Back to top

Középpontban a szakember-utánpótlás

A Szent István Egyetem jónéhány hazai és nemzetközi céggel köt együttműködési megállapodást, hogy hallgatói még a diplomájuk megszerzése előtt minél több gyakorlati ismeretet szerezhessenek. A Continental cégcsoporthoz tartozó ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. képviselőivel december 6-án Gödöllőn írtak alá az erről szóló keret-megállapodási szerződést.

Ez az esemény a felsőoktatás és a magánszféra együttműködése szempontjából igazi mérföldkő, a megállapodás ugyanis duális és kooperatív képzést, valamint gyakornoki program indítását, a gyakorlati hely megjelenését, szakmai rendezvényeken való részvételt tesz lehetővé, melynek célja a szakember-utánpótlás biztosítása.

Az együttműködési megállapodás aláírói: Magyar Ferenc, a SZIE kancellárja, Tőzsér János, a SZIE rektora, Magyar László, ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. cégvezetője és Molnár András, a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. HR managere
Fotó: Csatlós Norbert

Tőzsér János, a SZIE rektora elmondta, hogy ma már egyetlen egyetem sem létezhet határon belül és azon kívül gyakorlati kapcsolatok nélkül. Éppen ezért megtisztelő és öröm számukra, hogy a jövőben egy nagy múltú, 1871-ben alapított cégcsoport, mint a Continental - ami a világ egyik vezető autóipari beszállítója -, illetve annak magyarországi leányvállalata segíti az egyetem hallgatóinak elméleti és gyakorlati képzését, és így a későbbi sikeres elhelyezkedésüket.

Hozzátette: az egyetem elkötelezett a szakemberek utánpótlásának biztosításában, valamint a magasabb szakmai színvonalú képzésben, amelyhez hozzátartozik a megállapodás révén létrejövő gyakornoki program, egy speciális ösztöndíj, valamint a szakmérnöki képzések elindítása. Az együttműködésnek köszönhetően az egyetem szívesen teret ad a ContiTech Kft.-t érintő versenyeknek, innovatív pályázatoknak. A két fél kapcsolatában különlegességnek számítana, ha közösen létrehoznának egy szakmai igényeket kielégítő posztgraduális képzést – hangsúlyozta Tőzsér János a megállapodás aláírása előtt.

Magyar László, a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. cégvezetője arról beszélt, hogy a Continental, mint technológiai vállalat, szerepet vállal a jelen és a jövő tehetségeinek gyakorlati képzésében, hozzájárulva ezáltal a fenntartható fejlődéshez. Számukra azért is fontos ez az együttműködés, mert anyavállalatuk, a Continental, megalapítása óta folyamatosan innovatív technológiákat, szolgáltatásokat és termékeket fejleszt, illetve állít elő. Ahhoz, hogy ezt a stratégiát meg tudják valósítani, az egyik legfontosabb feladat, hogy a jövőben folyamatosan rendelkezésre álljon a megfelelő szaktudású és elkötelezett szakember gárda. Annak a reményében írják alá ezt a megállapodást, hogy a jövőben számtalan tehetséges hallgató kerül ki az egyetem padjaiból, és csatlakozik a Continental csapatához.

Magyar László elmondta, hogy a ContiTech AG magyarországi leányvállalata a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft., melynek két telephelye működik, az egyik Makón, a másik Vácon, melyek összesen 3500 embernek adnak munkát. A váci telephely fő profilja hűtő-fűtő (H/C) tömlők és szerelvények gyártása, értékesítése az autóipar számára. A vállalat fő vevői Európa vezető autógyárai, így a BMW, Daimler, VW csoport és kiemelt partnere a Fordnak valamint a Jaguar&Land Rovernek is

A megállapodás aláírását követően az ügyvezető bízik abban, hogy a két intézmény kapcsolata sikeres lesz, és ennek révén sok tehetséges hallgatónak tudnak a jövőben munkalehetőséget adni, akik az innovatív technológiák kifejlesztésében is részt tudnak majd venni.

Magyar Ferenc, a SZIE kancellárja záróbeszédében ígéretet tett arra, hogy munkatársaival együtt mindent megtesznek annak érdekében, hogy a hasonló jellegű kezdeményezések sikeresek legyenek. Egy egyetem életében ugyanis rendkívül fontos, hogy a vállalati kapcsolati rendszer minél erősebb legyen, hiszen ez garantálja a hallgatói képzés minőségét. Az ilyen együttműködések révén juthat ugyanis a hazai ipar gyakorlatorientált és felkészült szakemberekhez.

