Back to top

Ünnepi mézeskalács és mézes krémes - méhészektől mindenkinek

A mézeskalács sütésnek egész évben, de főleg karácsonykor van itt az ideje. Recepteket az interneten és közismert szakácskönyvekben szépszerével találunk. Alább egy erdélyi mézeskalács receptet és egy „titkos összetevőt” tartalmazó klasszikus mézes krémes receptet szeretnék megosztani.

A mézeskalács sütésnek egész évben, de főleg karácsonykor van itt az ideje. Recepteket az interneten és közismert szakácskönyvekben szépszerével találunk. Alább egy erdélyi mézeskalácsreceptet és egy „titkos összetevőt” tartalmazó klasszikus mézes krémes receptet szeretnék megosztani. A második recept érdekességéhez hozzájárul, hogy a hozzávalók között a „titkos” összetevő a propolisztinktúra , mely különleges, „nemes” ízt ad a krémnek.

A propolisztinktúra méhészektől (piacon vagy háztól) beszerezhető, éppúgy, mint a jó minőségű méz is.  Persze idehaza az élelmiszerboltok polcain is ellenőrzött és kiváló minőségű mézet találunk.

Tordai pogácsa

Ez a mézeskalács viszonylag könnyen elkészíthető.

1/2 kiló vegyes méz

60 dkg rozsliszt,

60 dkg búzaliszt

3 tojássárgája,

2 késhegynyi fahéj,

1 reszelt  citromhéj,

A mézet enyhén megmelegítjük, majd összekeverjük a többi alapanyaggal, és addig gyúrjuk míg kemény tészta nem lesz belőle. Ebből két veknit csinálhatunk. Vajjal kikent lisztezett tepsibe tesszük és egy órán keresztül állni hagyjuk. Majd megsütjük A közepe kis zokott hasadni, mint a tordai pogácsának. A másik módszer szerint a tésztát centiméter vastagra nyújtjuk és pogácsának kiszaggatjuk.

Mézes krémes

A krémes természetesen már összetettebb cukrász képességeket igényel, mint a mézeskalács, vagy a pogácsa, de sokunknak ez a krémes a kedvencünk. Tulajdonképpen egy klasszikus recept, melybe rum helyett egy kevés propolisztinktúra kerül. A propolisztinktúra enyhén kesernyés, túl sokat véletlenül se tegyünk bele. Néhány csepp azonban nagyon különleges, „nemes”  ízt tud adni a krémeknek.

Tészta:

5 dkg vaj

35 dkg liszt

1 tojás

7 dkg cukor

1 kávéskanál szódabikarbóna

3 evőkanál tej

7 dkg méz

 

 

Krém:

3 tojás sárgája

3 evőkanál liszt

3 evőkanál vanília-cukor

5,5 dl tej

20 dkg vaj

8 dkg porcukor

1/2 kávéskanálnyi propolisz tinktúra (4-5 csepp) a krémhez és ugyanennyi a tésztát puhító tejes kenéshez

3-4 evőkanál tej

 

 

Teteje:

5 dkg vaj

10 dkg csokoládé (tortabevonő, étcsokoládé)

 

    1. Az egész tojást, a tejet, a cukrot, a vajat és a mézet gőz fölött összeolvasztjuk. A tűzről levéve pár percig kavargatva hűtjük, majd a szódabikarbónát, a lisztet hozzáadjuk. Simára gyúrjuk. 3 adagba osztjuk, és míg meleg késpenge vastagságúra nyújtjuk, majd 180 fokos sütőben sütőpapírral borított sütőlapon, tepsi hátán megsütjük (kb. 10 perc). Aranyos barna színű legyen, de ne égjen meg!
    2. Cukorral kikeverjük a tojássárgáját, majd hozzáadjuk a lisztet, és a tejet. Ezt jól kikeverjük, és  sűrű, sima krémet főzünk belőle kicsi lángon. Aztán kihűtjük.
    3. A vajat kikeverjük a porcukorral, és fél kiskanál propolisztinktúrával. Ehhez a krémhez keverjük hozzá az előbb elkészített, kihűtött krémet is, majd dolgozzuk jól össze a kettőt. 
    4. A megsütött mézes lapokat megkenjük a 3-4 evőkanál tejben elkevert fél evőkanálnyi propolisztinktúrával, Ettől megpuhul a sütemény. Majd a krémmel megkenjük a lapokat, és egymásra rétegezzük őket.
    5. Gőzön a csokoládét és a vajat megolvasztjuk, és a sütemény tetejére kenjük. Kihűlés után hűtőben tároljuk.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Utolsó pillanatban menekült meg az akácszezon

