Back to top

Alma a Mikulás zsákjában

Az Agrármarketing Centrum (AMC) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az almafogyasztást ösztönző programja keretében közel ezer mikuláscsomagot állított össze és osztott szét országszerte az óvodásoknak és gyermekotthonokban élőknek december 6-án, Mikulás napján, amelyekbe friss alma is került. A program egyik állomása a Komáromi Tóparti Óvoda volt.

Az AMC és szakmai partnere, a FruitVeB Mikulás-napi akciójának célja az volt, hogy a legfiatalabb generációt, az óvodás és kisiskolás korú gyermekeket is ösztönözze arra, hogy tudatosan válasszák és fogyasszák az egészséges és vitamindús ételeket. A friss, üde almákat tartalmazó ajándékcsomagok átadásának egyik állomása a Komáromi Tóparti Óvoda volt, ahol száz kisgyermek kapott friss almával, almaszirommal, zöldségcsipsszel, aszalt meggyel és dióval megtöltött mikuláscsomagot.

 A Komáromi Tóparti Óvodában száz kisgyermek kapott friss almával, almaszirommal, zöldségcsipsszel és dióval megtöltött mikuláscsomagot
A Komáromi Tóparti Óvodában száz kisgyermek kapott friss almával, almaszirommal, zöldségcsipsszel és dióval megtöltött mikuláscsomagot
Fotó: Pap Edina

Nagy Márta intézményvezető elmondta, hogy az óvodában a gyermeket sok almát fogyasztanak, a kedvenc gyümölcseik közé tartozik. Az almáról sok-sok verset és mondókát is ismernek. Köszönetet mondott az AMC és a FruitVeB munkatársainak, hogy az almakampány egyik állomásának a Komáromi Tóparti Óvodát választották.

Dr. Domján Erika, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetője elmondta, hogy az AMC-vel közösen szervezett almakampány keretében az idei ősz folyamán két sportrendezvényen, a Balaton Maratonon és a Decathlon Fittarénán tartottak almakóstoltatást.

A Mikulás napi akció keretében összesen ezer óvodásnak és kisiskolásnak osztottak egészséges nassolnivalókat, köztük friss almát is tartalmazó mikuláscsomagot. Három gyermekotthonban, a fóti, a tiszadobi és az érdi intézményekben ajándékozták meg a gyermekeket. Budapesten a 8. kerület három, több hátrányos helyzetű gyermeket is gondozó óvodájában, illetve vidéki intézményekben, közöttük a Komáromi Tóparti Óvodában osztottak csomagokat. Ez már a második ilyen akció volt, hiszen tavaly már szerveztek hasonlót az alma népszerűsítése érdekében, tudtuk meg Domján Erikától.

A Mikulás napi akció célja az, hogy a gyerekek minél kisebb korban megismerkedjenek a zöldségekkel és gyümölcsökkel.

Éppen ezért – ahogyan a népszerű Mikulás napi gyermekdal is mondja – almát és diót is csomagoltak a zsákokba egyéb ajándéktárgyak mellé. Az ajándékokat tartalmazó tornazsák a helyes táplálkozás mellett a testmozgás fontosságára hívja föl a figyelmet.

Van zsákodban minden jó...
Van zsákodban minden jó...
Fotó: Pap Edina

Az ügyvezető elmondta, hogy az AMC saját forrásból, a FruitVeB pedig termelői értékesítő szervezetek nemzeti támogatásának marketing keretéből finanszírozta az ajándékosztási akciót, mintegy 500 ezer forintos összegben. Az almákon és a csomagokon is a szakmaközi szervezet tíz éve működő 3X3 kampányának logóját tüntették föl.

Az almákat Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tészek adták.

Domján Erika elmondta, hogy az almakampány következő, szakmai állomása december 13-án, Újfehértón lesz, ahol „Merre tovább, szabolcsi alma?” címmel szerveznek konferenciát. Az észak-magyarországi almatermesztő körzetben az utóbbi években jelentősen csökkent a termesztő felület; a korábbi 26 ezer hektárból jelenleg 14 ezer hektáron termesztenek almát.

Az itt működő, jellemzően kisméretű gazdaságok jelentős tőke- és munkaerő-hiánnyal küzdenek. Annak érdekében, hogy ne tűnjön el az alma erről a vidékről, beavatkozásra van szükség. A FruitVeB azon dolgozik, hogy a szabolcsi alma márkavédjegyet szerezhessen, ami ösztönözheti a fogyasztást. A magyar étkezési almát ugyanis első sorban a hazai piacon értékesítik a termelők és a tészek, de igen jelentős a lengyel nyomás. Ez az idén a komoly lengyelországi fagykárok miatt némileg enyhült.

