Back to top

Ünnepi mézeskalács és mézes krémes - méhészektől mindenkinek

A mézeskalács sütésnek egész évben, de főleg karácsonykor van itt az ideje. Recepteket az interneten és közismert szakácskönyvekben szépszerével találunk. Alább egy erdélyi mézeskalács receptet és egy „titkos összetevőt” tartalmazó klasszikus mézes krémes receptet szeretnék megosztani.

A mézeskalács sütésnek egész évben, de főleg karácsonykor van itt az ideje. Recepteket az interneten és közismert szakácskönyvekben szépszerével találunk. Alább egy erdélyi mézeskalácsreceptet és egy „titkos összetevőt” tartalmazó klasszikus mézes krémes receptet szeretnék megosztani. A második recept érdekességéhez hozzájárul, hogy a hozzávalók között a „titkos” összetevő a propolisztinktúra , mely különleges, „nemes” ízt ad a krémnek.

A propolisztinktúra méhészektől (piacon vagy háztól) beszerezhető, éppúgy, mint a jó minőségű méz is.  Persze idehaza az élelmiszerboltok polcain is ellenőrzött és kiváló minőségű mézet találunk.

Tordai pogácsa

Ez a mézeskalács viszonylag könnyen elkészíthető.

1/2 kiló vegyes méz

60 dkg rozsliszt,

60 dkg búzaliszt

3 tojássárgája,

2 késhegynyi fahéj,

1 reszelt  citromhéj,

A mézet enyhén megmelegítjük, majd összekeverjük a többi alapanyaggal, és addig gyúrjuk míg kemény tészta nem lesz belőle. Ebből két veknit csinálhatunk. Vajjal kikent lisztezett tepsibe tesszük és egy órán keresztül állni hagyjuk. Majd megsütjük A közepe kis zokott hasadni, mint a tordai pogácsának. A másik módszer szerint a tésztát centiméter vastagra nyújtjuk és pogácsának kiszaggatjuk.

Mézes krémes

A krémes természetesen már összetettebb cukrász képességeket igényel, mint a mézeskalács, vagy a pogácsa, de sokunknak ez a krémes a kedvencünk. Tulajdonképpen egy klasszikus recept, melybe rum helyett egy kevés propolisztinktúra kerül. A propolisztinktúra enyhén kesernyés, túl sokat véletlenül se tegyünk bele. Néhány csepp azonban nagyon különleges, „nemes”  ízt tud adni a krémeknek.

Tészta:

5 dkg vaj

35 dkg liszt

1 tojás

7 dkg cukor

1 kávéskanál szódabikarbóna

3 evőkanál tej

7 dkg méz

 

 

Krém:

3 tojás sárgája

3 evőkanál liszt

3 evőkanál vanília-cukor

5,5 dl tej

20 dkg vaj

8 dkg porcukor

1/2 kávéskanálnyi propolisz tinktúra (4-5 csepp) a krémhez és ugyanennyi a tésztát puhító tejes kenéshez

3-4 evőkanál tej

 

 

Teteje:

5 dkg vaj

10 dkg csokoládé (tortabevonő, étcsokoládé)

 

    1. Az egész tojást, a tejet, a cukrot, a vajat és a mézet gőz fölött összeolvasztjuk. A tűzről levéve pár percig kavargatva hűtjük, majd a szódabikarbónát, a lisztet hozzáadjuk. Simára gyúrjuk. 3 adagba osztjuk, és míg meleg késpenge vastagságúra nyújtjuk, majd 180 fokos sütőben sütőpapírral borított sütőlapon, tepsi hátán megsütjük (kb. 10 perc). Aranyos barna színű legyen, de ne égjen meg!
    2. Cukorral kikeverjük a tojássárgáját, majd hozzáadjuk a lisztet, és a tejet. Ezt jól kikeverjük, és  sűrű, sima krémet főzünk belőle kicsi lángon. Aztán kihűtjük.
    3. A vajat kikeverjük a porcukorral, és fél kiskanál propolisztinktúrával. Ehhez a krémhez keverjük hozzá az előbb elkészített, kihűtött krémet is, majd dolgozzuk jól össze a kettőt. 
    4. A megsütött mézes lapokat megkenjük a 3-4 evőkanál tejben elkevert fél evőkanálnyi propolisztinktúrával, Ettől megpuhul a sütemény. Majd a krémmel megkenjük a lapokat, és egymásra rétegezzük őket.
    5. Gőzön a csokoládét és a vajat megolvasztjuk, és a sütemény tetejére kenjük. Kihűlés után hűtőben tároljuk.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szinte lehetetlen megkülönböztetni a hamis mézet az igazitól

