0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Nem tudni, mi lesz a tojással

Az árak az egekben így az ünnepek küszöbén, amely mögött a fipronil-szennyezés áll. Ha ez nem volna elég, Olaszországban újra felütötte a fejét a madárinfluenza, amely további aggályokat hordoz magában. A témával kapcsolatban a Földművelésügyi Minisztériumot kérdeztük.

„A tojásárak a hivatalos statisztikai kimutatások szerint az utóbbi hetekben határozott emelkedést mutatnak mind az Európai Unióban (EU), mind Magyarországon.

Az EU-ban a 47. héten 193,03 euro/100kg volt a tojás ára, amely a 42. héthez képest (157,73 euro/100kg) jelentős drágulásnak mondható. Az áremelkedés az EU-ban azonban az utóbbi néhány hétben lelassult. Magyarországon az étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára a 41. héten még 28,78 forint/darab volt, a 44. hétre 34,19 forint/darabra, a 49. héten 42,49 forint/darabra emelkedett.”

– olvasható a Földművelésügyi Minisztérium válasza a tojásár ingadozásra vonatkozó kérdésünkre, amely mögött két dolog áll: fipronil és madárinfluenza

Az utóbbi járványon többé-kevésbé túljutott az ágazat, a jelenlegi áremelkedés inkább az utóbbi tojás-fertőzés miatt történt, amely ugyan Magyarországot csak alig-alig érintette, de Nyugat-Európában – főleg a legnagyobb tojásbirodalomban, Hollandiában – tojók milliót kellett levágni. A fipronil egyébként egy kutyák-macskák számára kifejlesztett élősködők elleni szer, amelyet emberi fogyasztásra szánt állatokra tilos használni.

Ilyen szennyeződést a közelmúltban Szlovéniában is találtak, megkérdeztük a minisztériumot, hogy a szomszédos országból mennyi importtojás érkezik, amelyre egy grafikonnal válaszoltak:

 

A tojáskereskedelem hazai vonatkozásában sarkalatos pont, hogy a magyar piac kicsi, így a környező országokat érintő hatások – például egy újonnan felbukanó madárinfluenza – nagyban befolyásolják. A tárca szerint az Európai Unió területén jelenleg Olaszországban és Bulgáriában van korlátozás alatti terület magas patogenitású madárinfluenza kitörés miatt.

Olaszországban egy jól behatárolható területen jelentenek újabb és újabb kitöréseket.

A tavalyihoz hasonló kiterjedésű járványra egyelőre nem számíthatunk, vadmadáresetekről csak elvétve érkeznek jelentések a tagállamokból. A 2016-2017-es járványt követően hazánkban is számos intézkedést hoztak annak érdekében, hogy javítsák a baromfitelepek– különösen a járványban nagy számban érintett víziszárnyas-telepek – járványvédelmét. Ezt a célt szolgálja az országos főállatorvos 3/2017. számú határozata is. A feltételek, intézkedések kialakításában a Baromfi Termék Tanács is kezdeményezőként vett részt, illetve az ő bevonásukkal került sor kiemelt ellenőrzésekre is. Mindezen intézkedések azt a célt szolgálják, hogy csökkentsék egy hasonló kiterjedésű járvány kialakulásának lehetőségét.

A Magyarországot is elért fipronil szennyezési eset kapcsán folyamatosak a vizsgálatok és a továbbiakban is fokozottan ellenőrzi a hatóság az ágazat valamennyi szegmensét.

Az országos főállatorvos által elrendelt hazai célellenőrzés egyértelműen alátámasztotta az élelmiszerlánc-szemlélet érvényesülését a hatóság munkájában, hiszen a vizsgálatok a tojások mellett kiterjedtek a tojótyúk-állományok, a baromfi-vágóhidak, sőt a hazai forgalomban lévő, a Nébih által engedélyezett biocid készítmények esetleges szennyeződésének ellenőrzésére is.

Az utóbbi időszakban vett mintákban a laboratóriumi vizsgálat már nem mutatta ki a fipronil jelenlétét, sem tojásban, sem vágott tyúk esetében. Az ezzel kapcsolatos vizsgálatokat még európai viszonylatban sem tekintik lezártnak. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy, az EU-s élelmiszerbiztonsági alapelveknek megfelelően, az elsődleges felelősség a vállalkozásoké.

A tárca végezetül leszögezte:

„A tojásárak jövőbeni alakulását illetően a Földművelésügyi Minisztérium nem rendelkezik információval. A belső piac szabályai értelmében a Tárcának nincs semmilyen jog- és hatásköre az árak és a piac befolyásolására. A jövőbeni árak alakulásával kapcsolatosan, a befolyásoló tényezők összetettsége miatt megbízható rövidtávú előrejelzés sem adható.”
Forrás: Magyar Mezőgazdaság