Back to top

A rovarszívók új generációi

Nem új gondolat, hogy a káros rovarokat erős légárammal távolítsuk el a növényekről, az első kísérletek az 1950-es években indultak a pneumatikus növényvédő berendezésekkel az USA gyapotföldjein. A Physical Control Methods in Plant Protection című könyv alapján ismertetünk néhány új változatot.

Alapvetően szívó vagy fúvó légárammal dolgoznak, de kombinálható is a kétféle megoldás a növényállománytól és a károsító rovartól függően. Azok a rovarok például, amelyek könnyen szárnyra kapnak, ha megzavarják őket (például a liszteskék), inkább porszívó elven gyűjthetők össze, míg a burgonyabogár, a kukoricamoly vagy a kis káposztalégy nem távolíthatók el ezen a módon. Eltérő életmódjuk miatt vagy kifinomultabb módszerre van szükség, vagy, mint a növény belsejében károsító kukoricamoly-lárva esetében, pneumatikus gépekkel nem tudunk védekezni ellenük.

Az utóbbi években föléledt az érdeklődés a mechanikai védekezési eljárások iránt, mert a fogyasztók mindinkább szermaradék-mentes termékeket keresnek, nagy a növényvédő szerek környezeti kockázata és nem utolsó sorban több rovar is ellenállóvá vált a gyakran használt növényvédő szerekkel szemben.

A célszervezet eltávolításához szükséges légsebességet többek közt a rovar súlya, a légárammal elérhető felszínének mérete, gravitációs gyorsulása ismeretében lehet kiszámolni. Így például a kifejlett burgonyabogár „leszívásához” 9,4 m/sec, a második lárvafokozathoz csak 5,9 m/sec légsebesség szükséges.

Az 1990-es évek óta fejlesztenek ilyen „rovarszívókat”, ilyen például az amerikai Beetle Eater. A 45 kilowatt teljesítményű traktor vontatta szerkezetet munkasebessége 8-9,6 km/órás. Négy kombinált szívó-fújó feje van, a gyűjtőcsövekben 480 km/órás végsebességgel szívják be a levegőt és vele a fújó légárammal eltávolított burgonyabogarakat. A teljesítménye nem veszi föl a versenyt a vegyi növényvédelemmel, hiszen a burgonyabogarak legföljebb felét lehet eltávolítani vele.

A német Bio-Collector jóval hatékonyabb, gyártója szerint a kifejlett bogarak 95 százalékát lehet összegyűjteni a segítségével. Egy soron két fúvóka halad végig, és a sor túloldalán kialakított betétekre fújja a bogarakat, amelyek aztán lepottyannak a földfelszínhez közeli gyűjtőtálcára. A berendezés további előnye, hogy élve marad minden, a burgonyáról lefújt rovar, és a hasznos élő szervezetek kirepülhetnek, amikor a begyűjtött kártevőket eltávolítják a gépből. Kanadai vizsgálatok szerint azonban ez a gép is csak ötven százalékos hatékonysággal dolgozik, a helyi adottságokhoz, termesztési módszerekhez kell alakítani.

A Bug-Vac berendezést 1986-ban fejlesztették ki Kaliforniában, és a vegyi védekezéshez hasonlóan eredményesen használták burgonyabogár ellen. Szamócában viszont nem tudták használni a Lygus hesperus poloskafaj ellen. Időközben a berendezés újabb változatai születtek meg, már a 8. generációnál járnak.

Az USA-ban vizsgálták azt is, hogyan viseli el a burgonya az erős vízszintes légáramot. Kísérletekben különböző fajtákat 26, 40, és 58 cm növénymagasságnál vizsgáltak: 12,5 és 31 m/sec sebességű légáramot fújtak a növényekre 20 másodpercen keresztül és szemrevételezéssel állapították meg, mennyire sérült a lombozat. Kiderült, hogy a fajták közt nincs érdemi különbség, és a 40 cm-nél alacsonyabb növényállomány károsodás nélkül elviseli a 27,5 m/sec légsebességet is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Milliárdos beruházás a SinoGrain-nél

A SinoGrain, Kína egyik vezető gabonakészletező és kereskedelmi vállalata 10 milliárd jüant, vagyis 1,61 milliárd dollárt költ gabonatároló kapacitásának, illetve az ehhez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésére – közölte a vállalat a közelmúltban.

Egyiptom dollármilliókat költ a búzatolvajok megfékezésére

Véget vethet az egyiptomi gabonakészletek megdézsmálásának az a fejlesztés, amelyet egy amerikai cég készített az ország számára.

Organikus rovarriasztó a mezőgazdaságnak

A hagyományos inszekticidek nemcsak a kártevőket pusztítják, hanem veszélyt jelentenek a méhekre, a hasznos rovarokra és hatással vannak a talajok, felszíni vizek és tengerek biológiai sokféleségére. A Müncheni Műszaki Egyetem egyik kutatócsoportja egy alternatív lehetőséget fejlesztett ki erre a problémára: biológiai ágens, amely nem mérgezi, hanem távol tartja a kártevőket.

Műtrágyával a gyomok ellen

Egy újonnan kifejlesztett műtrágyázási rendszer tápanyaggal látja el a génmódosított gyapotot és eközben pusztítja a herbicidekre egyre rezisztensebbé váló gyomokat.

Ellepték a krumplibogarak a kónyi kerteket

Krumplibogár-invázióval küzdenek Győr-Moson-Sopron megyei Kóny kerttulajdonosai. Ezerszám lepik el a bogarak birtokaikat és szinte mindent elpusztítanak, ami eléjük kerül.

Idén is látogatható a velencei növény- és talajvédelmi kiállítás a múzeumok éjszakáján

Talán kevesen tudják, hogy Velencén, a Fejér Megyei Kormányhivatal épületegyüttesében létezik egy Európában is egyedülálló kiállítás a növény- és talajvédelem 60 éves történetéről. Az eredetileg magángyűjteményként indult tárlatanyag mára alaposan kibővült.

Növényvédelmi előrejelzés – Medárd után

Az elmúlt hét időjárása teljes mértékben a Medárdra jellemző csapadékos, párás, fülledt időt idézte. A gyümölcsféléket károsító molyfajok mellett a nedvességet igénylő kórokozók is megtalálták életfeltételeiket a gyors felszaporodáshoz.

Elmossa az eső a meggypiacot

A június harmadik hetében hullott sok csapadék számottevően rontotta az éppen szüretelt Érdi bőtermő minőségét, a konzervgyárakba szállított meggy tetemes hányadát kellett átirányítani a légyártóknak. A FruitVeB június 15-én kiadott meggypiaci előrejelzésében a minőségi problémákra és a később szüretelhető fajták együttérésére figyelmeztet. A termés mennyisége várhatóan 80 ezer tonna körül alakul.

Százmilliós adócsalás mezőgazdasági gépekkel

Vádemelést javasol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága négy ember ellen, aki a gyanú szerint százmillió forinttal károsította meg a költségvetést - tájékoztatta a szervezet sajtóreferense csütörtökön az MTI-t.

Első lett

A Hydrangea paniculata ‘Berg14’ (Polestar) fajta nyerte az idén először megrendezett hollandiai Garden Trials és Trade 2018 kiállítás első díját.