Back to top

Január végéig pályázhatnak a zártkertek fejlesztésére az önkormányzatok

A program fő célja az elhanyagolt zártkertek újbóli gondozásba vétele – a kormány ehhez 2 milliárd forintot különített el, amiből projektenként legfeljebb 10 millió forintot bocsát a sikeresen pályázó önkormányzatok részére.

A Földművelésügyi Minisztérium egy 2014-es, négy megyét érintő vizsgálata megállapította: a zártkertekben lévő értékek kormányzati segítség nélkül rövid időn belül elveszhetnek.

zartkert1_jo_kicsi.jpg

Fotó: Szőcs Attila
„Elsősorban az infrastrukturális hiányosságok azok, amik meghatározzák a szőlőhegyek és gyümölcsösök állapotát, így itt láttuk szükségét a beavatkozásnak” – mondta V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a Zártkert Programmal kapcsolatos sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány egy több évre kiterjedő programot hozott létre, ami évi 2 milliárd forint támogatást biztosít a zártkertek megújításához, megmentéséhez. Az összegből öt területen kaphatnak segítséget a sikeresen pályázó önkormányzatok: külterületi zártkertek megközelítését szolgáló utak és a hozzájuk tartozó csapadékvíz-elvezető csatornák fejlesztése, vízvételi helyek kialakítása, villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó beruházások, vadkerítések létesítése, illetve területrendezés – gyümölcsfa, illetve szőlőtelepítés – esetében járhat a vissza nem térítendő támogatás.

V. Németh Zsolt hozzátette: az idei támogatás körülbelül 200 önkormányzatnak jelent majd segítséget. A helyhatóságok mától január 31-e éjfélig nyújthatják be pályázataikat a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. honlapján (www.hermanottointezet.hu).

A pályázatokról március végén születik majd döntés.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Folytatódik a turistaházak látványos megújítása

Hat állami erdőgazdaság területén mintegy hárommilliárd forintból a következő két évben számos turistaház, erdei szállás fog megújulni az ország több pontján – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Révész Máriusz, a kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos.

Már böngészhetőek az új pályázatok részletei

Megjelent a www.szechenyi2020.hu oldalon mindkét, korábban beharangozott - a borszőlő telepítési és az energetikai korszerűsítési - pályázat, az érdeklődők böngészhetik a részletes feltételeket. Pályázatot beadni mindkét esetben február közepétől lehet: előbbi esetében 15-étől, utóbbinál 19-től.

420 millió forint a határon túli falugazdász hálózat kiterjesztéséhez

A magyar kormány támogatást nyújt a határon túli falugazdász hálózat kiterjesztéséhez - közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kolozsvári sajtótájékoztatóján pénteken.

Könyvbe foglalt eredmények

A magyar mezőgazdaság Európa egyik leggyorsabban fejlődő agráriuma, az elmúlt 8 évben kibocsátása a másfélszeresére nőtt, több mint 70 ezer munkahelyet teremtett - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Szövetségben a magyar mezőgazdaságért című kiadvány bemutatóján. A kiadványt a kormányzat agrárpolitikusai országjáráson mutatják be a gazdáknak.

A biztonságos termelés megfelelő a növényvédelemmel kezdődik

A növényvédelem a mezőgazdaság kiemelt fontosságú területe - mondta Nagy István, az agrártárca parlamenti államtitkára a Növényvédelmi Bizottság ülésén a Földművelésügyi Minisztériumban.

Egyszerűsítik a műtrágyák csomagolását

Több ponton módosította a Földművelésügyi Minisztérium azt a rendeletet, amely többek között a műtrágyák csomagolásán feltűntetett információkat szabályozza. A cél az egyszerűsítés volt, de továbbra is számos adatot kell rögzíteni a kiszerelésen.

Decemberben 140 milliárd forintnyi támogatás talált gazdára

Csak decemberben közel 140 milliárd forintnyi támogatást bíráltunk el, 61,5 ezer pályázó kapott értesítést pozitív döntésről – ismertette Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára évnyitó sajtótájékoztatóján.

Új határidőre kell figyelniük az anyatehén tartóknak

Január 31-re módosul az anyatehéntartás támogatási jogcímnél a szaporítási esemény bejelentése - figyelmezteti az érintetteket a Földművelésügyi Minisztérium. A módosítás a 2017-es támogatási évben benyújtott kérelmekre is vonatkozik.

A csávázott vetőmagot is tiltják a zöldítésben

2018-tól a termelő ökológiai jelentőségű területeken tilos a növényvédő szerek használata. Egy most napvilágot látott új bizottsági állásfoglalás szerint ez a tilalom a csávázott vetőmagok használatára is kiterjed. Itt az FM tájékoztatója a részletekről.

118 éves az agrárképzés a karcagi "földmíves iskolában"

A karcagi Szentannai Sámuel Középiskola és Kollégiumban 118 éve van agrárképzés. Már megalapításakor, 1899-ben iskolának szánták, az akkori kornak megfelelően „földmíves iskolaként” avatta fel Darányi Ignác földművelésügyi miniszter.