Back to top

Automatizált üvegház - legóból

Automatizált üvegházat mutattak be a Nyitra utcában működő robotika szakkör tanulói Közép-Amerikában, ehhez azonban ki kellett csempészniük a magokat Costa Ricába.

Az angolul nagyon jól beszélő Green-Peas/Zöldborsócskák csapat ma délután a Berzsenyi Dániel Könyvtárban is bemutatta a robot világversenyre Costa Ricába vitt, és ott 12. helyet szerzett projektjét.

Miután a hazai versenyt megnyerte, vagyis Open kategóriában, Junior korosztályban a tatabányai nemzeti döntőn első lett, a WRO (World Robot Olympiad) világversenyre is kiutazhatott a Nyitra Utcai Általános Iskolában működő szakkör Green-Peas csapata: Kalocsai Zoltán, Kovács Előd és Bányai Péter. (Az elmés nevet – „Zöldborsócskák” – maguk találták ki maguknak a szakkörön belül.) Tanáraik, Schubert József és Horváth Máté segítségével egy automatizált üvegház projektet készítettek, ezt mutatták be Costa Ricán angol nyelvű prezentációval kísérve.

A közép-amerikai, trópusi éghajlatú országban nagyon védik a banánültetvényeket, ezért nem lehet semmiféle növényt bevinni, viszont nagyon kellett a gyerekeknek a friss, élő növény a projekthez.

Hiszen hogyan is lehetett volna megmutatni másképp, mit érzékelnek a szenzorok (hőmérsékletet, párát), és hogyan öntöz vagy árnyékol az automata rendszerük, ha igazi növény nem prezentálja az igazi igényeit? Ezért a gyerekek kicsempészték a versenyhelyszínre az előre csíráztatott magokat, és a második napra már hajtott is a szép, zöld „búzagyep” a mini üvegházban, így tudták hitelesen prezentálni, mit alkottak a fenntarthatóság témakörében.

A robotika olimpián – ahol csak LEGO robotokat lehet alkalmazni – 65 ország 400 csapata vett részt.

Magyarországról hat csapat jutott ki Costa Ricára, a szombathelyi gyerekek projektje 12. helyezést ért el korosztályában az Open kategóriában. Ez azt jelenti, hogy a világon a 12. leginnovatívabb ötlet és kivitelezett terv volt az övék a nemzetközi zsűri szerint. A bírák 24 országból érkeztek, sok szempontjuk volt, de főként a műszaki ismereteket, a kreativitást és a nyelvtudást díjazták.

Fotó: Unger Tamás

A Nyitra utcai iskolások bemutatója iránt olyan nagy érdeklődés volt a Berzsenyi Dániel Könyvtárban, hogy termet kellett cserélni: a kiírt földszinti előadóterem helyett a negyedik emeleten tartották a programot, kétszer akkora helyen, hogy elférjen a sok kíváncsi ember. Eljöttek a rendezvényre a támogatóik közül is néhányan, akik szponzorációjukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a Zöldborsócskák csapat megtegye ezt a 3,5 millió forint költségvetésű utazást Közép-Amerikába. A fiúk a világversenyt megjárt automatizált üvegházuk mellett más robotokat is hoztak, hogy megmutassák, mivel foglalkoznak szabadidejükben. Amint tanáruktól Schubert Józseftől megtudtuk: bővítik a szakkört, robotika klubot szeretnének létrehozni, és minden tehetséges, high-tech iránt fogékony gyereket szívesen fogadnak.

Forrás: 
vaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan hűtsünk le egy egész „kocka” sört gyorsan?

Egyszerű, ötletes megoldással állt elő egy feltaláló arra a problémára, miként lehetne egy egész rekesz sört fél óra alatt jéghidegre hűteni. Az osztrák Interspar most bejelentette, hogy üzleteiben elkezdi forgalmazni ezt a hatalmas jégkockatartót.

Éjjel is beporzáson dolgoznak a drónok Amerikában

A méhek száma világszerte csökken. Gazdálkodók, természetvédők és kutatók egyaránt a megoldásokat keresik erre a problémára, de arra is, miként lehetne mesterségesen megoldani a virágok beporzását. Egy New York-i cég a legmodernebb technológiákat teszteli.

Robot ajánl borokat az Auchan-nál

Elbeszélgethetünk otthonunkban egy robottal a borászat árnyalatnyi érdekességeiről és azonnal rendelhetünk valami különlegességet – legalábbis Franciaországban, ugyanis a Google és az Auchan elindította első hangvezérlésű cset-robotját.

Két hektáros üvegházzal bővíti palántanevelő üzletágát az Árpád-Agrár

A palántatermesztés nagy felelősség, különösen, ha közel ezer partnernek kell biztosítani a magas minőséget. Ahogy az Árpád-Agrár Zrt.-nél frappánsan megfogalmazták, itt élő anyaggal dolgoznak, hibákra nincs lehetőség: „ez nem csavargyár, itt nem olajozhatunk újra semmit”. A cég az idén 2,2 hektáros palántanevelő üvegházzal bővíti kapacitását. A beruházást döntően saját erőből fedezik.

Spárga- és póréhagyma-palántát is nevelnek Kecskemét-Szarkáson

Az évi mintegy 6 millió palántával az első öt legnagyobb hazai palántanevelő közt szerepel a Palántakert Kft., még inkább kitűnik azonban széles választékával. A közel tíz éve három lépésben fölépített korszerű, egyhektáros kecskeméti telepen az utóbbi időben több területen fejlesztették az alkalmazott technikát és technológiát, elsősorban a munkaerő- és energiahatékonyság javítása érdekében.

Függőleges farmok nagyüzemben, a városok közepén is

A McCain Foods függőleges farmokba fektet Kanadában. A tervek szerint világszerte, zárt környezetben, egész évben fognak termeszteni, akár a városok közepén is. Így a lehető legfrissebb termékeket tudják majd kínálni vásárlóiknak költséghatékony, fenntartható technológiát alkalmazva.

Újra várja a látogatókat a világ legnagyobb üvegháza

A londoni Kew Garden öt év alatt újította fel a Mérsékeltövi-házat, mely a világ legnagyobb viktoriánus üvegháza. A történelemben először az I-es minősítésű építményt egészen a csupasz fémszerkezetig visszabontották és a modernizálták.

Tengervízzel működő üvegház?

A világ forró, száraz tengerparti részein a növénytermesztés eddig megoldhatatlan volt. Egy brit színházi világítóból lett feltaláló ötlete alapján azonban van remény rá, hogy az aszállyal sújtott területeken élő emberek mégis az értékes ivóvíz pazarlása nélkül termeljék meg élelmiszereiket.

Terjed a mesterséges intelligencia a feldolgozóiparban is

Az Európai Bizottság több intézkedést terjesztett elő, hogy a mesterséges intelligenciát az európai polgárok szolgálatába állítsa és javítsa az európai versenyképességet ezen a területen.

Mobilról is nyomonkövetheti a kertész, hogyan haladnak a dolgozók a hajtatótelepen

Jó néhány hazai kertészetben működik már a magyar fejlesztésű munkaerő-monitorozó rendszer, a közelmúltban megjelent mobiltelefonos változata pedig várhatóan még nagyobb lökést ad a terjedésének. A terminálos rendszer továbbfejlesztésével már a dolgozók növényházakon kívüli munkáját is nyomon követhetjük, sőt a károsítók észlelésének jelzésére is van lehetőség.