0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hollandok építettek 11 hektáros üvegházat Azerbajdzsánban

Kulcsrakészen adott át a holland Debets Schalke cég egy 11 hektáros üvegházat Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban. Az ott termesztendő paradicsomot az orosz piacra szánják, és időközben már az első szedésen is túl vannak.

A holland cég 2016 decemberében kezdte el az üvegházkomplexum-beruházás első szakaszát, és 2017 júliusában már meg is kezdődhetett a termesztés, december elején szedték az első fürt paradicsomokat.

A szovjet időkben Azerbajdzsán volt az egész Szovjetunió egyik zöldségeskertje, és ma is többnyire az orosz piacra termesztik a paradicsomot az ottani, főként fóliasátras kertészetekben. A kedvező éghajlat lehetővé teszi, hogy télen is szedjenek – legalábbis fedett létesítményekben –, és ezt ki is használják a kertészek, hogy a meglehetősen vonzó orosz piacot a hideg évszakban is megcélozhassák.

Az Azerbajdzsánban több mint öt éve jelen lévő Debets Schalke cég kulcsrakészen adta át a 11 hektáros létesítményt, és rekordidő alatt végzett az építkezéssel, ami a helyi munkamorál mellett komoly kihívás volt – nyilatkozta Dylan Schalke. Hogy mégis sikerült, az leginkább annak köszönhető, hogy előzetesen sok időt szántak a helyi piaci viszonyok felmérésére – tette hozzá.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu