Back to top

Ünnepi mézeskalács és mézes krémes - méhészektől mindenkinek

A mézeskalács sütésnek egész évben, de főleg karácsonykor van itt az ideje. Recepteket az interneten és közismert szakácskönyvekben szépszerével találunk. Alább egy erdélyi mézeskalács receptet és egy „titkos összetevőt” tartalmazó klasszikus mézes krémes receptet szeretnék megosztani.

A mézeskalács sütésnek egész évben, de főleg karácsonykor van itt az ideje. Recepteket az interneten és közismert szakácskönyvekben szépszerével találunk. Alább egy erdélyi mézeskalácsreceptet és egy „titkos összetevőt” tartalmazó klasszikus mézes krémes receptet szeretnék megosztani. A második recept érdekességéhez hozzájárul, hogy a hozzávalók között a „titkos” összetevő a propolisztinktúra , mely különleges, „nemes” ízt ad a krémnek.

A propolisztinktúra méhészektől (piacon vagy háztól) beszerezhető, éppúgy, mint a jó minőségű méz is.  Persze idehaza az élelmiszerboltok polcain is ellenőrzött és kiváló minőségű mézet találunk.

Tordai pogácsa

Ez a mézeskalács viszonylag könnyen elkészíthető.

1/2 kiló vegyes méz

60 dkg rozsliszt,

60 dkg búzaliszt

3 tojássárgája,

2 késhegynyi fahéj,

1 reszelt  citromhéj,

A mézet enyhén megmelegítjük, majd összekeverjük a többi alapanyaggal, és addig gyúrjuk míg kemény tészta nem lesz belőle. Ebből két veknit csinálhatunk. Vajjal kikent lisztezett tepsibe tesszük és egy órán keresztül állni hagyjuk. Majd megsütjük A közepe kis zokott hasadni, mint a tordai pogácsának. A másik módszer szerint a tésztát centiméter vastagra nyújtjuk és pogácsának kiszaggatjuk.

Mézes krémes

A krémes természetesen már összetettebb cukrász képességeket igényel, mint a mézeskalács, vagy a pogácsa, de sokunknak ez a krémes a kedvencünk. Tulajdonképpen egy klasszikus recept, melybe rum helyett egy kevés propolisztinktúra kerül. A propolisztinktúra enyhén kesernyés, túl sokat véletlenül se tegyünk bele. Néhány csepp azonban nagyon különleges, „nemes”  ízt tud adni a krémeknek.

Tészta:

5 dkg vaj

35 dkg liszt

1 tojás

7 dkg cukor

1 kávéskanál szódabikarbóna

3 evőkanál tej

7 dkg méz

 

 

Krém:

3 tojás sárgája

3 evőkanál liszt

3 evőkanál vanília-cukor

5,5 dl tej

20 dkg vaj

8 dkg porcukor

1/2 kávéskanálnyi propolisz tinktúra (4-5 csepp) a krémhez és ugyanennyi a tésztát puhító tejes kenéshez

3-4 evőkanál tej

 

 

Teteje:

5 dkg vaj

10 dkg csokoládé (tortabevonő, étcsokoládé)

 

    1. Az egész tojást, a tejet, a cukrot, a vajat és a mézet gőz fölött összeolvasztjuk. A tűzről levéve pár percig kavargatva hűtjük, majd a szódabikarbónát, a lisztet hozzáadjuk. Simára gyúrjuk. 3 adagba osztjuk, és míg meleg késpenge vastagságúra nyújtjuk, majd 180 fokos sütőben sütőpapírral borított sütőlapon, tepsi hátán megsütjük (kb. 10 perc). Aranyos barna színű legyen, de ne égjen meg!
    2. Cukorral kikeverjük a tojássárgáját, majd hozzáadjuk a lisztet, és a tejet. Ezt jól kikeverjük, és  sűrű, sima krémet főzünk belőle kicsi lángon. Aztán kihűtjük.
    3. A vajat kikeverjük a porcukorral, és fél kiskanál propolisztinktúrával. Ehhez a krémhez keverjük hozzá az előbb elkészített, kihűtött krémet is, majd dolgozzuk jól össze a kettőt. 
    4. A megsütött mézes lapokat megkenjük a 3-4 evőkanál tejben elkevert fél evőkanálnyi propolisztinktúrával, Ettől megpuhul a sütemény. Majd a krémmel megkenjük a lapokat, és egymásra rétegezzük őket.
    5. Gőzön a csokoládét és a vajat megolvasztjuk, és a sütemény tetejére kenjük. Kihűlés után hűtőben tároljuk.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méhzárlatot rendeltek el Pécsen

A Pécsi Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya Pécs közigazgatási területen tartott méhállományokra azonnali hatállyal községi zárlatot rendelt el.

