Back to top

Rendhagyó a Karcagi Parkerdő Lombkorona sétánya

Az Alföldön lombkoronasétányt avatni rendhagyó, hiszen döntően fátlan területnek van elkönyvelve. Ezért is különleges a 100 millió forintos beruházásból megvalósult fejlesztés – mondta el Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán a Karcagi Parkerdő Lombkorona sétányának ünnepélyes átadásán.

lombkorona.jpg

A sétány teljes bejárható hossza 314 méter
A sétány teljes bejárható hossza 314 méter
Fotó: Tóth-Gál Enikő
A NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. nagy figyelmet fordít a közjóléti beruházásokra: öt parkerdőt, egy arborétumot, erdei iskolát, vadasparkot, erdei játszótereket, kerékpárutakat és számos tanösvényt is üzemeltet. Karcagon 2005-ben kezdték el a parkerdő fejlesztését, így ma már esőbeállóval, erdei játszótérrel, futópályával, tűzrakóhellyel várják a kikapcsolódni vágyókat.

fazekas_sandor.jpg

Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert lenyűgözik a lombkoronába épített tanösvények, melyek segítségével egy új világ tárul ki előttünk.
Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert lenyűgözik a lombkoronába épített tanösvények, melyek segítségével egy új világ tárul ki előttünk.
Fotó: Tóth-Gál Enikő
Fazekas Sándor az átadón úgy fogalmazott: a lombkoronába általában nem jutunk fel, ez egy teljesen más világ, azonban mégiscsak a mi világunk, melyet a mostani sétány segítségével közelebbről is megismerhetünk. Megemlékezett róla, hogy 100-200 éve még téglavető gödrök voltak a parkerdő helyén. A református templom, a városháza, sőt, a város számos háza is az itt készült téglákból épült. Miután felhagyták a területet, erdőt telepítettek rá, és a természet lassan visszahódította.

Gyerekkora óta ismeri ezt a területet, és ahogy számos más karcagi család, ezen az úton közlekedett a kertbe. Az idő múlásával megerősödött az erdő, többször le is akarták termelni. Szerencsére mindig voltak a NEFAG Zrt.-nél, illetve jogelődjénél olyan vezetők, akik megkímélték a területet, csak a száraz fákat ritkították. A miniszter hangsúlyozta azt is, hogy figyelembe kell vennünk az állatok és növények élőhelyeit, ennek megfelelően kell hasznosítani az erdőket.

Meg kell különböztetni az erdészet által kezelt részeket és a természetvédelmi területeket a közjóléti erdőktől. Utóbbiakban fontosak a fejlesztések, hiszen sokan járnak ki a természetbe pihenni.

Rámutatott, hogy a karcagiak is szívesen mennek ki az erdőbe, és szeretik ezt a helyet: szinte mindig áll itt autó, járnak ki sportolni, kutyát sétáltatni, sőt, még lovagolni is. A most átadott sétány szervesen illeszkedik a korábbi fejlesztések sorába, és remélhetőleg hamarosan olyan látványossággá válhat, mely külföldről is idecsábítja a látogatókat.

revesz_mariusz.jpg

Fontos, hogy a gyerekek a digitális világból kiszabadulhassanak, és valódi élményeket éljenek át. Ehhez szükségesek a közjóléti beruházások Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos szerint.
Fontos, hogy a gyerekek a digitális világból kiszabadulhassanak, és valódi élményeket éljenek át. Ehhez szükségesek a közjóléti beruházások Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos szerint.
Fotó: Tóth-Gál Enikő
Mindent meg kell tennünk azért, hogy minél többen használják az erdőket – hangsúlyozta Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos. Az elmúlt időszakban egyre több embert sikerül a természet felé csábítani, ami abból látszik, hogy az erdészeti és nemzeti parki látogatóközpontok forgalma 70 százalékkal nőtt.

A kedvező folyamatot elősegítendő, folyamatosak a fejlesztések, dolgoznak a közjóléti létesítmények megújításán: 38 új kilátó kilátót adtak át, 31-et újítottak fel, és 80 turistaház szolgáltatásait is fejlesztették, és még számos beruházást terveznek e téren.

