Back to top

Szőke Mátyás a 2017. Év Bortermelője

Az Év Bortermelője díj 27 éves történetében először nyert borász a Mátrai borvidékről. Szőke Mátyás kiváló boraival és a rengeteg munkával elért szerteágazó életművével méltán érdemelte ki az elismerő címet.
„A bor különleges termék. Lelke van, egyénisége, története és történelme, még a palackban is fejlődik, először szebb lesz, majd bölcsebb, és a végén meghal. A gyümölcs megrothad, a virág elhervad, az étel megromlik - a bor az egyetlen, amely elmúlásában is emberi.”

ev_bortermeloje2.jpg

Fotó: MTI - Szigetváry Zsolt
Szőke Mátyás műszaki végzettségű, de szőlőtermelő elődjei révén korán megtanulta, hogyan kell a szőlőt művelni. A 70-es évek óta foglalkozik borkészítéssel, jelenleg egyik fiával, Zoltánnal 35 hektáron gazdálkodnak. Munkássága során rengeteget tett a borvidékért. A hazai borversenyeken szépen szerepelnek borai, kiemelt eredményeihez tartozik, hogy több alkalommal elnyerte a „Mátrai borvidék legszebb vörösbora” címet, kétszer pedig Chardonnay bora Champion díjas lett a VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Mátyás sikereiben feleségének is nagy szerepe van, hiszen hosszú évek óta ő kíséri figyelemmel a szőlők gondos megmunkálását.

A Szőke Pincészet legkiemelkedőbb borait Chardonnay, Muscat Ottonel, Irsai Olivér, Merlot fajtákból készíti. A hazai borkereskedőkön kívül két nagykereskedő cég a tengerentúlon is forgalmazza boraikat. Mátyás nagyon fontosnak tartja, hogy folyamatosan képezze magát, és figyelemmel kísérje a nagyvilág borszakmai alakulását, trendjeit is. Volt már Új-Zélandon, Dél-Afrikában és Kaliforniában is, ahol Haraszthy Ágoston szőlőbirtoka nagy hatással volt rá.

A borász rengeteget dolgozik, ám ha akad némi szabadideje, legszívesebben traktorjában ülve veszi szemügyre ültetvényeit, közben a természetben, az évszakok változásaiban gyönyörködve.

„A munkás hétköznapok a modern kort, a hétvége a gyökereket ébreszti fel bennem. Amikor kezdtük, még jóval több kézimunkát kellett alkalmaznunk a területek megmunkálásában, azóta sokat fejlődött a világ.”

Mit ígér Mátyás annak, aki ellátogat hozzá?

ev_bortermeloje1.jpg

Fotó: MTI - Szigetváry Zsolt

„Minden hozzánk betérő vendéget szívesen látunk, ami nem csak egy borkóstolót jelent, hanem szeretném, ha maradandó élményekkel távoznának tőlünk. A borkóstoló alkalmával vendégeink megtekinthetik a pincészetet, megismerhetik borkészítési technológiánkat, majd megízlelhetik borainkat. Fontosnak tartom a fogyasztókkal való személyes kapcsolattartást. Erőt, lendületet ad, és örömöt jelent, amikor azt látom, hogy a látogatók jól érzik magukat nálunk, és ízlenek a boraink - vallja a borász.

Zárszóként, csak természetes elfogultsággal tudunk szólni borainkról. Mint ahogy a régi borász mondás is szól: Van a jó bor, a jobb bor, és a sajátunk."

  

A díjért versengők közül, a jelölés során a hat legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben):

 

Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék

Figula Mihály - Balatonfüred-Csopaki borvidék

Jásdi István – Balatonfüred-Csopaki borvidék

Koch Csaba – Hajós-Bajai borvidék

ifj. Szepsy István – Tokaji borvidék

Szőke Mátyás – Mátrai borvidék

Forrás: 
Magyar Bor Akadémia

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Beütött a karácsony az élelmiszeriparban

Az ünnepek közeledtével a hazai élelmiszervállalatok kampányüzemmódba kapcsoltak annak érdekében, hogy minél több termékük kerüljön a fa alá. A teljesség igénye nélkül utánanéztünk, hogy egyes magyar cégek miképpen próbálnak érvényesülni a legnagyobb közösségi média felületen.

Szántsanak jól!

A talajműveléssel is alkalmazkodnunk kell a klímaváltozás hatásaihoz - derült ki Birkás Márta kecskeméti előadásából a FruitVeB évzáró szakmai rendezvényén. A Szent István Egyetem professzora a víz és a humusz megőrzését segítő módszerek alkalmazását szorgalmazta, mondván mindig olyan beavatkozást végezzünk, ami nem rontja a talajszerkezetet.

Elkötelezetten a borkultúra mellett

Negyedszázados sikeres múltról és sok előttünk álló feladatról számolt be Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke, a szervezet jubileumi közgyűlésén. Bemutatták az Év Bortermelője díj jelöltjeit is.

Fábiánsebestyéni paradicsomrekord

Nagy Zoltánnak sikerült, ami eddig még senkinek hazánkban: egyhektáros üvegházában négyzetméterenként 78,4 kilogramm paradicsomot szedtek, és ezzel saját tavalyi csúcsát is megdöntötte a fábiánsebestyéni kertész, több, mint 9 kilogrammal.

Növekedhet a kkv-export?

Összefogás, a feldolgozás erősítése, valamint a kis- és középvállalkozások exportra ösztönzése kellene leginkább a versenyképesség átfogó javításához – hangzott el a Világgazdaság által a témában tartott konferencián Budapesten.

Kína lehetőségeket rejt magában

Lehetőségnek, és nem fenyegetésnek kell tekinteni azt, hogy Kína tőkével jelenik meg Európában – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kína és 16 közép-kelet-európai ország Budapesten megrendezett csúcstalálkozóján.

Energiahatékonysági pályázat még az idén

A kertészeti pályázatok eredménye lassan megszületik, és új kiírás is várható még az idén, tudtuk meg Polai Lászlótól, a Miniszterelnökség EMVA Stratégiai Tervező Osztályának vezetőjétől.

Cukorrépából repülőgép

Robbanás előtt a bioalapú ipar: 2030-ig mintegy 700 ezer új munkahelyet hozhat létre a bioalapú ipar, amely a mezőgazdasági termékek és melléktermékek non-food felhasználását célozza.

Bemutatkoztak az illatos, gyümölcsös dél-balatoni újborok

Sokfelől hallhattuk már, hogy az idei különösen jó évjárat volt a szőlészek-borászok számára. Dél-balatoni borászatok budapesti kóstolón mutatták be 2017 első újborait, hordómintáit, ugyancsak a kiváló évjárat ígéretével. A szüreti jelentésen részt vevő borászatok képviselői szerint a Chardonnay, az Irsai Olivér és a Zöld veltelíni nagyon jól érezte magát az idén.

Almakülönlegességek: allergén mentesség és a piros húsú fajták

Azt hinnénk, már mindent tudunk az almáról, pedig ez távolról sincs így. A nemesítők különleges igényeknek megfelelő fajtákat hoznak létre, betegségeknek ellenálló, illetve különleges színű változatokat is beleértve.