Back to top

Enyhe idő, saras utak

Elkezdődött az új év, melyben sok izgalmas feladat elé nézhetünk. Már az első héten a természet nagy kihívást adott nekünk, hiszen a téli fagy helyett a +10 fokos meleg idő köszöntött be.

Számunkra a tél legnagyobb feladata a fakitermelés, hiszen a területeink nagy arányú védettsége miatt szinte csak vegetációs időn kívül van lehetőség ezen feladat elvégzésére.

Az idős, véghasználati korú állományokban ilyen hőmérséklet és talajviszonyok mellett a már meglévő csemeték védelmére fokozottan figyelni kell, ami szinte lehetetlenné teszi a fakitermelést. Több erdészetnél most csak a középkorú erdők fahasználatára van lehetőség. Földútjainkon a közlekedés ilyen felázott talajon az utak teljes széttaposásához vezetne, így a faanyag szállítása is korlátokba ütközik. Bízunk benne, hogy a jövő hétvégére jósolt fagyok megérkeznek, és tervszerűen végezhetjük tovább a munkánkat.

Vadászati korlátozások

Az enyhe idő jelentősen nem befolyásolja vadászatainkat, így azok folyamatosak, hétvégén is két erdészetünknél korlátozások várhatók az alábbiak szerint:

Felsőtárkányi Erdészetünknél, Cserépfalu és Bükkzsérc községhatárokban társas vadászat miatt január 6-án (szombaton) korlátozzuk az erdőlátogatást az alábbiak szerint:

  • 8 és 15 óra között a Hórvölgyben lévő turistaúton, a hosszú-völgyi bejárótól a hidegpatakai bejáróig,
  • 8 és 12 óra között a piros kereszt turistaúton a Hidegpatakavölgyön,
  • 12 és 15 óra között a Hosszúvölgyben a kék kereszt, a Derecske –lápán a kék sáv turistaúton.
  • 2018. 01.07-én (vasárnap) Felsőtárkány községhatárban lesznek korlátozások, az alábbiak szerint:
  • 8 óra és 10:30 között a zöld és kék sáv turistaúton a Lambot ház és Imókő környékén,
  • 10:30 és 14 óra között a Mellérvölgy és a Hideg-kúti-völgy közötti Csókás gerincen,
  • 14 és 16 óra között a Gyetva kunyhó és Vak Vince rét környéki zöld sáv turistaúton.

A Mátrafüredi Erdészetünknél január 6-án (szombaton) átmenetileg lezárásra kerülnek az alábbi utak/területrészek:

  • 8.00-13 óra között Gyöngyöspata-Nagyparlag környezetében lévő sárga sáv és kereszt turistautak és a melléklet szerinti zöld négyzet útvonala,

  • 13 – 16 óra között Gyöngyöstarján feletti zöld sáv túraút (lásd mellékelt térképvázlat).

Január 7-én (vasárnap) az alábbiak szerint várhatóak a korlátozások a Mátrában:

  • 8-15 óra között a Görgői út Csórrét és a Szénégetők között a Szalajka-házat és a Nagyhalmajt összekötő erdei út.

Szilvásvárad

A Szilvásváradi Állami Erdei Vasút sem közlekedik a hétvégén, úgy ahogy a többi kisvasutunk sem.

A Szalajka-völgy látogatható, és az Istállós-kői barlang egy új kitáblázott nyomvonalon közelíthető meg.

Minden kedves olvasónknak, rajongónknak, erdőt szerető embernek eredményekben gazdag, boldog új évet kívánunk!

EGERERDŐ Zrt.

Forrás: 
EGERERDŐ Zrt. közszolgálati közlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Havas hétvége várható a Bükkben és a Mátrában

Január harmadik hétvégéjén havas tájakkal találkozhatnak a Mátra és a Bükk magasabban fekvő területein. Jó hír a síelőknek és szánkózóknak, hogy a hétvégi napokon sportolásra alkalmas pályákat találnak, akár síelnek, akár szánkóznak.

Szlovák-magyar erdészeti méhészprojekt indul

A szlovák állami erdőgazdaság Kistapolcsányi Erdészete és a Vértesi Erdő Zrt. 340 millió forintos uniós támogatásból közös programot valósít meg a két erdészet méhészeti hagyományainak megújítására - jelentették be Kistapolcsány kastélyában. Az erdészetek méhészetet telepítenek, az innen származó termékek feldolgozását bemutató üzemet és méhlegelőket létesítenek.

Ötezernél is több gyerek a nyíregyházi erdei iskolában

Újabb eredményes évet tudhat maga mögött a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete által fenntartott Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola. 2017-ben 71 foglalkozás és program volt az oktatási intézményben, ezeken több mint 5600 gyerek vett részt. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt 25 százalékkal növekedett az erdei iskolába látogató diákok száma.

Folytatódik a turistaházak látványos megújítása

Hat állami erdőgazdaság területén mintegy hárommilliárd forintból a következő két évben számos turistaház, erdei szállás fog megújulni az ország több pontján – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Révész Máriusz, a kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos.

A mezőgazdaság hatására az erdők fele tűnt el Európában

Európa erdeinek több mint a fele eltűnt az elmúlt 6000 évben a mezőgazdasági területek iránti megnövekedett igény és a fa tüzelőanyagként való hasznosítása miatt - állapították meg a Plymouth Egyetem kutatói.

Budakeszi rekord: 180 ezernél is több látogató a vadasparkban

Minden eddiginél többen, mintegy 180 ezren keresték fel tavaly a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepített állatfajokat természetes élőhelyükön bemutató Budakeszi Vadasparkot, amely idén is számos újdonsággal várja a látogatókat.

25 ezer hektáros óriás erdőt telepítenének Nagy-Britanniában

A héten jelentette be a brit kormány, hogy nagyszabású erdősítési projektet indítanak: ha a teljes projekt megvalósul, akkor parttól partig, Liverpool és Hull városa közötti helyenként közel 200 kilométer széles sávban fognak ötvenmillió fát telepíteni, összesen 25 ezer hektárnyi területet lefedve.

Teljes gőzzel indulhat a Mátravasút felújítása

Az 1900-as évek elején épült mátrai kisvasúthálózat sok-sok ember életével összefonódott. A 20. század első felében a kisvasút még elsődlegesen faanyagot és más nyersanyagokat szállított, azonban ez a funkció egyre inkább háttérbe szorult. Ma már elsősorban turisztikai attrakcióként működik. A növekvő létszámú utasközönség minőségi kiszolgálása érdekében azonban nagy mértékű fejlesztés szükséges.

A kisvasutak még téli álmot alszanak a Bükkben és a Mátrában

Január második hétvégéje enyhe téli időjárással köszöntött ránk. A hétvégén borús, gyengén felhős, szeles időjárásra számíthatunk csapadékra. Aki a szabadba vágyik csúszós sáros/havas felületekre számítson. Kérjük, vigyázzanak testi épségükre!

Vigyáznak az év madarára Baranyában

Az év madarának választott vándorsólyom Baranyában jó ideje megtelepedett, fiókákat is rendszeresen nevelnek ezek a ritka ragadozók. A különös értéke miatt azonban hétpecsétes titokként őrzik a fészkelőhelyek adatait a természetvédők, alapos okuk van az óvatosságra.