0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A robotok a paradicsomszüretben is segíthetnek

A mesterséges intelligencia és a gépek által kivitelezhető mozdulatok komplexitása most váltak kellően éretté a gép megalkotásához.

A Panasonic nemrég bemutatott egy robotot, amely képes az emberekhez hasonló gyorsasággal leszüretelni a paradicsomot. A Nikkei Technology nevű internetes portál szerint a gép percenként 10 termést tud leszedni a tövéről, ami a humán munkásokéval körülbelül megegyező sebesség.

A masina mesterséges intelligenciát alkalmaz a kifejlődött paradicsomokban gazdag területek beazonosításához. Formájuk és színük alapján ismeri fel a betakarításra megérett példányokat és három dimenzióban tevékenykedő, agilis karja bonyolult mozdulatokat hajt végre a leemelésükhöz.

A Nikkei azt állítja, hogy a Panasonic már egy jó ideje szemez paradicsomszüretelő robotokkal, de a mesterséges intelligencia és a masinák kivitelezhető mozdulatainak tempója csak most ért el arra a szintre, hogy a gépek versenybe szállhassanak a munkásokkal.

Kész sínrendszerrel behálózott ültetvények lebegnek a Panasonic lelki szemei előtt. A „vágányokon” ide-oda rohangáló mechanikus dolgozók a legkisebb emberi közreműködés nélkül kopaszthatnák meg a töveket a paradicsomoktól.

youtube://v/sY4tLRI6pYc

 

Forrás: http://elelmiszer.hu