Back to top

A Festetics-kastély lovas kincsei

A keszthelyi kastély a 18. század közepétől 200 éven keresztül a Festetics család tulajdonát képezte. Napjainkban Helikon Kastélymúzeum néven működik: a Festetics-kastély épületében a főúri életforma-kiállítás és a Helikon Könyvtár tekinthető meg. A kastélyparkban található a pálmaház és madárpark, valamint a hintókiállításnak helyet adó korábbi kocsiház.

Maga a kastélypark szabadon látogatható természetvédelmi terület. A park hátsó kijáratával szemben áll a vadászati kiállításnak és történelmi modellvasút-kiállításnak helyet adó új épület. A kastély mellett, a Kastély utcában álló Amazon Ház Látogatóközpont ad helyet a „Főúri utazások, úti kalandok” című kiállításnak.

A kastély épületének belső terei eredeti vagy korhűen rekonstruált formában mutatják be a 18-19. századi főúri élet sajátosságait. A Festetics család lószeretete, lóhoz való kötődése több helyiségben is tetten érhető. A Festetics család tulajdonában állt Fenékpuszta kiváló ménesnek adott otthont 1797-től. A Festetics I. György által alapított Georgikonon belül 1807-től ménesmesteri és lovászképzés folyt, ezzel is megalapozva a Festetics-ménes hírnevét. A fenéki ménes Festetics II. Tasziló idejében élte aranykorát az 1860-as évektől az 1900-as évek elejéig.

A Tasziló-szobában számos emlékét láthatjuk ennek a sikeres lótenyésztési és telivérfuttatási időszaknak.

A terem dísztárgyai mind lovakkal kapcsolatosak. Olyan remek lovak portréi díszítik a falakat, mint az epsomi derbyt nyert Kisbér, Bulgar és Fenék. A pej angol telivér mén, Fenék 1883-ban látta meg a napvilágot Fenékpusztán, Festetics II. Tasziló tenyészetében. Kora kiemelkedő telivére volt: 1886-ban 50 hosszal nyerte a berlini derbyt. Később a kisbéri félvér egyik vonalalapítója lett. De több emlék maradt a híres Patience után is, akit Kincsem utódának tekintettek, miután kilenc versenyéből kilencet megnyert. Leghíresebb díja, az 1905-ben nyert Király-díj ma is megtekinthető a kastélyban.

A Tasziló-szobában látható lovaregyleti nagydíjak 1894-ből és 1903-ból származnak. A festményeken és díjakon túl a kor lovas szakirodalmi gyűjteménye is fellelhető – többségük német vagy angol nyelven.

A hintókiállításnak helyet adó épületet az 1883–1887 közötti kastélybővítéssel egy időben építtette Festetics II. Tasziló istálló- kocsiház céljaira. Eredetileg itt tartották a család 20-25 lovát, melyeket a mindennapi közlekedés céljaira használtak. Illetve itt kaptak helyet a család fogatainak kocsijai és hintói. Az emeleten a lovászokat és a kastély személyzetét szállásolták el.

Coupe-szán 1860 körül
Coupe-szán 1860 körül
A hintókiállítás 2004 januárjában nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.

Az épületben szépen felújított, restaurált 18-19. századi fogatolt kocsikat, hintókat és szánokat láthat az érdeklődő, de a lovas élethez tartozó eszközök, tárgyak is megtekinthetők itt.

A falakat régi lovas fényképek, leírások, rajzok ékesítik, melyeket érdemes aprólékosan áttanulmányozni. Az archív fényképeken megelevenednek a kiállított hintók, melyeket pompás szerszámba öltöztetett remek kondíciójú, fénylő szőrű lovak húztak a képek tanúsága szerint.

Menyasszonyi hintó 1770-ből
Menyasszonyi hintó 1770-ből
Az első teremben a fogatolási kultúra kialakulását bemutató darabokat láthatunk. A terem két különlegessége a fonottkasos kocsiszekér és az 1770-ből származó díszes menyasszonyi hintó. Több különleges darab is megtalálható itt a Kölber testvérek budapesti kocsigyártó üzeméből. A terem bemutatja a magyar fogatkultúrát címerező legismertebb kocsitípusokat: az Esterházy-, a Károlyi-, és a Cziráky-kocsit, melyek elnevezései közismert nemesi családokhoz köthetőek, hiszen az ő egyedi megrendeléseik és igényeik szerint készültek e kocsik prototípusai. Ilyen kocsikkal találkozhatunk napjainkban is a fogathajtó versenyeken.

A magyar fogatolási stílus az egyik meghatározó a fogathajtás világában, mely a kocsik kialakításán túl a lovak szerszámzatában, befogásában és a hajtótechnikában is megnyilvánul.

