0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Nincs ünnepi élelmiszerbotrány

Összességében kedvezőek a téli szezonális élelmiszer-ellenőrzések tapasztalatai, a decemberi részeredmények szerint – mondta el sajtótájékoztatón Zsigó Róbert. Az FM államtitkára közölte: a szokásos téli élelmiszerek mellett külön ellenőrizték a karácsonyi vásárokba kitelepült vendéglátósokat is.

Kiemelten ellenőrzi az ünnepi időszakban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a szezonális élelmiszereket, illetve azok árusítási körülményeit – hangzott el a témában tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

A vizsgálatok ennek megfelelően érintették a szezonális édességek, például szaloncukrok, csokoládék, a karácsonyi ünnepkörhöz, népszokásokhoz kapcsolódó egyéb élelmiszerek ellenőrzését is.

Az eseményen bemutatták a december közepéig elvégzett ellenőrzések részleteit is. Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az eseményen elmondta: több mint 2200 létesítményt kerestek fel az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek december első két hetében, a legnagyobb arányban forgalmazó helyeket vizsgáltak. A közzétett számokból kiderült, hogy a vizsgálatok 2,2 százalékában találtak szabálytalanságot az ellenőrök – ez az arány megfelel az egy évvel ezelőtti eredménynek is.

Az államtitkár kedvezőnek minősítette, hogy csökkent a forgalomból kivont tételek aránya. A több mint 8500 ellenőrzött termék 1,6 százalékánál merült fel kifogás, míg 2016-ban az arány 3,8 százalék volt. Csökkent a minőség megőrzési idő lejárta miatti, nőtt a jelölési hiba, valamint az ismeretlen eredet miatti kifogás. Az ellenőrzött termékek között mindössze 3 bizonyult fogyasztásra alkalmatlannak – tette hozzá az államtitkár.

A vizsgálat során kiemelten ellenőrizték a karácsonyi vásárokra kitelepült vendéglátósokat is az ország több megyéjében. A sajtótájékoztató időpontjáig 45 kitelepült vendéglátó vállalkozást ellenőriztek, és csak egy esetben volt szükség a tevékenység korlátozására, három alkalommal pedig a helyszínen rendezhető higiénés hiányosságot tártak fel – közölte Zsigó Róbert.

Igazán kirívó szabálytalanságot egy esetben találtak a részeredmények közléséig: az ellenőrök 6 raklap ismeretlen eredetű, nem nyomon követhető, tartós, hűtést nem igénylő élelmiszert, köztük nagy mennyiségben különféle csokoládékat találtak egy raktárban. A szakemberek összesen 20 tétel, csaknem 8 tonna élelmiszer kivonását rendelték el a forgalomból.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu