Back to top

Itt a megváltás a varroától? – Randy Oliver beszámolója 2017-ben végzett méhészeti kísérleteiről

Egyértelműen bebizonyosodott, hogy oxálsav-glicerin keverék cellulóz alapon való beadásával lehetséges visszaszorítani a varroát. De még nem teljesen világos, mi a valóban ideális oxálsav-glicerin arány, vagy hogy mennyiben fontos ügyelni a hordozó telítettségére. Az sem világos, hogy a kezelésnek van-e hatása a telelő méhekre. Továbbra is az integrált kezelés az ajánlott.

Ahogy azt már a Tiszta mézet a hordóba  című cikkben leírtuk, egy tartós hordozón beadott oxálsav-glicerin-víz oldat (a pontos összetevőket lásd abban a cikkben)  nagy reménnyel kecsegtet a varroa atka számának csökkentésében és egyúttal a méz tisztaságának megtartásában. Randy Oliver egy Argentínában már használt és engedélyezett keverék alapján egy saját receptet és módszert dolgozott ki illetve vizsgált meg 2017-ben (Kaliforniában). Az American Bee Journal legújabb számában beszámol arról, hogy mit tapasztalt az év során.

Randy áprilisban kezdte a kísérletezést, amikor is mandula beporzásról visszakerült méhcsaládokba tett oxálsav-glicerin keveréket tartalmazó törlőkendőket (biológiailag lebomló cellulóz alapút). Meglepő módon, amikor júliusban ellenőrizték az atkaszámot (alkoholos lemosással), a kezelt családok többségében az atka populáció igen alacsony volt (0-5) (A beszámolóból nem derül ki, hogy ez 100 méhecskére vonatkozik-e, vagy az egész kaptárra , valószínüsíthető azonban, hogy 100 méhecskére vonatkozik - a ford. megjegyzése!). Ámbár voltak olyan kaptárak, melyekben nem csökkent az atkaszám a kontrollhoz képest, mégis jó okkal lehet feltételezni, hogy később - amennyiben a tartós hordozó bennmaradt volna - ezekben is csökkenni kezd az atkaszám. 

torlokendohelye.png

Az oxálsav-glicerines tartós hordozó ellenőrzése - ennyi maradt!
Fotó: American Bee Journal (2018/1)

Randy két kísérletet is elvégzett ugyanazzal az állománnyal az év során. Ezt azért tette, hogy kiderüljön, hogy a második alkalom is ugyanolyan hatásos lesz-e, illetve kivált-e az oxálsav-glicerin keverék valamiféle rezisztenciát az atkapopulációban.

A szer mindkét alkalommal 94 százalékos hatásfokkal „dolgozott”. (Azokban a kaptárakban is, melyekben a méhek nem rágták szét a kendőt! Valószínűsíthető, hogy ha méhek rámennek, érintkezésbe kerülnek a kendővel, már az is jelentősen hozzájárul a szer terjedéséhez a kaptárban!) Randy szerint az oxálsav-glicerin keverékre adott rezisztencia, ha egyáltalán létrejöhet, jelentéktelen, hiszen a legvalószínűbb hipotézis szerint az atkának a ragadós, tapadólábai vannak leginkább kitéve a sav hatásának. Ha a tapadó lábainak tulajdonságai megváltoznának, pl. kevésbé lenne tapadó, akkor viszont a méh könnyedén lesöpörné magáról.

Kísérletei során azonban adódtak kétségek is az oxálsav-keverék hatékonyságát illetően.

papircsikokoxallal.png

A farostos keménypapír-csíkok hatástalanok voltak.
A farostos keménypapír-csíkok hatástalanok voltak.
Fotó: American Bee Journal (2018/1)
Amikor farostos keménypapíron beadott oxálsav-glicerin keverékkel  végezte a kísérletet, a fészekre vízszintesen helyezte a papírcsíkokat az eredeti u.n. Maggi által leírt recept alapján (2:1 oxálsav-glicerin arány), a szer nem volt hatásos. A későbbiek során Randy úgy gondolta, hogy ez nagyrészt az arányok miatt volt, a 2-1-es arány már kevésbé olajos, mint az általa használt kb. 1:1:1 (oxálsav-glicerin-víz) arány.

A hatástalanságban továbbá a papír telítetlensége is szerepet játszhatott. Ezek szerint minél szárazabb szerinte a tartós hordozó, annál kevésbé képes a szer a kaptárban a méheken keresztül szétterjedni. Ez persze egyelőre csak feltételezés.

