Back to top

Az uniós cukorkvóták megszűnése segíti a szerb gazdákat

Szerbia még csak tagjelölt, de külkereskedelmének kétharmadát az EU-tagországokkal bonyolítja le, ezért érzékenyen érinti, hogy közel fél évszázad után megszűnt az Európai Unió cukortermelését szabályozó kvótarendszer. Az országban évente átlagosan 3 millió tonna cukorrépát termesztenek, a szántóföldi kultúrák közül ennek a növénynek az ültetéséből lehet a legnagyobb hasznot kihozni.

Az agrárgazdasági szakemberek döntő többsége úgy véli, hogy az uniós kvóták megszüntetése nem okoz gondot a szerbiai cukortermelés szempontjából, sőt segítheti a gazdákat.

Arra is figyelmeztetnek azonban, hogy a jövőben a versenyhelyzet fokozódása várható, ezért törekedni kell a hozamok megnövelésére, és a minőségen is javítani kell. Az idén 54 ezer hektáron termesztettek cukorrépát, ez hat százalékkal kevesebb, mint az előző évben.

A termés betakarítása a végéhez közeledik, de úgy tűnik, az aszály ezúttal megfelezte a cukorrépatermést Szerbiában.

Hektáronként 20-30 tonnát takarítottak be a gazdák, míg a korábbi években átlagosan 55-60 tonnát szedtek ki a földből. Az egyébként kedvezőnek tekintett tonnánkénti 36 eurós ár ezúttal jó, ha fedezi a termelési költségeket. A termés zömét a helyi cukorgyárak vásárolják fel, de nagy mennyiségben exportálnak répát Horvátországba is. A horvát export döbbenetes mértékben nő, hiszen amíg 2013-ban még csupán 225 tonnányit szállítottak a határon túlra, addig tavaly már 99 ezer tonnát exportáltak az EU-tag szomszédos országba.

Ami a répából megtermelt cukor mennyiségét illeti, az Szerbiában évente 400 ezer tonna körül stabilizálódott. A cukorgyárak és a forgalmazók szerint a jövőben sem kell attól tartani, hogy nem lesz majd az árujukra vevő.

Az ország ugyanis vámmentesen szállíthat az EU-n kívül Oroszországba, Fehéroroszországba és Törökországba is.

Az Európai Unió a cukorkvótarendszert a közös agrárpolitika első cukorágazati szabályozásának részeként vezette be 1968-ban. A rendszer kivezetéséről a tagállamok 2006-ban döntöttek, majd Brüsszelben 2013-ban határozták meg az időpontját, 2017. szeptember 30-ra téve a dátumot.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kaszói erdők védelmében

A kaszói erdők és vizes élőhelyek megőrzésére, fejlesztésére 2013. szeptember 1-jén indítottak programot a KASZÓ Zrt. és az NAIK Erdészeti Tudományos Intézet irányításával. Mára igen sok eredményről számolhatnak be.

Rekord mennyiségű agrárterméket exportált az EU

Az Európai Bizottság legfrissebb kereskedelmi jelentése alapján 2017-ben az Európai Unióból származó agrártermékek exportja elérte a 137,9 milliárd euró összértéket, mely 5,1 százalékos növekedés a 2016-os év adataihoz viszonyítva.

Nem bánja a polgár, ha pénzt kap a paraszt

A közvélemény döntő többsége ismeri és jónak tartja a Közös Agrárpolitikát, amely az uniós polgárok szerint biztosítja a biztonságos és környezetbarát termelés feltételeit is – derül ki egy EU-szintű felmérésből. A legfőbb elvárások a biztonságos élelmiszerellátás, a fenntartható termelés, és a klímavédelem, amelyet a KAP-ot finanszírozó polgárok megfogalmaztak.

Olcsó mézet lehet importálni, de megporzást nem

A méz a harmadik leghamisítottabb élelmiszer. Az EUROSTADT jelentése szerint az Európai Unióba importként bekerülő méz 20 százaléka sohasem látott méheket és kaptárt. Ez a jelentős mennyiségű, olcsó hamisítvány egyre inkább kiszorítja a termelőket az unió piacáról.

Marad a bizonytalanság a rézkészítmények körül

Az Európai Bizottság és a tagállamok újból meghosszabbították a rézszulfát hatóanyag engedélyét. Az ökológiai gazdálkodásban széles körben használt és ellentmondásosnak ítélt gombaölő hatóanyag az EU „helyettesítendő anyagok” listáján szerepel, az emberi egészségre gyakorolt káros hatása egyelőre nem tisztázott.

Nem támogatjuk a Latin-Amerikával tervezett uniós szabadkereskedelmet

Több mint hétmilliárd eurós kárt okozhat az Európai Unió mezőgazdaságának a Mercosur-csoporttal kötendő szabadkereskedelmi egyezmény. A megállapodást több tagállam, köztük hazánk is ellenzi. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint minimálisra kellene csökkenteni a Dél-Amerikából érkező cukor-, baromfi-, etanol- és rizsimportot.

Tavaly új rekord született a kaposvári cukorgyárban

Rekordmennyiségű cukor készült a múlt év őszi szezonjában Kaposváron. A Somogy megyei cukorgyár összesen 994 ezer tonna répát vett át és dolgozott fel, ami 12 százalékkal haladja meg a 2016-os szintet.

Újabb magyar áruk kaphatnak uniós védelmet

Újabb négy termék kaphat földrajzi oltalmat, az erre irányuló kérelmek a legfrissebb Földművelésügyi Értesítőben jelentek meg. Eszerint a balatoni hal, a szilvásváradi pisztráng, a homokháti őszibarack pálinka és a jászsági nyári szarvasgomba szerezhet eredetvédettséget a következő időszakban.

Díjazták Európa méhbarát kezdeményezéseit

Tavaly decemberben adták át European Bee Awardot, mellyel elismerik az innovatív és praktikus ötleteket, melyekkel az európai gazdálkodásban megvédhetőek a beporzók. A díj azon gazdákat, területtulajdonosokat, kutatókat, magán és közintézményeket támogatja, akik innovatív projekteket dolgoznak ki a mezőgazdaság részére hasznos méhek és más beporzó állatok védelmére.

Egyelőre nincs túl sok támogatója a magyar KAP reform törekvéseknek

Ausztria nem híve a közvetlen kifizetések egyenlősítésének - derült ki az osztrák agrár-hírszolgálatnak a hétfői Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésről adott tudósításából, ahol ahol az uniós agrárminiszterek a Közös Agrárpolitika jövőjéről vitáztak. A szokásos törésvonalak most is élnek a tagállam között.