Back to top

Így védjük meg a hajtatott paradicsomot

Kihívásokkal teli év volt a tavalyi mind az időjárás, mind a növényvédelem terén. A károsítók elleni hatékony védekezés módját akkor is érdemes megismerni, ha a szükséges lépéseket elmulasztották az ősszel, mivel kevéssé sikeres védekezés esetén áttelelhetnek, és idén újra gondot okozhatnak, amire így időben fel lehet készülni.

Tavaly év elején a szokásosnál nagyobb hideg, aztán a fényszegény tavasz, nyáron pedig a hőség nehezítette a paradicsomhajtatók dolgát. A károsítók közül pedig a paradicsom levélaknázómoly, a levélatka és a pepino mozaik vírus ellen kellett védkezni, foglalta össze az előző évi termesztési tapasztalatokat Kovács Gábor, a Laurense Team Hungary Kft. tanácsadója.

Télen több helyen nem tudták felfűteni a növényházakat, augusztusban viszont 27-28 °C-ra emelkedett az átlaghőmérséklet a növényházakban, és az akkori túlkínálat a bogyók túltartására késztette a termelőket, amelynek minőségromlás is lehetett a következménye.

A paradicsomhajtatás tavalyi tapasztalatait Kovács Gábor foglalta össze
Fotó: Rimóczi Irén

Az utóbbi években észlelt, és mind égetőbb munkaerőhiány több kertészetben akadályozza a hajtatott paradicsom ápolási munkáinak megfelelő időzítését. A túlnőtt, összeborult kacsok árnyékolják a fürtöket és gyengítik a növényeket. Emellett súlyos növényvédelmi következményei is lehetnek, ha metszőollóval kell eltávolítani az erős oldalhajtásokat.

 

A paradicsomhajtatásban már bevett gyakorlat a biológiai növényvédelem. A paradicsom levélaknázómoly (Tuta absoluta) azonban még népes Macrolophus-állomány jelenlétekor is fölszaporodott, kénytelenek voltak a kertészek a biológiai növényvédelemben használható növényvédő szerrel permetezni.

 

Némelyik készítmény ellen azonban már kialakult a rezisztencia a kártevőben.

 

A megelőzéshez a szaktanácsadó azt javasolta, hogy a kultúra végén, az utolsó hetekben, amikor  már nem muszáj tekintettel lenni a természetes ellenségekre, fénycsapdákkal gyűjtsék össze a lepkéket és használjanak erősebb készítményt, amely gyéríti az imágókat és lárvákat is. Ha ugyanis a Tuta lárvái ősszel behúzódnak a fólia alá, a betonoszlopok tövéhez vagy a csatornákhoz, és ott bebábozódnak, akkor a fertőtlenítő szerekkel már nem érjük el őket. A következő szezon elején kikelnek, és befertőzik az új állományt.

 

A kertészek ne nyugodjanak meg a sok Macrolophus (ragadozó poloska) láttán, hangsúlyozta a szaktanácsadó, a Tuta ellen mindenképpen célszerű beiktatni a záró permetezést. Ráadásul a rengeteg Macrolophus a bogyókat is szívogatja.

A rengeteg betelepített ragadozó poloska ellenére fölszapordott a paradicsom levélaknázómoly
Fotó: Kovács Gábor

A pepino mozaik vírus ellen mindinkább elterjedt vakcinázás alkalmazásának feltétele a higiéniai előírások betartása. A növényállomány betelepítése előtt fertőtlenítsük a növényházat, a személyi higiénia szabályainak követése (a dolgozók beöltözése, kesztyű, cipővédő, köpeny viselése) pedig a vírustól függetlenül alapvető elvárás.

 

A fertőzés észlelésekor még szigorúbb előírásokat kell betartani.

 

A telephely szerkezete miatt a kertészetek egy részében kockázatos a mesterséges befertőzés, ott pedig egyáltalán nem ajánlja a szaktanácsadó, ahol több mint 2 hét időeltéréssel ültetnek a növényházakban.

 

A növényekre juttatott legyengített kórokozó általában enyhe tüneteket vált ki, amelyet a növények túlnőnek, és kialakul bennük a vírussal szembeni ellenállóság. Ha azonban idő előtt, az ellenállósághoz szükséges 6-7 héten belül, kívülről másik vírustörzs kerül a növényekre, akkor az esetleges rekombinációból adódóan a korábban ismertnél erősebb tünetek is előfordulhatnak, ezzel számottevő anyagi kárt okozva. Az ebédlőben vagy az udvaron találkozó dolgozók közvetítésével a védőruházat ellenére is átkerülhet a vírus az egyik állományból a másikba. A vírus elleni védekezés gyenge pontjai a göngyölegek is, főként a szabad piacra értékesítéskor nem lehet tudni, hogy előzetesen mit szállítottak bennük.

