Back to top

Szántsanak jól!

A talajműveléssel is alkalmazkodnunk kell a klímaváltozás hatásaihoz - derült ki Birkás Márta kecskeméti előadásából a FruitVeB évzáró szakmai rendezvényén. A Szent István Egyetem professzora a víz és a humusz megőrzését segítő módszerek alkalmazását szorgalmazta, mondván mindig olyan beavatkozást végezzünk, ami nem rontja a talajszerkezetet.
A globális fölmelegedés a csapadékviszonyok szokatlan, szélsőséges hullámzásával jár.

Télre általában az átlagosnál több csapadékot jósolnak, amit meg kell tudnunk őrizni a talajban. Mind gyakoribb, hogy enyhe, száraz, szeles a téli időjárás, ezért gondosan el kell munkálni az őszi szántás után a felszínt, hogy minél kisebb felületről párologjon el a víz, több maradjon a talajban. Azért sem számíthatunk rá, hogy télen szétfagy a szántás, mert nincs elég hosszan tartó hideg, illetve ha szalonnás lesz a szántás, gyakran ugyanolyan marad tavaszra, mint volt, csak a felszíne szárad ki és porol.

A tenyészidőben foltszerűen, nagyon változó eloszlásban hullik a csapadék, és gyakoribbá válnak az intenzív nyári esők. Ezek csak akkor hasznosulnak, ha a talajállapot megfelelő a víz befogadására, különben a csapadék elfolyik a területről. Követhetetlen frontok érkeznek egymás után, amikor nagyon nehéz alkalmazkodni a felváltva bekövetkező aszályos és csapadékos időszakokhoz.

Érdemes valamilyen módon takarni a felszínt, ami megőrzi a nedvességet.

Ne hagyjuk kiszáradni és porolni a talajt, mert a nagy esők aztán bemossák a port a mélyebb rétegekbe és ezáltal vastagodik a tömörödött talajréteg. Tartsuk észben, hogy meleg nyáron fokozódik talajban élő mikroorganizmusok légzése, és csökken a humusztartalom.

Nagyon fontos a humuszkímélő művelés, a szerves anyagok pótlása. Betakarítás után a szalmát kicsit szecskázzuk, majd sekélyen keverjük be és hengereljük a talajt a végén.

Pálcaszondával rendszeresen ellenőrizzük, hol kezdődik a tömör talajréteg és milyen vastag, javasolta Birkás Márta. Esős idény után a korábban föllazított talaj is visszatömörödik, ezért elengedhetetlen a rendszeres ellenőrzés. Mindig olyan beavatkozást végezzünk, ami nem rontja a talajszerkezetet.

A legfontosabb a levegőzöttség fenntartása, a taposás mérséklése, és az egyenletesen elmunkált talajfelszín.

Amikor a talaj szántható, el is munkálható -hangsúlyozta a professzor.

Gyümölcsösben külön kell kezelni a sorközöket és a sorokat, a gyomokat korlátozni kell, de vegyük figyelembe, hogy a legtöbb gyomirtó eszköz porosít.

A humusztartalom a vízmegtartás szempontjából is nagyon fontos, ugyanis a szerves anyagban gazdag talaj sokkal több vizet tud megkötni, mint az agyagos talaj.

Arra is figyeljünk, hogy nagyobb adagú öntözés után lazítsuk a talajt, mert a víz sem javítja ki a talajszerkezet hibáit. Mint mondta, semmi újat nem tud ajánlani a termesztőknek, arra kívánja fölhívni a figyelmüket, hogy a szakma szabályai szerint gazdálkodjanak, és szántsanak jól.

 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek voltak 2017 legdrágább borai

Közönséges halandó el sem tudja képzelni, hogy egyes gyűjtők mennyi pénzt képesek áldozni egy-egy palack muzeális borra. A Sotheby’s és a Christie’s aukciósházak összegyűjtötték és közreadták a 2017-es év legdrágábban eladott bortételeit. Tízből nyolc tétel Burgundiából származott.

