Back to top

Automatizált üvegház - legóból

Automatizált üvegházat mutattak be a Nyitra utcában működő robotika szakkör tanulói Közép-Amerikában, ehhez azonban ki kellett csempészniük a magokat Costa Ricába.

Az angolul nagyon jól beszélő Green-Peas/Zöldborsócskák csapat ma délután a Berzsenyi Dániel Könyvtárban is bemutatta a robot világversenyre Costa Ricába vitt, és ott 12. helyet szerzett projektjét.

Miután a hazai versenyt megnyerte, vagyis Open kategóriában, Junior korosztályban a tatabányai nemzeti döntőn első lett, a WRO (World Robot Olympiad) világversenyre is kiutazhatott a Nyitra Utcai Általános Iskolában működő szakkör Green-Peas csapata: Kalocsai Zoltán, Kovács Előd és Bányai Péter. (Az elmés nevet – „Zöldborsócskák” – maguk találták ki maguknak a szakkörön belül.) Tanáraik, Schubert József és Horváth Máté segítségével egy automatizált üvegház projektet készítettek, ezt mutatták be Costa Ricán angol nyelvű prezentációval kísérve.

A közép-amerikai, trópusi éghajlatú országban nagyon védik a banánültetvényeket, ezért nem lehet semmiféle növényt bevinni, viszont nagyon kellett a gyerekeknek a friss, élő növény a projekthez.

Hiszen hogyan is lehetett volna megmutatni másképp, mit érzékelnek a szenzorok (hőmérsékletet, párát), és hogyan öntöz vagy árnyékol az automata rendszerük, ha igazi növény nem prezentálja az igazi igényeit? Ezért a gyerekek kicsempészték a versenyhelyszínre az előre csíráztatott magokat, és a második napra már hajtott is a szép, zöld „búzagyep” a mini üvegházban, így tudták hitelesen prezentálni, mit alkottak a fenntarthatóság témakörében.

A robotika olimpián – ahol csak LEGO robotokat lehet alkalmazni – 65 ország 400 csapata vett részt.

Magyarországról hat csapat jutott ki Costa Ricára, a szombathelyi gyerekek projektje 12. helyezést ért el korosztályában az Open kategóriában. Ez azt jelenti, hogy a világon a 12. leginnovatívabb ötlet és kivitelezett terv volt az övék a nemzetközi zsűri szerint. A bírák 24 országból érkeztek, sok szempontjuk volt, de főként a műszaki ismereteket, a kreativitást és a nyelvtudást díjazták.

Fotó: Unger Tamás

A Nyitra utcai iskolások bemutatója iránt olyan nagy érdeklődés volt a Berzsenyi Dániel Könyvtárban, hogy termet kellett cserélni: a kiírt földszinti előadóterem helyett a negyedik emeleten tartották a programot, kétszer akkora helyen, hogy elférjen a sok kíváncsi ember. Eljöttek a rendezvényre a támogatóik közül is néhányan, akik szponzorációjukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a Zöldborsócskák csapat megtegye ezt a 3,5 millió forint költségvetésű utazást Közép-Amerikába. A fiúk a világversenyt megjárt automatizált üvegházuk mellett más robotokat is hoztak, hogy megmutassák, mivel foglalkoznak szabadidejükben. Amint tanáruktól Schubert Józseftől megtudtuk: bővítik a szakkört, robotika klubot szeretnének létrehozni, és minden tehetséges, high-tech iránt fogékony gyereket szívesen fogadnak.

Forrás: 
vaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Innováció a háttériparban is

Bár a házigazda intézményt jelenleg Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karának hívják, már 20 éve azonos helyszínen várta az érdeklődő kertészeket a Kert-Tech Kertészeti Technikai Kiállítás Kecskeméten.

A sokoldalú cékla

A hagyományosan téli savanyúságként fogyasztott cékla táplálkozásban betöltött szerepe alaposan megváltozott az utóbbi években. Salátakeverékekben, szendvicsekben is kínálják, és céklalé, céklachips is bővíti az egészséges élelmiszerek választékát. A vörös mellett pedig megjelentek a sárga és fehér gumójú fajták is, amelyek újabb kihívást jelentenek a fogyasztóknak és a gasztronómiának egyaránt.

Így védjük meg a hajtatott paradicsomot

Kihívásokkal teli év volt a tavalyi mind az időjárás, mind a növényvédelem terén. A károsítók elleni hatékony védekezés módját akkor is érdemes megismerni, ha a szükséges lépéseket elmulasztották az ősszel, mivel kevéssé sikeres védekezés esetén áttelelhetnek, és idén újra gondot okozhatnak, amire így időben fel lehet készülni.

Hollandok építettek 11 hektáros üvegházat Azerbajdzsánban

Kulcsrakészen adott át a holland Debets Schalke cég egy 11 hektáros üvegházat Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban. Az ott termesztendő paradicsomot az orosz piacra szánják, és időközben már az első szedésen is túl vannak.

Fábiánsebestyéni paradicsomrekord

Nagy Zoltánnak sikerült, ami eddig még senkinek hazánkban: egyhektáros üvegházában négyzetméterenként 78,4 kilogramm paradicsomot szedtek, és ezzel saját tavalyi csúcsát is megdöntötte a fábiánsebestyéni kertész, több, mint 9 kilogrammal.

A felgyői "paradicsomgyár" megtérülő beruházás

Földdel járult hozzá egy helyi kertész család ötletének megvalósulásához Felgyő önkormányzata. A falu, ahogy tudja, segíti vállalkozóit. Most azt szeretné elérni, hogy legyen elég dolgos kéz.

Paprikahajtatás ősszel, fűtéssel

Téli ültetéssel áprilistól június végéig érhető el a legmagasabb árbevétel. Kérdés, hogy érdemes-e az állományt megtartani hosszúkultúrában, vagy célszerű újrapalántázni az őszi idényre. A jobb jövedelmezőség reményében a termelők néhány éve új módszert vezettek be: nyár közepén visszatörik a növényeket.

A csendes ipari forradalom a mezőgazdaságot is eléri

Csendes ipari forradalom zajlik a világban, amelynek motorja a gépek közötti kommunikáció fejlődése. A legújabb, ötödik generációs (5G) mobilhálózatok már nemcsak a hétköznapi mobilinternet-felhasználás előtt nyitnak új távlatokat, hanem a gyártási folyamatokat, a közlekedést, a mezőgazdaságot és az egészségügyet reformálják meg belátható időn belül.

Nagy-Eged-hegy Mesterkurzus 2.0

„Nem szőlő- vagy borfajtákat, hanem termőhelyet, azaz terroirt kóstolunk”- szögezte le Izsák Norbert a budapesti KOGART Házban megtartott 12 tételes kóstoló szervezője. Az Egri Borvidék gyöngyszeme, a Nagy-Eged-hegy olyan termőhely, ahol egyaránt lehet csúcsminőségű fehér- és vörösborokat termelni.

Vidám paradicsom a Csallóközből

Figyelemfelkeltő, fiatalos, világoskék színű csomagolásban, látványos standon mutatta be és kóstoltatta paradicsomtermékeit a csallóközi üvegházi paradicsom-termesztők közös értékesítését szervező GreenCoop szövetkezet. A fürtös koktél- és cseresznyeparadicsomot, valamint poharas terméket Vidám Csallóközi Paradicsom márkanéven forgalmazzák Szlovákiában és Magyarországon.