A másik meghatározó fogatolási stílus az angolszász. Így a hintókiállításnak is részét képezik az angol fogatos járművek, valamint az angol fogatolásra jellemző kumethámok. De találunk itt amerikai buggy-t is, mely könnyű és gyors közlekedési eszköznek számított a maga korában.

A főúri hintók pompáját a lovak díszes szerszáma, a hajtók elegáns díszegyenruhája egészítette ki. A nyergek és szerszámok termében láthatók a főbb nyeregtípusok: dáma-vagy női nyereg, angol sportnyergek, katonai bock-nyergek, barokk nyereg, patrac stb. A szerszámtartókon angol kumethámok és magyar szügyhámok, sallangos vagy kagylóval kirakott kantárak mutatják be a lovas szerszámok sokszínűségét.

Érdemes tehát ellátogatni Keszthelyre, ahol ezek az érdekes kiállítások felelevenítenek fel egy dicsőbb lovas korszakot.

 

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2017/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nemzeti Lovasakadémia kezdi meg munkáját

Nemzeti Lovasakadémia és Tudásközpont kezdi meg munkáját, az akadémia hároméves képzést nyújt élménylovasoknak és lovasszakembereknek.

Hatvan év után újra gidrán csikó Mezőhegyesen

Megszületett a 2018-as év első gidrán csikója a fajta bölcsőjében, Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-ben.

Vendégségben Sasi lovasbirtokán

Igazi falusi, muskátlis vasútállomási kép fogad, amikor leszállok Csömörön a HÉV-ről. Csend van és nyugalom. Élhető a vidék. Itt található Sasvári Sándor, vagy ahogyan szinte mindenki nevezi, Sasi kertje, de inkább lovasbirtoka. Látszik rajta, hogy sok-sok vendéget vezetett már itt körbe.

Bence Balázs döntős a lovastorna világkupán

Bence Balázs bejutott a lovastorna világkupa-sorozat döntőjébe.

Újra a lovasok otthona a megújult Nemzeti Lovarda

A magyar lovasport fontos mérföldkőhöz érkezett: átadták a megújult Nemzeti Lovardát, ami így méltóképpen ünnepelheti idén fennállásának 140-ik évfordulóját. A lovasbemutatóval egybekötött megnyitón Orbán Viktor miniszterelnök elmondta: évtizedekkel később az emberek úgy tekinthetnek majd vissza erre az alkalomra, mint a napra, amikor a magyar újra lovas nemzetté nyilvánította magát.

Kicsi lányból céltudatos és lelkiismeretes versenyző

Sólyom Borit eleinte Sára kistesójaként ismertük meg, aki kicsi lányként lelkesen kísérte nővérét a versenyekre és a Talentes eseményekre. Ő is lovagolt már akkor, de komolyabban csak négy éve kezdett el foglalkozni a sporttal, a versenyzéssel.

Könnyű észrevenni, nehéz ellopni

Az utóbbi évtizedekben Európában is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a tinker, ír cob, vagy gypsy vanner neveken elhíresült lófajta különleges, magával ragadó képviselői, melyek hosszú és dús sörényükkel, farokszőrzetükkel, valamint bokaszőrzetükkel egyre keresettebbek a magyar lótartók körében is.

Milyen a jó kantár alapanyaga?

A bőr a lovaglás kellékeinek klasszikus anyaga. Mellette azonban időről időre megjelennek a piacon más, általában szintetikus variációk is. Leginkább a natural horsemanship (természetes lókiképzés) világméretű térhódításával, újrafelfedezésével váltak népszerűvé a zsinórból készült kötőfékek és kötelek.

No pasa nada!

Spanyolországban van valami, ami az emberbe költözik, valami megmagyarázhatatlan varázslat, nyugalom és béke. A néhány alkalommal – melyek közül az egyik közel egy évig tartott –, amikor beléptem ebbe a világba, valahogy mindig leszállt a teher, feledésbe merült a hajtás, a stressz, és átértékeltem, mi az, ami az életben igazán fontos.

Történelmi sikerek, váratlan fordulatok: Bence Balázs története

Immár nem újdonság,hogy november utolsó napjaiban ismét versenybe szállnak a lovastornászok – ekkor kezdődik ugyanis a téli világkupa-sorozat; és nem meglepő az sem, hogy harmadik éve drukkolhatunk egy magyar résztvevőnek, Bence Balázsnak is. Az idén bővített kerettel, 10 helyett 15 női, illetve férfi versenyzővel és öt helyett hat fordulóval hirdették meg a lovastorna világkupát.