Randy Oliver így foglalja pontokba kísérleteinek eredményeit:

  • Egyértelműen bebizonyosodott, hogy oxálsav-glicerin keverék cellulóz alapon való beadásával lehetséges visszaszorítani a varroát, bár ennek elérésére több hétre is szükség lehet.
  • Úgy tűnik, hogy az argentin recept vízszintesen kihelyezve (farostos papír hordozón alkalmazva) hatástalan.
  • Még nem ismerjük a környezeti nedvesség hatását (kísérleteit száraz éghajlaton végezte).
  • Nem tudjuk, hogy ezeknek a nyári kezeléseknek van-e káros hatása a telelésre.
  • Az sem teljesen világos, hogy mi a valóban ideális oxálsav-glicerin arány, illetve hogy mennyiben van szerepe a hordozó telítettségének.

A felmerüló és egyelőre megválaszolatlan kérdések ellenére Randy Oliver továbbra is jelentősnek gondolja az oxálsav-glicerin-víz keverékkel elért eredményt, de kísérleti méhészetében ezt a módszert ugyanúgy váltakozva használja a timollal és a hangyasavval, ahogy eddig is.

Az eredmény azért is jelentős, mert idővel az oxálsav lebomlik, és nem szennyezi a mézet, vagy a viaszt.

Forrás: 
American Bee Journal 2018/1

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Negyedannyi lehet a napraforgóméz Somogyban

Ami a napraforgómézet illeti, nem lesz jónak mondható év az idén Somogyban – mondta Nagy Csaba Zoltán, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szaktanácsadója. – E fajtából 6-10 kilogrammnál többet nem tudnak majd kivenni a méhészek egy-egy kaptárból, ami csak a töredéke például a Békés megyei tapasztalatoknak.

Tömeges méhpusztulás hazánkban: a teljes ágazat kutatja a rejtély okát

Ahogy virágba borultak a napraforgótáblák, elkezdtek pusztulni a méhek – távol a kaptártól, a termőföldeken. A teljes körű vizsgálat elindult. Az agrárium minden szereplőjének érdeke, hogy kiderüljön, mi állhat az országos jelenség hátterében. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke foglalja össze a jelenlegi helyzetet és beszámol a következő lépésekről is:

Az export mézet itthon kéne palackozni

Belföldön kell palackozni a kivitelre szánt magyar mézet, mert csomagolás nélkül a gyenge minőségű távol-keleti mézek javítására használják föl a külföldi üzemek - mondta Nagy István agrárminiszter a Kossuth Rádió reggeli műsorában szerdán.

Még bizonytalan az idei méztermelő szezon

A méhegészségügyi problémák és az időjárási körül­mények egyaránt nehezítették idén a méhészek munkáját. Az egyik legfőbb probléma, hogy teljes bizonyossággal nem lehet tudni, hogy mi okozta az elmúlt hetekben tapasztalt népességcsökkenést a kaptárakban.

Július második hetében is folytatódik a szúnyogok gyérítése

Ezen a héten 176 településen és hét budapesti kerületben – az országos szúnyoggyérítési program keretében – légi és földi kémiai, valamint biológiai kezeléseket is végrehajtanak a kivitelezők. Hétfőtől vasárnapig összesen 63 ezer hektárt kezelnek ilyen módszerekkel a szakemberek.

Télen is tevékeny méhek Skóciában

Múlt év januárjában Ann Chilcott skót méhész kinézett a nappalija ablakán és meglepetten tapasztalta, hogy méhei vizet szívogatnak az általa kihelyezett itatóból. A mohával és kövekkel kirakott edényt a dolgozók már korábban is látogatták, csakhogy a megfigyelés idején odakint meglepően alacsony, 5 °C alatti hőmérséklet uralkodott.

Júliusban is zajlik a szúnyoggyérítés

Ezen a héten 199 településen és Budapest öt kerületében folytatódik az országos szúnyoggyérítési program, amelynek keretében légi és földi kezeléseket is végrehajtanak a kivitelezők. Hétfőtől vasárnapig 56 ezer hektárt kezelnek ilyen módszerekkel a szakemberek.

Vége a méhegészségügyi zárlatnak

Feloldották a méhegészségügyi községi zárlatot, ami Baját, valamint Érsekcsanád és Szeremle egy részét is érintette április végétől.

Így finanszírozzuk ötleteinket! Az e-füstölő és a megcsapolható mézes lép esete

Míg korábban egy jó ötlet megvalósításához üzleti befektetőket kellett keresni, melyet aztán busás haszon reményében támogattak, addig mára az is lehetséges, hogy ötleteinket a világhálón bemutatva szerezzünk egyéni támogatókat crowdfunding kampány keretében. Nézzünk meg két ilyen ötlet eddigi „életútját” a méhészetben és nyomozzunk a siker kulcsa után. Talán a mi ötletünk is megvalósítható?!

Éjjel is beporzáson dolgoznak a drónok Amerikában

A méhek száma világszerte csökken. Gazdálkodók, természetvédők és kutatók egyaránt a megoldásokat keresik erre a problémára, de arra is, miként lehetne mesterségesen megoldani a virágok beporzását. Egy New York-i cég a legmodernebb technológiákat teszteli.