Back to top

Középpontban a szakember-utánpótlás

A Szent István Egyetem jónéhány hazai és nemzetközi céggel köt együttműködési megállapodást, hogy hallgatói még a diplomájuk megszerzése előtt minél több gyakorlati ismeretet szerezhessenek. A Continental cégcsoporthoz tartozó ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. képviselőivel december 6-án Gödöllőn írtak alá az erről szóló keret-megállapodási szerződést.

Ez az esemény a felsőoktatás és a magánszféra együttműködése szempontjából igazi mérföldkő, a megállapodás ugyanis duális és kooperatív képzést, valamint gyakornoki program indítását, a gyakorlati hely megjelenését, szakmai rendezvényeken való részvételt tesz lehetővé, melynek célja a szakember-utánpótlás biztosítása.

Az együttműködési megállapodás aláírói: Magyar Ferenc, a SZIE kancellárja, Tőzsér János, a SZIE rektora, Magyar László, ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. cégvezetője és Molnár András, a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. HR managere
Fotó: Csatlós Norbert

Tőzsér János, a SZIE rektora elmondta, hogy ma már egyetlen egyetem sem létezhet határon belül és azon kívül gyakorlati kapcsolatok nélkül. Éppen ezért megtisztelő és öröm számukra, hogy a jövőben egy nagy múltú, 1871-ben alapított cégcsoport, mint a Continental - ami a világ egyik vezető autóipari beszállítója -, illetve annak magyarországi leányvállalata segíti az egyetem hallgatóinak elméleti és gyakorlati képzését, és így a későbbi sikeres elhelyezkedésüket.

Hozzátette: az egyetem elkötelezett a szakemberek utánpótlásának biztosításában, valamint a magasabb szakmai színvonalú képzésben, amelyhez hozzátartozik a megállapodás révén létrejövő gyakornoki program, egy speciális ösztöndíj, valamint a szakmérnöki képzések elindítása. Az együttműködésnek köszönhetően az egyetem szívesen teret ad a ContiTech Kft.-t érintő versenyeknek, innovatív pályázatoknak. A két fél kapcsolatában különlegességnek számítana, ha közösen létrehoznának egy szakmai igényeket kielégítő posztgraduális képzést – hangsúlyozta Tőzsér János a megállapodás aláírása előtt.

Magyar László, a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. cégvezetője arról beszélt, hogy a Continental, mint technológiai vállalat, szerepet vállal a jelen és a jövő tehetségeinek gyakorlati képzésében, hozzájárulva ezáltal a fenntartható fejlődéshez. Számukra azért is fontos ez az együttműködés, mert anyavállalatuk, a Continental, megalapítása óta folyamatosan innovatív technológiákat, szolgáltatásokat és termékeket fejleszt, illetve állít elő. Ahhoz, hogy ezt a stratégiát meg tudják valósítani, az egyik legfontosabb feladat, hogy a jövőben folyamatosan rendelkezésre álljon a megfelelő szaktudású és elkötelezett szakember gárda. Annak a reményében írják alá ezt a megállapodást, hogy a jövőben számtalan tehetséges hallgató kerül ki az egyetem padjaiból, és csatlakozik a Continental csapatához.

Magyar László elmondta, hogy a ContiTech AG magyarországi leányvállalata a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft., melynek két telephelye működik, az egyik Makón, a másik Vácon, melyek összesen 3500 embernek adnak munkát. A váci telephely fő profilja hűtő-fűtő (H/C) tömlők és szerelvények gyártása, értékesítése az autóipar számára. A vállalat fő vevői Európa vezető autógyárai, így a BMW, Daimler, VW csoport és kiemelt partnere a Fordnak valamint a Jaguar&Land Rovernek is

A megállapodás aláírását követően az ügyvezető bízik abban, hogy a két intézmény kapcsolata sikeres lesz, és ennek révén sok tehetséges hallgatónak tudnak a jövőben munkalehetőséget adni, akik az innovatív technológiák kifejlesztésében is részt tudnak majd venni.

Magyar Ferenc, a SZIE kancellárja záróbeszédében ígéretet tett arra, hogy munkatársaival együtt mindent megtesznek annak érdekében, hogy a hasonló jellegű kezdeményezések sikeresek legyenek. Egy egyetem életében ugyanis rendkívül fontos, hogy a vállalati kapcsolati rendszer minél erősebb legyen, hiszen ez garantálja a hallgatói képzés minőségét. Az ilyen együttműködések révén juthat ugyanis a hazai ipar gyakorlatorientált és felkészült szakemberekhez.

 

Képalá: Az együttműködési megállapodás aláírói: Magyar Ferenc, a SZIE kancellárja, Tőzsér János, a SZIE rektora, Magyar László, ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. cégvezetője és Molnár András, a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. HR managere

Forrás: 
F.T.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Indul a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat

Szaktudás, modern technológia és mérethatékonyság – e három tényező határozhatja meg a hazai agrárium fejlődésének jövőbeli irányát és lendületét. A fiatal agrárszakembereket támogató K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat ezért idén az agrárium mérethatékonyságának fokozására fókuszál.

A juhágazat hiányosságainak pótlása és új ismeretek szerzése a cél

"A hazai juhtartás eredményessége, termelékenysége, állategészségügyi helyzete, technológiai színvonala, és sajnos a juhtenyésztésé is elmarad az európai szinttől. Egy kutatóintézetnek nem feladata, hogy a hiányosság kialakulásának okát keresse. A mi feladatunk releváns megoldási javaslatok kidolgozása a felmerülő problémákra" - Dr. Monori István összefoglalóját olvashatják.

Honvédelem és agrárkutatás

Stratégiai partnerségi megállapodás a Honvédelmi Minisztérium és a Szent István Egyetem között. A megállapodásban vállalt célok megvalósítása érdekében az aláírók együttműködnek és elősegítik a szakmai konzultációkat, a toborzási, az oktatási tapasztalatok, ismeretek és az új kutatási eredmények egymással történő megosztását.

Édesipari összefogás a szakképzett utánpótlásért

Három édesipari cég összefogásával, valamint a helyi önkormányzat támogatásával többféle duális képzés indul a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen – jelentették be a városban megrendezett sajtótájékoztatón, csütörtökön.

Dromedár is várta az ovisokat a lovardában

Hagyományos Mihály-napi Lóvoda napon látták vendégül a környék óvodásait a Sjáli Szórakoztató Parkban. A kicsik megismerkedhettek a park új lakójával is.

Dr. Palkovics László a Szent István Egyetem új rektora

Áder János köztársasági elnök a Sándor-palota Tükörtermében nevezte ki a Szent István Egyetem rektorává dr. Palkovics László egyetemi tanárt, a Budai Campus rektorhelyettesét.

Hiába röpködnek a drónok, az ekére mindig szükség lesz

Összesen 19 fiatal mérte össze tudását pénteken a 9. Középiskolás Szántóversenyen: két kategóriában – ágyeke és váltva forgató eke – gyűjtötték a pontokat. A zsűri szerint erős volt a mezőny, s lelkesedésből sem volt hiány: diáktársak szurkoltak az agráros tanulóknak.

Bagolygyerekekről, kertekről és könyvkötésről – könyvtári napok a Mezőgazdasági Könyvtárban

Az Országos Könyvtári Napok keretében színes programokkal vár minden érdeklődőt a budapesti Mezőgazdasági Könyvtár október 2–5-ig. Kiderül egyebek között, hogy mi a hasonlóság a bagolyfiókák és az embergyerekek között, rengeteg szó esik a közösségi kertekről, és – ha már könyvtárban vagyunk – mindenki készíthet magának papírt és kipróbálhatja a könyvkötés tudományát.

Hétvégéig lehet jelentkezni a növényvédelmi szakmérnöki képzésre

Megfelelő számú jelentkező esetén újra elindítják a növényvédelmi szakmérnöki posztgraduális továbbképzést a Széchényi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán, Mosonmagyaróváron. A képzésre azok az agrár- és kertészmérnökök jelentkezhetnek, akik a bolognai képzési rendszer előtti 5 éves mérnökképzésben vettek részt, vagy már a bolognai rendszerben szereztek MSc oklevelet.

A minőségért helybe jönnek

Frissdiplomás fiatalok vidéken kezdtek el gazdálkodni. Hamar hírük ment: minőségű tejtermékeik, állattenyésztő tevékenységünk, eladó tenyészállataink és kecsketenyészetük sokak érdeklődését felkeltette. Számtalan kérdést kaptak vállalkozószellemű érdeklődőktől, miként lehet elindítani egy vállalkozást. Ezzel kapcsolatos tapasztalataikat velünk is megosztották.