Back to top

Itt a megváltás a varroától? – Randy Oliver beszámolója 2017-ben végzett méhészeti kísérleteiről

Egyértelműen bebizonyosodott, hogy oxálsav-glicerin keverék cellulóz alapon való beadásával lehetséges visszaszorítani a varroát. De még nem teljesen világos, mi a valóban ideális oxálsav-glicerin arány, vagy hogy mennyiben fontos ügyelni a hordozó telítettségére. Az sem világos, hogy a kezelésnek van-e hatása a telelő méhekre. Továbbra is az integrált kezelés az ajánlott.

Ahogy azt már a Tiszta mézet a hordóba  című cikkben leírtuk, egy tartós hordozón beadott oxálsav-glicerin-víz oldat (a pontos összetevőket lásd abban a cikkben)  nagy reménnyel kecsegtet a varroa atka számának csökkentésében és egyúttal a méz tisztaságának megtartásában. Randy Oliver egy Argentínában már használt és engedélyezett keverék alapján egy saját receptet és módszert dolgozott ki illetve vizsgált meg 2017-ben (Kaliforniában). Az American Bee Journal legújabb számában beszámol arról, hogy mit tapasztalt az év során.

Randy áprilisban kezdte a kísérletezést, amikor is mandula beporzásról visszakerült méhcsaládokba tett oxálsav-glicerin keveréket tartalmazó törlőkendőket (biológiailag lebomló cellulóz alapút). Meglepő módon, amikor júliusban ellenőrizték az atkaszámot (alkoholos lemosással), a kezelt családok többségében az atka populáció igen alacsony volt (0-5) (A beszámolóból nem derül ki, hogy ez 100 méhecskére vonatkozik-e, vagy az egész kaptárra , valószínüsíthető azonban, hogy 100 méhecskére vonatkozik - a ford. megjegyzése!). Ámbár voltak olyan kaptárak, melyekben nem csökkent az atkaszám a kontrollhoz képest, mégis jó okkal lehet feltételezni, hogy később - amennyiben a tartós hordozó bennmaradt volna - ezekben is csökkenni kezd az atkaszám. 

torlokendohelye.png

Az oxálsav-glicerines tartós hordozó ellenőrzése - ennyi maradt!
Fotó: American Bee Journal (2018/1)

Randy két kísérletet is elvégzett ugyanazzal az állománnyal az év során. Ezt azért tette, hogy kiderüljön, hogy a második alkalom is ugyanolyan hatásos lesz-e, illetve kivált-e az oxálsav-glicerin keverék valamiféle rezisztenciát az atkapopulációban.

A szer mindkét alkalommal 94 százalékos hatásfokkal „dolgozott”. (Azokban a kaptárakban is, melyekben a méhek nem rágták szét a kendőt! Valószínűsíthető, hogy ha méhek rámennek, érintkezésbe kerülnek a kendővel, már az is jelentősen hozzájárul a szer terjedéséhez a kaptárban!) Randy szerint az oxálsav-glicerin keverékre adott rezisztencia, ha egyáltalán létrejöhet, jelentéktelen, hiszen a legvalószínűbb hipotézis szerint az atkának a ragadós, tapadólábai vannak leginkább kitéve a sav hatásának. Ha a tapadó lábainak tulajdonságai megváltoznának, pl. kevésbé lenne tapadó, akkor viszont a méh könnyedén lesöpörné magáról.

Kísérletei során azonban adódtak kétségek is az oxálsav-keverék hatékonyságát illetően.

papircsikokoxallal.png

A farostos keménypapír-csíkok hatástalanok voltak.
A farostos keménypapír-csíkok hatástalanok voltak.
Fotó: American Bee Journal (2018/1)
Amikor farostos keménypapíron beadott oxálsav-glicerin keverékkel  végezte a kísérletet, a fészekre vízszintesen helyezte a papírcsíkokat az eredeti u.n. Maggi által leírt recept alapján (2:1 oxálsav-glicerin arány), a szer nem volt hatásos. A későbbiek során Randy úgy gondolta, hogy ez nagyrészt az arányok miatt volt, a 2-1-es arány már kevésbé olajos, mint az általa használt kb. 1:1:1 (oxálsav-glicerin-víz) arány.

A hatástalanságban továbbá a papír telítetlensége is szerepet játszhatott. Ezek szerint minél szárazabb szerinte a tartós hordozó, annál kevésbé képes a szer a kaptárban a méheken keresztül szétterjedni. Ez persze egyelőre csak feltételezés.

Randy Oliver így foglalja pontokba kísérleteinek eredményeit:

  • Egyértelműen bebizonyosodott, hogy oxálsav-glicerin keverék cellulóz alapon való beadásával lehetséges visszaszorítani a varroát, bár ennek elérésére több hétre is szükség lehet.
  • Úgy tűnik, hogy az argentin recept vízszintesen kihelyezve (farostos papír hordozón alkalmazva) hatástalan.
  • Még nem ismerjük a környezeti nedvesség hatását (kísérleteit száraz éghajlaton végezte).
  • Nem tudjuk, hogy ezeknek a nyári kezeléseknek van-e káros hatása a telelésre.
  • Az sem teljesen világos, hogy mi a valóban ideális oxálsav-glicerin arány, illetve hogy mennyiben van szerepe a hordozó telítettségének.

