Back to top

Hollandok építettek 11 hektáros üvegházat Azerbajdzsánban

Kulcsrakészen adott át a holland Debets Schalke cég egy 11 hektáros üvegházat Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban. Az ott termesztendő paradicsomot az orosz piacra szánják, és időközben már az első szedésen is túl vannak.

ziraaa32.jpg

Fotó: azernews.az
A holland cég 2016 decemberében kezdte el az üvegházkomplexum-beruházás első szakaszát, és 2017 júliusában már meg is kezdődhetett a termesztés, december elején szedték az első fürt paradicsomokat.

A szovjet időkben Azerbajdzsán volt az egész Szovjetunió egyik zöldségeskertje, és ma is többnyire az orosz piacra termesztik a paradicsomot az ottani, főként fóliasátras kertészetekben. A kedvező éghajlat lehetővé teszi, hogy télen is szedjenek – legalábbis fedett létesítményekben –, és ezt ki is használják a kertészek, hogy a meglehetősen vonzó orosz piacot a hideg évszakban is megcélozhassák.

Az Azerbajdzsánban több mint öt éve jelen lévő Debets Schalke cég kulcsrakészen adta át a 11 hektáros létesítményt, és rekordidő alatt végzett az építkezéssel, ami a helyi munkamorál mellett komoly kihívás volt – nyilatkozta Dylan Schalke. Hogy mégis sikerült, az leginkább annak köszönhető, hogy előzetesen sok időt szántak a helyi piaci viszonyok felmérésére – tette hozzá.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így védjük meg a hajtatott paradicsomot

Kihívásokkal teli év volt a tavalyi mind az időjárás, mind a növényvédelem terén. A károsítók elleni hatékony védekezés módját akkor is érdemes megismerni, ha a szükséges lépéseket elmulasztották az ősszel, mivel kevéssé sikeres védekezés esetén áttelelhetnek, és idén újra gondot okozhatnak, amire így időben fel lehet készülni.

A robotok a paradicsomszüretben is segíthetnek

A mesterséges intelligencia és a gépek által kivitelezhető mozdulatok komplexitása most váltak kellően éretté a gép megalkotásához.

Automatizált üvegház - legóból

Automatizált üvegházat mutattak be a Nyitra utcában működő robotika szakkör tanulói Közép-Amerikában, ehhez azonban ki kellett csempészniük a magokat Costa Ricába.

Fábiánsebestyéni paradicsomrekord

Nagy Zoltánnak sikerült, ami eddig még senkinek hazánkban: egyhektáros üvegházában négyzetméterenként 78,4 kilogramm paradicsomot szedtek, és ezzel saját tavalyi csúcsát is megdöntötte a fábiánsebestyéni kertész, több, mint 9 kilogrammal.

A felgyői "paradicsomgyár" megtérülő beruházás

Földdel járult hozzá egy helyi kertész család ötletének megvalósulásához Felgyő önkormányzata. A falu, ahogy tudja, segíti vállalkozóit. Most azt szeretné elérni, hogy legyen elég dolgos kéz.

Paprikahajtatás ősszel, fűtéssel

Téli ültetéssel áprilistól június végéig érhető el a legmagasabb árbevétel. Kérdés, hogy érdemes-e az állományt megtartani hosszúkultúrában, vagy célszerű újrapalántázni az őszi idényre. A jobb jövedelmezőség reményében a termelők néhány éve új módszert vezettek be: nyár közepén visszatörik a növényeket.

Hogyan növelhető a zöldségek antioxidáns-tartalma?

A Szent István Egyetemen már a 90-es évek óta vizsgálják a zöldségfélék beltartalmi értékeit, főként az antioxidáns hatással rendelkező fitonutriensek (tápanyagok) és a színanyagok alakulására kíváncsiak. A kutatások a gyakorlatban is hasznosítható eredményeket hoztak - tudtuk meg Helyes Lajostól, a SZIE Kertészeti Intézet igazgatójától, a kutatócsoport vezetőjétől.

Vidám paradicsom a Csallóközből

Figyelemfelkeltő, fiatalos, világoskék színű csomagolásban, látványos standon mutatta be és kóstoltatta paradicsomtermékeit a csallóközi üvegházi paradicsom-termesztők közös értékesítését szervező GreenCoop szövetkezet. A fürtös koktél- és cseresznyeparadicsomot, valamint poharas terméket Vidám Csallóközi Paradicsom márkanéven forgalmazzák Szlovákiában és Magyarországon.

Zsinórmérték

Az év agráremberének, az Árpád-Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatójának irodájában béke és nyugalom honol, nyugalom árad a házigazda Csikai Miklósból is. Az irodájában kerestük föl, hogy kitüntetéséhez gratuláljunk. 

GRAVETTI megoldás a magyar mezőgazdaság számára a RICHEL segítségével

A Richel csoport, valamint a Gravetti Kft. együttműködése lehetővé teszi a magyar mezőgazdasági termelők számára, hogy egy újszerű megoldással javítsák az eredményességüket.