0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Botanikusokat díjaztak

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége fennállásának 25 éves jubileuma alkalmából összehívott ünnepi közgyűlésén idén először adta át a Szövetség szakmai díjait.

A Semper Vireo díjat Debreczy Zsolt, Tálas László, Tihanyi György és Tóth Imre, a Pro Hortis díjat pedig Fráter Erzsébet és Sütöriné Diószegi Magdolna vehette át. A díjakat Mózes Csaba az FM Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztályának helyettes vezetője, Kósa Géza, a MABOSZ elnöke és Zsigmond Vince, a Szövetség főtitkára adta át.

A Semper Vireo díj a Szövetség nagydíja. A díj elnevezése gróf Ambrózy-Migazzi Istvánhoz, a Jeli és a Malonyai Arborétum alapítójához kötődik, akire a magyar gyűjteményes kerti szakmai közösség, mint a szakma egyik legnagyobb alakjára nagy tisztelettel és elismeréssel tekint. A díj elnevezése kifejezi, hogy az abban részesülők kiemelkedő módon járultak hozzá a magyar gyűjteményes kertek „örök virulásához”. A Semper Vireo díj természetes személynek, a magyar gyűjteményes kertekért, mint nemzeti kincsekért végzett, hosszan tartó és eredményes, értékteremtő, követésre méltó munkásságért adományozható. A bronz plakett alkotója Asszonyi Tamás Munkácsy Mihály-díjas szobrász- és éremművész.

A Pro Hortis díj a szövetség szakmai díja. Természetes személynek, illetve kollektívának vagy intézménynek adományozható, gyűjteményes kertben elért jelentős, példamutató szakmai eredményért. Idén a Pro Hortis díjat a Kertbarát Magazin rendszeres szerzője, Fráter Erzsébet és Sütöriné Diószegi Magdolna kapta.

Forrás: MABOSZ