Back to top

Automatizált üvegház - legóból

Automatizált üvegházat mutattak be a Nyitra utcában működő robotika szakkör tanulói Közép-Amerikában, ehhez azonban ki kellett csempészniük a magokat Costa Ricába.

Az angolul nagyon jól beszélő Green-Peas/Zöldborsócskák csapat ma délután a Berzsenyi Dániel Könyvtárban is bemutatta a robot világversenyre Costa Ricába vitt, és ott 12. helyet szerzett projektjét.

Miután a hazai versenyt megnyerte, vagyis Open kategóriában, Junior korosztályban a tatabányai nemzeti döntőn első lett, a WRO (World Robot Olympiad) világversenyre is kiutazhatott a Nyitra Utcai Általános Iskolában működő szakkör Green-Peas csapata: Kalocsai Zoltán, Kovács Előd és Bányai Péter. (Az elmés nevet – „Zöldborsócskák” – maguk találták ki maguknak a szakkörön belül.) Tanáraik, Schubert József és Horváth Máté segítségével egy automatizált üvegház projektet készítettek, ezt mutatták be Costa Ricán angol nyelvű prezentációval kísérve.

A közép-amerikai, trópusi éghajlatú országban nagyon védik a banánültetvényeket, ezért nem lehet semmiféle növényt bevinni, viszont nagyon kellett a gyerekeknek a friss, élő növény a projekthez.

Hiszen hogyan is lehetett volna megmutatni másképp, mit érzékelnek a szenzorok (hőmérsékletet, párát), és hogyan öntöz vagy árnyékol az automata rendszerük, ha igazi növény nem prezentálja az igazi igényeit? Ezért a gyerekek kicsempészték a versenyhelyszínre az előre csíráztatott magokat, és a második napra már hajtott is a szép, zöld „búzagyep” a mini üvegházban, így tudták hitelesen prezentálni, mit alkottak a fenntarthatóság témakörében.

A robotika olimpián – ahol csak LEGO robotokat lehet alkalmazni – 65 ország 400 csapata vett részt.

Magyarországról hat csapat jutott ki Costa Ricára, a szombathelyi gyerekek projektje 12. helyezést ért el korosztályában az Open kategóriában. Ez azt jelenti, hogy a világon a 12. leginnovatívabb ötlet és kivitelezett terv volt az övék a nemzetközi zsűri szerint. A bírák 24 országból érkeztek, sok szempontjuk volt, de főként a műszaki ismereteket, a kreativitást és a nyelvtudást díjazták.

Fotó: Unger Tamás

A Nyitra utcai iskolások bemutatója iránt olyan nagy érdeklődés volt a Berzsenyi Dániel Könyvtárban, hogy termet kellett cserélni: a kiírt földszinti előadóterem helyett a negyedik emeleten tartották a programot, kétszer akkora helyen, hogy elférjen a sok kíváncsi ember. Eljöttek a rendezvényre a támogatóik közül is néhányan, akik szponzorációjukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a Zöldborsócskák csapat megtegye ezt a 3,5 millió forint költségvetésű utazást Közép-Amerikába. A fiúk a világversenyt megjárt automatizált üvegházuk mellett más robotokat is hoztak, hogy megmutassák, mivel foglalkoznak szabadidejükben. Amint tanáruktól Schubert Józseftől megtudtuk: bővítik a szakkört, robotika klubot szeretnének létrehozni, és minden tehetséges, high-tech iránt fogékony gyereket szívesen fogadnak.

Forrás: 
vaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megúsztuk az évet: a halászati ágazat tavalyi eredménye

Magyarország hosszú évtizede jelentős szerepet tölt be Európa édesvízi haltermelésében. Ennek legfőbb oka, hogy országunk kedvező vízrajzi adottságokkal és nagy termelési hagyományokkal rendelkezik. Kiemelkedő halas múltunk ellenére mára az ágazat nehezen alkalmazkodik a nemzetközi kihívásokhoz, kevésbé igazodik a fogyasztói szokások, az értékesítési csatornák változásához.

