Back to top

Január végéig pályázhatnak a zártkertek fejlesztésére az önkormányzatok

A program fő célja az elhanyagolt zártkertek újbóli gondozásba vétele – a kormány ehhez 2 milliárd forintot különített el, amiből projektenként legfeljebb 10 millió forintot bocsát a sikeresen pályázó önkormányzatok részére.

A Földművelésügyi Minisztérium egy 2014-es, négy megyét érintő vizsgálata megállapította: a zártkertekben lévő értékek kormányzati segítség nélkül rövid időn belül elveszhetnek.

Fotó: Szőcs Attila
„Elsősorban az infrastrukturális hiányosságok azok, amik meghatározzák a szőlőhegyek és gyümölcsösök állapotát, így itt láttuk szükségét a beavatkozásnak” – mondta V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a Zártkert Programmal kapcsolatos sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány egy több évre kiterjedő programot hozott létre, ami évi 2 milliárd forint támogatást biztosít a zártkertek megújításához, megmentéséhez. Az összegből öt területen kaphatnak segítséget a sikeresen pályázó önkormányzatok: külterületi zártkertek megközelítését szolgáló utak és a hozzájuk tartozó csapadékvíz-elvezető csatornák fejlesztése, vízvételi helyek kialakítása, villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó beruházások, vadkerítések létesítése, illetve területrendezés – gyümölcsfa, illetve szőlőtelepítés – esetében járhat a vissza nem térítendő támogatás.

V. Németh Zsolt hozzátette: az idei támogatás körülbelül 200 önkormányzatnak jelent majd segítséget. A helyhatóságok mától január 31-e éjfélig nyújthatják be pályázataikat a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. honlapján (www.hermanottointezet.hu).

A pályázatokról március végén születik majd döntés.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Díjazták az agrárszakma nagyjait

Máig ható erőt ad 1848 példamutatása. A magyarság összefogása nehéz helyzetben olyan példa, amely a mai napig a nemzet számára fontos összetartó kapocs, megkerülhetetlen kiindulópont – mondta Fazekas Sándor a tárca 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett kitüntetési ünnepségén, ahol állami és miniszteri kitüntetéseket adott át.

Már pályázhatnak az agrárcivil szervezetek a támogatásra

Megjelent az agrárágazati civil szervezeteket támogató pályázat 2018. évi kiírása. Az érintett szervezetek számára 40 millió forintos keretet különített el a Földművelésügyi Minisztérium.

Újabb könnyítés a vidékfejlesztési pályázatoknál

A változás jelentős könnyítést jelent a vidékfejlesztési projektek nyerteseinek a projekt beruházási hitellel való finanszírozásának lebonyolításához és már 30 vidékfejlesztési pályázat folyamatban lévő ügyeire is alkalmazni kell.

Március végéig eldől még 70-80 milliárd forint sorsa

A hónap végéig további kilenc felhívás esetében hirdetnek eredményt a Vidékfejlesztési Programban - jelentette be Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a napokban. A program teljes keretének 88 százalékára, 1140 milliárd forintra már megszülettek a támogatói döntések, év végére meglesz a 100 százalék is.

Megalakult a Japán Mangalicatenyésztők Egyesülete

Mérföldkőhöz érkezett a mangalicaágazat Japánban, hiszen a jövőben szervezett keretek között ellenőrizhetik ennek a kivételes magyar fajtának a tenyésztését – jelentette ki Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára Tokióban, a Japán Mangalicatenyésztők Egyesületének ünnepélyes alakuló ülésén.

Húszezer hektárnyi szőlőterület újult meg 2010 óta 

Magyarországon 2010 óta 20 ezer hektárnyi szőlőültetvény újult meg, 1500-2000 hektárral nőtt a szőlőterület, a ténylegesen betelepített terület 80 ezer hektár - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a szőlő- és bortermelők számára készült tájékoztató kiadvány ismertetésekor.

Bővítenénk a Japánba szánt élelmiszerek körét

Magyarország szeretné bővíteni élelmiszeripari termékpalettáját Japánban - jelentette ki Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára Tokióban, a Macusima Hiromicsi japán mezőgazdasági miniszterhelyettessel folytatott találkozóján. Majd megnyitotta a Foodex élelmiszeripari kiállítás magyar standját, ahol 18 magyar cég és szervezet mutatja be termékeit.

Kitöltési útmutató az Erdészeti genetikai erőforrások megőrzését támogató pályázathoz

Az „Erdészeti genetikai erőforrások megőrzése” című felhívásra a pályázást egy útmutató is segíti. A kérelmeket március folyamán lehet beadni.

Figyelem, változások az erdőkár-pályázatban!

Módosult az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok helyreállításának támogatására vonatkozó pályázati felhívás.

Áprilistól indul a vállalati képző központ létesítési pályázat

Kilenc milliárd forintra pályázathatnak a vállalkozások, és 100-600 millió forint támogatást nyerhetnek képző központok létrehozására, működtetésére, és az ehhez szükséges infrastrukturális fejlesztések megvalósítására - jelentette be Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.