Back to top

Alma a Mikulás zsákjában

Az Agrármarketing Centrum (AMC) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az almafogyasztást ösztönző programja keretében közel ezer mikuláscsomagot állított össze és osztott szét országszerte az óvodásoknak és gyermekotthonokban élőknek december 6-án, Mikulás napján, amelyekbe friss alma is került. A program egyik állomása a Komáromi Tóparti Óvoda volt.

Az AMC és szakmai partnere, a FruitVeB Mikulás-napi akciójának célja az volt, hogy a legfiatalabb generációt, az óvodás és kisiskolás korú gyermekeket is ösztönözze arra, hogy tudatosan válasszák és fogyasszák az egészséges és vitamindús ételeket. A friss, üde almákat tartalmazó ajándékcsomagok átadásának egyik állomása a Komáromi Tóparti Óvoda volt, ahol száz kisgyermek kapott friss almával, almaszirommal, zöldségcsipsszel, aszalt meggyel és dióval megtöltött mikuláscsomagot.

 A Komáromi Tóparti Óvodában száz kisgyermek kapott friss almával, almaszirommal, zöldségcsipsszel és dióval megtöltött mikuláscsomagot
A Komáromi Tóparti Óvodában száz kisgyermek kapott friss almával, almaszirommal, zöldségcsipsszel és dióval megtöltött mikuláscsomagot
Fotó: Pap Edina

Nagy Márta intézményvezető elmondta, hogy az óvodában a gyermeket sok almát fogyasztanak, a kedvenc gyümölcseik közé tartozik. Az almáról sok-sok verset és mondókát is ismernek. Köszönetet mondott az AMC és a FruitVeB munkatársainak, hogy az almakampány egyik állomásának a Komáromi Tóparti Óvodát választották.

Dr. Domján Erika, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetője elmondta, hogy az AMC-vel közösen szervezett almakampány keretében az idei ősz folyamán két sportrendezvényen, a Balaton Maratonon és a Decathlon Fittarénán tartottak almakóstoltatást.

A Mikulás napi akció keretében összesen ezer óvodásnak és kisiskolásnak osztottak egészséges nassolnivalókat, köztük friss almát is tartalmazó mikuláscsomagot. Három gyermekotthonban, a fóti, a tiszadobi és az érdi intézményekben ajándékozták meg a gyermekeket. Budapesten a 8. kerület három, több hátrányos helyzetű gyermeket is gondozó óvodájában, illetve vidéki intézményekben, közöttük a Komáromi Tóparti Óvodában osztottak csomagokat. Ez már a második ilyen akció volt, hiszen tavaly már szerveztek hasonlót az alma népszerűsítése érdekében, tudtuk meg Domján Erikától.

A Mikulás napi akció célja az, hogy a gyerekek minél kisebb korban megismerkedjenek a zöldségekkel és gyümölcsökkel.

Éppen ezért – ahogyan a népszerű Mikulás napi gyermekdal is mondja – almát és diót is csomagoltak a zsákokba egyéb ajándéktárgyak mellé. Az ajándékokat tartalmazó tornazsák a helyes táplálkozás mellett a testmozgás fontosságára hívja föl a figyelmet.

Van zsákodban minden jó...
Van zsákodban minden jó...
Fotó: Pap Edina

Az ügyvezető elmondta, hogy az AMC saját forrásból, a FruitVeB pedig termelői értékesítő szervezetek nemzeti támogatásának marketing keretéből finanszírozta az ajándékosztási akciót, mintegy 500 ezer forintos összegben. Az almákon és a csomagokon is a szakmaközi szervezet tíz éve működő 3X3 kampányának logóját tüntették föl.

Az almákat Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tészek adták.

Domján Erika elmondta, hogy az almakampány következő, szakmai állomása december 13-án, Újfehértón lesz, ahol „Merre tovább, szabolcsi alma?” címmel szerveznek konferenciát. Az észak-magyarországi almatermesztő körzetben az utóbbi években jelentősen csökkent a termesztő felület; a korábbi 26 ezer hektárból jelenleg 14 ezer hektáron termesztenek almát.

