0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Szántsanak jól!

A talajműveléssel is alkalmazkodnunk kell a klímaváltozás hatásaihoz - derült ki Birkás Márta kecskeméti előadásából a FruitVeB évzáró szakmai rendezvényén. A Szent István Egyetem professzora a víz és a humusz megőrzését segítő módszerek alkalmazását szorgalmazta, mondván mindig olyan beavatkozást végezzünk, ami nem rontja a talajszerkezetet.
A globális fölmelegedés a csapadékviszonyok szokatlan, szélsőséges hullámzásával jár.

Télre általában az átlagosnál több csapadékot jósolnak, amit meg kell tudnunk őrizni a talajban. Mind gyakoribb, hogy enyhe, száraz, szeles a téli időjárás, ezért gondosan el kell munkálni az őszi szántás után a felszínt, hogy minél kisebb felületről párologjon el a víz, több maradjon a talajban. Azért sem számíthatunk rá, hogy télen szétfagy a szántás, mert nincs elég hosszan tartó hideg, illetve ha szalonnás lesz a szántás, gyakran ugyanolyan marad tavaszra, mint volt, csak a felszíne szárad ki és porol.

A tenyészidőben foltszerűen, nagyon változó eloszlásban hullik a csapadék, és gyakoribbá válnak az intenzív nyári esők. Ezek csak akkor hasznosulnak, ha a talajállapot megfelelő a víz befogadására, különben a csapadék elfolyik a területről. Követhetetlen frontok érkeznek egymás után, amikor nagyon nehéz alkalmazkodni a felváltva bekövetkező aszályos és csapadékos időszakokhoz.

Érdemes valamilyen módon takarni a felszínt, ami megőrzi a nedvességet.

Ne hagyjuk kiszáradni és porolni a talajt, mert a nagy esők aztán bemossák a port a mélyebb rétegekbe és ezáltal vastagodik a tömörödött talajréteg. Tartsuk észben, hogy meleg nyáron fokozódik talajban élő mikroorganizmusok légzése, és csökken a humusztartalom.

Nagyon fontos a humuszkímélő művelés, a szerves anyagok pótlása. Betakarítás után a szalmát kicsit szecskázzuk, majd sekélyen keverjük be és hengereljük a talajt a végén.

Pálcaszondával rendszeresen ellenőrizzük, hol kezdődik a tömör talajréteg és milyen vastag, javasolta Birkás Márta. Esős idény után a korábban föllazított talaj is visszatömörödik, ezért elengedhetetlen a rendszeres ellenőrzés. Mindig olyan beavatkozást végezzünk, ami nem rontja a talajszerkezetet.

A legfontosabb a levegőzöttség fenntartása, a taposás mérséklése, és az egyenletesen elmunkált talajfelszín.

Amikor a talaj szántható, el is munkálható -hangsúlyozta a professzor.

Gyümölcsösben külön kell kezelni a sorközöket és a sorokat, a gyomokat korlátozni kell, de vegyük figyelembe, hogy a legtöbb gyomirtó eszköz porosít.

A humusztartalom a vízmegtartás szempontjából is nagyon fontos, ugyanis a szerves anyagban gazdag talaj sokkal több vizet tud megkötni, mint az agyagos talaj.

Arra is figyeljünk, hogy nagyobb adagú öntözés után lazítsuk a talajt, mert a víz sem javítja ki a talajszerkezet hibáit. Mint mondta, semmi újat nem tud ajánlani a termesztőknek, arra kívánja fölhívni a figyelmüket, hogy a szakma szabályai szerint gazdálkodjanak, és szántsanak jól.

 

Forrás: Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu