Back to top

Hollandok építettek 11 hektáros üvegházat Azerbajdzsánban

Kulcsrakészen adott át a holland Debets Schalke cég egy 11 hektáros üvegházat Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban. Az ott termesztendő paradicsomot az orosz piacra szánják, és időközben már az első szedésen is túl vannak.

Fotó: azernews.az
A holland cég 2016 decemberében kezdte el az üvegházkomplexum-beruházás első szakaszát, és 2017 júliusában már meg is kezdődhetett a termesztés, december elején szedték az első fürt paradicsomokat.

A szovjet időkben Azerbajdzsán volt az egész Szovjetunió egyik zöldségeskertje, és ma is többnyire az orosz piacra termesztik a paradicsomot az ottani, főként fóliasátras kertészetekben. A kedvező éghajlat lehetővé teszi, hogy télen is szedjenek – legalábbis fedett létesítményekben –, és ezt ki is használják a kertészek, hogy a meglehetősen vonzó orosz piacot a hideg évszakban is megcélozhassák.

Az Azerbajdzsánban több mint öt éve jelen lévő Debets Schalke cég kulcsrakészen adta át a 11 hektáros létesítményt, és rekordidő alatt végzett az építkezéssel, ami a helyi munkamorál mellett komoly kihívás volt – nyilatkozta Dylan Schalke. Hogy mégis sikerült, az leginkább annak köszönhető, hogy előzetesen sok időt szántak a helyi piaci viszonyok felmérésére – tette hozzá.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Példamutató gazda Nagykőrösön

Kustár Tamás 1800 hektáron gazdálkodik Nagykőrösön, és 100 gazdát integrál. Pályája jókora vargabetűt írt le, amíg ebbe az irányba fordult, ugyanis eredetileg építőmérnök a végzettsége. Ám a tanulást azóta sem hanyagolja.

Később indult a spanyol dinnye

Spanyolország déli zöldségeskertjében, Almériában ezúttal a szokásosnál később kezdődött a dinnyeszezon, pedig bőven van kereslet az árujukra Európa-szerte. A görögdinnye árával elégedettek a termesztők, a sárgadinnyéével kevésbé.

Gasztrobloggerek is a vásárlóik

Várhegyi Péter középfokú szakmai végzettséggel és a családi termelésben szerzett tapasztalatokkal fölvértezve kezdett Alsónémediben gazdálkodni feleségével. Kis területet művelnek, ezért választékukat a gasztronómiai trendekhez igazították. A fővárosi Lehel csarnok vásárlóit először a mutatós, egyedi áruk vonzzák standjukhoz, ahová aztán a hozzá kapcsolódó ízélmény és bizalom miatt visszatérnek.

Paradicsomfórum Düsseldorfban

Élete a paradicsom? Akkor irány Düsseldorf, június 14–15-én mindenki ott lesz, aki csak számít Európa paradicsombizniszében, közel kétszáz szakembert várnak a második alkalommal megrendezett European Tomato Forumra.

Gép emelgeti a paradicsomosrekeszeket

Számítógép-vezérelt áruelőkészítő, csomagoló gépsort üzemeltek be az orosházi Majsai kertészetben. Miután a szedők behelyezték a frissen szedett fürtöket a rekeszekbe, azokat már nem kell többé emelgetniük, és palettázáshoz sincs szükség kézimunkaerőre.

Az ökogazdálkodási kutatóhálózat nyerte a díjat

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet On-farm ökogazdálkodási kutatóhálózatát hirdették ki nyertesként az E.ON Energy Globe Magyarország díjának vállalkozás kategóriájában.

Újra várja a látogatókat a világ legnagyobb üvegháza

A londoni Kew Garden öt év alatt újította fel a Mérsékeltövi-házat, mely a világ legnagyobb viktoriánus üvegháza. A történelemben először az I-es minősítésű építményt egészen a csupasz fémszerkezetig visszabontották és a modernizálták.

Tengervízzel működő üvegház?

A világ forró, száraz tengerparti részein a növénytermesztés eddig megoldhatatlan volt. Egy brit színházi világítóból lett feltaláló ötlete alapján azonban van remény rá, hogy az aszállyal sújtott területeken élő emberek mégis az értékes ivóvíz pazarlása nélkül termeljék meg élelmiszereiket.

Nőtt a tavaszi búza és a kukorica vetésterülete is az idén

A tél végi és kora tavaszi időjárás nem segítette a földeken dolgozókat. A szokatlanul hideg és csapadékos márciusi időjárás miatt a gazdák a tavaszi munkák kisebb hányadát végezték el április közepéig, mint egy évvel korábban - derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) tavaszi mezőgazdasági munkákról szóló jelentéséből.

Többszörösen rovarellenálló vadparadicsom

A Wageningen Egyetem és Kutató Intézet munkatársai 2010 óta kísérleteznek a Galápagos-szigeteken őshonos, a napjainkban termesztett paradicsomhoz nagyon hasonló génállományú galápagosi vadparadicsom-fajjal, amelyről most kiderült, hogy a termelésben komoly gondokat okozó több kártevő rovarral szemben is ellenálló, így a további nemesítések fontos kiindulási anyaga lehet.