Back to top

Itt a megváltás a varroától? – Randy Oliver beszámolója 2017-ben végzett méhészeti kísérleteiről

Egyértelműen bebizonyosodott, hogy oxálsav-glicerin keverék cellulóz alapon való beadásával lehetséges visszaszorítani a varroát. De még nem teljesen világos, mi a valóban ideális oxálsav-glicerin arány, vagy hogy mennyiben fontos ügyelni a hordozó telítettségére. Az sem világos, hogy a kezelésnek van-e hatása a telelő méhekre. Továbbra is az integrált kezelés az ajánlott.

Ahogy azt már a Tiszta mézet a hordóba  című cikkben leírtuk, egy tartós hordozón beadott oxálsav-glicerin-víz oldat (a pontos összetevőket lásd abban a cikkben)  nagy reménnyel kecsegtet a varroa atka számának csökkentésében és egyúttal a méz tisztaságának megtartásában. Randy Oliver egy Argentínában már használt és engedélyezett keverék alapján egy saját receptet és módszert dolgozott ki illetve vizsgált meg 2017-ben (Kaliforniában). Az American Bee Journal legújabb számában beszámol arról, hogy mit tapasztalt az év során.

Randy áprilisban kezdte a kísérletezést, amikor is mandula beporzásról visszakerült méhcsaládokba tett oxálsav-glicerin keveréket tartalmazó törlőkendőket (biológiailag lebomló cellulóz alapút). Meglepő módon, amikor júliusban ellenőrizték az atkaszámot (alkoholos lemosással), a kezelt családok többségében az atka populáció igen alacsony volt (0-5) (A beszámolóból nem derül ki, hogy ez 100 méhecskére vonatkozik-e, vagy az egész kaptárra , valószínüsíthető azonban, hogy 100 méhecskére vonatkozik - a ford. megjegyzése!). Ámbár voltak olyan kaptárak, melyekben nem csökkent az atkaszám a kontrollhoz képest, mégis jó okkal lehet feltételezni, hogy később - amennyiben a tartós hordozó bennmaradt volna - ezekben is csökkenni kezd az atkaszám. 

Az oxálsav-glicerines tartós hordozó ellenőrzése - ennyi maradt!
Fotó: American Bee Journal (2018/1)

Randy két kísérletet is elvégzett ugyanazzal az állománnyal az év során. Ezt azért tette, hogy kiderüljön, hogy a második alkalom is ugyanolyan hatásos lesz-e, illetve kivált-e az oxálsav-glicerin keverék valamiféle rezisztenciát az atkapopulációban.

A szer mindkét alkalommal 94 százalékos hatásfokkal „dolgozott”. (Azokban a kaptárakban is, melyekben a méhek nem rágták szét a kendőt! Valószínűsíthető, hogy ha méhek rámennek, érintkezésbe kerülnek a kendővel, már az is jelentősen hozzájárul a szer terjedéséhez a kaptárban!) Randy szerint az oxálsav-glicerin keverékre adott rezisztencia, ha egyáltalán létrejöhet, jelentéktelen, hiszen a legvalószínűbb hipotézis szerint az atkának a ragadós, tapadólábai vannak leginkább kitéve a sav hatásának. Ha a tapadó lábainak tulajdonságai megváltoznának, pl. kevésbé lenne tapadó, akkor viszont a méh könnyedén lesöpörné magáról.

Kísérletei során azonban adódtak kétségek is az oxálsav-keverék hatékonyságát illetően.

A farostos keménypapír-csíkok hatástalanok voltak.
A farostos keménypapír-csíkok hatástalanok voltak.
Fotó: American Bee Journal (2018/1)
Amikor farostos keménypapíron beadott oxálsav-glicerin keverékkel  végezte a kísérletet, a fészekre vízszintesen helyezte a papírcsíkokat az eredeti u.n. Maggi által leírt recept alapján (2:1 oxálsav-glicerin arány), a szer nem volt hatásos. A későbbiek során Randy úgy gondolta, hogy ez nagyrészt az arányok miatt volt, a 2-1-es arány már kevésbé olajos, mint az általa használt kb. 1:1:1 (oxálsav-glicerin-víz) arány.

A hatástalanságban továbbá a papír telítetlensége is szerepet játszhatott. Ezek szerint minél szárazabb szerinte a tartós hordozó, annál kevésbé képes a szer a kaptárban a méheken keresztül szétterjedni. Ez persze egyelőre csak feltételezés.

