Back to top

Középpontban a szakember-utánpótlás

A Szent István Egyetem jónéhány hazai és nemzetközi céggel köt együttműködési megállapodást, hogy hallgatói még a diplomájuk megszerzése előtt minél több gyakorlati ismeretet szerezhessenek. A Continental cégcsoporthoz tartozó ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. képviselőivel december 6-án Gödöllőn írtak alá az erről szóló keret-megállapodási szerződést.

Ez az esemény a felsőoktatás és a magánszféra együttműködése szempontjából igazi mérföldkő, a megállapodás ugyanis duális és kooperatív képzést, valamint gyakornoki program indítását, a gyakorlati hely megjelenését, szakmai rendezvényeken való részvételt tesz lehetővé, melynek célja a szakember-utánpótlás biztosítása.

Az együttműködési megállapodás aláírói: Magyar Ferenc, a SZIE kancellárja, Tőzsér János, a SZIE rektora, Magyar László, ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. cégvezetője és Molnár András, a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. HR managere
Fotó: Csatlós Norbert

Tőzsér János, a SZIE rektora elmondta, hogy ma már egyetlen egyetem sem létezhet határon belül és azon kívül gyakorlati kapcsolatok nélkül. Éppen ezért megtisztelő és öröm számukra, hogy a jövőben egy nagy múltú, 1871-ben alapított cégcsoport, mint a Continental - ami a világ egyik vezető autóipari beszállítója -, illetve annak magyarországi leányvállalata segíti az egyetem hallgatóinak elméleti és gyakorlati képzését, és így a későbbi sikeres elhelyezkedésüket.

Hozzátette: az egyetem elkötelezett a szakemberek utánpótlásának biztosításában, valamint a magasabb szakmai színvonalú képzésben, amelyhez hozzátartozik a megállapodás révén létrejövő gyakornoki program, egy speciális ösztöndíj, valamint a szakmérnöki képzések elindítása. Az együttműködésnek köszönhetően az egyetem szívesen teret ad a ContiTech Kft.-t érintő versenyeknek, innovatív pályázatoknak. A két fél kapcsolatában különlegességnek számítana, ha közösen létrehoznának egy szakmai igényeket kielégítő posztgraduális képzést – hangsúlyozta Tőzsér János a megállapodás aláírása előtt.

Magyar László, a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. cégvezetője arról beszélt, hogy a Continental, mint technológiai vállalat, szerepet vállal a jelen és a jövő tehetségeinek gyakorlati képzésében, hozzájárulva ezáltal a fenntartható fejlődéshez. Számukra azért is fontos ez az együttműködés, mert anyavállalatuk, a Continental, megalapítása óta folyamatosan innovatív technológiákat, szolgáltatásokat és termékeket fejleszt, illetve állít elő. Ahhoz, hogy ezt a stratégiát meg tudják valósítani, az egyik legfontosabb feladat, hogy a jövőben folyamatosan rendelkezésre álljon a megfelelő szaktudású és elkötelezett szakember gárda. Annak a reményében írják alá ezt a megállapodást, hogy a jövőben számtalan tehetséges hallgató kerül ki az egyetem padjaiból, és csatlakozik a Continental csapatához.

Magyar László elmondta, hogy a ContiTech AG magyarországi leányvállalata a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft., melynek két telephelye működik, az egyik Makón, a másik Vácon, melyek összesen 3500 embernek adnak munkát. A váci telephely fő profilja hűtő-fűtő (H/C) tömlők és szerelvények gyártása, értékesítése az autóipar számára. A vállalat fő vevői Európa vezető autógyárai, így a BMW, Daimler, VW csoport és kiemelt partnere a Fordnak valamint a Jaguar&Land Rovernek is

A megállapodás aláírását követően az ügyvezető bízik abban, hogy a két intézmény kapcsolata sikeres lesz, és ennek révén sok tehetséges hallgatónak tudnak a jövőben munkalehetőséget adni, akik az innovatív technológiák kifejlesztésében is részt tudnak majd venni.