Aprítjuk a metélőket: levélzöldségek betakarítása

A levélzöldségek közé tartoznak a különböző, színben és formában eltérő saláták (fejes saláta, madársaláta, tépősaláta, rukkola), továbbá a spenót, a sóska, a mángold, a kapor, a levélpetrezselyem, a metélőpetrezselyem, a metélőzeller és a metélőhagyma. Betakarításukra speciális vágógépeket alkalmaznak.

Több mint 2 hektárral bővíti palántanevelő-felületét az Árpád-Agrár Zrt.

A szentesi Árpád-Agrár Zrt. az elmúlt néhány évben egymás után építette korszerű, termálvíz-fűtésű hajtatóházait. Decemberi átadással pedig összesen 22 ezer négyzetméterrel bővül a palántanevelő ágazata a szegvári telephelyén. A beruházás segíthet abban, hogy az országosan megnövekedett hajtatófelület miatti nagyobb palántaigényt minél nagyobb arányban itthonról elégítsük ki.

Csemegekukorica: kíméletes betakarítás

A csemegekukorica-csöveket héjlevelekkel együtt, taroló rendszerben takarítják be. A feladat kézi és gépi úton egyaránt megoldható, de mára a gépi módszerek váltak uralkodóvá.

Élelmiszer-hulladékból virágcserép

A világméretű élelmiszerhulladék-problémára is megoldást nyújt egy újonnan tervezett virágcserép. Mivel szerves anyagból készül, nem szennyezi a környezetet, és ha túl nagyra nő benne a növényünk, cserepestől kiültethetjük – miután a talajba kerül, biológiai úton lebomlik.

Betolok nekik 15 kiló cukrot és ennyi? Méhek betelelés előtt

Nemrég beszélgettem egy önbizalommal teli fiatal méhésszel a betelelésről és a következőket mondta: „…a betelelés az nem probléma. Betolok nekik 15 kiló cukrot és ennyi." Tapasztalataim szerint eléggé kockázatosnak ítélhető a betelelésnek az ilyesfajta leegyszerűsítése, sokkal inkább az egyre több munka- és időráfordítás jellemzi.

Nyugati recept: Blonde D’Aquitaine a jövő húsmarhája lehet

A csodás Provence-ban és a Pireneusokban tölthetett el egy hetet tanulmányút keretében az Alkotmány Agro Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója, dr. Nagy Barnabás. Célja az volt, hogy jobban megismerje a Blonde D’Aquitaine húsmarha minősítési szempontjait.

Menő startupok lendítik fel Afrika mezőgazdaságát

Több afrikai kis cég próbál megoldást találni arra, miként lehetne a kontinens mezőgazdaságát fellendíteni. Az új technológiák bevezetése a „smart farm” személélet Afrikában egészen szembetűnő változásokat hoz.

A hajdúszoboszlói Szilícium-völgy

Láthatóvá tesszük a vetést, fogalmazta meg hivatásukat Kőrösi Gergő, a Digitroll Kft. ügyvezetője. A 26 éve Hajdúszoboszlón alapított családi vállalkozásban a felgyülemlett tapasztalatok alapján olyan vetőmag-érzékelőt fejlesztettek ki, amelyik poros környezetben is megbízhatóan működik. Fejlesztéseik már az amerikai piacon is megjelentek.

Könyvajánló: A bogyósok termesztése

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ kiadta "A bogyósok termesztése" című kötetet a Gyümölcstermesztési kutatóintézet kollektívája és külső szerzők tollából. Bár a bogyóstermesztés nehéz időket él hazánkban, fogyasztói igény van a finom gyümölcsök iránt. Elsősorban friss piacra termesztik a szamócát, málnát, szedret, köszmétét, ribiszkét, míg a bodza és a berkenye feldolgozásra való.