Fejlettebb vízgazdálkodással biztosított hozamok

A szokatlanul meleg januári időjárás aggodalommal tölti el a gazdákat, mert nagyobb a veszélye a kártevők elszaporodásának. A csapadék mennyisége ugyanakkor nem indokolja a belvíz kialakulását. Az öntözőrendszer fejlesztése viszont szükségszerű: a cél az, hogy a jelenlegi 80 ezer helyett félmillió hektáron öntözzenek, amivel a szélsőséges időjárás okozta károk is csökkenthetők.

Nem tett jót az enyhe tél a tűzifa kereskedelemnek

Piaci körképünkben erdőgazdaságokat és tüzépeket kérdeztünk meg arról, hogy az időjárási viszonyok miatt hogyan alakult a termelés, a kereslet és az árak. Az erdészetek országszerte küzdenek az enyhe idő miatti kisebb-nagyobb kitermelési lemaradásokkal, de igyekeznek tartani a vállalásokat. A tavalyi kétszeri áremelkedés óta stagnál a tüzifa ára, igaz, az enyhe tél visszavetette a keresletet is.

Lobbiharcok nehezítik a székelyföldi ásványvíz-hasznosítást

Törvénymódosítási kényszer és tőkehiány között vergődik a székelyföldi ásványvizek hasznosításának ügye. A semmibe elfolyó vizekkel ugyanakkor a kitermelésből származó jövedelem is távozik a régióból.

Talajvédelemre fókuszál az unió

A következő Közös Agrárpolitika is prioritásként fogja kezelni a talajvédelmet az Európai Bizottság közelmúltban közzétett közleménye szerint, azonban a következő KAP célzottabb, ambiciózusabb, mégis rugalmasabb megközelítésre törekszik. 2017 tavaszán az EU előkészítette egy talaj- és vízhasznosítási tudományos központ létrehozását, amely 2018-ban kezdi meg működését.

Átalakuló almapiac Kelet-Európában

Az orosz piachoz való hozzáférés befolyásolta a kelet-európai országok almaágazatának fejlődését. A térségben nagy felületen korszerű ültetvények jöttek létre, ahol jó minőségű asztali alma terem. Újfehértón, a FruitVeB és az ÉKASZ szakmaközi szervezetek által rendezett tanácskozáson Pzremyslaw Badowski, az AgroFresh kelet-európai igazgatója mutatta be a régió helyzetét.

Láthatók a mezőgazdaságban a konjunktúra változások

A CLAAS, a nemzetközileg is vezető mezőgazdaságigép-gyártó, a 2017-es üzleti évben 3,76 milliárd eurós forgalmával enyhén növelni tudta a megelőző évi forgalmát (ez az érték tavaly 3,63 milliárd euró volt). Az adózás előtti forgalma, mely 184 millió euró lett, közel megduplázódott.

Közösségi kistermelők

Korábban már írtunk arról, hogy a karácsony eljövetelével az élelmiszeripari vállalatok hogyan fokozzák a Facebook kommunikációjukat, most egy olyan szegmensbe „látogattunk el”, ahol még a weboldalak az uralkodók. Szerzőnk annak járt utána, hogy a jövőben hogyan érdemes a vállalkozóknak megjelenniük az internetes térben.

Mutassanak erőt a szabolcsi almatermesztők

Az összes hazai gyümölcstermő terület egyharmada Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van, ott található a legtöbb almáskert is az országban. A gyümölcstermesztés problémái hatványozottan nyilvánulnak meg a megyében, ahol nagyjából megfeleződött az ültetvényfelület. Kiutat keresve a nehéz helyzetből, a szabolcsi alma még élő nimbuszát szeretnék visszaszerezni a földrajzi eredetvédelem segítségével.

Mind gyorsabban pörög a lendkerék

Jövőre mintegy 2,3 milliárd forintnyi beruházást tervez az ország legnagyobb integrátora, a 45 éves jubileumra készülő KITE Zrt. A cég továbbra is befolyásolja, hogy néhány éven belül mi lesz jellemző a magyar mezőgazdaságban. Ezért kerestük meg az év vége előtt Szabó Leventét, a KITE Zrt. vezérigazgatóját, hogy a már jól kirajzolódó tendenciák alapján összefoglaló értékelést kérjünk 2017-ről.