Az itt működő, jellemzően kisméretű gazdaságok jelentős tőke- és munkaerő-hiánnyal küzdenek. Annak érdekében, hogy ne tűnjön el az alma erről a vidékről, beavatkozásra van szükség. A FruitVeB azon dolgozik, hogy a szabolcsi alma márkavédjegyet szerezhessen, ami ösztönözheti a fogyasztást. A magyar étkezési almát ugyanis első sorban a hazai piacon értékesítik a termelők és a tészek, de igen jelentős a lengyel nyomás. Ez az idén a komoly lengyelországi fagykárok miatt némileg enyhült.

Az idei év „bónusz év” a magyar almatermelőknek, beleértve a léalma termelőit is.

Ám a jövőre is gondolni kell, tette hozzá az ügyvezető, ezért a belföldi piacon az magyar alma számára védelemet kell nyújtani. Ha sikerül egy erős hazai almamárkát kialakítani, akkor a fogyasztók szívesebben választják a megbízható, magas beltartalmi értékű, jó minőségű hazai termést, hangsúlyozta Domján Erika.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Száraz nyarak slágernövényei

Tikkasztó nyarainkon parkjaink slágernövényei a kakastaréjok vagy más néven celóziák. Vajon miért csak a parkokban terjedtek el, miért nem találkozhatunk velük az egynyárivirág-palánták kínálatában?

Amit a kápiáról tudni kell

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Kápia Szakmai Napot tart július 6-án (pénteken) Szentesen, az Árpád-Agrár Zrt. székházában.

Kiheverték a növények is az áradást Szentgotthárdon

Hetekkel ezelőtt jelentős áradás vonult végig a Rába vasi szakaszain. Többek között Szentgotthárdnál is, ahonnan a Vas megyei hírportál olvasója fotókat küldött arról, hogyan regenerálódtak a növények.

Ellepték a krumplibogarak a kónyi kerteket

Krumplibogár-invázióval küzdenek Győr-Moson-Sopron megyei Kóny kerttulajdonosai. Ezerszám lepik el a bogarak birtokaikat és szinte mindent elpusztítanak, ami eléjük kerül.

Megtizedelheti az ültetvényeket a túltermelés

Bár csak augusztusban lesz a bodzaszüret, már most látszik, hogy sok jóra nem számíthatnak a termelők: az utóbbi évek nagy területű telepítéseinek termőre fordulásával a tavalyihoz hasonlóan idén is túltermelés és alacsony árak valószínűsíthetők.

Ovikertben termesztik a kicsik a tízóraihoz a zöldségeket

Magaságyás készült a Ficánkoló óvoda udvarán Vasváron. A mini zöldségeskert érdekessége, hogy ovis kezek ültették a magokat, palántákat. A termőföldet is maguk keverték a kicsik.

Növényvédelmi előrejelzés – Medárd után

Az elmúlt hét időjárása teljes mértékben a Medárdra jellemző csapadékos, párás, fülledt időt idézte. A gyümölcsféléket károsító molyfajok mellett a nedvességet igénylő kórokozók is megtalálták életfeltételeiket a gyors felszaporodáshoz.

Éjjel is beporzáson dolgoznak a drónok Amerikában

A méhek száma világszerte csökken. Gazdálkodók, természetvédők és kutatók egyaránt a megoldásokat keresik erre a problémára, de arra is, miként lehetne mesterségesen megoldani a virágok beporzását. Egy New York-i cég a legmodernebb technológiákat teszteli.

Már a termelés rovására megy, hogy nincs elég idénymunkás

A mezőgazdaság egyre jobban megérzi, hogy alig vannak alkalmi munkavállalók. Hajdú-Bihar megyében is akadnak olyan gazdák, akik kevesebbet tudnak termelni, mivel nincs ember, aki betakarítsa a termést.

Kertészeti tanácsadója is van az agrárminiszternek

Nagy István agrárminiszter felkérte a FruitVeB alelnökét, hogy vegyen részt az Agrárminiszteri tanácsadó Testület munkájában.