Back to top

Hollandok építettek 11 hektáros üvegházat Azerbajdzsánban

Kulcsrakészen adott át a holland Debets Schalke cég egy 11 hektáros üvegházat Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban. Az ott termesztendő paradicsomot az orosz piacra szánják, és időközben már az első szedésen is túl vannak.

Fotó: azernews.az
A holland cég 2016 decemberében kezdte el az üvegházkomplexum-beruházás első szakaszát, és 2017 júliusában már meg is kezdődhetett a termesztés, december elején szedték az első fürt paradicsomokat.

A szovjet időkben Azerbajdzsán volt az egész Szovjetunió egyik zöldségeskertje, és ma is többnyire az orosz piacra termesztik a paradicsomot az ottani, főként fóliasátras kertészetekben. A kedvező éghajlat lehetővé teszi, hogy télen is szedjenek – legalábbis fedett létesítményekben –, és ezt ki is használják a kertészek, hogy a meglehetősen vonzó orosz piacot a hideg évszakban is megcélozhassák.

Az Azerbajdzsánban több mint öt éve jelen lévő Debets Schalke cég kulcsrakészen adta át a 11 hektáros létesítményt, és rekordidő alatt végzett az építkezéssel, ami a helyi munkamorál mellett komoly kihívás volt – nyilatkozta Dylan Schalke. Hogy mégis sikerült, az leginkább annak köszönhető, hogy előzetesen sok időt szántak a helyi piaci viszonyok felmérésére – tette hozzá.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Termálvizes” üvegházakkal hatékonyabb lehetne a termelés

Növelni kellene a biztonságos, jó minőségű és időzített termékeket biztosító növényházi termelést, a belföldi ellátás bővítése és az export növelése a geotermális energia fokozottabb felhasználásával lenne biztosítható - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára pénteken, egy szakmai fórumon, Budapesten.

Üvegház a sivatagban?

Szaúd-Arábia agrárminisztériuma holland kutatókat és cégeket bízott meg, hogy dolgozzák ki, miként lehetne az erre totálisan alkalmatlannak tűnő klímán mégis növényházi zöldségeket termeszteni és ezzel az ország importfüggőségét csökkenteni.

Több mint 2 hektárral bővíti palántanevelő-felületét az Árpád-Agrár Zrt.

A szentesi Árpád-Agrár Zrt. az elmúlt néhány évben egymás után építette korszerű, termálvíz-fűtésű hajtatóházait. Decemberi átadással pedig összesen 22 ezer négyzetméterrel bővül a palántanevelő ágazata a szegvári telephelyén. A beruházás segíthet abban, hogy az országosan megnövekedett hajtatófelület miatti nagyobb palántaigényt minél nagyobb arányban itthonról elégítsük ki.

Százezer tonna ipari paradicsom

Szinte egymást érik az ipari paradicsommal megrakott szerelvények az Univer Product Zrt. kecskeméti telepén. A két lépcsőben több, mint 9 milliárd forintból megvalósított műszaki, infrastrukturális, építési és technológiai fejlesztésnek köszönhetően idén már több mint 100 ezer tonna ipari paradicsomot dolgoznak föl az üzemben. Ezzel a 37. helyre kerültek a paradicsomföldolgozók világrangsorában.

Jövőre is szívesen viszontlátná a kedvenc paradicsomfajtáját? Most fogjon róla magot!

Ismerős a helyzet? Az idén nagyon finom paradicsomot sikerült nevelni, vessünk hát belőle jövőre is. Elvileg nem nehéz feladat, néhány részlettel azonban nem árt tisztában lenni, nehogy csalódás legyen a vége.

Zöldségről, gyümölcsről "szermaradéktalanul"

A fogyasztók egészségesen akarnak táplálkozni, ezért szigorúak a zöldség-gyümölcsökben kimutatható szermaradékokra vonatkozó előírások. A FruitVeB és a Hortiservice Kft. közös rendezvényén elismert szaktanácsadók osztották meg ismereteiket, tapasztalataikat arról, hogy a termelők hogyan felelhetnek meg ennek a kihívásnak. Mindezek középpontjában az Aminoret® szermaradékmentes technológia állt.

Belecsapnak a Nagy Lecsóba

Augusztus 26-án, Domonyvölgyben, a Lázár Lovasparkban rendezi meg az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) Közhasznú Nonprofit Kft. az öt hónapon át tartó, biogazdálkodást és bioélelmiszer-fogyasztást népszerűsítő Talajtól a tányérig kampányát lezáró családi rendezvényét, a Nagy Lecsót.

A 90 tonna sem elég, ha nem jó a minőség

Ha nagy változás nem lesz a következő 40 napban, akkor jó szezont zárhatnak a Szarvas környékén ipari paradicsomot termesztők, tudtuk meg Roszik Attilától, a MOROKO Farm Kft. ügyvezetőjétől, a területükön rendezett szakmai nap kapcsán.

Magyar koktélparadicsomok az élen

A könnyed saláták egyik népszerű összetevőjét, a koktélparadicsomokat vizsgálták a Szupermenta legújabb projektjében. A szakemberek 16 terméket teszteltek élelmiszerbiztonsági és növényvédelmi szempontok mentén: 300 növényvédőszer-hatóanyagot is vizsgáltak. Jó hír, hogy az ellenőrzött termékek élelmiszer-biztonsági és minőségi szempontból egyaránt megfeleltek az előírásoknak.

Kér egy paradicsomot a kávéjához?

Maguk a kutatók is meglepődtek, hogy milyen nagy arányban válaszoltak igennel a hollandok a címbeli kérdésre, vagyis, ha volt lehetőség, akkor örömmel nyúltak az egészséges rágcsálnivalóért a süti helyett. Pedig amúgy vészesen csökken a zöldségfogyasztás náluk is, éppen erre igyekeztek ellenszert találni a Wageningen Egyetem kutatói.