Ami a legfontosabb: semmilyen ellátási gond nem lesz a hazai akácmézzel kapcsolatban, az évi 4-5000 tonna belföldi akácmézfogyasztást bőven fedezi az idén megtermelt mennyiség - elemezte az idei szezont a magyarmezogazdasag.hu-nak Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Kevesebb méh gyűjt mézet, talán a napraforgó segít az ágazatnak

A méhészetek szempontjából gyenge repcevirágzás után azonnal berobbant az akácok virágzása. Mivel az akácból készül a legdrágább méz, ez a méhészek számára a legfontosabb időszak - bár idén sem lesz fényes a termés. A megoldást, az elmúlt évhez hasonlóan, ismét a napraforgó jelentheti.

Bőségesen virágzik az akác, mégis kevesebb nektár

A szakemberek szerint a korábbi évekhez képest sokkal gazdagabban virágzik idén az akác Somogyban. Azt gondolhatnánk, hogy emiatt bőségesen több nektárt gyűjtenek belőle a méhek a mézkészítéshez, ám a méhészek is értetlenül állnak a jelenség előtt, mert a kaptárba hordott nektár napi mennyisége nem növekszik. Inkább csökkenését mutatja a mérleg.

Berobbant a nyár Nógrádba, a méhészek szerint égnek az akácfák

Elviselhetetlen a perzselő, májusi nyár. Nógrád megyében minden növény egyszerre virágzik és van, amelyiken már az apró, zöld termés is látható. Közben a fákra szinte rásül a virág, amely a 33 fokos melegben nem csoda. Nincs eső, éjszaka az ideális 12 fok helyett 18 fok van. A méz mennyiségével és minőségével is gondok lehetnek.

Gyenge méztermés várható

A hazai méhészek tehetetlenek az időjárással szemben, évek óta kimarad a tavasz, a tél után rögtön nyár következik, ami megzavarja az állatok kifejlődését.

Szerződésdömpinggel zárult a GastroPan Marosvásárhelyen

Több mint 160 millió euró értékben kötöttek szerződéseket a hét végén Marosvásárhelyen tartott GastroPan pékipari, cukrászati gasztronómiai és vendéglátóipari szakmai kiállításon – közölte a kiállítás igazgatójára hivatkozva az Agerpres hírügynökség.

Hogyan tároljuk a mézet?

Német kutatók különböző helyeken tárolt mézek vegyi összetételének változását és fogyaszthatóságát vizsgálták két éves időszakban. A mézek többsége két év után még a német mézelőírásnak megfelelő összetételt mutatott. A legjobb eredményt a száraz, hűvös (12 fok) fénytől védett kiüvegezett mézeknél, és a „méhesházban” tartottaknál figyelték meg.

Másfél év múlva jelenhet meg a jogszabályokban a mézjelentés

Másfél év múlva születhetnek meg a jogszabályok az Európai Parlamentben (EP) március 1-jén elfogadott mézjelentés alapján - mondta Erdős Norbert jelentéstevő, a Fidesz európai parlamenti képviselője kedden sajtótájékoztatón, Békéscsabán.

Már gyerekkora óta zümmögnek körülötte a méhek

Mindig jó érzés, ha olyan emberrel találkozunk, aki szakmáját hivatásának tekinti, s olyan szeretettel és szakértelemmel beszél munkájáról, mint Koklács Pál, aki körül már gyerekkora óta zümmögnek a méhek.

Négymilliárdból fejleszt a Zalaco Zalaegerszegen

A kormány az élelmiszeripar egyik vezető magyar vállalatát, a Zalaco Sütőipari Zrt.-t 836 millió forint vissza nem térítendő készpénztámogatással segíti - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a cég beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján. A kapacitását a fejlesztéssel megtriplázó cég a szomszédos oszágokban is terjeszkedne.