Back to top

A rovarszívók új generációi

Nem új gondolat, hogy a káros rovarokat erős légárammal távolítsuk el a növényekről, az első kísérletek az 1950-es években indultak a pneumatikus növényvédő berendezésekkel az USA gyapotföldjein. A Physical Control Methods in Plant Protection című könyv alapján ismertetünk néhány új változatot.

Alapvetően szívó vagy fúvó légárammal dolgoznak, de kombinálható is a kétféle megoldás a növényállománytól és a károsító rovartól függően. Azok a rovarok például, amelyek könnyen szárnyra kapnak, ha megzavarják őket (például a liszteskék), inkább porszívó elven gyűjthetők össze, míg a burgonyabogár, a kukoricamoly vagy a kis káposztalégy nem távolíthatók el ezen a módon. Eltérő életmódjuk miatt vagy kifinomultabb módszerre van szükség, vagy, mint a növény belsejében károsító kukoricamoly-lárva esetében, pneumatikus gépekkel nem tudunk védekezni ellenük.

Az utóbbi években föléledt az érdeklődés a mechanikai védekezési eljárások iránt, mert a fogyasztók mindinkább szermaradék-mentes termékeket keresnek, nagy a növényvédő szerek környezeti kockázata és nem utolsó sorban több rovar is ellenállóvá vált a gyakran használt növényvédő szerekkel szemben.

A célszervezet eltávolításához szükséges légsebességet többek közt a rovar súlya, a légárammal elérhető felszínének mérete, gravitációs gyorsulása ismeretében lehet kiszámolni. Így például a kifejlett burgonyabogár „leszívásához” 9,4 m/sec, a második lárvafokozathoz csak 5,9 m/sec légsebesség szükséges.

Az 1990-es évek óta fejlesztenek ilyen „rovarszívókat”, ilyen például az amerikai Beetle Eater. A 45 kilowatt teljesítményű traktor vontatta szerkezetet munkasebessége 8-9,6 km/órás. Négy kombinált szívó-fújó feje van, a gyűjtőcsövekben 480 km/órás végsebességgel szívják be a levegőt és vele a fújó légárammal eltávolított burgonyabogarakat. A teljesítménye nem veszi föl a versenyt a vegyi növényvédelemmel, hiszen a burgonyabogarak legföljebb felét lehet eltávolítani vele.

A német Bio-Collector jóval hatékonyabb, gyártója szerint a kifejlett bogarak 95 százalékát lehet összegyűjteni a segítségével. Egy soron két fúvóka halad végig, és a sor túloldalán kialakított betétekre fújja a bogarakat, amelyek aztán lepottyannak a földfelszínhez közeli gyűjtőtálcára. A berendezés további előnye, hogy élve marad minden, a burgonyáról lefújt rovar, és a hasznos élő szervezetek kirepülhetnek, amikor a begyűjtött kártevőket eltávolítják a gépből. Kanadai vizsgálatok szerint azonban ez a gép is csak ötven százalékos hatékonysággal dolgozik, a helyi adottságokhoz, termesztési módszerekhez kell alakítani.

A Bug-Vac berendezést 1986-ban fejlesztették ki Kaliforniában, és a vegyi védekezéshez hasonlóan eredményesen használták burgonyabogár ellen. Szamócában viszont nem tudták használni a Lygus hesperus poloskafaj ellen. Időközben a berendezés újabb változatai születtek meg, már a 8. generációnál járnak.

Az USA-ban vizsgálták azt is, hogyan viseli el a burgonya az erős vízszintes légáramot. Kísérletekben különböző fajtákat 26, 40, és 58 cm növénymagasságnál vizsgáltak: 12,5 és 31 m/sec sebességű légáramot fújtak a növényekre 20 másodpercen keresztül és szemrevételezéssel állapították meg, mennyire sérült a lombozat. Kiderült, hogy a fajták közt nincs érdemi különbség, és a 40 cm-nél alacsonyabb növényállomány károsodás nélkül elviseli a 27,5 m/sec légsebességet is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tovább csökkenhet a sertésár

Eltérő trendeket rajzol fel a világ sertéspiacának elemzésében az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI), a legfőbb megállapítás azonban az, hogy a kínálat bővülése és az árak csökkenése várható a közeljövőben.

Most kell pénzt tenni az agráriumba!

Technikai elemzésekből vezeti le az Investopedia az egyes termények drágulását. A portál elsősorban a brókerekhez szól, de amennyiben igazuk van, úgy az a termelők számára is jó hír lehet.

Díjazták az agrárszakma nagyjait

Máig ható erőt ad 1848 példamutatása. A magyarság összefogása nehéz helyzetben olyan példa, amely a mai napig a nemzet számára fontos összetartó kapocs, megkerülhetetlen kiindulópont – mondta Fazekas Sándor a tárca 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett kitüntetési ünnepségén, ahol állami és miniszteri kitüntetéseket adott át.

Április 15-ig jelenthető be a téli fagykár

A mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti események miatti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény értelmében a termelők az idén is igényelhetnek támogatást a téli fagykárok után, figyelmeztet a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.

Permetezzünk, de hogyan?

Both Gyula, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezetének szakmérnöke a Speciálmix Kft. gödöllői rendezvényén a növényvédelmet érintő aktuális kérdésekről szóltszólt.

Extrém drágulás és árcsökkenés lassítja a termelői árak emelkedését

Januárban tovább lassult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése, ezA termelői árak 2,1 százalékkal növekedtek az egy évvel korábbiakhoz képest a növényi termékek árának 2,6 és az élő állatok és állati termékek árának 1,4 százalékos növekedéséből eredően - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Kertbarát virágkötőverseny Szigetszentmiklóson

Negyvenkét éves története első virágkötő versenyét rendezte a szigetszentmiklósi Kossuth Kertbarát Kör. Amatőrök és mezőgazdasági szakiskolák diákjai versengtek külön kategóriában, mindenkinek három feladatot kellett megoldani. Mindeközben a szigetszentmiklósi közösségi házban szaktanácsadás, virág- és szaporítóanyag-vásár, kertészeti kiadványok várták az érdeklődőket.

A gyom, melyből a jövő gyomirtója készülhet

Catia Bastioli vegyésznő, a Novamont cég alapítója, a vitatott glifozát gyomirtó helyett egy ígéretes alternatív megoldásra bukkant, melyre már több országban is engedélyt adtak. A bogáncsfélékből előállított pelargonsav alkalmas gyomirtásra és a kultúrnövények leveleinek kiszárítására.

A gyümölcskutatás finanszírozása itthon és Nyugat-Európában

A gyümölcstermesztés és a hajtató zöldségtermesztés közt óriási szakadék tátong, kevés használható külföldi tudás érkezik a gyümölcsösökbe, és a támogatási rendszer olyanok fennmaradását is garantálja, amelyeknek már nem kellene működniük. A fejlődéshez alapvetően fontos lenne a hatékony, gyakorlatorientált kutatás - hangzott el a Zsendülés 2018 konferencián.

2018 a Kékfrankosról szól majd

A furmint után a kékfrankos kerül az idei évben a borászati érdeklődés középpontjába. Utóbbi a legnagyobb területen termesztett, és talán legnépszerűbb kékszőlő fajta hazánkban.