 

Képalá: Az együttműködési megállapodás aláírói: Magyar Ferenc, a SZIE kancellárja, Tőzsér János, a SZIE rektora, Magyar László, ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. cégvezetője és Molnár András, a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. HR managere

Forrás: 
F.T.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöldségek és gyümölcsök lekövethetősége

A hazai zöldség-gyümölcs ágazat innovatív fejlesztését, versenyképességének növelését tűzte ki célul a Szent István Egyetem. A pályázati forrásokból megvalósuló K+F projekt fókuszában a kertészeti termékek eredetiségvizsgálata, tárolhatóságának javítása, illetve a hozzáadott érték növelése áll, különös tekintettel az élelmiszer-biztonságra.

Mi kell a növényvédő-szerek felhasználásához?

A szakirányú továbbképzésben megszerezhető szakképzettség neve Növényvédelmi szakmérnök, amely feljogosít az I. forgalmi kategóriába tartozó növényvédő-szerek teljes körű felhasználására.

Hogyan enyhíthetjük a tavaszi fagykárt?

Többek között arra a kérdésre is választ kaphatnak a Szenti István Egyetem Kertészettudományi Karának tangazdaságába látogatók, hogy milyen lehetőségeink vannak a tavaszi fagykár elkerülésére a kajszi- és őszibarack-ültetvényekben. Soroksáron, a SZIE Kertészettudományi Kar kísérleti gyümölcsöseiben metszési és fajtabemutatóra kerül sor július 31-én kedden 9 órától.

Egészségesek az iskolakerti talajok

2017 végétől 2018 elejéig immár harmadik alkalommal zajlottak le sikeresen az Iskolakert-hálózat kertjeinek talajvizsgálatai. A Nébih tanakajdi laboratóriumának szakemberei 9 iskolakert 2-2 talajmintáját analizálták. Az iskolakertek egyéni kiértékelést és javaslatokat is kapnak a talajjal kapcsolatos további teendőikről.

Diákmunkások a sertéstelepen

Egyre nyilvánvalóbb és égetőbb probléma a munkaerőhiány a mezőgazdaságban. A kétkezi munka tisztelete átalakult az elmúlt évtizedekben, kevesebb fiatal látja a jövőjét, a boldogulását ebben az ágazatban. Üdítő­ kivételek azonban mindig vannak. Találkoztunk olyanokkal, akik már a diákmunka adta lehetőséget megragadva úgy határoztak, egy sertéstelepen próbálják ki magukat.

Ovisok ismerkedtek a tanyasi élettel

Nemesvámos A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztató fórumsorozatot szervezett, amelynek keretében óvodások hallhatnak előadást a mezőgazdaság sokszínűségéről.

Újra képeznek agrármérnök tanárokat Debrecenben

Csaknem tíz év szünet után újra indul agrármérnök tanár szak a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán. A képzésre nagy az igény Kelet-Magyarországon, ezt a felvételi adatok is alátámasztják.

Szarvasmarha-hizlalás Peruban

Peruban a lakosság élelmezése szempontjából a sertés és a szárnyasok a legjelentősebb fajok, ugyanakkor az ország állattenyésztésében máig ható következményei vannak annak, hogy az itt élők már a spanyol hódítás előtt háziasítottak egyes teveféléket (guanakó, láma, alpaka, vikunya). Az országban ma csak alpakából 4, lámából 5 millió állat van.

Túlélte az Agrokor

Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor hitelezői szerdán megszavazták a válságmenedzsment által előkészített megállapodást, amely szerint a két állami orosz bank, a Szberbank és a VTB Bank több mint 46 százalékos tulajdonrészt szerzett a vállalatban.

balekhét

Diáknak lenni a középkorban tár­sadalmi rangot jelentett, s ez volt az indítéka a diákélet kezdetén lezajló sok és változatos szertartásnak. Ennek egyik eleme a leendő balekok (pogányok) fogadása, az akadémiai-főiskolai-egye­temi létbe való bevezetése. A pogányok és Firmák első találkozása, ismerkedése az úgynevezett balekhéten történt.