Back to top

Dom Perignon csillaga - pezsgőkalauz az ünnepekhez

A francia királyokat a koronázás után is e nemes itallal köszöntötték, s az utóbbi két évszázadban már szinte az egész világon pezsgőt bontanak ünnepélyes alkalmakkor. Pezsgővel koccintanak a politikusok, pezsgővel emelik az ünnep fényét a családban, pezsgőben fürdenek a sportolók a győzelem után. Története mellett a választás, ízlelés és szervírozás praktikus tudnivalóit jártuk körbe.

Ha a XVIII. század végén egy jó kedélyű szerzetes, bizonyos Dom Pérignon a kolostor nyugalmában nem fedezi fel, hogy a pincében tárolt borok valamiért újra erjedésnek indulnak, akkor pezsgő helyett ma minden bizonnyal más itallal köszöntenénk az újévet és más fontos ünnepnapokat.

A barát a champagne-i Hautvillers város bencés apátságának pincemestereként folyton kísérletezett: a jobb minőség és az újszerűség érdekében tudatosan, rendszeresen és néha véletlenszerűen házasított borokat, melynek eredményeként hamar híressé vált egész Franciaországban.

Egy, a pincéjében felejtett borospalackban utóerjedt a nedű, s az erjedési szénsavat megtartva kellemes itallá változott. Mikor a gyöngyöző bort Don Pérignon megkóstolta, a legenda szerint így kiáltott fel: "A csillagokat iszom!"

Ünnepek itala a pezsgő

Miután a nagy titok az apátsági pincéből felszínre került, először egyes champagne-i borkereskedők, majd távolabbi gazdák is pezsgőkészítésre adták fejüket.

S hogy ez nem volt tipikusan férfimunka, arra a legjobb bizonyíték az özvegyek pezsgője elnevezés: a főleg angol nyelvterületen divatos pezsgőmárka azoknak a 18. században élt kiváló özvegyasszonyoknak (Madame Cliquot, M. Pomery, M. Bollinger) kívánt emléket állítani, akik férjük halála után is világszínvonalon tudták vezetni gyárukat. Legkedveltebb ilyen özvegyek pezsgője a "Veuve Cliquot-Ponsardin" volt.

Özvegyek pezsgője

Habzóbort természetesen ma már világszerte gyártanak, a pezsgőkészítés fellegvára azonban mindig is vitathatatlanul a névadó északnyugat-franciaországi régió, Champagne marad.

A helyi termelők és kereskedők persze mindezzel tökéletesen tisztában vannak, és a félreértések elkerülése végett le is védették a "Champagne" elnevezést, mely így kizárólag az e régióban termelt nedűket illeti meg. A helyi borászok nemcsak a konkurencia tevékenységét figyelik árgus szemekkel, hanem saját magukkal szemben is szigorú előírásokat támasztanak.

A borvidék határait 1927-ben rögzítették, s azt is megszabták, hogy pezsgő készítéséhez kizárólag három szőlőfajta - a Chardonnay, a Pinot Noir és a Pinot Meunier - használható fel. Egységesítették a metszési módokat, meghatározták a szőlőtőkék magasságát, egymástól való távolságát.

A címkefelirat rendszerint a pezsgők szénsavtartalmának forrására utal. A Méthode Champagnoise vagy Méthode Classique hagyományos, palackban érlelt pezsgőt jelent. A tartályban erjesztett ital, azaz a tankpezsgő jelölése Méthode Charmant vagy Cuvée Close. A Schaumwein, illetve a Sparkling Wine terminust azokra a borokra alkalmazzák, amelyekhez utólag, mesterséges úton adták a szénsavat.

A pezsgők másik jellemző tulajdonsága az édességi fok, melyet szintén fel kell tüntetni a palackon. Az ital tehát lehet

  • brut / trocken / nature - a lehető legszárazabb (cukor hozzáadása nélkül);
  • tres sec / extra dry / goűt anglais - igen száraz (kevés édesítéssel);
  • sec / dry / goűt américain - félszáraz (kevés édesítéssel);
  • demi sec / medium dry / halbtrocken / goűt français - félszáraz-félédes;
  • doux / very sweet / rich - édes.

