Back to top

Az uniós cukorkvóták megszűnése segíti a szerb gazdákat

Szerbia még csak tagjelölt, de külkereskedelmének kétharmadát az EU-tagországokkal bonyolítja le, ezért érzékenyen érinti, hogy közel fél évszázad után megszűnt az Európai Unió cukortermelését szabályozó kvótarendszer. Az országban évente átlagosan 3 millió tonna cukorrépát termesztenek, a szántóföldi kultúrák közül ennek a növénynek az ültetéséből lehet a legnagyobb hasznot kihozni.

Az agrárgazdasági szakemberek döntő többsége úgy véli, hogy az uniós kvóták megszüntetése nem okoz gondot a szerbiai cukortermelés szempontjából, sőt segítheti a gazdákat.

Arra is figyelmeztetnek azonban, hogy a jövőben a versenyhelyzet fokozódása várható, ezért törekedni kell a hozamok megnövelésére, és a minőségen is javítani kell. Az idén 54 ezer hektáron termesztettek cukorrépát, ez hat százalékkal kevesebb, mint az előző évben.

A termés betakarítása a végéhez közeledik, de úgy tűnik, az aszály ezúttal megfelezte a cukorrépatermést Szerbiában.

Hektáronként 20-30 tonnát takarítottak be a gazdák, míg a korábbi években átlagosan 55-60 tonnát szedtek ki a földből. Az egyébként kedvezőnek tekintett tonnánkénti 36 eurós ár ezúttal jó, ha fedezi a termelési költségeket. A termés zömét a helyi cukorgyárak vásárolják fel, de nagy mennyiségben exportálnak répát Horvátországba is. A horvát export döbbenetes mértékben nő, hiszen amíg 2013-ban még csupán 225 tonnányit szállítottak a határon túlra, addig tavaly már 99 ezer tonnát exportáltak az EU-tag szomszédos országba.

Ami a répából megtermelt cukor mennyiségét illeti, az Szerbiában évente 400 ezer tonna körül stabilizálódott. A cukorgyárak és a forgalmazók szerint a jövőben sem kell attól tartani, hogy nem lesz majd az árujukra vevő.

Az ország ugyanis vámmentesen szállíthat az EU-n kívül Oroszországba, Fehéroroszországba és Törökországba is.

Az Európai Unió a cukorkvótarendszert a közös agrárpolitika első cukorágazati szabályozásának részeként vezette be 1968-ban. A rendszer kivezetéséről a tagállamok 2006-ban döntöttek, majd Brüsszelben 2013-ban határozták meg az időpontját, 2017. szeptember 30-ra téve a dátumot.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elfogadhatatlan az uniós agrártámogatások csökkentése

A magyar gazdák számára elfogadhatatlan a közös uniós agrártámogatások csökkentése - mondta Kis Miklós Zsolt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke az M1 aktuális csatornán kedden.

Elfogadhatatlan az uniós agrártámogatások csökkentése

Magyarország számára elfogadhatatlan a Közös Agrárpolitika költségvetésének csökkentése – hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a COPA-COGECA 2018. szeptember 13-án tartott elnökségi ülésén, Brüsszelben.

Élelmiszer-minőség: nem tűrik a kettős mércét

Az Európai Parlament szerint elfogadhatatlan a fogyasztók megkülönböztetése. Ugyanolyan márkanév alatt, ugyanolyan csomagolásban árult terméknek ugyanolyan alkotóelemekből kell állnia.

Európai tejtermelői körkép az aszály árnyékában

Európa legnagyobb tejtermelő régiói is érintettek a takarmánytermő területeket sújtó időjárási szélsőségektől. A nyári hónapok rendkívül száraz időjárása miatt a tejtermelés európai növekedési ütemének visszaesésre kell számítani. Várható a téli takarmányhiány, valamint a tehénkivágások növekvő száma.

Drasztikus díjemelés vagy áruhiány

Soha nem látott fuvarozói összefogást és egységes fuvardíjemelést kényszerítenek ki az elmúlt időszak gazdasági és európai uniós jogalkotási folyamatai. A fuvarozó szervezetek közös sajtótájékoztatóján elhangozott: Ha el akarjuk kerülni, hogy a boltokban áruhiány lépjen fel és a szolgáltatások akadozva működjenek elkerülhetetlen a díjemelés.

Elindult az MFB kkv-knak szánt kamatmentes hitelprogramja

Már igényelhetik a kis és közepes vállalkozások (kkv) a nulla százalékos kamatú európai uniós forrású hitelt technológiai korszerűsítésre az MFB Pontokon - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hétfőn.

Angliában betilthatják az energiaitalokat a fiataloknak

Tilos lenne gyerekeknek eladni a magas koffeintartalmú üdítőitalokat Angliában – jelentette be a brit kormány csütörtökön. A döntés mögött közegészségügyi aggodalmak állnak.

A sertéságazatra is kihat az EB génszerkesztésről szóló döntése

Komolyan befolyásolhatja a sertéstenyésztők jövőjét világszerte a génszerkesztésről és a GMO-ról szóló közelmúltban született Európai Bírósági döntés

Mentőöv a német gazdáknak: 110 milliárd forint az aszálykárok enyhítésére

Támogatási programot indít a német szövetségi kormány az utóbbi hónapok forró és csapadékszegény időjárása miatt csődveszélybe került mezőgazdasági termelők megmentésére, a szerdai kormányülésen hozott döntés szerint a tartományokkal együtt mintegy 340 millió eurót (110 milliárd forint) mozgósítanak.

Dohányipar: amíg van kereslet, mindig lesz kínálat is

Napjainkban erősen foglalkoztatja a gazdatársadalmat a közös agrárpolitika (KAP) 2020 utáni alakulása, nincs ez másképp a dohányipari szereplőkkel sem.