szalonnás lesz a szántás, gyakran ugyanolyan marad tavaszra, mint volt, csak a felszíne szárad ki és porol.

A tenyészidőben foltszerűen, nagyon változó eloszlásban hullik a csapadék, és gyakoribbá válnak az intenzív nyári esők. Ezek csak akkor hasznosulnak, ha a talajállapot megfelelő a víz befogadására, különben a csapadék elfolyik a területről. Követhetetlen frontok érkeznek egymás után, amikor nagyon nehéz alkalmazkodni a felváltva bekövetkező aszályos és csapadékos időszakokhoz.

Érdemes valamilyen módon takarni a felszínt, ami megőrzi a nedvességet.

Ne hagyjuk kiszáradni és porolni a talajt, mert a nagy esők aztán bemossák a port a mélyebb rétegekbe és ezáltal vastagodik a tömörödött talajréteg. Tartsuk észben, hogy meleg nyáron fokozódik talajban élő mikroorganizmusok légzése, és csökken a humusztartalom.

Nagyon fontos a humuszkímélő művelés, a szerves anyagok pótlása. Betakarítás után a szalmát kicsit szecskázzuk, majd sekélyen keverjük be és hengereljük a talajt a végén.

Pálcaszondával rendszeresen ellenőrizzük, hol kezdődik a tömör talajréteg és milyen vastag, javasolta Birkás Márta. Esős idény után a korábban föllazított talaj is visszatömörödik, ezért elengedhetetlen a rendszeres ellenőrzés. Mindig olyan beavatkozást végezzünk, ami nem rontja a talajszerkezetet.

A legfontosabb a levegőzöttség fenntartása, a taposás mérséklése, és az egyenletesen elmunkált talajfelszín.

Amikor a talaj szántható, el is munkálható -hangsúlyozta a professzor.

Gyümölcsösben külön kell kezelni a sorközöket és a sorokat, a gyomokat korlátozni kell, de vegyük figyelembe, hogy a legtöbb gyomirtó eszköz porosít.

A humusztartalom a vízmegtartás szempontjából is nagyon fontos, ugyanis a szerves anyagban gazdag talaj sokkal több vizet tud megkötni, mint az agyagos talaj.

Arra is figyeljünk, hogy nagyobb adagú öntözés után lazítsuk a talajt, mert a víz sem javítja ki a talajszerkezet hibáit. Mint mondta, semmi újat nem tud ajánlani a termesztőknek, arra kívánja fölhívni a figyelmüket, hogy a szakma szabályai szerint gazdálkodjanak, és szántsanak jól.

 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hétvégi kirándulás a zöld jeles napok jegyében

A héten ünnepeltük az Erdők és a Víz Világnapját is, miért ne telhetne a hétvégi program is ezek jegyében? Az EGERERDŐ Zrt. területén számos vizes élőhely is található, a Bükkbe látogatók például választhatják úti célnak a Vörös-kő-forrást és az Imó-kői-karsztforrást is.

Ne csak a Víz Világnapján takarékoskodjunk a vízzel

Jelenleg a világon kétmilliárd ember szennyezett vizet fogyaszt napi szinten, éppen ezért a víz világnapja alkalmából a takarékos életszemléletre biztatnak mindenkit - mondta el Juhász Árpád geológus az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Talajművelési ABC (VI.): belvíz

Éppen aktuális, hogy Birkás Márta Talajművelési ABC című könyvéből a belvízzel foglalkozó részt közöljük. A továbbiakban bemutatjuk a belvizek típusait, illetve a belvizes talajok művelésével kapcsolatos hasznos tanácsokat is találhatnak az érdeklődők.

Már két megyében is harmadfokú a belvízkészültség

Az elmúlt napokban 65 ezerre nőtt és várhatóan tovább növekszik Magyarországon a belvízzel elöntött terület nagysága - közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője kedden a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

30 millió európai iskolás kapott egészséges élelmiszereket

Mintegy 30 millió gyerek kapott gyümölcsöt, zöldséget és tejet a 2016–2017-es tanévben egy uniós iskolaétkeztetési program keretében Európa-szerte - derült ki az Európai Bizottság múlt hét csütörtökön ismertetett jelentéséből.

11 ezer hektárt öntött el a belvíz

Valamennyi belvízvédelmi szakaszon készültség van érvényben Békés megyében, az elöntött terület nagysága meghaladja a 11 ezer hektárt - tájékoztatta a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) hétfőn az MTI-t.

Gyógyszerszagú ásványvizet vont ki a forgalomból a Nébih

Fogyasztói bejelentés alapján került sor az Aqua Minerale San Benedetto S.p.a. olasz gyártó által előállított szénsavmentes ásványvíz termék vizsgálatára, mert azt „gyógyszer illatúnak és ízűnek” érezték a fogyasztók.

Egészséges és környezettudatos is medúzacsipszet ropogtatni

Nem könnyű elképzelni, hogy a puha, zselészerű medúzából ropogós csipsz készülhet. Azonban ez a fogás az ázsiai konyhában régóta jelen van. Amellett, hogy egészséges, még környezetbarát is a fogyasztása, mivel a túlhalászás következtében a halállományok csökkennek, ellenben a medúzák elszaporodtak.

A giliszták kedvelik a marsi talajt

Két fiatal földigiliszta az első bizonyíték arra, hogy a faj képes szaporodni a Marsról származó földben. Egy biológus fedezte fel őket egy marsi talaj szimuláció során. Ezek a kísérletek kritikus fontosságúak, mivel annak a lehetőségét vizsgálják, hogy képes lenne-e az emberiség életben maradni a vörös bolygón úgy, hogy megtermeli a saját élelmiszerét a marsi talajon.

Talajművelési ABC (V.): sávos művelés és vetés

A sávos művelés és vetés történelmi jelentőségét és jelenlegi létjogosultságát taglaló szócikket adjuk közre Birkás Márta Talajművelési ABC című könyvéből. Ez a módszer eltér a megszokottól, így eltérő szemléletet kíván az alkalmazótól, a pontosság pedig létfontosságú a talaj egészségének szempontjából.