Back to top

Hollandok építettek 11 hektáros üvegházat Azerbajdzsánban

Kulcsrakészen adott át a holland Debets Schalke cég egy 11 hektáros üvegházat Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban. Az ott termesztendő paradicsomot az orosz piacra szánják, és időközben már az első szedésen is túl vannak.

Fotó: azernews.az
A holland cég 2016 decemberében kezdte el az üvegházkomplexum-beruházás első szakaszát, és 2017 júliusában már meg is kezdődhetett a termesztés, december elején szedték az első fürt paradicsomokat.

A szovjet időkben Azerbajdzsán volt az egész Szovjetunió egyik zöldségeskertje, és ma is többnyire az orosz piacra termesztik a paradicsomot az ottani, főként fóliasátras kertészetekben. A kedvező éghajlat lehetővé teszi, hogy télen is szedjenek – legalábbis fedett létesítményekben –, és ezt ki is használják a kertészek, hogy a meglehetősen vonzó orosz piacot a hideg évszakban is megcélozhassák.

Az Azerbajdzsánban több mint öt éve jelen lévő Debets Schalke cég kulcsrakészen adta át a 11 hektáros létesítményt, és rekordidő alatt végzett az építkezéssel, ami a helyi munkamorál mellett komoly kihívás volt – nyilatkozta Dylan Schalke. Hogy mégis sikerült, az leginkább annak köszönhető, hogy előzetesen sok időt szántak a helyi piaci viszonyok felmérésére – tette hozzá.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ültesse el a dédi kedvenc paradicsomfajtáit, április 6-ig lehet palántát rendelni!

Elfeledett paradicsom tájfajták vetőmagját hozta ki a génbank hűtőiből az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, hogy az ecseri Gyöngyszem Biogazdaság palántát neveljen belőlük, majd darabját 250 forintért megvásárolva bárki ültethessen a kertjébe a dédi kedvencéből. Április 6-ig lehet leadni a rendelést, nem árt azonban sietni, mert a készlet véges!

Mesterséges intelligencia a paradicsomtermesztésben

A LetsGrow.com önmagukat tanítani képes algoritmusok alkalmazásával kifejlesztett módszere a paradicsomtermesztésben 90 százalék fölötti pontossággal becsüli meg a várható termés mennyiségét.

A világ paradicsomfővárosa

Március 3-án ismét kikiáltják Alméria városát a világ paradicsomfővárosává. Az óriásfesztivállal azt igyekeznek látványossá tenni a szervezők, hogy mennyire meghatározó szerep jut régiójuknak Európa paradicsom-ellátásában.

Nem sokáig örülhettek a paradicsomtermesztők az enyhe télnek

A meglepően enyhe januárban kevesebbe került ugyan a növényházak kifűtése, a paradicsomot hajtató kertészek öröme azonban nem tartott sokáig. A korai termés ára messze elmaradt a várttól. Lehet, hogy a jövőben nem érdemes már októberben indítani a hosszúkultúrát, hiszen az azzal elérhető jóval kisebb hozamokat nem ellensúlyozza a korai ár? Forray Alfréd szaktanácsadó véleményét kérdeztük.

Így védjük meg a hajtatott paradicsomot

Kihívásokkal teli év volt a tavalyi mind az időjárás, mind a növényvédelem terén. A károsítók elleni hatékony védekezés módját akkor is érdemes megismerni, ha a szükséges lépéseket elmulasztották az ősszel, mivel kevéssé sikeres védekezés esetén áttelelhetnek, és idén újra gondot okozhatnak, amire így időben fel lehet készülni.

A robotok a paradicsomszüretben is segíthetnek

A mesterséges intelligencia és a gépek által kivitelezhető mozdulatok komplexitása most váltak kellően éretté a gép megalkotásához.

Automatizált üvegház - legóból

Automatizált üvegházat mutattak be a Nyitra utcában működő robotika szakkör tanulói Közép-Amerikában, ehhez azonban ki kellett csempészniük a magokat Costa Ricába.

Fábiánsebestyéni paradicsomrekord

Nagy Zoltánnak sikerült, ami eddig még senkinek hazánkban: egyhektáros üvegházában négyzetméterenként 78,4 kilogramm paradicsomot szedtek, és ezzel saját tavalyi csúcsát is megdöntötte a fábiánsebestyéni kertész, több, mint 9 kilogrammal.

A felgyői "paradicsomgyár" megtérülő beruházás

Földdel járult hozzá egy helyi kertész család ötletének megvalósulásához Felgyő önkormányzata. A falu, ahogy tudja, segíti vállalkozóit. Most azt szeretné elérni, hogy legyen elég dolgos kéz.

Paprikahajtatás ősszel, fűtéssel

Téli ültetéssel áprilistól június végéig érhető el a legmagasabb árbevétel. Kérdés, hogy érdemes-e az állományt megtartani hosszúkultúrában, vagy célszerű újrapalántázni az őszi idényre. A jobb jövedelmezőség reményében a termelők néhány éve új módszert vezettek be: nyár közepén visszatörik a növényeket.