Back to top

Itt a megváltás a varroától? – Randy Oliver beszámolója 2017-ben végzett méhészeti kísérleteiről

Egyértelműen bebizonyosodott, hogy oxálsav-glicerin keverék cellulóz alapon való beadásával lehetséges visszaszorítani a varroát. De még nem teljesen világos, mi a valóban ideális oxálsav-glicerin arány, vagy hogy mennyiben fontos ügyelni a hordozó telítettségére. Az sem világos, hogy a kezelésnek van-e hatása a telelő méhekre. Továbbra is az integrált kezelés az ajánlott.

Ahogy azt már a Tiszta mézet a hordóba  című cikkben leírtuk, egy tartós hordozón beadott oxálsav-glicerin-víz oldat (a pontos összetevőket lásd abban a cikkben)  nagy reménnyel kecsegtet a varroa atka számának csökkentésében és egyúttal a méz tisztaságának megtartásában. Randy Oliver egy Argentínában már használt és engedélyezett keverék alapján egy saját receptet és módszert dolgozott ki illetve vizsgált meg 2017-ben (Kaliforniában). Az American Bee Journal legújabb számában beszámol arról, hogy mit tapasztalt az év során.

Randy áprilisban kezdte a kísérletezést, amikor is mandula beporzásról visszakerült méhcsaládokba tett oxálsav-glicerin keveréket tartalmazó törlőkendőket (biológiailag lebomló cellulóz alapút). Meglepő módon, amikor júliusban ellenőrizték az atkaszámot (alkoholos lemosással), a kezelt családok többségében az atka populáció igen alacsony volt (0-5) (A beszámolóból nem derül ki, hogy ez 100 méhecskére vonatkozik-e, vagy az egész kaptárra , valószínüsíthető azonban, hogy 100 méhecskére vonatkozik - a ford. megjegyzése!). Ámbár voltak olyan kaptárak, melyekben nem csökkent az atkaszám a kontrollhoz képest, mégis jó okkal lehet feltételezni, hogy később - amennyiben a tartós hordozó bennmaradt volna - ezekben is csökkenni kezd az atkaszám. 

Az oxálsav-glicerines tartós hordozó ellenőrzése - ennyi maradt!
Fotó: American Bee Journal (2018/1)

Randy két kísérletet is elvégzett ugyanazzal az állománnyal az év során. Ezt azért tette, hogy kiderüljön, hogy a második alkalom is ugyanolyan hatásos lesz-e, illetve kivált-e az oxálsav-glicerin keverék valamiféle rezisztenciát az atkapopulációban.

A szer mindkét alkalommal 94 százalékos hatásfokkal „dolgozott”. (Azokban a kaptárakban is, melyekben a méhek nem rágták szét a kendőt! Valószínűsíthető, hogy ha méhek rámennek, érintkezésbe kerülnek a kendővel, már az is jelentősen hozzájárul a szer terjedéséhez a kaptárban!) Randy szerint az oxálsav-glicerin keverékre adott rezisztencia, ha egyáltalán létrejöhet, jelentéktelen, hiszen a legvalószínűbb hipotézis szerint az atkának a ragadós, tapadólábai vannak leginkább kitéve a sav hatásának. Ha a tapadó lábainak tulajdonságai megváltoznának, pl. kevésbé lenne tapadó, akkor viszont a méh könnyedén lesöpörné magáról.

Kísérletei során azonban adódtak kétségek is az oxálsav-keverék hatékonyságát illetően.

A farostos keménypapír-csíkok hatástalanok voltak.
A farostos keménypapír-csíkok hatástalanok voltak.
Fotó: American Bee Journal (2018/1)
Amikor farostos keménypapíron beadott oxálsav-glicerin keverékkel  végezte a kísérletet, a fészekre vízszintesen helyezte a papírcsíkokat az eredeti u.n. Maggi által leírt recept alapján (2:1 oxálsav-glicerin arány), a szer nem volt hatásos. A későbbiek során Randy úgy gondolta, hogy ez nagyrészt az arányok miatt volt, a 2-1-es arány már kevésbé olajos, mint az általa használt kb. 1:1:1 (oxálsav-glicerin-víz) arány.

A hatástalanságban továbbá a papír telítetlensége is szerepet játszhatott. Ezek szerint minél szárazabb szerinte a tartós hordozó, annál kevésbé képes a szer a kaptárban a méheken keresztül szétterjedni. Ez persze egyelőre csak feltételezés.

Randy Oliver így foglalja pontokba kísérleteinek eredményeit:

  • Egyértelműen bebizonyosodott, hogy oxálsav-glicerin keverék cellulóz alapon való beadásával lehetséges visszaszorítani a varroát, bár ennek elérésére több hétre is szükség lehet.
  • Úgy tűnik, hogy az argentin recept vízszintesen kihelyezve (farostos papír hordozón alkalmazva) hatástalan.
  • Még nem ismerjük a környezeti nedvesség hatását (kísérleteit száraz éghajlaton végezte).
  • Nem tudjuk, hogy ezeknek a nyári kezeléseknek van-e káros hatása a telelésre.
  • Az sem teljesen világos, hogy mi a valóban ideális oxálsav-glicerin arány, illetve hogy mennyiben van szerepe a hordozó telítettségének.