A felmerüló és egyelőre megválaszolatlan kérdések ellenére Randy Oliver továbbra is jelentősnek gondolja az oxálsav-glicerin-víz keverékkel elért eredményt, de kísérleti méhészetében ezt a módszert ugyanúgy váltakozva használja a timollal és a hangyasavval, ahogy eddig is.

Az eredmény azért is jelentős, mert idővel az oxálsav lebomlik, és nem szennyezi a mézet, vagy a viaszt.

Forrás: 
American Bee Journal 2018/1

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jó hátszelet kapott a Méz-jelentés

Rendkívüli támogatást kapott az Európai Parlament (EP) szakbizottságában Erdős Norbert, magyar EP képviselő Méz-jelentése – jelentette ki a politikus, miután a szakbizottság tagjai egy kivétellel mind támogatták a jelentését.

Az önellátó-önfenntartó mézes falu Baranyában

A kényszer nagy úr, de Aranyosgadányban igyekeztek összefogni és mindent megtenni annak érdekében, hogy a nehézségek ellenére felülkerekedjenek a problémákon. Ma már saját termékeik vannak és arra törekszenek, hogy önellátóak legyenek, minden háztartásba jusson zöldség, lekvár, savanyúság és méz.

Komoly marketingkampányra lenne szüksége a méhészetnek

Nyolcvan, köztük Szlovákiából, Romániából és Szlovéniából érkezett kiállító mutatta be termékeit és terményeit a 20. alkalommal rendezett kaposvári nemzetközi méhésztalálkozón. Ahol az is kiderült: keserű a mézes jövő.

Szlovák-magyar erdészeti méhészprojekt indul

A szlovák állami erdőgazdaság Kistapolcsányi Erdészete és a Vértesi Erdő Zrt. 340 millió forintos uniós támogatásból közös programot valósít meg a két erdészet méhészeti hagyományainak megújítására - jelentették be Kistapolcsány kastélyában. Az erdészetek méhészetet telepítenek, az innen származó termékek feldolgozását bemutató üzemet és méhlegelőket létesítenek.

Atkamentes méhészkedés a láthatáron!

Néhány napja publikálta a Hohenheimi Egyetem méhészeti tanulmányát a Nature magazin: rátaláltak a varroa, a méheken élősködő atka elleni rendkívül hatékony szerre, mely nem más, mint a lítium-klorid (LiCl). A hír tűzvészként terjedt el a német hírportálokon. Ez a bejelentés ugyanis olyan, mintha a rákkutatásban találtak volna végérvényes gyógyulást hozó és mindenki számára elérhető gyógyszert.

A méheknek sem tett jót az enyhe idő

Az utóbbi hetek enyhe időjárása becsapta a természetet, így a méheket is. A plusz fokokban kiröpültek a kaptárakból, elkezdtek dolgozni, tisztulni. A lehűlés az állomány egy részének pusztulásához vezethet, ilyen időben az atkák kártételének esélye is megnő – tudta meg a szoljon.hu Buczkó Endre tószegi méhésztől.

Cinkék kártétele a telelő kaptárakban

Faluba Zoltán, mindenki „Zoli bácsija" az egyik legérthetőbben, leggyakorlatiasabban író szakember volt a hazai méhészeti szakírók közül. Gyakran írt szaklapunkban, a Méhészetben. Az idei esztendőben régmúlt, de talán a mai napig aktuális írásai közül a cinkék kártételéről szólót közöljük. Telelési tapasztalatairól 1955-ben írt.

Fókuszban a méhegészségügy

Az egyetemi képzésben 2018-ban bevezetjük a méhegészségügyi szakállatorvos-képzést - közölte Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora az I. Méhészeti és méhegészségügyi konferencián. Nagy István, a FM parlamenti államtitkára kérte az állatorvosok segítségét a méhészeti ágazat további fejlesztéséhez. A méhegészségügyi felelősi hálózat uniós szintre terjesztését javasolják a V4-ek.

Született túlélők 2: mire jó a méhrajzás?

Bár a vadonban, emberi kezelés nélkül élő méhrajok 80 százaléka nem éli túl a telet, a faj szintjén azonban Seeley professzor szerint a rajzás és a többi méhcsaládtól való távolságtartás a leghatékonyabb stratégia a túléléshez és az adaptációhoz. Nagy kérdés, hogy a méhész ezt a tudást miként integrálhatja méhészeti technológiájába.

Óriási az érdeklődés a Méz-jelentés iránt

Rendkívül nagy az érdeklődés az ágazat helyzetével foglalkozó Méz-jelentés iránt az Európai Parlamentben (EP) – mondta a Fidesz európai parlamenti képviselője, a jelentés előterjesztője vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.