Közmunkában foglalkoznak a méhekkel

Borsod megyében egyedülálló programban vesznek részt egy kis falu, Furta közmunkásai, ugyanis sehol máshol nem foglalkoznak méhészkedéssel. Krucsó Antal polgármester szerint ebben nagy szerepet játszik az, hogy ő már korábban foglalkozott méhekkel.

A Kárpát-medence kincsei

“Hagyomány, elkötelezettség és sok munka”- összegezte az alföldi gazda filozófiáját Gaál József. Kecskemét város alpolgármestere az Alföldi kenyér, szőlő és bor, a Kárpát-medence kincsei határon innen és túl címmel rendezett konferencia és kiállítás megnyitóján emlékeztette a hallgatóságot, a 650 éves település a homok közepén is tudott fejlődni.

Hogyan kerülheti el a sütőipar a krízist?

Az agrár- és élelmiszeripari ágazatok szereplői sajátos piaci problémákkal küzdenek, mégpedig e nemzetgazdasági ágak szerkezeti jellemzőiből is fakadóan. A tervezést elősegítendő, a NAK közreműködésével elkészült a sütőipari termékek költség- és jövedelemvizsgálatáról szóló tanulmány.

GMO-méh a láthatáron?

Mind a méhészek között, mind tudományos körökben elfogadott az a nézet, hogy megfelelő varroa atkakezelés nélkül a háziméhcsaládok menthetetlenül elpusztulnak. Ha pusztán gazdaállat – parazita alapon nézzük ezt a tényt, akkor ez nyilvánvaló evolúciós zsákutca. Ha egy parazita elpusztítja a gazdaszervezetet, amitől saját léte függ, akkor saját sorsát ő sem kerülheti el, maga is pusztulásra ítélt.

A legtöbb méh Tolnában pusztult el

Példátlanul sok méh pusztult el Tolna megyében. Még az országos átlagnál is több, főleg Dombóvár környékén. Ennek az is oka lehet, hogy Dombóvár környékén nagyon magas a méh-sűrűség, az uniós átlag tízszerese.

Méhészkedés a háború sújtotta Szíriában

Amióta Szíriában háború zajlik, a méhészek és méhcsaládok száma erősen lecsökkent, ugyanakkor a méz ára az egekbe szökött. A megmaradt méhészeknek nehéz a vándorlás, de a saját területen tartott méhekkel is gondok vannak. Mivel az arab világban a méhészetnek nagy hagyományai vannak, az elmenekült méhészek a környező országokban újra méhészettel kezdenek foglalkozni.

Kétarcú selyemfű: jó mézelő, de veszélyes gyomnövény

Bár a nem őshonos és agresszíven terjedő fajok közül legnagyobb ismertségre a parlagfű tett szert, vannak más kártékony növényfajok is. Gyorsan, nagy területeket hódított meg hazánkban a selyemkóró, mely irtásra van ítélve. A méhészek ugyanakkor kedvelik, hiszen kiváló mézelő fajta.

Hét év alatt több mint duplájára nőtt a hazai mézfogyasztás

A méz itthoni népszerűsítésének köszönhetően hét év alatt több mint a duplájára nőtt a mézfogyasztás Magyarországon - fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára Jászberényben, a 31. nemzetközi mézvásár és méhésztalálkozó megnyitóján.

Micimackó és a méz

Kerti mese gyerekeknek (is): Micimackó a döngicsélést követte, mert ugyebár ahol döngicsélés van, ott lesz méhecske is. Biztos ti is hallottatok már méhecskét zümmögni, ahogy virágról virágra száll, szorgalmasan gyűjti a virágport és a nektárt, közben pedig beporozza a gyümölcsöt adó növényeinket.