A méhészek szerint is nehéz különbséget tenni az eredeti és a hamisított méz között. A hamisítók évről évre egyre ügyesebbek, és könnyen lépre csalják a vevőket cseppet sem minőségi portékáikkal.

Új ügyvezető a PEK-SNACK Kft. élén

2017. november 15-től új ügyvezetője van a hazai fagyasztott pékáru szektor egyik vezető vállalatának, a PEK-SNACK Kft.-nek.

Óriási az érdeklődés a Méz-jelentés iránt

Rendkívül nagy az érdeklődés az ágazat helyzetével foglalkozó Méz-jelentés iránt az Európai Parlamentben (EP) – mondta a Fidesz európai parlamenti képviselője, a jelentés előterjesztője vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

Több mint 3 és fél tonna méz megsemmisítését rendelte el a Nébih

Előzetes adatgyűjtést követően egy méztermelőnél tartott élelmiszerbiztonsági és nyomon követési vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A többszöri, mintavétellel egybekötött ellenőrzések során a szakemberek 21 hordó (kb. 3600 kg) igazolatlan eredetű, illetve hamisított mézet találtak. A Nébih elrendelte a jogsértő tételek forgalomból történő kivonását és megsemmisítését.

Mézhamisítót keres a Nébih

Saját egységébe hívta élelmiszerbiztonsági és nyomon követési ellenőrzésre a Nébih munkatársait egy élelmiszer-vállalkozás, miután az alapanyagként megvásárolt mézet gyanúsnak találta. A több mint 7,6 tonnányi kifogásolt méz valóban jogsértőnek bizonyult. A vállalkozó a mézet saját hatáskörben kivonta a forgalomból, a felelősök felkutatására pedig a Nébih szakemberei hatósági eljárást indítottak.

Megválasztották az év legjobb mézeit

A 10. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon szombaton hirdették ki a fajtamézek versenyének eredményét és az idei év legjobb mézét.

Országosan elérhetővé tennék a hajdúsági okoskenyeret

Az egészség megőrzését és egyes betegségek tüneteinek enyhítését ígérik egy hajdúsági sütőipari vállalkozás termékei. Az úgynevezett okoskenyerek egyelőre csak néhány helyen kaphatók, a cél azonban az, hogy másfél éven belül egy termelői franchise-hálózaton belül az ország minden pontjára eljussanak az innovatív áruk.

Kezd helyrerázódni a mézpiac a tavalyi méhpusztulás után

A múlt téli komoly méhpusztulás ellenére eredményes évet zárhatnak a méhészek. Repce és akácméz kevesebb lett, de a napraforgó kiválóan mézelt – mondta kedden az MTI-nek a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke.

Mostantól Kínába is exportálhatnak a magyar méhészek

A mostani megállapodásnak köszönhetően valamennyi magyarországi méztermelő előtt megnyílhat a lehetőség, hogy a kínai piacra juttassa a kiváló minőségű magyar mézet - jelentette be Fazekas Sándor. A jövőben az együttműködés kiterjedhet a különleges termékek piacán való megjelenés érdekében folytatott e-kereskedelemre, az agrárdigitalizációval kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok cseréjére.

Medvefogó - nem csak vadászoknak

Egy klasszikus mézes likőrrecept az ünnepekre. A recept Poroszországból származik, és szakmától illetve nemtől függetlenül egy kis változtatással idehaza is elkészíthető. Kell hozzá zamatos méz és vodka vagy pálinka.