0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Automatizált üvegház – legóból

Automatizált üvegházat mutattak be a Nyitra utcában működő robotika szakkör tanulói Közép-Amerikában, ehhez azonban ki kellett csempészniük a magokat Costa Ricába.

Az angolul nagyon jól beszélő Green-Peas/Zöldborsócskák csapat ma délután a Berzsenyi Dániel Könyvtárban is bemutatta a robot világversenyre Costa Ricába vitt, és ott 12. helyet szerzett projektjét.

Miután a hazai versenyt megnyerte, vagyis Open kategóriában, Junior korosztályban a tatabányai nemzeti döntőn első lett, a WRO (World Robot Olympiad) világversenyre is kiutazhatott a Nyitra Utcai Általános Iskolában működő szakkör Green-Peas csapata: Kalocsai Zoltán, Kovács Előd és Bányai Péter. (Az elmés nevet – „Zöldborsócskák” – maguk találták ki maguknak a szakkörön belül.) Tanáraik, Schubert József és Horváth Máté segítségével egy automatizált üvegház projektet készítettek, ezt mutatták be Costa Ricán angol nyelvű prezentációval kísérve.

A közép-amerikai, trópusi éghajlatú országban nagyon védik a banánültetvényeket, ezért nem lehet semmiféle növényt bevinni, viszont nagyon kellett a gyerekeknek a friss, élő növény a projekthez.

Hiszen hogyan is lehetett volna megmutatni másképp, mit érzékelnek a szenzorok (hőmérsékletet, párát), és hogyan öntöz vagy árnyékol az automata rendszerük, ha igazi növény nem prezentálja az igazi igényeit? Ezért a gyerekek kicsempészték a versenyhelyszínre az előre csíráztatott magokat, és a második napra már hajtott is a szép, zöld „búzagyep” a mini üvegházban, így tudták hitelesen prezentálni, mit alkottak a fenntarthatóság témakörében.

A robotika olimpián – ahol csak LEGO robotokat lehet alkalmazni – 65 ország 400 csapata vett részt.

Magyarországról hat csapat jutott ki Costa Ricára, a szombathelyi gyerekek projektje 12. helyezést ért el korosztályában az Open kategóriában. Ez azt jelenti, hogy a világon a 12. leginnovatívabb ötlet és kivitelezett terv volt az övék a nemzetközi zsűri szerint. A bírák 24 országból érkeztek, sok szempontjuk volt, de főként a műszaki ismereteket, a kreativitást és a nyelvtudást díjazták.

A Nyitra utcai iskolások bemutatója iránt olyan nagy érdeklődés volt a Berzsenyi Dániel Könyvtárban, hogy termet kellett cserélni: a kiírt földszinti előadóterem helyett a negyedik emeleten tartották a programot, kétszer akkora helyen, hogy elférjen a sok kíváncsi ember. Eljöttek a rendezvényre a támogatóik közül is néhányan, akik szponzorációjukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a Zöldborsócskák csapat megtegye ezt a 3,5 millió forint költségvetésű utazást Közép-Amerikába. A fiúk a világversenyt megjárt automatizált üvegházuk mellett más robotokat is hoztak, hogy megmutassák, mivel foglalkoznak szabadidejükben. Amint tanáruktól Schubert Józseftől megtudtuk: bővítik a szakkört, robotika klubot szeretnének létrehozni, és minden tehetséges, high-tech iránt fogékony gyereket szívesen fogadnak.

Forrás: vaol.hu