Back to top

Kevesebb a visszaélés a karácsonyi vásárokon

Évről évre csökken a rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően a visszaélések száma a szabadtéri karácsonyi vásárokon a fővárosban, és a vállalkozások is együttműködő megatartást tanúsítanak - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala (Bfkh) fogyasztóvédelmi hatósága csütörtökön.

Pálinka ellenőrzése mérőedényben
Pálinka ellenőrzése mérőedényben
Fotó: MTI - Balogh Zoltán
A hatóság MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Bfkh fogyasztóvédelmi hatósága advent első vasárnapja után a Vörösmarty téren és a Szent István téren megrendezett karácsonyi vásárokon 20 ellenőrzést végzett.

Az ellenőrzés tapasztalatai azt mutatták, hogy a legnépszerűbb budapesti karácsonyi vásárokon kirívóan súlyos jogsértés nem történt. A hatóság három esetben indított eljárást, két esetben azért, mert nem voltak hitelesítve a kereskedő által használt mérlegek, egy esetben pedig azért, mert nem tudtak hiteles mérőeszközt bemutatni az ellenőrzést végző hatóságnak.

A fővárosi kormányhivatal V. kerületi fogyasztóvédelmi hatóságának munkatársa igazolja magát egy árusnak
A fővárosi kormányhivatal V. kerületi fogyasztóvédelmi hatóságának munkatársa igazolja magát egy árusnak
Fotó: MTI - Balogh Zoltán
Emellett a fogyasztóvédelemi ellenőrök néhány kisebb, a helyszínen is pótolható, elsősorban a megfelelő ügyfél-tájékoztatással kapcsolatos hiányosságot tártak fel. Példaként említik, hogy a tájékoztatás nem volt teljes körű az üzemeltető adatairól, vagy az euróban és forintban is feltüntetett árak mellett nem volt tájékoztatás a kereskedő által használt átváltási árfolyamról.

A helyszínen feltárt apróbb hiányosságok pótlása még az ellenőrzést végzők jelenlétében megtörtént, így ezek a vállalkozások tovább végezhették az üzleti tevékenységüket és a fogyasztók is a jogszabályoknak megfelelő árusokkal találkozhatnak - közölték.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tudatosan eszünk több gyümölcsöt és kevesebb gyorsételt

A hazai lakosság fogyasztói szokásainak változása az egészséges és tudatos életmód irányába mutat, ugyanis a megkérdezettek azt állítják, hogy 2013-hoz képest több zöldséget, gyümölcsöt és hazai élelmiszert fogyasztanak.

Pásztorkutyát 4,5 millióért? Van akinek megéri

Rekord született Ausztráliában egy munkakutya árverésen: egy ausztrál kelpie fajtájú kutyáért 22 ezer ausztrál dollárt fizettek, ami nagyjából 4,5 millió forintnak fel meg.

Európa-szerte megnyitják a gazdaságokat

Az idén Franciaországban indult a nyitott gazdaságok rendezvénysorozat, mely során a fogyasztók közelebbi kapcsolatba kerülhetnek a mezőgazdasággal, és megtudhatják, honnan származik az élelmiszer, amit fogyasztanak. Egész Európában lesznek farm- és termelőszövetkezeti nyílt napok. 2018-ban is várják az európai gazdák az érdeklődőket a nyílt tanyanapok alkalmából

Eloszlatják a fresh cut termékekkel kapcsolatos tévhiteket

Holnap nyitja kapuit az egyik legnagyobb európai zöldség-gyümölcs kiállítás, a Macfrut 2018. A háromnapos rendezvény a fresh cut termékekre koncentrál. Olaszországban egymilliárd eurót tesz ki az azonnal fogyasztható friss zöldség-gyümölcs értékesítés. Ez a termékkör nemcsak a termesztők számára hasznos az új értékesítési lehetőségek miatt, hanem elősegíti az egészséges táplálkozás terjedését is.

Szerződésdömpinggel zárult a GastroPan Marosvásárhelyen

Több mint 160 millió euró értékben kötöttek szerződéseket a hét végén Marosvásárhelyen tartott GastroPan pékipari, cukrászati gasztronómiai és vendéglátóipari szakmai kiállításon – közölte a kiállítás igazgatójára hivatkozva az Agerpres hírügynökség.

Magyarok Brno-ban

Fennállásának több mint húsz éve alatt a TECHAGRO, a SILVA REGINA és a BIOMASSE vásárok nagy szakmai tekintélyű presztízsrendezvénnyé fejlődtek és a maguk nemében vezető seregszemlék Európában. Nem véletlen, hogy sok hazai vállalkozó szívesen vesz részt az eseményen.

Tovább egyszerűsítenék a helyi termékek piacra jutását

Támogatásokkal és az előírások könnyítésével olyan feltételeket teremtettünk, amelyek hozzájárulnak a vidéki gazdaságok fellendítéséhez - mondta Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Biharkeresztesen, a 21. Bihar – Bihor Expó ünnepélyes megnyitóján. A szaktárca tovább javítaná, egyszerűsítené a helyi előállítású tradicionális élelmiszerek piacra jutási lehetőségeit.

EuroSkills középiskolai előválogató Szombathelyen

Az idén 5. alkalommal, a szombathelyi Herman Ottó szakgimnáziumban megrendezett Savaria Parcum Fiatal Park- és Kertépítők Versenye lesz a fiatal szakemberek Európa-bajnoksága, az EuroSkills középiskolai előválogatója. Az esemény a nagy múltra visszatekintő Savaria Floriadae középiskolai virágkötészeti versenyhez kapcsolódik, amit az idén április 6. és 8. között immár 29. alkalommal rendeznek meg.

Értékesítési rekord a jubileumi Magyar Ízek Vásárán

A cudar idő ellenére 7 500 látogató volt kíváncsi a hétvégén megszervezett Magyar Ízek Tavaszi Vásárára, ahol több mint ezer hamisítatlan hazai élelmiszer termékből válogathattak, emellett színes gasztronómiai és kulturális programok is várták őket. A helyszínen árusító kis- és őstermelők visszajelzése alapján mintegy 125 millió forint összegben vásároltak a látogatók a két nap alatt.

Miért jó a fogyasztóvédő a cégnél?

Alighanem kevesen tudják, kik is a fogyasztóvédelmi referensek és mi a munkájuk, pedig 2014 óta a fogyasztóvédelmi törvény módosításával írják elő, hogy minden nagyvállalatnál kell alkalmazni ilyen szakembert. Az ő háttérmunkájukra akarja felhívni a figyelmet a Fogyasztóvédelmi Referens Egyesület (FORE) a tavaly alapított díj átadásával.