0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Oda kell figyelni a gabonakártevőkre

A december első felét eddig a meleg és párás idő jellemezte, amely kedvez a raktári gabonakártevőknek – figyelmeztet a Concordia Közraktár Zrt. közleményében. Kitároláskor, eladáskor a vevő, kereskedő bármikor panaszt tehet, ezért fontos, hogy megfelelő módon és szakértelemmel védekezzenek.

„Az utóbbi hetek időjárása kedvez a raktári gabonakártevőknek, egy elszaporodott rovarállomány akár a teljes készlet minőségét is leronthatja. Ráadásul ezektől a rovaroktól nehéz megszabadulni, mert hiába lesz újra hideg, a gabonában élő egyedek ettől már nem pusztulnak el” – hívja fel a figyelmet a Concordia Közraktár Zrt. közleményében.

„A gondot elsősorban gázosítással lehet megoldani, melynek időpontja meghatározó az áru minősége és értékesítése szempontjából. A raktári készleteket folyamatosan ellenőrizni kell, és időben elkezdeni a kezelést, ellenkező esetben a tulajdonos kellemetlen meglepetésekre számíthat” – hívja fel a figyelmet Dr. Halmos Gábor, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója.

A szakember hozzátette: kitároláskor, eladáskor a vevő, kereskedő bármikor panaszt tehet, ezért fontos a gázosítást megfelelő színvonalon és időben elvégezni. Az árut az átvevők visszautasíthatják, ha élő kártevőt találnak a gabonában, de azért is, ha szermaradványt tartalmaz. Ezt elkerülendő a gazdáknak vagy raktározóknak rendszeresen ellenőriznie kell a készleteket.

Ha a tárolt gabona belső hőmérséklete hirtelen emelkedik, vagy ha a raktárból vett, átrostált mintában kártevőket találnak, azonnal lépni kell.

Természetesen a köz- vagy bérraktározott gabonák árukezeléséért a raktározó felel, átvállalva az ebben rejlő kockázatot, de minden más esetben a tulajdonosnak kell figyelnie, ha nem akarja elveszíteni a vásárlót, vagy a termés után remélt hasznot.

Forrás: Világgazdaság