Rámutatott, hogy a mai digitális világban, ahol minden gyerek zsebében ott lapul az okostelefon, fontos, hogy a természetjárást is trendivé változtassák.

szalagvagas1.jpg

Balról jobbra: Kovács Szilvia, Fazekas Sándor, Dégi Zoltán, Révész Máriusz és Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke felavatja a Karcagi Parkerdő Lombkorona sétányát
Balról jobbra: Kovács Szilvia, Fazekas Sándor, Dégi Zoltán, Révész Máriusz és Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke felavatja a Karcagi Parkerdő Lombkorona sétányát
Fotó: Tóth-Gál Enikő
Ez akkor valósulhat meg, ha nagyobb élménnyé válik egy kisvasúti utazás, vagy egy kilátó megmászása, mint az online térben a szörnyek gyilkolása. Négy gyermek édesapjaként maga is naponta szembesül ezzel a küzdelemmel. Bízik benne, hogy az ilyen beruházásokkal ki lehet csábítani a fiatalokat a természetbe, hogy megtapasztalják milyen

nagyszerű dolog kirándulni, elfáradni egy hegy megmászása után, kulcsosházban éjszakázni az erdő közepén, esténként tábortűznél sütögetni a barátokkal, és így valós élményekkel gazdagodni.

Karcag leghíresebb része a gyönyörű főtere, és csak kevesek veszik a fáradtságot, hogy jobban szétnézzenek és felfedezzék: a város minden része ugyanolyan szép – mondta el Kovács Szilvia, alpolgármester. A városvezetés különös gondot fordít a külterületekre is, és büszkék az erdejükre. Jane Goodall szavait idézte, miszerint „Az erdő nem azért van, hogy szolgáljon minket!

gyerekek_tavcsovel.jpg

A gyerekek hamar birtokba vették a lombkorona sétányt
A gyerekek hamar birtokba vették a lombkorona sétányt
Fotó: Tóth-Gál Enikő
Inkább bölcsen meg kell értenünk a működését, és hálásan elfogadni jótéteményeit.”

Reményei szerint a fiatalok is elfogadják ezeket, és a jövőben ide látogató gyerekek zsebében a mobiltelefonok mellett már egy-egy makk, toboz, és más erdei kincsek is ott lesznek.

Dégi Zoltán, a NEFAG Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az erdészek feladatai között ma már fontos helyen áll az erdő megismertetése az emberekkel. Hozzáférhetővé kell tenni mindenki számára, ezzel pedig lehetőséget adni arra, hogy az erdő áldásos hatásaiból részesedjen. Az ismeretterjesztés mellett egyfajta kötelességtudatot is ki lehet alakítani, így az embereknek érdekükké válik a meglévő értékeink megőrzése.

Az alföldi erdő pedig különösen értékes, és Kaán Károlynak köszönhető, hogy ma gyönyörködhetünk benne.

lombkorona2.jpg

A sétány körül tűzrakóhely, padok, információs táblák és erdei játszótér is található
A sétány körül tűzrakóhely, padok, információs táblák és erdei játszótér is található
Fotó: Tóth-Gál Enikő
Az erdészet igyekszik az ő örökségét megőrizve kezelni az itteni állományokat, és a tartamosságot figyelembe véve gazdálkodnak a természeti kincsekkel.

Az ismeretterjesztésben fontos szerepet kap az új lombkorona sétány, melyről hat méter magasságból is szemlélődhetünk, miközben 22 interaktív tábla segítségével tanulhatunk az erdő életéről. A teljes bejárható hossza 314 méter. Az erdészet a kisebbekre is gondolt, és a szokásos padok, szeméttárolók mellé még játszótéri elemeket is becsempészett.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Alpokalja, Gyöngyös és Pinka mente

A címben olvasható földrajzi nevek erdőtervezési körzetekre utalnak, amelyek területén közel 12 ezer hektár állami erdőt kezel a Szombathelyi Erdészeti Igazgatóság, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. négy igazgatóságának egyike.

