Back to top

Enyhe idő, saras utak

Elkezdődött az új év, melyben sok izgalmas feladat elé nézhetünk. Már az első héten a természet nagy kihívást adott nekünk, hiszen a téli fagy helyett a +10 fokos meleg idő köszöntött be.

Számunkra a tél legnagyobb feladata a fakitermelés, hiszen a területeink nagy arányú védettsége miatt szinte csak vegetációs időn kívül van lehetőség ezen feladat elvégzésére.

Az idős, véghasználati korú állományokban ilyen hőmérséklet és talajviszonyok mellett a már meglévő csemeték védelmére fokozottan figyelni kell, ami szinte lehetetlenné teszi a fakitermelést. Több erdészetnél most csak a középkorú erdők fahasználatára van lehetőség. Földútjainkon a közlekedés ilyen felázott talajon az utak teljes széttaposásához vezetne, így a faanyag szállítása is korlátokba ütközik. Bízunk benne, hogy a jövő hétvégére jósolt fagyok megérkeznek, és tervszerűen végezhetjük tovább a munkánkat.

Vadászati korlátozások

Az enyhe idő jelentősen nem befolyásolja vadászatainkat, így azok folyamatosak, hétvégén is két erdészetünknél korlátozások várhatók az alábbiak szerint:

Felsőtárkányi Erdészetünknél, Cserépfalu és Bükkzsérc községhatárokban társas vadászat miatt január 6-án (szombaton) korlátozzuk az erdőlátogatást az alábbiak szerint:

  • 8 és 15 óra között a Hórvölgyben lévő turistaúton, a hosszú-völgyi bejárótól a hidegpatakai bejáróig,
  • 8 és 12 óra között a piros kereszt turistaúton a Hidegpatakavölgyön,
  • 12 és 15 óra között a Hosszúvölgyben a kék kereszt, a Derecske –lápán a kék sáv turistaúton.
  • 2018. 01.07-én (vasárnap) Felsőtárkány községhatárban lesznek korlátozások, az alábbiak szerint:
  • 8 óra és 10:30 között a zöld és kék sáv turistaúton a Lambot ház és Imókő környékén,
  • 10:30 és 14 óra között a Mellérvölgy és a Hideg-kúti-völgy közötti Csókás gerincen,
  • 14 és 16 óra között a Gyetva kunyhó és Vak Vince rét környéki zöld sáv turistaúton.

A Mátrafüredi Erdészetünknél január 6-án (szombaton) átmenetileg lezárásra kerülnek az alábbi utak/területrészek:

  • 8.00-13 óra között Gyöngyöspata-Nagyparlag környezetében lévő sárga sáv és kereszt turistautak és a melléklet szerinti zöld négyzet útvonala,

  • 13 – 16 óra között Gyöngyöstarján feletti zöld sáv túraút (lásd mellékelt térképvázlat).

Január 7-én (vasárnap) az alábbiak szerint várhatóak a korlátozások a Mátrában:

  • 8-15 óra között a Görgői út Csórrét és a Szénégetők között a Szalajka-házat és a Nagyhalmajt összekötő erdei út.

Szilvásvárad

A Szilvásváradi Állami Erdei Vasút sem közlekedik a hétvégén, úgy ahogy a többi kisvasutunk sem.

A Szalajka-völgy látogatható, és az Istállós-kői barlang egy új kitáblázott nyomvonalon közelíthető meg.

Minden kedves olvasónknak, rajongónknak, erdőt szerető embernek eredményekben gazdag, boldog új évet kívánunk!

EGERERDŐ Zrt.

Forrás: 
EGERERDŐ Zrt. közszolgálati közlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Campus fesztiválon az erdei iskola

Akárcsak az elmúlt évben, idén is bemutatkozik a debreceni Campus Fesztiválon a NYÍRERDŐ Zrt. Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskolája. A rendezvény minden napján (július 18-22) érdekes programokkal várják a résztvevőket a debreceni Nagyerdőben.

Mag Norbert: Mecseki csobogás

Egy fotós, egy kép, egy történet sorozatunk következő részében Mag Norbert fotográfust mutatjuk be, aki 15 évesen fogott először fényképezőgépet a kezébe. Rögtön tudta, hogy megtalálta a hivatását.

Változatos túraidő és zenés kisvasutazás

A nyári erdő sok kalandot ígér, szerencsére a meteorológusok szerint a hétvégén szép napos időben lehet részünk. Néhol a napsütést megzavarhatják a felhők, mint ahogy a héten több alkalommal is tapasztaltuk a Mátrában és a Bükkben, de egy pár perc intenzív eső után előbújik újra a nap.

Erdei gombát csak biztonságos helyről!

Javában tart a gombaszezon, azonban a pécsi vásárcsarnokban egyelőre nem állnak hosszú sorokban az alkalmi gombaszedő-erdőjárók, hogy bevizsgáltassák a begyűjtött termést.

Milyen hatással van a klímaváltozás az erdőgazdálkodásra?

"Durván beavatkoztunk a természet rendjébe, s a természet erre nagyon nem tetsző válaszokat ad." - Tóth Károly, az egyik Fejér megyei erdőgazdaság helyettes vezetője nyilatkozott a Dunaújvárosi Hírportálnak.

Természetjáró szálláshelyek

Négykötetes zsebkalauz készült az év elején, hogy segítse a hazai túrázás kedvelőit nem prémium kategóriás szálláshelyet találni. A kis füzetek az állami erdőgazdaságok, a nemzeti parkok és a Magyar Természetjáró Szövetség bakancsos szálláshelyeit tartalmazza.

Kincskereső Forrástúra Noszvaj erdeinek mélyén

Noszvaj természeti, történelmi értékeiről egyaránt tanul, aki bejárja a Forrástúrát. Járd be a bükkös erdőt, s megismersz sok regét – csábít a verses útikalauz legelső strófája.

Gyérítésjelölésben verhetetlen volt a Mecsekerdő erdésze

Mecsekerdős siker született Gyula-Városerdőn az Év erdésze verseny kétnapos országos döntőjén.

Vadászok ünnepe Parádfürdőn

Hétvégén Parádfürdőn gyűltek össze Heves megye vadászai. Az EGERERDŐ Zrt. által is támogatott mátrai vadásznap sok érdeklődött vonzott, a borús időjárás ellenére is kígyózó kocsisorok alakultak ki a délelőtti órákra. Az egész napra szóló színes programok között íjászat, solymász bemutató, kiállítások, vadászkutya bemutató és kirakodó vásár is várta a vadászat szerelmeseit.

Az erdőből merít energiát

A szellemi és a fizikai munka élteti, árulta el beszélgetésünk közben egyszerűnek tűnő receptjét Balsay Endre. Az egykori Kisalföldi Állami Erdőgazdaság nyugalmazott erdészetigazgatója esetében az aktív évek kifejezés teljes mértékben értelmét veszti: az idén nyolcvanegy éves szakember ugyanis egész életét hivatása szolgálatába állította, és szakmai pályafutásának nagy részét a Hanságban töltötte.