A pezsgősüveg az idők során igen sok változáson ment keresztül: a forma, szájkiképzés, szín, nettó tömeg, nyomásállóság, űrtartalom mind-mind megváltozott. A pezsgőkészítésre használt vastag falú üvegpalackok kezdetben buzogány (hagyma) alakúak voltak, a ma is általános hengeres testű, benyomott fenekű típus a XIX. század elején vált ismertté. Színe sötét árnyalatú - legtöbbször sötétzöld -, hogy a lehető legjobban védje a nemes italt a fénytől.

Franciaországban a palack méretét már 1735-ben királyi rendelet szabályozta, s természetesen napjainkban sem lehet akármiben habzóbort árulni. A mai 0,8 literes champagne-i pezsgősüveg teljes űrtartalma (a légtérrel együtt) körülbelül 0,85 liter, nem sokkal kevesebb a mintegy 270 éves rendelkezés szerint előírtnál.

Jóllehet, más méretűek is forgalomba hozhatók, de a szabványtól csak szabványosan lehet eltérni: a Quart 0,2, a Demi 0,4, a Medium 0,6, a Bouteille 0,8, a Magnum 1,6, a Jéroboan 3,2, a Réhoboam 4,8, a Mathusalem pedig 6,4 liter italt rejt. A hazánkban szabványos palack űrtartalma 0,75, illetve a Magnum-palack esetében 1,5 liter. Az úgynevezett egész mellett feles (0,375-0,4 liter) és negyedes (0,2 liter) üvegekbe is töltenek pezsgőt.

Az ízlelés művészete

Sokan nem is gondolnák, hogy nemcsak a borkóstolásnak van külön művészete, a pezsgőt hasonlóan összetett szempontrendszer szerint lehet értékelni - és értékelik is a versenyeken. A habzóbor minőségének egyik legfontosabb értékmérője a gyöngyözés. Egy pezsgő annál értékesebb minél több és kisebb átmérőjűek a benne gyöngyöző gázgömbök, s ezek minél intenzívebben és hosszabb ideig, füzérszerűen törnek az ital felszínére.

Karakteréhez természetesen hozzátartozik még a szín, az illat és az aroma. Ahhoz, hogy az ember mindezt tökéletesen élvezhesse, egyáltalán nem mindegy, hogy miből kortyolgatja az italt. A pezsgőt az évszázadok során nagyon sokféle pohárból fogyasztották. Ami megegyezett a nagy változatosságban: az üvegből készült pohár mindig vízfehér és dísztelen volt, legfeljebb fehéren maratott márkajelzések szerepeltek rajta.

A pohár fala soha nem lehetett vastag (0,8-1 mm), űrtartalma pedig általában 100-125 ml-t tett ki. Az úgynevezett pincei poharat talp nélkül készítették, a talpas poharak közül a lapos, csésze alakút nevezték pezsgősnek. Ez utóbbit napjainkban már kimondottan az édes, illatos fajták szervírozására használják, mivel ilyenkor az ital különlegesen finom illata - a nagy, nyitott felületnek köszönhetően - könnyebben érvényesül.

Csak vékony falu pohár jöhet szóba

Manapság a legkedveltebbek a hosszú, fuvola formájú talpas kelyhek, melyekben a pezsgő finom füzérű gyöngyözése jobban megjelenik, és szemet gyönyörködtető látványt nyújt.

Mielőtt azonban kitöltené kedvencét, mindig győződjön meg, hogy a pohara teljesen száraz és tiszta. Ezt nemcsak az esztétikum, hanem a praktikum is indokolja: nedves pohárból ugyanis hamarabb távozik a szénsav.

A pezsgőt természetesen jól behűtve, de ne túl hidegen szervírozza. Az ital ideális fogyasztási hőmérséklete 6-10 Celsius fok, melynek eléréséhez 20-25 percig kell jéggel teli pezsgősvödörben, illetve három órán keresztül hűtőszekrényben tartania a palackot. Fagyasztóba azonban soha ne tegye az üveget!

S hogy mikor fogyasszon pezsgőt? Egyszerűen: bármikor!

Fontos azonban, hogy aperitifként mindig száraz pezsgőt igyon. Baromfihúsokhoz és sertésszeletekhez félszáraz, vadhúsokhoz inkább száraz vagy rosé, szárazsüteményekhez félédes, desszertekhez muskotályos, gyümölcsökhöz pedig félédes pezsgő illik.