Maros Sándor: Hazatérés

Egy fotós, egy kép, egy történet sorozatunk következő részében Maros Sándor, a Kanizsa TV nyugalmazott igazgatójának képét mutatjuk be. Általános iskolás korában fizika tanára segítségével sajátította el a képkészítés mágiáját. Már szinte felnőttként kanyarodott „vissza” az általa kifejezőbbnek hitt állóképek világába. Főleg madárfotókat készít.

Jégvihart imitáltak egy amerikai erdőben

Amerikai tudósok vizet permeteztek egy kísérleti erdőre egy hideg éjszaka, hogy a jégviharok és a klímaváltozás hatásait tanulmányozzák, írja az MTI. A víz órákon belül ráfagyott a faágakra, mintha valóban jégvihar csapott volna le az erdőre. Az eredményekről az amerikai mezőgazdasági társaság (American Society of Agronomy) közelmúltban tartott tampai konferenciáján számoltak be.

Erdei Vándortábor Program jövőre is

Január 15-étől lehet jelentkezni a nyári erdei vándortáborokra, a program ugyanis kibővülve folytatódik. Az első évben sikerrel tesztelt erdei- és vízi vándortáborok mellett kerékpárral is nekivághatnak hazánk megismerésének az érdeklődő csoportok.

Erdész összefogás a koraszülöttekért

„Zöld szív” elnevezéssel szervezett az ÉSZAKERDŐ Zrt. jótékonysági fotókiállítást. A tárlaton a társaság dolgozói által készített képeket állították ki a Miskolc Plazában. A fotók eladásából származó összeget a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház munkáját támogató Segíts Élni Alapítvány kapja, amely a koraszülött gyermekeket segíti. A képek január 10-ig vásárolhatók meg.

Fából készült gyerekparadicsom

Az országot járva az állami erdőgazdaságok területein éppúgy, mint városaink, falvaink közterein, egyre gyakrabban találkozhatunk különleges megjelenésű fajátszóterekkel. Többségük az Ilona-malom Műhely csapatának alkotása. Vajon miként születnek ezek az egyedi művek? Erről beszélgettünk Kocsis Csabával, a társaság ügyvezetőjével.

A huta vándorolt a fa után

Kutatások szerint a 17. század végétől a 18. század elejéig négy üvegbánya, azaz üvegkészítő műhely működött a Kelet-Mecsek hegyei között. Kiterjedt bükkösei miatt Baranyának ezen vidéke ideális helye volt e tevékenységnek. S bár napjainkban nem pipál üvegkohó a fák között, a táj gazdag lelőhelye a hazai üvegművesség emlékeinek.

Számos agrárbefektetésnek nyit utat a megállapodás Ghánával

Magyar kutatók segítségével modernizálhatja mezőgazdaságát ­Ghána. Szakemberek szerint megfelelő fajtaválasztással és az új technológiák alkalmazásával a duplájára növelhető a nyugat-afrikai országban előállított élelmiszer mennyisége. Hamarosan mintagazdaságot létesítenek a magyar vetőmagok ottani népszerűsítésére, és tervben van egy trópusi-gyümölcsfeldolgozó létesítése is magyar tőkebevonással.

Jelentős átalakulást várnak az erdélyi földpiacon

Az erdélyi földtulajdonosi struktúra jelentős közeljövőbeli átalakulását prognosztizálja Kerezsi Miklós. A UBM Feed Románia Kft. kisebbségi tulajdonosának számító East Csoport vezetője szerint „érdemes észnél lenni”, mivel várhatóan nagy területek cserélnek majd gazdát.

Végre elindulhat a szolnoki citromsav gyár építése

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a kínai-magyar vegyesvállalat, a BBCA Szolnok Zrt. aláírta a szolnoki citromsav gyár felépítéséhez szükséges 12 éves lejáratú, közel 32 milliárd forint keretösszegű hitel-megállapodást, amelynek köszönhetően elindulhat a beruházás - közölte az MFB.