Back to top

Szántsanak jól!

A talajműveléssel is alkalmazkodnunk kell a klímaváltozás hatásaihoz - derült ki Birkás Márta kecskeméti előadásából a FruitVeB évzáró szakmai rendezvényén. A Szent István Egyetem professzora a víz és a humusz megőrzését segítő módszerek alkalmazását szorgalmazta, mondván mindig olyan beavatkozást végezzünk, ami nem rontja a talajszerkezetet.
A globális fölmelegedés a csapadékviszonyok szokatlan, szélsőséges hullámzásával jár.

Télre általában az átlagosnál több csapadékot jósolnak, amit meg kell tudnunk őrizni a talajban. Mind gyakoribb, hogy enyhe, száraz, szeles a téli időjárás, ezért gondosan el kell munkálni az őszi szántás után a felszínt, hogy minél kisebb felületről párologjon el a víz, több maradjon a talajban. Azért sem számíthatunk rá, hogy télen szétfagy a szántás, mert nincs elég hosszan tartó hideg, illetve ha szalonnás lesz a szántás, gyakran ugyanolyan marad tavaszra, mint volt, csak a felszíne szárad ki és porol.

A tenyészidőben foltszerűen, nagyon változó eloszlásban hullik a csapadék, és gyakoribbá válnak az intenzív nyári esők. Ezek csak akkor hasznosulnak, ha a talajállapot megfelelő a víz befogadására, különben a csapadék elfolyik a területről. Követhetetlen frontok érkeznek egymás után, amikor nagyon nehéz alkalmazkodni a felváltva bekövetkező aszályos és csapadékos időszakokhoz.

Érdemes valamilyen módon takarni a felszínt, ami megőrzi a nedvességet.

Ne hagyjuk kiszáradni és porolni a talajt, mert a nagy esők aztán bemossák a port a mélyebb rétegekbe és ezáltal vastagodik a tömörödött talajréteg. Tartsuk észben, hogy meleg nyáron fokozódik talajban élő mikroorganizmusok légzése, és csökken a humusztartalom.

Nagyon fontos a humuszkímélő művelés, a szerves anyagok pótlása. Betakarítás után a szalmát kicsit szecskázzuk, majd sekélyen keverjük be és hengereljük a talajt a végén.

Pálcaszondával rendszeresen ellenőrizzük, hol kezdődik a tömör talajréteg és milyen vastag, javasolta Birkás Márta. Esős idény után a korábban föllazított talaj is visszatömörödik, ezért elengedhetetlen a rendszeres ellenőrzés. Mindig olyan beavatkozást végezzünk, ami nem rontja a talajszerkezetet.

A legfontosabb a levegőzöttség fenntartása, a taposás mérséklése, és az egyenletesen elmunkált talajfelszín.

Amikor a talaj szántható, el is munkálható -hangsúlyozta a professzor.

Gyümölcsösben külön kell kezelni a sorközöket és a sorokat, a gyomokat korlátozni kell, de vegyük figyelembe, hogy a legtöbb gyomirtó eszköz porosít.

A humusztartalom a vízmegtartás szempontjából is nagyon fontos, ugyanis a szerves anyagban gazdag talaj sokkal több vizet tud megkötni, mint az agyagos talaj.

Arra is figyeljünk, hogy nagyobb adagú öntözés után lazítsuk a talajt, mert a víz sem javítja ki a talajszerkezet hibáit. Mint mondta, semmi újat nem tud ajánlani a termesztőknek, arra kívánja fölhívni a figyelmüket, hogy a szakma szabályai szerint gazdálkodjanak, és szántsanak jól.

 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy párjához hűséges gyönyörű víziszárnyas

A mandarinréce gácsérja kétségkívül a világ egyik leggyönyörűbb szárnyasának számít. Nem véletlen tehát, hogy már hosszú évszázadok óta tartják őshazájában is, Ázsiában mint díszréce. Európába az 1840-es években importálták először.

Készül a terv a balatoni nádasok védelmére

Valamelyest csökkent a balatoni nádasok területe, és kis mértékben ugyan, de a minőség is romlott. A most készülő terv szabályozza majd, hogy mely területeken mikor lehet aratni, ez is a nád minőségének javulását szolgálja.

Klímaváltozási stratégiák: több figyelmet érdemelne a talaj

Miközben a klímaváltozás megvámolja a mezőgazdaságot, a földhasználat pedig a bolygó felmelegedését segíti elő, a döntéshozók klímastratégiájában még mindig csekély figyelem jut a talajoknak.

Egészségesek az iskolakerti talajok

2017 végétől 2018 elejéig immár harmadik alkalommal zajlottak le sikeresen az Iskolakert-hálózat kertjeinek talajvizsgálatai. A Nébih tanakajdi laboratóriumának szakemberei 9 iskolakert 2-2 talajmintáját analizálták. Az iskolakertek egyéni kiértékelést és javaslatokat is kapnak a talajjal kapcsolatos további teendőikről.

Kétmilliárd forint árvízvédelemre és vízpótlásra

Állami tulajdonú létesítmények fejlesztésével és a mellékágak kotrásával, 1,9 milliárd forint európai uniós támogatásból javítják a Felső-Duna mellékágrendszerének árvízvédelmét és vízpótlását - hangzott el a projektet indító sajtótájékoztatón szerdán Dunasziget közelében.

Tizenhat halőr vigyáz a balatoni halakra

Orvhalászat miatt az első félévben hét személy ellen kezdeményezett eljárást a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. Legutóbb Badacsony térségében buktak le, s akadt olyan szabályszegő is, akit letöltendő börtönre ítéltek. Jelenleg 16 halőrt foglalkoztat a társaság, s teljes erőbedobással dolgoznak a nyáron.

Kincskereső Forrástúra Noszvaj erdeinek mélyén

Noszvaj természeti, történelmi értékeiről egyaránt tanul, aki bejárja a Forrástúrát. Járd be a bükkös erdőt, s megismersz sok regét – csábít a verses útikalauz legelső strófája.

Növekvő beruházások, emelkedő árak

A Központi Statisztikai Hivatal átfogó, „A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 2017” című elemzése az ágazat tavaly elért eredményeit mutatja be. Adatai alapján hazánk az Európai Unió mezőgazdasági kibocsátásának 1,9 százalékát állította elő 2017-ben, amihez legfőképp az évről évre egyre nagyobb területen termesztett ipari növényekkel járultunk hozzá.

Százhetven előadást tartanak a vándorgyűlésen

Megkezdődött a Magyar Hidrológiai Társaság XXXVI. Országos Vándorgyűlése szerdán délelőtt Gyulán. Dr. Szlávik Lajos, a társaság elnöke elmondta, a hidrológia szélesebb értelemben a vízzel foglalkozó valamennyi tudományágra kiterjed.

Alig van jó állapotú tó vagy folyó hazánkban

Jelenleg az európai felszíni vizek csupán 40 százaléka egészséges, Magyarország vizeinek pedig kevesebb, mint 20 százaléka a van jó ökológiai állapotban – áll az Európai Környezetvédelmi Ügynökség friss tanulmányában. Az EU-tagállamok kevésbé foglalkoznak ezzel az üggyel.