Magyar Ferenc, a SZIE kancellárja záróbeszédében ígéretet tett arra, hogy munkatársaival együtt mindent megtesznek annak érdekében, hogy a hasonló jellegű kezdeményezések sikeresek legyenek. Egy egyetem életében ugyanis rendkívül fontos, hogy a vállalati kapcsolati rendszer minél erősebb legyen, hiszen ez garantálja a hallgatói képzés minőségét. Az ilyen együttműködések révén juthat ugyanis a hazai ipar gyakorlatorientált és felkészült szakemberekhez.

 

Képalá: Az együttműködési megállapodás aláírói: Magyar Ferenc, a SZIE kancellárja, Tőzsér János, a SZIE rektora, Magyar László, ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. cégvezetője és Molnár András, a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. HR managere

Forrás: 
F.T.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elkészült az iskolásoknak szóló Nébih-es tananyag, szeptembertől élesben is bevetik

Ez év szeptemberétől indítja el iskolai programját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), aminek során kulcsszerepet kap majd a napokban elkészült, „Maradék nélkül” elnevezésű tananyag. Ennek lényege, hogy a gyermekek egy tematikus kiadvány, s a hozzá kapcsolódó foglalkozás révén kapjanak felvilágosítást és tanácsokat a napjainkban egyre nagyobb mértékű élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében.

Nemzeti Lovasakadémia kezdi meg munkáját

Nemzeti Lovasakadémia és Tudásközpont kezdi meg munkáját, az akadémia hároméves képzést nyújt élménylovasoknak és lovasszakembereknek.

LEAN menedzsmentet is oktatnak Sopronban

A Soproni Egyetem Simonyi Károly Kara Faalapú Termékek és Technológiák Intézete hatodik alkalommal szervezte meg az ipari termék és formatervező, illetve faipari mérnökhallgatóknak a LEAN menedzsment alapjait elsajátító, gyakorlatorientált tanfolyamot.

Áprilistól indul a vállalati képző központ létesítési pályázat

Kilenc milliárd forintra pályázathatnak a vállalkozások, és 100-600 millió forint támogatást nyerhetnek képző központok létrehozására, működtetésére, és az ehhez szükséges infrastrukturális fejlesztések megvalósítására - jelentette be Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Kazah egyetemi kapcsolat Sopronban

Együttműködési megállapodást kötött a Soproni Egyetem és az Észak-kazahsztáni Állami Egyetem (NKSU). A dokumentumot a két intézmény rektora írta alá.

Szépen nőtt az agrárcégek bevétele 2016-ban

Az élelmiszer-termelésben résztvevő gazdálkodó szervezetek 2016-os pénzügyi elemzését tette közzé az Agrárgazdasági Kutató Intézet. Az élelmiszeripari szakágazatok eredménykategóriái pozitívan változtak az előző évi eredményekhez képest.

Corteva Agriscience lesz a neve az önálló cégbe szervezett DowDuPont agrárdivíziónak

A DowDuPont mezőgazdasági divíziója ma bejelentette a tervek szerint 2019. június 1-jével különváló vállalat nevét. A tervezett mezőgazdasági vállalat neve Corteva Agriscience™ lesz – a „Corteva” a szív és a természet szavak kombinációjából ered.

Imádták a rovarételeket a konferencián

Hihetetlen érdeklődés, több száz fő részvétele mellett rendezték meg az első rovaripari konferenciát a Szent István Egyetem szervezésében. A rovarok tenyésztését, takarmányozási és élelmiszeripari felhasználását kutató tanácskozáson kifejezetten népszerű volt a kóstoltatás is.

Megjelentek a munkahelyi képzési pályázatok

Összesen 31,5 milliárd forint értékben jelentek meg munkahelyi képzési pályázati felhívások a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében. A nagyvállalatok számára 18,5 milliárd forint, míg a mikro-, kis- és középvállalkozások számára 13 milliárd forint az elérhető keretösszeg.

Rekordösszegű állami támogatást kapott az OTDK

A Kormány összesen 1 milliárd forinttal támogatja a Tudományos Diákköri Konferenciákat a következő időszakban – mondta Dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) elnöke a Szent István Egyetem „SZIE Kiváló Tehetségei” konferenciáján, Gödöllőn.