Kávét pezsgő után már ne szolgáljon fel.

Ne durranjon, legfeljebb pukkanhat a palackbotáskor

Végül elérkeztünk a legkényesebb művelethez. Most már tényleg nem marad más hátra, mint a palack felnyitása, mely - az üvegben uralkodó 5-6 bar nyomás miatt - korántsem veszélytelen üzem. A zárófólia és a drótkosár eltávolítása után, a társaságnak háttal, a dugót folyamatosan lenyomva tartsa a palackot körülbelül 45 fokos szögben (ezzel megakadályozza a túlzott buborékképződést, az ital kifutását). Bal kézzel fogja erősen a dugót és az üveg nyakát, jobb kézzel pedig csavarja balra a palackot, s a dugó diszkrét(!) pukkanással távozik a helyéről.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az egekbe szökik a borok ára a Brexit után Angliában

A brit érdekképviseletek arra kérik a kormányt – amennyiben nem sikerül megegyezni az Unióval a kilépés feltételeiről – hogy függesszék fel egyoldalúan a borokra kivetett vámokat. Ellenkező esetben árrobbanásra és ellátási gondokra lehet számítani.

Borbemutatási lehetőség Varsóban, OBV-aranyérmeseknek díjmentesen

Felhívást tett közzé a honlapján a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, lengyelországi üzleti borbemutatón ajánl kiállítói lehetőséget az Országos Borverseny díjnyertes termelői számára. Huszonhat borászat jelentkezését várják január 22-ig.

Bormustra a Vajdaságban

Idén a Kárpát-medence különböző tájairól – Magyarországról, Romániából, Horvátországból, Moldvából és egész Szerbia területéről - érkeztek borok a 22. Nemzetközi Vince-napi Borversenyre, 85 borbíra értékelte a 681 bormintát a temerini Ifjúsági Otthonban.

Készül a magyar csapat a január végi Bocuse d'Orra

Jól halad a magyar csapat felkészülése a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny január 28-29-i lyoni világdöntőjére, Pohner Ádám séf, Segal Viktor coach és Csillag Richárd commis (segítő) már a finomhangolásokat végzik.

Jótékonysági forraltbor- és kocsonyapiknik lesz Vácrátóton

Kocsonyakülönlegességekkel és többféle ízesítésű forralt borral várják az érdeklődőket szombat délután a Pest megyei Vácrátóton, a rendezvény bevételéből a helyi iskola fejlesztéseit támogatják.

Hatputtonyos aszúk előjegyzésre

Hamarosan egy innovatív aszúértékesítési koncepciót vezet be a mádi HOLDVÖLGY, amely teljesen új alapokra helyezi a hat puttonyos aszúk és a borrajongók kapcsolatát.

Szőlőoltványok hazai kézből

Hazánkban mintegy 65 ezer hektár szőlőt tartunk nyilván, ennek 3 százalékos amortizációjával számolva évente legalább kétezer hektár ültetvényt kellene felújítani. Magyarországon az elmúlt években ugyan megugrott az oltványok iránti kereslet, ám nagy kérdés, miért nem hazai szaporítóanyagot vásárolnak a termelők?

A hazai borszőlők sikerei

Amikor egy szőlőfajtát termesztünk, legyen az bor- vagy csemegeszőlő, a legfontosabb, hogy ismerjük termesztési értékmérő tulajdonságait. Ezek határozzák meg ugyanis azt, hogy adott termőhelyen, adott időjárási viszonyok mellett mennyire tudunk sikeresen szőlészkedni.

A legkülönfélébb módon „élnek” tovább a karácsonyfák az újévben

Az elmúlt napokban tömegével „kerültek utcára” a karácsonyfák, azonban nincs miért aggódni: a fenyőfák egyebek közt tüzelőanyagként vagy éppen talajtakaróként hasznosulnak hamarosan. Idén rendkívül népszerűek voltak ugyanakkor a „kölcsönözhető” cserepes fenyők is.

Egyre menőbb a falusi turizmus

Óriási bővülést mutatott tavaly a falusi turizmus látogatottsága: a magyarok egyre inkább érdeklődnek a vidék értékei iránt, miközben népszerűbbek lettek a helyi termékek és a régiós nemzeti kincsek.