0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ausztriában folytatódik a kürtőskalács-háború

Az osztrák kormány illetékes hivatalához fordult a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület, mert megfúrták a magyar Földművelésügyi Minisztériumnál a kezdeményezését.

A magyar minisztérium november 21-én utasította el a szaktestület kérését: nemet mondott arra, hogy a kürtőskalácsot hagyományos különleges termékként jegyeztesse be az Európai Unióban. A határozatból kiderül, hogy a tárca öt magyarországi kürtőskalácssütő kft. kérésének eleget téve hozta meg döntését, a szaktestület ugyanis ragaszkodott ahhoz, hogy a hagyományos különleges termékként való regisztráció a kürtőskalács hagyományos receptjét tartalmazza.

A kezdeményező szaktestület és a kifogást emelő magyarországi cégek álláspontja az összetevők leírásánál tér el. A kezdeményezők termékleírása két receptet tartalmaz: a „hagyományos” kürtőskalács receptjét, amely csak vajjal készíthető, valamint a „vásári” kürtőskalácsét, amelyben a vaj margarinnal és olajjal helyettesíthető, és a sütemény különféle ízesítésű és borítású lehet.

A kifogást megfogalmazó cégek a kétféle recept helyett csak egyet javasoltak, amely valamennyi alapanyagot tartalmazza, és amelyben a tojás használata sem lenne kötelező. A cégek pejoratívnak tartották a „vásári változat” megjelölést is, és azt is kifogásolták, hogy a beterjesztő szerint a kürtőskalácssütőknek az elkészítés időpontját is tartalmazó címkét kellene tenniük a termék csomagolására, és csak négy óráig hozhatnák forgalomba terméküket.

A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület sajnálatosnak tartja, hogy a Fazekas Sándor által vezetett Földművelésügyi Minisztérium „mindvégig a hamisítók pártját fogta”. A testület „Fazekas-tervként” tett említést arról, hogy a tárca „a regisztráció jogát megpróbálja a román kormánynak átjátszani”. Arra utalt, hogy korábban a román agrártárca vezetője is a tervei között említette a kürtőskalács hagyományos különleges termékként való uniós bejegyzését, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikusai pedig a román-magyar közös bejegyzés szükségességét hangsúlyozták.

A szervezet most az osztrák kormány illetékes hivatalába nyújtott be kérvényt az elismerés érdekében, és magyarországi bíróságon kívánja megtámadni a magyar agrártárca határozatát.

Forrás: hvg.hu