Back to top

Rendhagyó a Karcagi Parkerdő Lombkorona sétánya

Az Alföldön lombkoronasétányt avatni rendhagyó, hiszen döntően fátlan területnek van elkönyvelve. Ezért is különleges a 100 millió forintos beruházásból megvalósult fejlesztés – mondta el Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán a Karcagi Parkerdő Lombkorona sétányának ünnepélyes átadásán.

A sétány teljes bejárható hossza 314 méter
A sétány teljes bejárható hossza 314 méter
Fotó: Tóth-Gál Enikő
A NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. nagy figyelmet fordít a közjóléti beruházásokra: öt parkerdőt, egy arborétumot, erdei iskolát, vadasparkot, erdei játszótereket, kerékpárutakat és számos tanösvényt is üzemeltet. Karcagon 2005-ben kezdték el a parkerdő fejlesztését, így ma már esőbeállóval, erdei játszótérrel, futópályával, tűzrakóhellyel várják a kikapcsolódni vágyókat.

Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert lenyűgözik a lombkoronába épített tanösvények, melyek segítségével egy új világ tárul ki előttünk.
Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert lenyűgözik a lombkoronába épített tanösvények, melyek segítségével egy új világ tárul ki előttünk.
Fotó: Tóth-Gál Enikő
Fazekas Sándor az átadón úgy fogalmazott: a lombkoronába általában nem jutunk fel, ez egy teljesen más világ, azonban mégiscsak a mi világunk, melyet a mostani sétány segítségével közelebbről is megismerhetünk. Megemlékezett róla, hogy 100-200 éve még téglavető gödrök voltak a parkerdő helyén. A református templom, a városháza, sőt, a város számos háza is az itt készült téglákból épült. Miután felhagyták a területet, erdőt telepítettek rá, és a természet lassan visszahódította.

Gyerekkora óta ismeri ezt a területet, és ahogy számos más karcagi család, ezen az úton közlekedett a kertbe. Az idő múlásával megerősödött az erdő, többször le is akarták termelni. Szerencsére mindig voltak a NEFAG Zrt.-nél, illetve jogelődjénél olyan vezetők, akik megkímélték a területet, csak a száraz fákat ritkították. A miniszter hangsúlyozta azt is, hogy figyelembe kell vennünk az állatok és növények élőhelyeit, ennek megfelelően kell hasznosítani az erdőket.

Meg kell különböztetni az erdészet által kezelt részeket és a természetvédelmi területeket a közjóléti erdőktől. Utóbbiakban fontosak a fejlesztések, hiszen sokan járnak ki a természetbe pihenni.

Rámutatott, hogy a karcagiak is szívesen mennek ki az erdőbe, és szeretik ezt a helyet: szinte mindig áll itt autó, járnak ki sportolni, kutyát sétáltatni, sőt, még lovagolni is. A most átadott sétány szervesen illeszkedik a korábbi fejlesztések sorába, és remélhetőleg hamarosan olyan látványossággá válhat, mely külföldről is idecsábítja a látogatókat.

Fontos, hogy a gyerekek a digitális világból kiszabadulhassanak, és valódi élményeket éljenek át. Ehhez szükségesek a közjóléti beruházások Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos szerint.
Fontos, hogy a gyerekek a digitális világból kiszabadulhassanak, és valódi élményeket éljenek át. Ehhez szükségesek a közjóléti beruházások Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos szerint.
Fotó: Tóth-Gál Enikő
Mindent meg kell tennünk azért, hogy minél többen használják az erdőket – hangsúlyozta Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos. Az elmúlt időszakban egyre több embert sikerül a természet felé csábítani, ami abból látszik, hogy az erdészeti és nemzeti parki látogatóközpontok forgalma 70 százalékkal nőtt.

A kedvező folyamatot elősegítendő, folyamatosak a fejlesztések, dolgoznak a közjóléti létesítmények megújításán: 38 új kilátó kilátót adtak át, 31-et újítottak fel, és 80 turistaház szolgáltatásait is fejlesztették, és még számos beruházást terveznek e téren.

Rámutatott, hogy a mai digitális világban, ahol minden gyerek zsebében ott lapul az okostelefon, fontos, hogy a természetjárást is trendivé változtassák.

Balról jobbra: Kovács Szilvia, Fazekas Sándor, Dégi Zoltán, Révész Máriusz és Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke felavatja a Karcagi Parkerdő Lombkorona sétányát
Balról jobbra: Kovács Szilvia, Fazekas Sándor, Dégi Zoltán, Révész Máriusz és Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke felavatja a Karcagi Parkerdő Lombkorona sétányát
Fotó: Tóth-Gál Enikő
Ez akkor valósulhat meg, ha nagyobb élménnyé válik egy kisvasúti utazás, vagy egy kilátó megmászása, mint az online térben a szörnyek gyilkolása. Négy gyermek édesapjaként maga is naponta szembesül ezzel a küzdelemmel. Bízik benne, hogy az ilyen beruházásokkal ki lehet csábítani a fiatalokat a természetbe, hogy megtapasztalják milyen

nagyszerű dolog kirándulni, elfáradni egy hegy megmászása után, kulcsosházban éjszakázni az erdő közepén, esténként tábortűznél sütögetni a barátokkal, és így valós élményekkel gazdagodni.

Karcag leghíresebb része a gyönyörű főtere, és csak kevesek veszik a fáradtságot, hogy jobban szétnézzenek és felfedezzék: a város minden része ugyanolyan szép – mondta el Kovács Szilvia, alpolgármester. A városvezetés különös gondot fordít a külterületekre is, és büszkék az erdejükre. Jane Goodall szavait idézte, miszerint „Az erdő nem azért van, hogy szolgáljon minket!

