Back to top

Napóleon is ezekért a lovakért rajongott

A Spanyol Királyi Lovasiskola állatainak legszebb példányaival tartottak káprázatos bemutatót 2017 decemberében a Papp László Sportarénában, Andalúz fiesta címmel. Az esemény több volt egy egyszerű lovas bemutatónál. A rendezvény kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy közelebbről is megismerjük a spanyol, vagy más néven andalúz lovat.

Andalúzia Spanyolország déli területén található, a történelmi kutatások szerint itt ült először az ember lóháton. Olyan – mintegy 6000 éves – barlangrajzokat találtak, melyen lovagló alakok egyértelműen felismerhetők.

Természetesen a rajzokon szereplő lovak nemigen hasonlítanak a mostani spanyol lovakra, inkább a tarpánra, illetve a sorraira pónira, mely napjainkban különösen Portugáliában elterjedt. Egy biztos, amikor az i. sz. VIII. században a mór hódítók elfoglalták az Ibériai-félsziget déli részét, akkor az ibériai lovak keveredtek a hódítók berber lovaival. Ennek a keveredésnek lettek eredményei a mai andalúz lovak, melyek igen látványos, energikus állatok, s melyek gyakorta nagy hódítókat is rabul ejtettek.

Fotó: Tóth Zsigmond
Így például Napóleon nagy rajongója volt a fajtának. De szinte minden királyi és nagyúri udvarban tartották a középkorban a spanyol lovat, illetve olyan lovat, melyben magas vérhányadban spanyol vér csörgedezett. Nemcsak mint felvonulások dísze, hanem harci lóként is kedvelt volt kontinensünkön a lovagok korában. Ezért az andalúzok tenyésztése stratégiai tényezőnek is számított, állami irányítás alatt is állt, így talán nem annyira meglepő, hogy a Cartujano vérvonalat egészen az 1400-as évekig vissza lehet vezetni, amit írásos emlékek tanúsítanak.

1492-ben, amikor az Ibériai-félsziget utolsó muzulmán állama, Granada is újra keresztény kézre került, Spanyolország politikai helyzete emelkedett, s ezzel a spanyol ló népszerűsége is növekedett. A lovak tenyésztését elsősorban kolostorokból, leginkább a karthauziak irányították. Emellett az igen nagy befolyással bíró nagyúri családoknak is megvoltak a magánméneseik, melyekben szintén magas színvonalú tenyésztés folyt.

II. Fülöp király azonban, aki szintén rajongott ezekért a lovakért, 1570-ben – nemcsak lószeretettől vezérelve, hanem politikai és hadászati okokból is – megalapította a Córdobai Spanyol Királyi Istállót. Az immár közel 450 éves intézmény falai között nemcsak a lovak tenyésztése folyik, hanem az intézmény szakemberei a klasszikus spanyol lovasiskola hagyományait folytatva különleges bemutatókkal is várják a közönséget.

Forrás: 
Kistermelők Lapja/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugat-nílusi láz lovaknál

Hazánkban lovaknál a nyugat-nílusi láz vírusát először 2007-ben izolálták, majd 2008-ban 18 ló betegedett meg, melyből 5 elhullott, és a betegséget átvészelt állatokból három egyednek maradandó idegrendszeri elváltozása maradt fent. A helyzet nem javul, hiszen napjainkig a vírus nagy utat tett meg, számos országban kimutatták jelenlétét.

Új biológiai hulladéktechnológiát fejleszt a Profikomp Zrt.

Új, integrált biológiai hulladék feldolgozó technológiát fejleszt ki a gödöllői székhelyű Profikomp Környezettechnika Zrt. vezette konzorcium, amellyel elsősorban állattartó telepek állíthatnak elő új típusú szerves trágyát - közölték az MTI-vel.

Felejthetetlen világjátékok

A 2018-as Lovas Világjátékokra sokan örökre emlékezni fognak. Van, aki a Florence hurrikán okozta bonyodalmak, van, aki a szervezés hiányosságai miatt, és persze van, aki élete legnagyobb eredményét érte el 2018-ban. Legjobb hazai eredményünk a lovastornász Bence Balázs előkelő 10. helye.

A juhágazat hiányosságainak pótlása és új ismeretek szerzése a cél

"A hazai juhtartás eredményessége, termelékenysége, állategészségügyi helyzete, technológiai színvonala, és sajnos a juhtenyésztésé is elmarad az európai szinttől. Egy kutatóintézetnek nem feladata, hogy a hiányosság kialakulásának okát keresse. A mi feladatunk releváns megoldási javaslatok kidolgozása a felmerülő problémákra" - Dr. Monori István összefoglalóját olvashatják.

A bírálat nem hibakeresés

A ló törzskönyvezésének első lépése (a származásellenőrzés után) a küllemi és mozgás bírálat. Ezzel a munkával, szinte minden tenyésztő találkozik, aki törzskönyvezett lovat tart.

Hagyományos macskafajtáké a főszerep

Immár több mint másfél évtizedes hagyománya van annak, hogy a Magyar Macskamánia egyesület a Lurdy Házban rendezi meg kiállításait. Az idei első őszi seregszemlén különösen sok szép hazai tenyésztésű, fiatal állatot láthattunk. Ezek általában azon állatok leszármazottai, melyeket jellemzően 2005 és 2013 között pénzt, időt és fáradságot nem kímélve importáltak tulajdonosaik.

Magyar fejlesztés: új állategészségügyi és takarmányozási rendszer

Új állategészségügyi, szaporodásbiológiai és takarmányozási rendszert fejlesztett ki a komáromi Solum Zrt. és a balatonfüredi Adexgo Kft. 555 millió forintos beruházással - tájékoztatta a komáromi társaság vezérigazgatója az MTI-t.

Pincefeltörést is megakadályoznak a lovas polgárőrök

Lovas polgárőrök gyakorlati továbbképzését tartották a mögöttünk hagyott hétvégén, péntektől vasárnapig Békésen. Az ilyen jellegű szolgálatot vállaló lovasok több területen tevékenykednek, például az illegális fakitermelések, illegális szemétlerakók és parlagfűvel szennyezett területek felszámolásában.

Egy igazán hosszú fülű nyúl Budapesten

Nem mindennapi élményben volt része annak, aki az elmúlt hétvégén ellátogatott a budapesti Lurdy Házba, ahol immár hagyományosan megrendezték a fővárosban és az agglomerációban élő nyulászok első őszi kiállítását. Ezúttal igen sok volt a törpenyúl, de a nagytestű fajtákból is bőséggel láthattunk.

Medveháború tört ki Franciaországban

A medve-ellenes gazdákkal szemben az állatbarátok győzedelmeskedtek múlt csütörtökön, amikor a francia hatóságok titokban, légi úton juttatták el új élőhelyére a Pireneusokban azt a nősténymedvét, mely Szlovéniából érkezett.