Back to top

Átadták az első Minőségi Magyar Hal védjegyet

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter négy nappal azután, hogy bejelentette, elindítják a Magyar Minőségi Hal tanúsító védjegy bevezetését, máris átadta az első védjegyeket. Az első oklevelet Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója vehette át a tárca első emberétől.

Fazekas Sándor a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. részére a buzsáki telephelyén termelt pontyra, és a balatonlelle-irmapusztai telepén termelt pontyra és fogassüllőre adta át a tanúsítványt. A Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegyet az Aranyponty Halászati Zrt. is kiérdemelte a sáregres-rétimajori telephelyén termelt pontyra.

Lévai Ferenc, Fazekas Sándor és Szári Zsolt a tanúsító védjegy átadása után
Lévai Ferenc, Fazekas Sándor és Szári Zsolt a tanúsító védjegy átadása után
Fotó: Hajtun György

Fazekas Sándor a Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegy átadásakor, a Központi Vásárcsarnokban rendezett ünnepségen elmondta, a szaktárca az ágazati szereplőkkel összefogva eddig is több lépést tett a belföldi édesvízihal-fogyasztás növelése érdekében, most pedig a halfeldolgozás fejlesztését, korszerűsítését, új feldolgozó üzemek létesítését kívánják ösztönözni. A Magyar Halászati Operatív Program (MAHOP) mintegy 15 milliárd forintot kitevő forrásából 2,6 milliárd forint fordítható a halfeldolgozás feltételeinek javítására. A minőségi haltermelést szolgálja a most bevezetett Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegy is, mivel biztosítja a nyomon követhetőséget, a kiváló minőséget, valamint bizonyítja, hogy magyar termékről van szó. A miniszter hangsúlyozta, hogy egyre nagyobb az igény az év minden szakában elérhető, konyhakész halhús iránt.

Fazekas Sándor azt is hangsúlyozta, hogy a magyar halfogyasztás az utóbbi években mintegy a harmadával, 6 kilogramm körüli mennyiségre nőtt egy főre vetítve, s a tárca célja, hogy ez a növekvő tendencia folytatódjon.

Az FM arra számít, hogy jövőre mintegy 40 tanúsító védjegybirtokos lesz a haltermelők között, akik részéről már most tapasztalható komoly érdeklődés. A védjegy-használatról egy olyan szakmai testület dönt, amelybe egyenlő számú szakértőt delegál a Földművelésügyi Minisztérium, valamint a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL). A védjegyet a terméklánc bármely szereplője megszerezheti felmenő rendszerben, ha megfelel a feltételeknek. A cél, hogy a tóból kikerült halat az asztalig vezető úton végigkísérjék és ellenőrizzék a termék állapotát, a termelési technológiát, illetve a takarmányozás minőségét is.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Halőrök vigyázták a halak ívását

Fokozott ellenőrzésekkel indult az április a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) számára. Mivel az ívási időszakban a halak fajfenntartási ösztöne kerül előtérbe a rejtőzködéssel és a biztonsággal szemben, a kis területen nagy számban megjelenő, ívó halfajok védelme számos feladatot ró a halőrökre.

Horgászöröm: elkezdődött a balatoni csukatelepítés

Megkezdődött az egész héten át tartó csukatelepítés a Balatonnál. A három-négy centiméteres halakat nem csak a tóba, de a Balaton északi és nyugati partjának nádasainál, valamint a déli part befolyóinál helyezik ki.

Horgászok és halászok figyelem: elkezdődött a keszegfélék tilalmi időszaka!

A hétfői nappal elkezdődött a keszegféléink tilalmi időszaka, aminek értelmében a horgászoknak és halászoknak ha kifogták, haladéktalanul vissza kell engedniük a cikkünkben felsorolt halfajokat – a korlátozás május 31-én ér véget.

Belvíz hátráltatja a halászatot

A halhús áfájának januári csökkentése még mindig érezteti hatását dacára annak, hogy a termék azóta hiánycikk lett – mondta lapunknak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal)szóvivője. Beszélt arról is, az idei tavasz egyik kellemetlen momentuma a belvíz, így a Dunántúl jó részén egyelőre nem kezdődhet el a halászat.

Európa első elismert szakmaközi szervezete a MA-HAL

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) szakmaközi szervezetként ismerte el a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezetet (MA-HAL) a halászat és akvakultúra ágazatban - közölte a MA-HAL az MTI-vel.

Matyómintás védjegyet keressen, ha fontos a GMO-mentesség

Tájékoztató és piacteremtő funkciója egyaránt lesz az új, GMO-mentes termékeket jelölő védjegynek - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, mivel az ilyen élelmiszerek iránti kereslet Európa-szerte emelkedik. A jelölést a gyártók azon termékeiken tüntethetik fel, amelyeknél bizonyított, hogy nem tartalmaznak GMO-s alapanyagot, az állatok nem fogyasztottak ilyen takarmányt.

Pisztrángot és csukát hoz a húsvéti nyúl a horgászoknak

Jó hír a ragadozóhalak szerelmeseinek, hogy a húsvéti hosszú hétvégén újra kifogható a csuka és a sebes pisztráng. Továbbra is tart azonban a balin, a sügér, a fogassüllő és a kősüllő fajlagos tilalmi ideje, ezért esetükben a fogási tilalom betartására ügyelni kell!

15 termelő használhatja a nemzeti parki védjegyet a Bükkben

Csaknem ezer élelmiszer, szálloda és vendéglátóhely, kézműves termék büszkélkedhet nemzeti parki védjeggyel az országban - mondta a földművelésügy miniszter a Nemzeti Parki Termék Védjegy körút bükki állomásán, Miskolcon, ahol átadták az új védjegyes termelők okleveleit.

Növelni kell a feldolgozott haltermékek mennyiségét

Közel 1,5 milliárdos fejlesztés ment végbe az elmúlt négy évben a hazai akvakultúra-ágazatban egy projektnek köszönhetően. A hír hallatán utána jártunk, hogy milyen erőt képvisel az említett szegmens.

Össze kell fognia a halágazatnak

A kormányzati szereplők, az országos érdekképviseletek és a civilek összefogásával és egyetértésével érhetők el eredmények a halágazatban Udvari Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) horgászati és halgazdálkodási főosztályának vezetője szerint.