0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Erdőtől a fáig

A 2017 októberi adatok alapján mintegy 3400 hektár telepítésére adtak be a gazdák pályázatokat. Bár a pályázati kiírások több alkalommal is változtak, az unió által elfogadott módosítások alapján átlagosan ötödével magasabb támogatási összegeket lehet igényelni. Mindemellett országos terv – Kaán Károly Terv – indítását határozta el a kormány, amely a jóváhagyás után lép életbe.

Az erdőtörvény – a szeptember elsejei első szakaszának életbe lépését követően – számos kérdésben megreformálta a hazai erdőgazdálkodást. A második ütem 2018 január elején indul, ahol olyan fontos kérdések jelennek meg, mint az erdőkezelés, illetve az erdőkezelők szerepe, az erdei élőhelyek kijelölésének szabályai, valamint az erdőgazdálkodási korlátozás esetén fizetendő kártalanítás megállapítása.

Mint az országos felmérésekből kiderül, a tüzifahiány több okra vezethető vissza. Egyrészt az igény a tavalyi hideg telet követően ugrásszerűen megnövekedett, ugyanakkor közrejátszott ebben a tüzifaanyagok piacának „kifehéredése”. A hiány enyhítésére az állami erdészeti társaságok mindent megtesznek. Ugyanakkor látni kell, hogy a csapadékos ősz lassította a fakitermelést, a faanyag kiszállítását. A korábbi három milliárdos szociális tüzelőanyag támogatását a Belügyminisztérium további egymilliárddal megtoldotta, amit összesen 2255 önkormányzat nyert el.

Az elmúlt években az állami erdészeti társaságok sokat fordítottak közjóléti fejlesztésekre, hét év alatt 81 kilátó, 184 erdei iskola, 57 látogató központ és 14 erdei kisvasút létesült vagy újult meg.

A vasútfejlesztési program további része két ütemben valósul meg. Első részben mintegy tízmilliárd forint áll majd rendelkezésre, amiből hatot az állami erdészetek használhatnak fel. A következő ütemben a tervek szerint 15-16 milliárd forinttal gazdálkodhatnak a vasúttulajdonosok.

Miután a vándortáborok szervezéséből visszalépett a Magyar Természetjáró Szövetség, ezt a munkát az Országos Erdészeti Egyesület az erdészeti társaságokkal karöltve vállalat magára.

2017-ben öt útvonalon valósult meg táboroztatás. A társaságok bevonásával hét napos vándortábor útvonalakat jelöltek ki hazánk öt hegységében, ahol összesen 18 táborhelyet létesítettek, javarészt tábori ágyakkal ellátott katonai sátrakból. A csoportokat kísérő pedagógusok számára szervezett képzéseket mintegy négyszázan vettek részt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu