Back to top

Oda kell figyelni a gabonakártevőkre

A december első felét eddig a meleg és párás idő jellemezte, amely kedvez a raktári gabonakártevőknek – figyelmeztet a Concordia Közraktár Zrt. közleményében. Kitároláskor, eladáskor a vevő, kereskedő bármikor panaszt tehet, ezért fontos, hogy megfelelő módon és szakértelemmel védekezzenek.

Fotó: Concordia Közraktár Zrt.
„Az utóbbi hetek időjárása kedvez a raktári gabonakártevőknek, egy elszaporodott rovarállomány akár a teljes készlet minőségét is leronthatja. Ráadásul ezektől a rovaroktól nehéz megszabadulni, mert hiába lesz újra hideg, a gabonában élő egyedek ettől már nem pusztulnak el” – hívja fel a figyelmet a Concordia Közraktár Zrt. közleményében.

„A gondot elsősorban gázosítással lehet megoldani, melynek időpontja meghatározó az áru minősége és értékesítése szempontjából. A raktári készleteket folyamatosan ellenőrizni kell, és időben elkezdeni a kezelést, ellenkező esetben a tulajdonos kellemetlen meglepetésekre számíthat” – hívja fel a figyelmet Dr. Halmos Gábor, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója.

A szakember hozzátette: kitároláskor, eladáskor a vevő, kereskedő bármikor panaszt tehet, ezért fontos a gázosítást megfelelő színvonalon és időben elvégezni. Az árut az átvevők visszautasíthatják, ha élő kártevőt találnak a gabonában, de azért is, ha szermaradványt tartalmaz. Ezt elkerülendő a gazdáknak vagy raktározóknak rendszeresen ellenőriznie kell a készleteket.

Ha a tárolt gabona belső hőmérséklete hirtelen emelkedik, vagy ha a raktárból vett, átrostált mintában kártevőket találnak, azonnal lépni kell.

Természetesen a köz- vagy bérraktározott gabonák árukezeléséért a raktározó felel, átvállalva az ebben rejlő kockázatot, de minden más esetben a tulajdonosnak kell figyelnie, ha nem akarja elveszíteni a vásárlót, vagy a termés után remélt hasznot.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyomonkövethetőség a teljes ellátási láncon 1 dollárból

Az élelmiszer-hamisítás évi 55 milliárd dolláros kárt okoz világszerte és több, mint 70 millió ember kerül kórházba miatta. A legújabb nyomonkövetési rendszerek erre a problémára kínálnak megoldást – egy magyar fejlesztésnek hála, megfizethető áron. Az Élelmiszeronline Csendes Dániellel, a Rhyno Technologies LTD ügyvezetőjével, a TE-FOOD projekt csapattagjával beszélgetett.

Hogyan védjük meg a károsítóktól a laskagombát?

Viszonylag zárt rendszerben termesztjük, mégis több károsító veszélyezteti laskagombát. Mivel egyetlen kémiai gomba- és rovarölő szer használata sem engedélyezett, csakis a fertőzések, károsítások megelőzésével, a helyes higiéniai gyakorlat betartásával kerülhetjük el a terméskiesést - hangsúlyozta Somosné Nagy Adrienn a Pilze-Nagy Kft. szakmai napján.

Évi ötezer haláleset megelőzésén dolgoznak

Az Európai Unióban az összes élelmiszerbiztonsági esemény száma évente körülbelül 23 millió, amelyből mintegy 5000 megbetegedés halálos kimenetelű. Bár az élelmiszeripari termékek évről évre egyre biztonságosabbak, az országok hatóságainak még rengeteg tennivalója van. A héten 14 ország képviselői tanácskoznak Budapesten a témában.

Fogkrém a paprikában

Az Amerikai Vegyészeti Társaság (ACS) a Journal of Agricultural and Food Chemistry mezőgazdasági- és élelmiszer-vegyipari szaklapban megjelent cikkében azt fejtegeti, hogy az antibakteriális hatású kozmetikai készítményekben található triklokarbán milyen módon jelenik meg élelmiszereinkben, és milyen hatással lehet az egészségünkre.

Visszahív egy tejet a Tesco

Biztonsági okokra hivatkozva visszahívja a 1,5 százalékos Riska I love UHT tejet a Tesco.

Tíz százalékos hozamvesztést okozhat az európai El Niño

Európának is megvan a saját El Niñója: az észak-atlanti oszcilláció egy légnyomáskülönbségeken alapuló időjárási körforgás, ami jelentősen befolyásolja nemcsak azt, hogy mennyire hidegek és szárazak a telek a kontinensen, de a terméshozamokat is a földrészen és a Mediterráneumban. Spanyolországban és a Balkánon akár 10 százalékkal is visszavetheti a hozamokat.

Autóipari megoldások az élelmiszertermelésben

Nagyszabású nemzetközi konferencián vitatták meg a világ vezető élelmiszeripari cégei, kutatói az élelmiszertermelés jövőjét, technológiai fejlődésének lehetőségeit Budapesten. A környezetvédelem, a fenntartható gazdálkodás kialakítása, illetve a biotechnológiai állt az előadások középpontjában.

Ágelhalások a tuján

A tuján nyár közepe után kétéves oldalágak elszíneződésével, majd elbarnulásával, a tél kezdetétől pedig nagyobb ágrészek elhalásával, akár az egész növény egyszerre történő elszáradásával is találkozhatunk, aminek a hátterében általában rovarok állnak. Ezeket veszi górcső alá a Kerti Kalendárium áprilisi száma.

Hogyan tároljuk a mézet?

Német kutatók különböző helyeken tárolt mézek vegyi összetételének változását és fogyaszthatóságát vizsgálták két éves időszakban. A mézek többsége két év után még a német mézelőírásnak megfelelő összetételt mutatott. A legjobb eredményt a száraz, hűvös (12 fok) fénytől védett kiüvegezett mézeknél, és a „méhesházban” tartottaknál figyelték meg.

Öt tonna jelöletlen zöldséget találtak a pénzügyőrök Makón

Megközelítőleg öt tonna ismeretlen eredetű zöldségszállítmányt találtak a pénzügyőrök egy tehergépjárműben Makó térségében – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-t.