A gyerekek hamar birtokba vették a lombkorona sétányt
A gyerekek hamar birtokba vették a lombkorona sétányt
Fotó: Tóth-Gál Enikő
Inkább bölcsen meg kell értenünk a működését, és hálásan elfogadni jótéteményeit.”

Reményei szerint a fiatalok is elfogadják ezeket, és a jövőben ide látogató gyerekek zsebében a mobiltelefonok mellett már egy-egy makk, toboz, és más erdei kincsek is ott lesznek.

Dégi Zoltán, a NEFAG Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az erdészek feladatai között ma már fontos helyen áll az erdő megismertetése az emberekkel. Hozzáférhetővé kell tenni mindenki számára, ezzel pedig lehetőséget adni arra, hogy az erdő áldásos hatásaiból részesedjen. Az ismeretterjesztés mellett egyfajta kötelességtudatot is ki lehet alakítani, így az embereknek érdekükké válik a meglévő értékeink megőrzése.

Az alföldi erdő pedig különösen értékes, és Kaán Károlynak köszönhető, hogy ma gyönyörködhetünk benne.

A sétány körül tűzrakóhely, padok, információs táblák és erdei játszótér is található
A sétány körül tűzrakóhely, padok, információs táblák és erdei játszótér is található
Fotó: Tóth-Gál Enikő
Az erdészet igyekszik az ő örökségét megőrizve kezelni az itteni állományokat, és a tartamosságot figyelembe véve gazdálkodnak a természeti kincsekkel.

Az ismeretterjesztésben fontos szerepet kap az új lombkorona sétány, melyről hat méter magasságból is szemlélődhetünk, miközben 22 interaktív tábla segítségével tanulhatunk az erdő életéről. A teljes bejárható hossza 314 méter. Az erdészet a kisebbekre is gondolt, és a szokásos padok, szeméttárolók mellé még játszótéri elemeket is becsempészett.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új korszak nyílik a Borsodi Sörgyár történetében

Negyvenöt éves fennállásának két legnagyobb beruházásba vágott bele idén a Borsodi Sörgyár bőcsi gyárában. A palack- és doboz-töltőgépsor fejlesztésének köszönhetően az üzem kapacitása várhatóan mintegy 700 000 hektoliterrel, éves szinten 2,5 millió hektoliterre bővül, ami lehetővé teszi, hogy Bőcs legyen a Molson Coors vállalat egyik regionális központja.

A cinkelányok félrelépnek

A japán széncinege (Parus minor) tojói alapvetően monogám párkapcsolatban élnek, azonban ha az első költés sikertelen, hajlamosak félrelépni a sikeres szaporodás reményében.

Méhlegelő-fejlesztés mezővédő erdősávokkal I.

Hazánk több mint 66%-a mezőgazdasági terület. Ez a fontos nemzetgazdasági ágazat egyben súlyos környezetvédelmi problémák forrása is: az eróziónak kitett terület eléri a 2,3 millió hektárt, és több mint 1,3 millió hektárt sújt a defláció. Az intenzív gazdálkodás jelentős terhelést jelent az élővilágra, a nagyüzemi szemlélet következményeként pedig az Alföldön több száz kilométer fasort irtottak ki.

Magyar fejlesztés: új állategészségügyi és takarmányozási rendszer

Új állategészségügyi, szaporodásbiológiai és takarmányozási rendszert fejlesztett ki a komáromi Solum Zrt. és a balatonfüredi Adexgo Kft. 555 millió forintos beruházással - tájékoztatta a komáromi társaság vezérigazgatója az MTI-t.

Esőben is felfedezték az erdőt az erdészekkel

Az Erdők Hetén ötödik alkalommal rendezte meg a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolája a „Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!” elnevezésű programot. A nyíregyházi Sóstói-erdőben két nap alatt csaknem 1100 gyerek és mintegy 110 kísérőjük ismerkedett az erdészek tevékenységével.

Zöldség-gyümölcs logisztikai központ épül

Agrárlogisztikai központ, vásártér és hűtőház alapkövét tették le pénteken Nemesvámoson. Az összességében mintegy 260 millió forint értékű létesítmény várhatóan jövő májusra készül el.

Mi lesz a magánerdőkkel?

A stabil birtokszerkezet megteremtése és az igényekre szabott támogatáspolitika kialakítása jelenti ma a legnagyobb kihívást a magánerdő-gazdálkodásban – jelentette ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége 2018. október 5-én rendezett éves nagyrendezvényén, Egerváron.

Szalóki Ági: a belső csend hangjai

Szalóki Ági a Muzsikál az erdő rendezvénysorozat visszatérő vendége. Dalain átüt a szüntelen keresés, kísérletezés: a stílusok, műfajok játékos kóstolgatása ürügyén önmaga faggatása. Vallja, ha az ember belegabalyodik saját természetébe, segít a belső összhangot újrateremteni a minket körülvevő „nagy természet”.

Öt éven belül Magyarország legjobb gazdasága lesz

Öt éven belül Magyarország legjobb, tíz éven belül Európa első öt agrárüzemének egyike szeretne lenni a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. – jelentette be Lázár János kormánybiztos. A mintegy tízezer hektáron gazdálkodó cég két évvel ezelőtt került vissza állami tulajdonba, a korábbi menedzsmenttől 2 milliárd forintért vásárolta vissza a magyar állam.

Vasárnapig tart az Erdők hete programsorozat

Szórakoztató, erdészeti ismeretterjesztő programsorozattal várják országszerte 60 helyszínen a gyermekeket a XXII. Erdők hetén, október 1. és 7. között - mondta el Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) projektfelelőse.