Az idei év „bónusz év” a magyar almatermelőknek, beleértve a léalma termelőit is.

Ám a jövőre is gondolni kell, tette hozzá az ügyvezető, ezért a belföldi piacon az magyar alma számára védelemet kell nyújtani. Ha sikerül egy erős hazai almamárkát kialakítani, akkor a fogyasztók szívesebben választják a megbízható, magas beltartalmi értékű, jó minőségű hazai termést, hangsúlyozta Domján Erika.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A márciusi fagy nem kímélte a gyümölcsösöket

Kevesebb és drágább kajszi- és őszibarack, valamint cseresznye teremhet idén. A zöldségféléket sincsenek biztonságban, ott a belvíz okozhat gondot.

Tavaszi szezon: a kertészeti árudák készen állnak a rohamra

Az elhúzódó télies időjárás sokunk kedvére nyomja rá bélyegét, a naptárra pillantva viszont meríthetünk egy kis derűt: a héten ugyanis beköszönt a csillagászati tavasz első napja, ami a jó idő közeledtét jelzi. A természet lassan ébredezni kezd, ezzel együtt pedig egyre több időt töltünk majd a ház körül, így nem meglepő, hogy ez az időszak a kertészeti árudák számára is különös jelentőséggel bír.

Chilipaprika-vetésre felkészülni! De mi is az a Scoville-skála?

Mostanában érdemes elvetni a magot az ablakpárkányon nevelt chilipaprika-palántához. Egyre több helyen lehet mindenféle különlegességek vetőmagját beszerezni, még olyan csípősekét is, amelyek termését gumikesztyű nélkül nem ajánlott megfogni. A „híresen” erős magyar csípős paprikák ugyanakkor világviszonylatban legjobb esetben is csak a középmezőny alját képviselik, bár ez talán nem is baj.

Hamarosan nyit a tulipán-csodapark

Március 22-én nyit a Keukenhof virágpark, Hollandia csodás tavaszi hagymásvirág-rengetege. Az idei tematika a romantika lesz.

Ékszerorchideák

Az ékszerorchideák csoportjába több faj is tartozik, nevüket szép levélzetüknek köszönhetik. Több helyen olvashatjuk, hogy akkor lesznek igazi ékszernövények, ha a bimbókat már egészen kiskorukban leszedjük róluk, azaz nem engedjük virágozni őket. így a növények zömökek maradnak, a száraik nem nyúlnak meg. ezt a tanácsot azonban nem biztos, hogy meg kell fogadnunk, hiszen a virágaik is gyönyörűek.

Kertbarát virágkötőverseny Szigetszentmiklóson

Negyvenkét éves története első virágkötő versenyét rendezte a szigetszentmiklósi Kossuth Kertbarát Kör. Amatőrök és mezőgazdasági szakiskolák diákjai versengtek külön kategóriában, mindenkinek három feladatot kellett megoldani. Mindeközben a szigetszentmiklósi közösségi házban szaktanácsadás, virág- és szaporítóanyag-vásár, kertészeti kiadványok várták az érdeklődőket.

Mínusz 14 alatt biztos a fagykár a gyümölcsösben

Nem múltak el nyomtalanul a múlt heti fagyok a magyarországi gyümölcsösökben, Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gyümölcsfőbizottságának elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, a felmért rügykárokból kiderült, a kajszi- és az őszibaracknál már most számolhatnak a gazdák termésveszteséggel.

Vendégségben Sasi lovasbirtokán

Igazi falusi, muskátlis vasútállomási kép fogad, amikor leszállok Csömörön a HÉV-ről. Csend van és nyugalom. Élhető a vidék. Itt található Sasvári Sándor, vagy ahogyan szinte mindenki nevezi, Sasi kertje, de inkább lovasbirtoka. Látszik rajta, hogy sok-sok vendéget vezetett már itt körbe.

Csak együtt sikerülhet

Merre halad a magyar kertészet? Mik a fejlődés lehetőségei, gátjai és kihívásai? A kérdésekre döntéshozók, szakmai szervezetek, kereskedő cégek képviselői és a termelők több generációja együtt kereste a válaszokat a IV. Zsendülés Kertészeti Konferencián Szegeden.

Értékesítési rekord a jubileumi Magyar Ízek Vásárán

A cudar idő ellenére 7 500 látogató volt kíváncsi a hétvégén megszervezett Magyar Ízek Tavaszi Vásárára, ahol több mint ezer hamisítatlan hazai élelmiszer termékből válogathattak, emellett színes gasztronómiai és kulturális programok is várták őket. A helyszínen árusító kis- és őstermelők visszajelzése alapján mintegy 125 millió forint összegben vásároltak a látogatók a két nap alatt.