Back to top

Január végéig pályázhatnak a zártkertek fejlesztésére az önkormányzatok

A program fő célja az elhanyagolt zártkertek újbóli gondozásba vétele – a kormány ehhez 2 milliárd forintot különített el, amiből projektenként legfeljebb 10 millió forintot bocsát a sikeresen pályázó önkormányzatok részére.

A Földművelésügyi Minisztérium egy 2014-es, négy megyét érintő vizsgálata megállapította: a zártkertekben lévő értékek kormányzati segítség nélkül rövid időn belül elveszhetnek.

Fotó: Szőcs Attila
„Elsősorban az infrastrukturális hiányosságok azok, amik meghatározzák a szőlőhegyek és gyümölcsösök állapotát, így itt láttuk szükségét a beavatkozásnak” – mondta V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a Zártkert Programmal kapcsolatos sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány egy több évre kiterjedő programot hozott létre, ami évi 2 milliárd forint támogatást biztosít a zártkertek megújításához, megmentéséhez. Az összegből öt területen kaphatnak segítséget a sikeresen pályázó önkormányzatok: külterületi zártkertek megközelítését szolgáló utak és a hozzájuk tartozó csapadékvíz-elvezető csatornák fejlesztése, vízvételi helyek kialakítása, villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó beruházások, vadkerítések létesítése, illetve területrendezés – gyümölcsfa, illetve szőlőtelepítés – esetében járhat a vissza nem térítendő támogatás.

V. Németh Zsolt hozzátette: az idei támogatás körülbelül 200 önkormányzatnak jelent majd segítséget. A helyhatóságok mától január 31-e éjfélig nyújthatják be pályázataikat a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. honlapján (www.hermanottointezet.hu).

A pályázatokról március végén születik majd döntés.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az ellenőrzést gyorsítja a négy drón Tolna megyében

Több mint száz drónt osztanak szét a megyei kormányhivatalok között.

Segítség az akvakultúra fejlesztési pályázathoz

Segítség a MAHOP-2.5-2017 kódszámú felhíváshoz kapcsolódó elszámolás (kifizetési kérelem) és szakmai beszámoló benyújtásához.

Fórumokon tájékoztat a NAK és a MÁK a VP-s kifizetésekről

A rendezvénysorozat célja, hogy a kedvezményezetteket tájékoztassa a Vidékfejlesztési Program keretében nyújtott támogatások kifizetési igényléséről. Az érintettek tájékozódhatnak a támogatások igénybevételéhez kapcsolódó szabályokról valamint a legfontosabb gyakorlati tudnivalókról is.

Pályázattal segítik a a genetikai változatosság fenntartását

A génmegőrzéssel kapcsolatos tevékenységek fontosságát elismerve az agrárminiszter a 2018. évi központi költségvetés terhére nyílt pályázati felhívást tett közzé, a pályázatban leírt támogatás fő célja a mezőgazdasági, kertészeti, erdészeti termelés hazai növényi biológiai alapjainak, genetikai anyagainak megőrzése, fenntartása és fejlesztése.

Lovardát álmodott a gyerekeknek

Izgalmas kampányt hirdetett egy bank az idei évben, amelynek ezúttal nagyon komoly települési vonatkozása van. A fődíjat a perkátai fiatal lovasoktató nyerte el, és a pénzből régi álmát valósítja meg, amely egyben a gyermekek javát is szolgálja majd.

Energetikai korszerűsítésre még érdemes pályázni

A növényház létesítésére beadott pályázatok többsége nyert, az építési támogatások kifizetésére 5-6 hónapot kell várniuk a kertészeknek. Összesen 144 hektárnyi fólia-, és üvegház építésére ítélték meg a támogatást, ennek egy része azonban nem készül el, mondta Gubacsi Zoltán, a FruitVeB alelnöke, a szervezet Kápia Szakmai Napján.

Több, mint 600 millióból újul meg a Mátravasút

2018-ban kormányzati támogatás segítségével valósul meg a Mátra egyik fő turisztikai attrakciójának, a Mátravasútnak a felújítása. A kisvasúti fejlesztés az ország több kisvasútját érinti – mondta el a csütörtöki sajtótájékoztatón Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, melyből a Mátravasút 638 millió Ft támogatásban részesült.

Változtak a fiatal gazdák kifizetési kérelmeinek beadásának feltételei

Módosultak a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2015. évben igényelhető támogatások fennmaradó 10 százalékára vonatkozó kifizetési kérelem benyújtásának feltételei.

„Szociális csirkefarm” a tanácselnök kertjében

Először csak kicsiben, néhány közmunkással kezdődött el pár éve az a program a faluban, amely idén egy virágzó, mintegy tucat helyinek munkát adó, a környéket friss baromfi hússal ellátó vállalkozássá nőheti ki magát.

A biomassza alapú gazdaság lehetőségeit kutatják

Ötödével növelné idei árbevételét a Bay Zoltán Kutatóintézet. A 25 éves állami nonprofit társaság a külföldi piacra kíván lépni. A napokban elnyert egy 3 millió eurós uniós biomassza-pályázatot.