0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Januártól már az elektronikus közbeszerzésre is készülniük kell a VP nyerteseknek

Közbeszerzési tanácsadó kiadványt adott közre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Vidékfejlesztési Program nyertesei számára, hogy könnyebben megvalósíthassák tervezett beruházásaikat. Januártól az elektronikus közbeszerzési rendszer (EKR) bevezetésével minden ajánlatkérő számára kötelező lesz a rendszer használata, és változnak az érintett jogszabályok is.

A kiadvány célja, hogy tájékoztatást adjon a Vidékfejlesztési Programban (VP) támogatási igényt benyújtó gazdálkodóknak a nyertességük esetén fennálló közbeszerzési kötelezettséggel kapcsolatban – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által összeállított kiadványból. A tájékoztató nem kívánja kiváltani vagy helyettesíteni a közbeszerzési jogszabályok ismeretét, csupán segítséget kíván nyújtani azok egyes szabályainak értelmezésében a főbb fogalmak, valamint egyes gyakorlatban felmerült jogalkalmazási kérdésekre adott lehetséges válaszok bemutatásával, különös tekintettel a VP specialitásaira.

Az útmutató kifejezetten a támogatott szervezetek nézőpontjából kívánja közérthető módon bemutatni az érintett szabályokat, így az egyéb ajánlatkérői szervezetekre nem, vagy csak érintőlegesen tér ki, kizárólag annyiban, amennyiben ez a megértéshez szükséges.

Az útmutató a hatályos szabályozás egyes elemeit ismerteti, a korábbi szabályozásra csak annyiban tér ki, amennyiben annak gyakorlati jelentősége van a jogalkalmazás szempontjából.

2017. december 31.-től Magyarországon bevezetik az elektronikus közbeszerzési rendszert (EKR), ezt követően minden ajánlatkérő számára kötelező lesz a rendszer használatával lefolytatni a közbeszerzési eljárásokat. Az új rendszer bevezetésével egyidejűleg az érintett jogszabályok is módosulnak, így minden esetben elengedhetetlen a hatályos szabályozás ismerete.

A közbeszerzésekre irányadó jogszabályok alkalmazásával kapcsolatos döntések meghozatala mindenkor a közbeszerzési eljárások résztvevőinek joga és felelőssége – olvasható a tájékoztatóban, amiben azt is hangsúlyozzák, hogy az abban megfogalmazott véleményeknek jogi ereje, kötelező tartalma nincsen. 

A tájékoztató letölthető innen

Forrás: nak.hu