0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Maros Sándor: Hazatérés

Egy fotós, egy kép, egy történet sorozatunk következő részében Maros Sándor, a Kanizsa TV nyugalmazott igazgatójának képét mutatjuk be. Általános iskolás korában fizika tanára segítségével sajátította el a képkészítés mágiáját. Már szinte felnőttként kanyarodott „vissza” az általa kifejezőbbnek hitt állóképek világába. Főleg madárfotókat készít.
Sorozatunkban a természetből ellesett ritka, avagy különös pillanatokra szeretnénk ráirányítani a figyelmet. A képhez természetesen mindig tartozik egy fotós, a párosukat pedig gyakran egy izgalmas történet köti össze.

„A több mint 20 éves közéleti munka után, de már közben is egyre inkább vágytam a természetben eltöltött szent órákra – mert, ahogy Boudelaire, a híres francia költő írja:

„Templom a természet. Élő oszlopai időnként szavakat mondanak összesúgva. Jelkép erdején át vezet az ember útja, s a vendéget szemük barátként figyeli.”

A természet – okulásul, figyelmeztetésül – minden évben egy-egy emberöltőnyi időszakot mutat meg nekünk. Eszköztárának egyik legfontosabb eleme a szín, amellyel befolyásolja, ámulatba ejti az embert. Legtöbbünknek egy-egy kedvelt zene, vers hallgatása közben is képek, színek jelennek meg. A tavaszi üde zöldnél szebb színt festő sem tud keverni. Mégis, talán vigasztalásul az elkövetkező egyhangú, színtelen (hideg kék) világ elérkezése előtt, a természet még megörvendeztet a melegséget, energiát árasztó sárga-vörös színtartomány színeivel – az ősszel. Ezzel együtt nekem az ősz egyfajta hazatérést is jelent. Ezt éreztem akkor is, amikor meglátva ezt a csodát lenyomtam az exponáló gombot.

Nem a képből kirepülő, vándorútjukra induló vadlibák csapatára gondolok, hanem az „erdőanyához” megtérőkre.

Az iskolából, munkából, egy szóval az életből hazatérőkre. A madárcsapatot csak mozgásirány-fokozónak szántam. Nem tudom, egyszerű földi halandónak lehet-e ihletett pillanata, én az exponáláskor mindenesetre ezt éreztem …”

Maros Sándor a Kanizsa TV nyugalmazott igazgatója. Legnagyobb örömére élete nagy részében képekkel körülvéve él. Általános iskolás korában fizika tanára segítségével sajátította el a képkészítés mágiáját. Már szinte felnőttként kanyarodott „vissza” az általa kifejezőbbnek hitt állóképek világába. Főleg madárfotókat készít. Lelkes madarász és természetvédő, a Magyar Madártani Egyesület tagja. Hiszi, hogy a madárvilág az emberi társadalom képmutatás nélküli változata – az igazság nem odaát, hanem a természetben van.

Forrás: A Mi Erdőnk