0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Komolyan kell venni az utakon a vadveszélyt

A 81-es számú főúton két ember is meghalt egy vaddisznó miatt. A hasonló esetek megelőzése érdekében szakmai fórumot tartottak Kisbéren.

Dr. Szalay Péter, Kisbér rendőrkapitánya hívta meg a 13-as és a 81-es számú főutak melletti földeken működő hét vadásztársaság és az érintett önkormányzatok vezetőit, továbbá a közútkezelő cég képviselőit, hogy közösen gondolkodjanak annak érdekében, miként lehetne csökkenteni az ilyen tragédiák számát.

A városháza tanácstermében sok figyelemre méltó információ hangzott el, amit jó lett volna hallani mindenkinek. Főleg azoknak, akik nem veszik komolyan a vadveszélyt jelző táblákat, bár azt a szakemberek is elismerték, hogy ezek sűrűbb kihelyezésével sem mindig lenne megelőzhető a szarvasokkal és vaddisznókkal, illetve a kisebb testű állatokkal való ütközés.

Speciális prizmák is segíthetnének

Az egyik javaslat szerint több vadriasztó prizmát kellene felszerelni az utak közelében, és ellenőrizni azok hatását az állatok mozgására. Ezek az eszközök a gépjárművek fényét a menetirányra merőlegesen fordítják el, így az autók elhaladásakor stabil optikai „riasztókerítés” jön létre, mely a vadakat az út mellől másfelé tereli. Mivel ez a berendezés a kocsik lámpáinak sugarait az út melletti terepre veri vissza, a járművezetőt nem vakítja el a visszaverődő fény. Egyesek szerint a prizma tartósan ellenáll a környezeti hatásoknak, a nagy hőingadozásnak, de még az útsózás maró hatásának is. Ezzel szemben mások határozottan azt állítják, hogy nem érnek sokat. Kisbér környékén azért ki fogják próbálni.

Hasznosabbnak tartották néhányan az elrettentő fotók kiplakátolását, vagy azt, hogy az utak közelében a gazdák olyan növényeket termeljenek, melyeket a vadak nem szeretnek. Kiderült az is, hogy a veszélyes állatok nagyobb számban történő kilövése sem lehet megoldás, mert a vadásztársaságok számára megszabják, hogy mettől meddig gyéríthetik az állományt. Ha kevesebbet vagy többet kapnak puskavégre, egyaránt megbüntetik őket.

Kisteleki József, a közútkezelő zrt. helyi vezetője egyebek mellett elmondta, hogy a vadveszélyt jelző táblákat ők megpróbálják még láthatóbbá és figyelemfelkeltőbbé tenni, főleg azokon a szakaszokon, ahol eddig több ilyen baleset történt, mint máshol. Javasolta vadriasztó prizmák felszerelését is, továbbá azt, hogy az erdős részeken mindenki sokkal lassabban haladjon, mint amennyivel lehetne.

A vadászok szerint kritikusak a nyári és téli óraátállítási időszakok, továbbá az agancshullás ideje, amikor a szarvasok értékes fejkoronáit gyűjtők szervezetten járják az erdőt nappal is, s megzavarják az állatok életritmusát, akik ilyenkor egyik helyről a másikra menekülnek, gyakran az országutakon át.

Ezzel kapcsolatban hangzott el a legjobb kérdés, ami így szólt: A vadászok fegyvereinek ropogásai nem zavarják meg a vadakat? Csak a csendben sétálgató agancsgyűjtők? Dehogynem! – Ez volt az őszinte válasz. Ám ettől függetlenül az is igaz, hogy e fórum mindenképpen hasznos volt, s bizonyára lesz eredménye is. Az viszont itt is kiderült, hogy az ilyen balesetekért is a menekülő vadak a felelősek.

Forrás: kemma.hu