Back to top

Január végéig pályázhatnak a zártkertek fejlesztésére az önkormányzatok

A program fő célja az elhanyagolt zártkertek újbóli gondozásba vétele – a kormány ehhez 2 milliárd forintot különített el, amiből projektenként legfeljebb 10 millió forintot bocsát a sikeresen pályázó önkormányzatok részére.

A Földművelésügyi Minisztérium egy 2014-es, négy megyét érintő vizsgálata megállapította: a zártkertekben lévő értékek kormányzati segítség nélkül rövid időn belül elveszhetnek.

Fotó: Szőcs Attila
„Elsősorban az infrastrukturális hiányosságok azok, amik meghatározzák a szőlőhegyek és gyümölcsösök állapotát, így itt láttuk szükségét a beavatkozásnak” – mondta V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a Zártkert Programmal kapcsolatos sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány egy több évre kiterjedő programot hozott létre, ami évi 2 milliárd forint támogatást biztosít a zártkertek megújításához, megmentéséhez. Az összegből öt területen kaphatnak segítséget a sikeresen pályázó önkormányzatok: külterületi zártkertek megközelítését szolgáló utak és a hozzájuk tartozó csapadékvíz-elvezető csatornák fejlesztése, vízvételi helyek kialakítása, villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó beruházások, vadkerítések létesítése, illetve területrendezés – gyümölcsfa, illetve szőlőtelepítés – esetében járhat a vissza nem térítendő támogatás.

V. Németh Zsolt hozzátette: az idei támogatás körülbelül 200 önkormányzatnak jelent majd segítséget. A helyhatóságok mától január 31-e éjfélig nyújthatják be pályázataikat a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. honlapján (www.hermanottointezet.hu).

A pályázatokról március végén születik majd döntés.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ökológiai pályázat: öt nappal kitolódott a beadási határidő

Az ökológiai gazdálkodás támogatása kiemelt kormányzati cél, hiszen magasabb hozzáadott értékű, exportképesebb termékek előállítását teszi lehetővé. Az Agrárminisztérium az első ökológiai pályázat sikeréből kiindulva ismét meghirdette ezt a támogatást lehetőséget. A kiírásban megjelent beadási időkertet öt nappal megnövelték, a pályázatokat december 20-ig lehet beadni.

Költözzön Alsómocsoládra!

Magyarország első új típusú közössége jön létre Alsómocsoládon: a község önkormányzata pályázatot hirdetett azoknak, akik jövőjüket egészségesebb környezetben, egy élhető, saját, helyi gazdaságából is gyarapodó kistelepülésen képzelik el. A betelepülőket az otthonteremtésben és a beilleszkedésben az önkormányzat és egy mentor-csapat is segíti majd.

Várják az innovatív pályázókat

Meghirdették az idei Magyar Innovációs Nagydíj pályázatát szerdán Budapesten, ahol agrár- illetve élelmiszergazdasági korábbi díjazottak is bemutatkoztak. A pályázatokat február 13-ig lehet benyújtani.

Szőlészek figyelem: igényelhető a szerkezetátalakítási támogatás

Ismét igényelhető a szőlő szerkezetátalakítási támogatás az 1/2018. (II. 1.) FM rendelet értelmében, 2018. november 2. és 30. között. A szőlőültetvények áttelepítése és fajtaváltása mellett ez év őszétől lehetőség nyílik a meglévő szőlőültetvények támberendezéseinek megújítására is. A támogatás finanszírozási hátterét a szőlő-bor nemzeti támogatási program biztosítja.

Agrárinnovációs operatív csoportok hálózata épül Magyarországon

Magyarországon is kiépül az agrárinnovációs operatív csoportok hálózata, amely segíti a mezőgazdasági innovációban érintett szereplők együttműködését projektjeik megvalósításában - hangsúlyozta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára hétfőn az Európai Minőség Héthez kapcsolódó Minőség-Innováció - 2018 nemzeti konferencián és díjátadó ünnepségen, Budapesten.

Három új vidékfejlesztési pályázatot jelentetett meg az Agrárminisztérium

A rendelkezésre álló vidékfejlesztési források mentén, összesen mintegy 63 milliárd forint keretösszeggel, három új pályázati felhívást jelentetett meg az Agrárminisztérium.

Januártól lehet pályázni élelmiszeripari fejlesztésekre

Készülhetnek az élelmiszeripari fejlesztéseket tervezők, mert megjelent a Vidékfejlesztési Programban a „Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban” című pályázati felhívás. A támogatási kérelmek benyújtására 2019. január 2-től 2021. január 4-ig nyílik lehetőség.

November 19-ig fogadják be a Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért pályázatokat

A díjra önkormányzatok, önkormányzati társulások, civil szervezetek pályázhatnak. A hagyományos és tájjellegű termékek piacra jutását segítő, népszerűsítésükben részt vállaló közösségeket elsimerése a cél.

Budafok: bor és boros flashmobok

Bárki pályázhatott ötletével, hogyan tenné a budafoki borkultúrát és turizmust branddé, és hogyan építené fel a kerület turisztikai arculatát. A nyár folyamán kiírt pályázatra érkezett pályaművek közül a szakmai zsűri hosszas mérlegelés után választotta ki az 5 legjobbnak ítéltet.

Indul a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat

Szaktudás, modern technológia és mérethatékonyság – e három tényező határozhatja meg a hazai agrárium fejlődésének jövőbeli irányát és lendületét. A fiatal agrárszakembereket támogató K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat ezért idén az agrárium mérethatékonyságának fokozására fókuszál.