Back to top

Enyhe idő, saras utak

Elkezdődött az új év, melyben sok izgalmas feladat elé nézhetünk. Már az első héten a természet nagy kihívást adott nekünk, hiszen a téli fagy helyett a +10 fokos meleg idő köszöntött be.

Számunkra a tél legnagyobb feladata a fakitermelés, hiszen a területeink nagy arányú védettsége miatt szinte csak vegetációs időn kívül van lehetőség ezen feladat elvégzésére.

Az idős, véghasználati korú állományokban ilyen hőmérséklet és talajviszonyok mellett a már meglévő csemeték védelmére fokozottan figyelni kell, ami szinte lehetetlenné teszi a fakitermelést. Több erdészetnél most csak a középkorú erdők fahasználatára van lehetőség. Földútjainkon a közlekedés ilyen felázott talajon az utak teljes széttaposásához vezetne, így a faanyag szállítása is korlátokba ütközik. Bízunk benne, hogy a jövő hétvégére jósolt fagyok megérkeznek, és tervszerűen végezhetjük tovább a munkánkat.

Vadászati korlátozások

Az enyhe idő jelentősen nem befolyásolja vadászatainkat, így azok folyamatosak, hétvégén is két erdészetünknél korlátozások várhatók az alábbiak szerint:

Felsőtárkányi Erdészetünknél, Cserépfalu és Bükkzsérc községhatárokban társas vadászat miatt január 6-án (szombaton) korlátozzuk az erdőlátogatást az alábbiak szerint:

  • 8 és 15 óra között a Hórvölgyben lévő turistaúton, a hosszú-völgyi bejárótól a hidegpatakai bejáróig,
  • 8 és 12 óra között a piros kereszt turistaúton a Hidegpatakavölgyön,
  • 12 és 15 óra között a Hosszúvölgyben a kék kereszt, a Derecske –lápán a kék sáv turistaúton.
  • 2018. 01.07-én (vasárnap) Felsőtárkány községhatárban lesznek korlátozások, az alábbiak szerint:
  • 8 óra és 10:30 között a zöld és kék sáv turistaúton a Lambot ház és Imókő környékén,
  • 10:30 és 14 óra között a Mellérvölgy és a Hideg-kúti-völgy közötti Csókás gerincen,
  • 14 és 16 óra között a Gyetva kunyhó és Vak Vince rét környéki zöld sáv turistaúton.

A Mátrafüredi Erdészetünknél január 6-án (szombaton) átmenetileg lezárásra kerülnek az alábbi utak/területrészek:

  • 8.00-13 óra között Gyöngyöspata-Nagyparlag környezetében lévő sárga sáv és kereszt turistautak és a melléklet szerinti zöld négyzet útvonala,

  • 13 – 16 óra között Gyöngyöstarján feletti zöld sáv túraút (lásd mellékelt térképvázlat).

Január 7-én (vasárnap) az alábbiak szerint várhatóak a korlátozások a Mátrában:

  • 8-15 óra között a Görgői út Csórrét és a Szénégetők között a Szalajka-házat és a Nagyhalmajt összekötő erdei út.

Szilvásvárad

A Szilvásváradi Állami Erdei Vasút sem közlekedik a hétvégén, úgy ahogy a többi kisvasutunk sem.

A Szalajka-völgy látogatható, és az Istállós-kői barlang egy új kitáblázott nyomvonalon közelíthető meg.

Minden kedves olvasónknak, rajongónknak, erdőt szerető embernek eredményekben gazdag, boldog új évet kívánunk!

EGERERDŐ Zrt.

Forrás: 
EGERERDŐ Zrt. közszolgálati közlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bózsó Gyula: Erdei árnyjáték

Egy fotós, egy kép, egy történet sorozatunk következő részében Bózsó Gyula erdőmérnök képét mutatjuk be, aki szinte már munkaköri kötelességének érzi, hogy a csodálatos erdős vidéket bemutassa.

Vadkárt enyhítő vadászatokat szerveznek Somogy megyében

Mielőtt a kukorica kibújna, több társaság vadkár enyhítő vadászatot szervez. Így próbálják gyéríteni az állományt, ugyanis évről évre nagy gondot okoznak főként a vaddisznók a mezőgazdasági területeken. Továbbá a vadászok őrzik is a friss vetéseket.

Döntött az EU: illegálisan vágják a fát a Białowieża-erdőben

Az európai legfelsőbb bíróság döntése értelmében Lengyelország ikonikus Białowieża-erdejében illegálisan kezdték el kitermelni a faállományt. A harc azonban még közel sem ért véget. „Arról, hogy hogyan tovább, még csak most kezdődik a vita” nyilatkozta Przemek Chylarecki, a varsói Lengyel Tudományos Akadémia ornitológusa.

Az erdők szerepére hívja fel a figyelmet a Föld Napján az Országos Erdészeti Egyesület

Az erdők hatékonyan csökkentik a klímaváltozás negatív hatásait, de maguk is szenvednek a felmelegedés következményeitől, amelyek már a hazai faállományokban is tetten érhetők. Éppen ezért, a Föld Napja alkalmából az Országos Erdészeti Egyesület arra hívja fel a figyelmet, hogy az erdők megőrzésében és gyarapításában a társadalom minden tagja részéről aktív részvételére van szükség.

Belterületen is kilőhetik a vadakat Tatabányán

Komárom-Esztergom megyében egyre nagyobb problémát jelentenek a kertekbe betévedő vadak. Tatabányán vadkerítés építésére egyelőre nincs pénz, ezért a rendőrkapitányság engedélyt adott a vadak belterületen történő kilövésére. 

A világjáró állatillusztrátor

Kókay Szabolcs madárfestő illusztrátor műveivel sokan találkoztunk már, leggyakrabban a tanösvényeken ábrázolt madarai révén. De az emberek milliói leginkább a világ számos országában megjelent trópusi madárhatározókban látott illusztrációit ismerik.

Eredményes volt a Construma a Mátraparkettnek

Bezárta kapuit a Construma 2018 kiállítás, melyen az EGERERDŐ Zrt. Mátraparkett egysége is kiállította termékeit. Többségében konkrét érdeklődők keresték fel a parkettagyár standját, akik ismerték a céget, a kialakult jó hírnév alapján választanák a svédpadlókat és szerették volna élőben megnézni, megtapintani a termékeket.

Versengés az erdőben

Pénteken rendezték meg a mátramindszenti iskolában a XXVI. Kaán Károly Természet és Környezetvédelmi verseny Nógrád megyei döntőjét. A versenyen 5-6. osztályos diákok vettek részt. A versenyzők közül a legjobb továbbjutott az országos versenyre is.

Tisztítsuk meg együtt az erdőt!

Ne szemetelj! Ezt a felszólítást és más megfogalmazását sok-sok erdei táblán, tájékoztatóban olvashatjuk. Az óvodától és iskolától kezdve folyamatos a figyelemfelhívás a szemetelés elkerülése érdekében. Ennek ellenére tavaszra még mindig megtelik szeméttel a szalonnasütők, erdőszegélyek, bekötőutak, erdei parkolók környezete.

Élettel teli emlékerdő

Beliczay István nyugdíjas erdőmérnök éveinek számában már a második nyolcas is megjelent, de még ma is friss, pontosan idézi a legfontosabb történeteket. Valamikor a múlt rendszerben kezdte szövögetni álmát, s már huszonkét esztendeje, hogy Tompa határában megvetette alapjait az Emlékerdőnek.