Back to top

Automatizált üvegház - legóból

Automatizált üvegházat mutattak be a Nyitra utcában működő robotika szakkör tanulói Közép-Amerikában, ehhez azonban ki kellett csempészniük a magokat Costa Ricába.

Az angolul nagyon jól beszélő Green-Peas/Zöldborsócskák csapat ma délután a Berzsenyi Dániel Könyvtárban is bemutatta a robot világversenyre Costa Ricába vitt, és ott 12. helyet szerzett projektjét.

Miután a hazai versenyt megnyerte, vagyis Open kategóriában, Junior korosztályban a tatabányai nemzeti döntőn első lett, a WRO (World Robot Olympiad) világversenyre is kiutazhatott a Nyitra Utcai Általános Iskolában működő szakkör Green-Peas csapata: Kalocsai Zoltán, Kovács Előd és Bányai Péter. (Az elmés nevet – „Zöldborsócskák” – maguk találták ki maguknak a szakkörön belül.) Tanáraik, Schubert József és Horváth Máté segítségével egy automatizált üvegház projektet készítettek, ezt mutatták be Costa Ricán angol nyelvű prezentációval kísérve.

A közép-amerikai, trópusi éghajlatú országban nagyon védik a banánültetvényeket, ezért nem lehet semmiféle növényt bevinni, viszont nagyon kellett a gyerekeknek a friss, élő növény a projekthez.

Hiszen hogyan is lehetett volna megmutatni másképp, mit érzékelnek a szenzorok (hőmérsékletet, párát), és hogyan öntöz vagy árnyékol az automata rendszerük, ha igazi növény nem prezentálja az igazi igényeit? Ezért a gyerekek kicsempészték a versenyhelyszínre az előre csíráztatott magokat, és a második napra már hajtott is a szép, zöld „búzagyep” a mini üvegházban, így tudták hitelesen prezentálni, mit alkottak a fenntarthatóság témakörében.

A robotika olimpián – ahol csak LEGO robotokat lehet alkalmazni – 65 ország 400 csapata vett részt.

Magyarországról hat csapat jutott ki Costa Ricára, a szombathelyi gyerekek projektje 12. helyezést ért el korosztályában az Open kategóriában. Ez azt jelenti, hogy a világon a 12. leginnovatívabb ötlet és kivitelezett terv volt az övék a nemzetközi zsűri szerint. A bírák 24 országból érkeztek, sok szempontjuk volt, de főként a műszaki ismereteket, a kreativitást és a nyelvtudást díjazták.

Fotó: Unger Tamás

A Nyitra utcai iskolások bemutatója iránt olyan nagy érdeklődés volt a Berzsenyi Dániel Könyvtárban, hogy termet kellett cserélni: a kiírt földszinti előadóterem helyett a negyedik emeleten tartották a programot, kétszer akkora helyen, hogy elférjen a sok kíváncsi ember. Eljöttek a rendezvényre a támogatóik közül is néhányan, akik szponzorációjukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a Zöldborsócskák csapat megtegye ezt a 3,5 millió forint költségvetésű utazást Közép-Amerikába. A fiúk a világversenyt megjárt automatizált üvegházuk mellett más robotokat is hoztak, hogy megmutassák, mivel foglalkoznak szabadidejükben. Amint tanáruktól Schubert Józseftől megtudtuk: bővítik a szakkört, robotika klubot szeretnének létrehozni, és minden tehetséges, high-tech iránt fogékony gyereket szívesen fogadnak.

Forrás: 
vaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Friss zöldség egész évben a jeges Izlandon

Izlandon a geotermikus energiának köszönhetően – mely a szigetországban termelt elektromos energia negyedének forrása is – egész évben képesek friss zöldséget termelni.

Gyorsabban nőnek a pontyok

Harmadára rövidítették a pontyok tenyészidejét a Debreceni Egyetem agrárkarának kutatói. Az intézmény Halbiológiai Laboratóriumában olyan technológiát dolgoztak ki, amellyel 12-13 hónap alatt elérik az ivarérettséget és a piaci méretet az egyedek.

Amiről szőlész eleink nem is hallottak: tőkepótlás szőlőültetvényeinkben

Ha az interneten kutakodunk a tőkepótlás témakörében, azt tapasztaljuk, hogy a keresőprogramok általában gazdasági-pénzügyi oldalak felé irányítanak bennünket. Olvasóinkat – gyanítjuk – jobban érdekli a pótlás gyakorlata, így jelen írásunkban ezt szeretnénk körüljárni egy elismert szőlész kollégánk megjegyzéseivel, tanácsaival kiegészítve.

Precíziós gazdálkodási szakirányú továbbképzés indul

2019. februárjában újraindul a precíziós gazdálkodási szakirányú továbbképzés Székesfehérváron, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetében.

Futurisztikus traktor már létező technológiákból összerakva

Futurisztikus MTZ modellt mutattak be a BelarusCrossway elnevezésű fehérorosz gazdasági fórumon november végén Minszkben. Az új MTZ modell érdekes koncepciójának kigondolója Alexander Nasyr, a Minszk Traktorgyár fiatal formatervezője.

Batátatermesztés: az első fecskék

A megújulási képesség és annak megőrzése: mezőgazdászaink számára ez a piacon maradás egyik fontos feltétele. Mindez korszerű technológiák bevezetésével vagy új termékek piacra juttatásával egyaránt lehetséges. Ez utóbbival próbálkozik egy tucat fiatal kárpátaljai gazda, akik a batátatermesztés meghonosításában látnak fantáziát.

Németország: egyre intenzívebb a drónhasználat

Egy, a közelmúltban végzett reprezentatív felmérés szerint tevékenysége során a Németországban működő mezőgazdasági üzemek 9 százaléka használ drónt.

A sikergyáros szója magyar specialitás lehet

Miközben egyes növények termesztésében évről évre ingadozások tanui lehetünk, a szója népszerűsége világszerte nő. Míg tavaly 331-333 millió tonnát állítottak elő, idén ez a mennnyiség legalább 20 százalékkal fogja azt meghaladni.

Innováció a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban az Ipar 4.0-nak köszönhetően

Az Ipar 4.0 révén óvatos becslések alapján is akár 10 százalékos hatékonyságnövekedés érhető el. Most az agráriumon, ezen belül kiemelten az élelmiszeriparon a sor, hogy a már meglévő technológiákat ésszerűen alkalmazza sajátos feladataira –hangsúlyozta Zsigó Róbert.

Guminyomás GPS-vezérléssel

Az osztrák GeoCare GmbH traktorokra és magajáró gépekre utólag felszerelhető guminyomás szabályzót fejlesztett ki, mely számos tényezőt figyelembe véve képes automatikusan állítani az erőgépek gumiabroncsának belső nyomását.