0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 23.

A kitartó munka gyümölcse: a fiatal felvezetők világversenyén indulhat a karcagi lány

Karcagi siker született a minap Budapesten, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége által rendezett Junior Handler Gálán.

Éves versenypontszáma alapján Poharánszki Petra és kutyája, Pillangó is ott volt, s végül győztek is. Így Petra képviseli Magyarországot márciusban Birminghamben, a fiatal felvezetők világversenyén.

– Most először két külföldi és egy magyar bíró előtt zajlott a verseny. Először egyenként mentünk minden bíróhoz, majd a három bíró egyszerre pontozott.

– Különböző alakzatokat kellett bemutatni szabályosan, közben figyelni kellett a kutyával való összhangra, kutyacserével is nehezítve. Ennek az a nehézsége, hogy az idegen kutyával is ugyanolyan jól kell teljesíteni, mint a sajáttal – magyarázza Petra, aki a Karcagi Nagykun Református Gimnázium 10. C osztályos tanulója.

Petra édesapja dobermant tenyészt, így kiskorától ebben a közegben nőtt fel.

– Hatévesen kaptam meg szüleimtől Stellát, a yorkshire terriert. Ez teljesen megváltoztatta az életem. A vele való foglalkozásnak köszönhetően kitartást, türelmet, felelősséget tanultam.

– Első versenyünk a karcagi egyesület által szervezett tájjellegű kutyakiállítás volt. Később próbálkoztam dobermannal is, de a nagy súlykülönbség miatt a kutya felborított. Szüleim – látva lelkesedésemet – Pillangóval, a törpe pinscherrel ajándékoztak meg.

– Rengeteget foglalkozom vele, mára többszörös Inter Champion győztes. Első versenye a karcagi tájjellegű kutyakiállításon volt, majd a FeHoVa-val egybekötött CACIB kiállításon szerepeltünk többször sikerrel.

– A felkészülésben apukám is segít, amit nagyon köszönök, hiszen a gimnázium mellett kevesebb időm marad erre, mint szeretném – mondja Petra, aki az iskolában is maximalista, tavaly év végén kitűnő volt és tíz tantárgyi dicséretet is kapott.

Most is tanulmányi versenyre készül, mellette szertornázik az iskolai csapatban, és hat éve zongorázik a művészeti iskolában. A budapesti országos döntőbe a kiállításokon gyűjtött tizenöt ponttal kvalifikálhatták magukat a versenyzők.

– Végig nagyon koncentráltunk Pillangóval, hogy minden feladatot hibátlanul teljesítsünk. Nem számítottam az első helyre, így amikor meghallottam a nevem, örömömben sírtam, a kutya is érezte, hogy boldog vagyok, puszilgatott.

– A nemzetközi versenyre kijutni óriási megtiszteltetés. Sajnos azonban nem Pillangóval versenyzem, ott kapok egy teljesen idegen kutyát. A verseny lényege, hogyan tudunk az idegen kutyával egy óra alatt összeszokni, és együtt dolgozni.

– A versenyen hetven ország legjobb gyermek felvezetőivel indulok, s az első helyért mindent megteszek majd – ígéri Petra, akinek Schlosser Attila is segít majd a felkészülésben.

Az édesanya, Poharánszkiné Edit szerint Petrának a nap harminchat órából áll.

– Nővérével, Edittel nagyon jó testvérek, mindenben támogatják egymást. Anyagilag nem lesz könnyű ez a nemzetközi verseny a család számára, de miután kiskora óta Petrának ez a szíve-vágya, támogatjuk.

– Felnőttként is csak tanulni tudunk tőle, a kitűzött célt mindig megvalósítja. Én leszek vele kint a versenyen, s bízom benne, jó kutyát sorsolnak neki, aki hallgat rá, hiszen hiába a tudás, szerencse is kell, hiszen a kutya és a gyerek összhangja is számít az értékelésnél – sorolja az édesanya.

Forrás: szoljon.hu