Randy Oliver így foglalja pontokba kísérleteinek eredményeit:

  • Egyértelműen bebizonyosodott, hogy oxálsav-glicerin keverék cellulóz alapon való beadásával lehetséges visszaszorítani a varroát, bár ennek elérésére több hétre is szükség lehet.
  • Úgy tűnik, hogy az argentin recept vízszintesen kihelyezve (farostos papír hordozón alkalmazva) hatástalan.
  • Még nem ismerjük a környezeti nedvesség hatását (kísérleteit száraz éghajlaton végezte).
  • Nem tudjuk, hogy ezeknek a nyári kezeléseknek van-e káros hatása a telelésre.
  • Az sem teljesen világos, hogy mi a valóban ideális oxálsav-glicerin arány, illetve hogy mennyiben van szerepe a hordozó telítettségének.

A felmerüló és egyelőre megválaszolatlan kérdések ellenére Randy Oliver továbbra is jelentősnek gondolja az oxálsav-glicerin-víz keverékkel elért eredményt, de kísérleti méhészetében ezt a módszert ugyanúgy váltakozva használja a timollal és a hangyasavval, ahogy eddig is.

Az eredmény azért is jelentős, mert idővel az oxálsav lebomlik, és nem szennyezi a mézet, vagy a viaszt.

Forrás: 
American Bee Journal 2018/1

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

1,5 millió méhcsalád mandulán

Januári méhészhírek a nagyvilágból: A méhállomány fele mandulán; Méhtolvajt bírságoltak Németországban (Neckarsulm); Kis kaptárbogár elleni stratégiaváltás Dél-Olaszországban?

Jókor jött a hideg és a hó a gazdáknak

Jókor jött a hideg, állítják a mezőgazdasági termelők és ezzel egyetértenek Tolna megye méhészei is. Az őszi vetéseket vékony rétegben ugyan, de hó borította. A gazdák bíznak benne, hogy még jelentős mennyiségű hó vagy eső esik tavaszig, ugyanis legalább két havi mennyiségű csapadékkal „adós” a természet.

Essen a nehézség a kaptárainkba – megújult a Méhészet(videó)

Melyek a hazai méhészet Achilles-sarkai? Miért beteg a mézpiac, hogyhogy jobban megy a hamis méz? Miként növelhető a hazai mézfogyasztás? Hogyan álljunk neki a méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztésének? A megújult Méhészet magazinból kiderül!

A poszméh, mint eleven drón - videó

A mezőgazdasági termelők már használják a drónokat a növények megfigyelésére és a hőmérséklet vagy a páratartalom ellenőrzésére. Ezek az eszközök azonban eléggé energiaigényesek. Új módszereket keresnek. Az energiafogyasztó drónok helyett a Washingtoni Egyetem kutatói egy olyan rendszert hoztak létre, amely elég kis érzékelővel rendelkezik ahhoz, hogy azokat egy poszméh hátán helyezzék el.

Beteg a mézpiac (2. rész)

Nem a magyar méhész „szája-íze” szerint alakulnak a nagybani mézfelvásárlási árak. Alacsonyak és nem mozdulnak, ha igen, akkor inkább lefelé. Egy kilogramm virágmézért másfél liter dízelt sem kapunk, Pesten két gombóc fagyit (igaz, édestölcsérben). Ráadásul, alig-alig lehet eladni, a hazai exportcégek szokatlanul sokat állnak, nem vásárolnak. Vajon mi lehet ennek az oka? Miért beteg a mézpiac?

Almavédelem poszméhekkel?

A növényvédelemben mind nagyobb gond lehet a tűzelhalás elleni védekezés, mert a melegedő időjárás miatt másodvirágzásra lehet számítani az almánál, amikor nagyobb a fertőzés veszélye, mint tavasszal. Belga kutatók kísérleteztek azzal, hogy poszméhekkel juttassanak antagonista élesztőgombát az alma és körte virágaira, amivel meg lehet előzni a tűzelhalás fertőzését.

Egyre menőbb a falusi turizmus

Óriási bővülést mutatott tavaly a falusi turizmus látogatottsága: a magyarok egyre inkább érdeklődnek a vidék értékei iránt, miközben népszerűbbek lettek a helyi termékek és a régiós nemzeti kincsek.

A méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztése

A fenti címmel jelent meg 2018 áprilisában kis kézikönyvem. Ezzel a témával összefüggésben osztok meg néhány részletet. Sőt, aktuális, remélhetőleg hasznos, de a könyvben nem szereplő gondolatokat is beleszövök az írásba. Mivel a tavaszi munkálatok még két hónapnyira vannak, megengedhetjük magunknak, hogy távolabbról indítsuk a témát.

Méhészhírek a nagyvilágból

A nozéma a hideget is túléli; Kidobott viasz Afrikában; A méhek az aknamentesítésben is társai az embernek

A méhészek kedvelt fafaja lehet a kínai mézesfa

A Kína középső részéről származó kínai mézesfa a hársfa elvirágzása után biztosíthatja a további nektárgyűjtést, és alkalmas lehet arra is, hogy a méhek télire bespájzoljanak.