A felmerüló és egyelőre megválaszolatlan kérdések ellenére Randy Oliver továbbra is jelentősnek gondolja az oxálsav-glicerin-víz keverékkel elért eredményt, de kísérleti méhészetében ezt a módszert ugyanúgy váltakozva használja a timollal és a hangyasavval, ahogy eddig is.

Az eredmény azért is jelentős, mert idővel az oxálsav lebomlik, és nem szennyezi a mézet, vagy a viaszt.

Forrás: 
American Bee Journal 2018/1

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Országszerte megkeződött a szúnyogirtás

Idén a tavalyinál másfél hónappal korábban, április 23-án kezdődik az országos szúnyoggyérítési program. A vérszívók ellen a tenyészőhelyeken lépnek fel egy környezetbarát, úgynevezett biológiai eljárással, mely a méhekre nem jelent veszélyt. A vegyszeres irtás két hét múlva kezdődik, melyről a katasztrófavédelem részletes tájékoztatást ad.

Szűkítés-bővítés

Már lázasan figyeljük a méhek fejlődését és az épp beindult repcehordást. Bízunk benne, hogy a családok felfejlődnek akáchordásra, és lehetőség szerint ezt nem bíztuk a véletlenre. Aki tehette az első átnézés során, szűkítette és takarta a fészket, annyi lépet hagyva benn a családnál, amennyit a méhek lefednek.

Pénteken kezdik a légi biológiai szúnyoggyérítést Szolnokon

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata ebben az évben 60 millió forintot biztosít a szúnyoggyérítés és az ehhez kapcsolódó szakértői tevékenység elvégzésére. Az első légi biológiai kezelés április 20-án várható.

Gyenge lesz az idei repce- és akácméz szezon

Az átlagostól eltérő tél (januári meleg - márciusi hideg) megviselte a méhcsaládokat, sok éhen pusztult, illetve leállt a tavaszi fejlődésben. Sok méhész lemaradhat a repce, sőt, az akácvirágzásról is a méhcsaládok fejlődési sajátosságai miatt.

Méhészek figyelem! Itt a lista a méhegészségügyi zárlatokról

A szaktanácsadói hálózat információi alapján a cikkünkben felsorolt települések érintettek nyúlós költésrothadás miatti egészségügyi zárlattal. A méhegészségügyi okok miatt zárlat alatt álló települések listáját az Országos Magyar Méhészeti Egyesület tájéjoztatója szerint állítottuk össze.

Hogyan tároljuk a mézet?

Német kutatók különböző helyeken tárolt mézek vegyi összetételének változását és fogyaszthatóságát vizsgálták két éves időszakban. A mézek többsége két év után még a német mézelőírásnak megfelelő összetételt mutatott. A legjobb eredményt a száraz, hűvös (12 fok) fénytől védett kiüvegezett mézeknél, és a „méhesházban” tartottaknál figyelték meg.

Másfél év múlva jelenhet meg a jogszabályokban a mézjelentés

Másfél év múlva születhetnek meg a jogszabályok az Európai Parlamentben (EP) március 1-jén elfogadott mézjelentés alapján - mondta Erdős Norbert jelentéstevő, a Fidesz európai parlamenti képviselője kedden sajtótájékoztatón, Békéscsabán.

Stratégiai megállapodás az agrártárca és a méhészek között

Stratégiai keretmegállapodást kötött az agrártárca és a méhészek egyesülete, az ágazat további fejlesztésével kapcsolatos együttműködésről szóló dokumentumot pénteken írta alá Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára és Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.

Méhek, propolisz, egértetem

A propolisz fontos a méhek egészségének megőrzése szempontjából. Amikor egy potenciális fertőző góc, egy egértetem kerül a kaptárba, rögtön hozzálátnak a semlegesítéséhez. A kaptárba került tetemeket először "szőrtelenítik", majd bevonják propolisszal. De vajon elég-e a tetem szaga ahhoz, hogy kiváltsa ezt a viselkedést, vagy tapintaniuk is kell azt?

Április 6-áig lehet kifizetési kérelmeket benyújtani a méhészetek varroa atka védekezésére

A Magyar Államkincstár (Kincstár) felhívja a méhész-gazdálkodók figyelmét arra, hogy a méhészetek varroa atka elleni gyógyszeres védekezésének támogatására 2018. április 6-áig nyújthatják be kifizetési kérelmeiket személyesen vagy postai úton a lakhely/székhely szerint illetékes megyei kormányhivatalhoz.