0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Pihennek a szúnyogok, vakcinázás nélkül exportálhatók a kérődzők

A kéknyelv betegséget terjesztő törpeszúnyogok átmeneti inaktivitása miatt 2017. december 4-étől a Nébih hazánk teljes területére kihirdette a szezonális vektormentes időszakot. Vagyis ismét lehetővé vált a kéknyelvre fogékony, továbbtartásra szánt állatok előzetes védőoltás nélküli kiszállítása Magyarországról az alacsonyabb kockázatú, illetve a betegségtől mentes területekre. 

A kéknyelv betegséget terjesztő törpeszúnyogok átmeneti inaktivitása miatt 2017. december 4-étől a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hazánk teljes területére kihirdette a szezonális vektormentes időszakot.

A szezonális vektormentes időszak kezdetét a hőmérsékleti adatok, valamint az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján határozták meg a szakemberek. Az intézkedés lehetővé teszi, hogy a továbbtartásra szánt, a kéknyelv betegségre fogékony állatokat előzetes védőoltás nélkül szállítsák hazánk területéről az alacsonyabb kockázatú, vagy a betegségtől mentes területekre.

Az Európai Unión belüli kiszállítás során továbbra is az 1266/2007/EK rendelet előírásait szükséges alkalmazni. E rendelkezéseknek megfelelően, a kórokozóátvivő-mentes időszak kezdetét követő 14 nap után a virológiai (PCR) vizsgálat negatív eredménye, míg 28 nap után már a szerológiai vizsgálat negatív eredménye is elegendő a szállításhoz.

Az úgynevezett 3. országokba irányuló export esetén a célország és Magyarország által jóváhagyott, érvényes exportbizonyítványokban foglalt feltételek az irányadóak.

Az állatok szállításának részletes feltételeiről minden esetben a megyei kormányhivatalok vagy a járási hivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi szervezeti egységei adnak felvilágosítást.

Forrás: Nébih