A pepino mozaik vírus fertőzésének össze nem téveszthető tünete bogyón
Fotó: Kovács Gábor

Aki lazán kezeli a higiéniát, nem tartja tisztán a telephelyet – és ez a növényházak környékére is vonatkozik – végképp ne alkalmazza ezt a vírus elleni eljárást, mondta Kovács Gábor.

(A szaktanácsadó tapaszalatairól bővebben a Kertészet és Szőlészet 2018. 1. számában olvashatnak.)

A telephely rendje, tisztasága alapvető higiéniai elvárás
Fotó: Kovács Gábor

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Permetezzünk, de hogyan?

Both Gyula, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezetének szakmérnöke a Speciálmix Kft. gödöllői rendezvényén a növényvédelmet érintő aktuális kérdésekről szóltszólt.

A gyom, melyből a jövő gyomirtója készülhet

Catia Bastioli vegyésznő, a Novamont cég alapítója, a vitatott glifozát gyomirtó helyett egy ígéretes alternatív megoldásra bukkant, melyre már több országban is engedélyt adtak. A bogáncsfélékből előállított pelargonsav alkalmas gyomirtásra és a kultúrnövények leveleinek kiszárítására.

Ismét fertőzött vetőburgonyát talált a Nébih

Újabb burgonyatételekből mutatott ki gumórontó fonálféreg (Ditylenchus destructor) fertőzést a Nébih laboratóriuma. Az összesen 11,5 tonna fertőzött szállítmány Romániából és Ausztriából származott, hőkezelés után állati takarmányként fogják hasznosítani.

Az őszi búza tápanyagigénye

Az őszi búza a hazai növénytermesztés egyik meghatározó növénye. Az évente mintegy 1 millió hektáron termesztett búza termésmennyisége, minősége és főleg a piaci értékesíthetősége alapvetően meghatározza a különböző nagyságú gazdaságok növénytermesztési ágazatának az eredményességét.

Hogyan őrizhetjük meg a növényvédelem hatékonyságát?

Ritka az olyan növényvédelmi tanácskozás, ahol nem az adott cég szerei állnak a középpontban. A Bayer gyümölcstermesztőknek szóló, Nyíregyházán, Lajosmizsén és Sormáson megtartott rendezvénysorozatán a rezisztenciakérdéseken és a növényvédőszer-engedélyezés nehézségein volt a hangsúly.

Mesterséges intelligencia a paradicsomtermesztésben

A LetsGrow.com önmagukat tanítani képes algoritmusok alkalmazásával kifejlesztett módszere a paradicsomtermesztésben 90 százalék fölötti pontossággal becsüli meg a várható termés mennyiségét.

Mitől lesz szép az a zöld gyep?

A változó klíma miatt érdemes a fajtaválasztásra is nagyobb figyelmet fordítani nemcsak a sportpályák, vagy közösségi zöldfelületek, de akár házikertek gyeptelepítéseinél is - derült ki a Specialmix Kft. évadnyitó gödöllői rendezvényén, ahol többek között a gyepek tápanyag-utánpótlásáról, növényvédelméről ejtettek szót az előadók.

A világ paradicsomfővárosa

Március 3-án ismét kikiáltják Alméria városát a világ paradicsomfővárosává. Az óriásfesztivállal azt igyekeznek látványossá tenni a szervezők, hogy mennyire meghatározó szerep jut régiójuknak Európa paradicsom-ellátásában.

Eladhatja zöldségvetőmag-üzletágát a Bayer

A Bayer kilátásba helyezte, hogy ha minden akadály elhárul a Monsanto felvásárlása elől, akkor nemcsak már korábban beharangozott vállalatrészeket adja el, hanem a teljes zöldségvetőmag-üzletágtól is megválik – számol be róla az európai szaksajtó.

Márciusban lehet támogatást kérni a szőlőkabóca elleni védekezéshez

A Földművelésügyi Minisztérium 240 millió forintos keretösszeggel 2018-ban is biztosítja a szőlőtermelők részére a 75 százalékos támogatást a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszeres védekezéshez. A megelőzés támogatása iránti kérelmeket két körben, először 2018 márciusában lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz.