0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Megszületett a példátlan döntés: visszavontak egy pályázatot

Megszületett az a döntés, amit Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára még decemberben, a Magyar Mezőgazdaságnak adott interjújában említett. Visszaélések miatt visszavonta a Miniszterelnökség "Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása - Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása" című pályázati felhívását az EMVA Irányító Hatóság.

Megszületett az a döntés, amit Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára még decemberben, a Magyar Mezőgazdaságnak adott interjújában említett. A szaktárca tömeges visszaélések miatt egy pályázat visszavonására kényszerült. Pályázati kifizetések még nem voltak, mivel a visszaélésekre még az elbírálási folyamat elején derült fény.

A Miniszterelnökség minapi közleménye szerint a Vidékfejlesztési program keretében meghirdetett pályázatnál számos esetben merült fel „mesterséges körülmény megteremtésének” gyanúja. A megyei kormányhivataloktól kapott információk alapján több pályázó – bizonyos csoportok kiszolgáltatottságát kihasználva – tömegével igényelt a pályázathoz szükséges regisztrációs számot, majd nyújtott be szinte azonos tartalmú kérelmeket – közölték.

A jelenlegi feldolgozottság alapján a beérkezett kérelmek több mint fele jogosulatlan a 40 ezer eurónak megfelelő támogatásra – írta a Miniszterelnökség.

A közlemény szerint az előzetes vizsgálat azért indult, mert a pályázatra alig egy hónap alatt több mint 11 ezer kérelem érkezett, közel 140 milliárd forint forrásigénnyel.

Felidézték, hogy a vidéki térség mezőgazdasági vállalkozásainak jövedelemstabilizálására, valamint a mezőgazdaságon kívüli vállalkozások elindítására 2016. augusztus 25-én jelent meg a csaknem 13,85 milliárd forint keretösszegű felhívás.

Az ügy felderítése érdekében a rendőrség nyomozást indított, de a Miniszterelnökség vizsgálja annak lehetőségét, hogy a tisztességesen pályázó mikrovállalkozások miként juthatnának hozzá a fejlesztési forrásokhoz – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI