Back to top

A rovarszívók új generációi

Nem új gondolat, hogy a káros rovarokat erős légárammal távolítsuk el a növényekről, az első kísérletek az 1950-es években indultak a pneumatikus növényvédő berendezésekkel az USA gyapotföldjein. A Physical Control Methods in Plant Protection című könyv alapján ismertetünk néhány új változatot.

Alapvetően szívó vagy fúvó légárammal dolgoznak, de kombinálható is a kétféle megoldás a növényállománytól és a károsító rovartól függően. Azok a rovarok például, amelyek könnyen szárnyra kapnak, ha megzavarják őket (például a liszteskék), inkább porszívó elven gyűjthetők össze, míg a burgonyabogár, a kukoricamoly vagy a kis káposztalégy nem távolíthatók el ezen a módon. Eltérő életmódjuk miatt vagy kifinomultabb módszerre van szükség, vagy, mint a növény belsejében károsító kukoricamoly-lárva esetében, pneumatikus gépekkel nem tudunk védekezni ellenük.

Az utóbbi években föléledt az érdeklődés a mechanikai védekezési eljárások iránt, mert a fogyasztók mindinkább szermaradék-mentes termékeket keresnek, nagy a növényvédő szerek környezeti kockázata és nem utolsó sorban több rovar is ellenállóvá vált a gyakran használt növényvédő szerekkel szemben.

A célszervezet eltávolításához szükséges légsebességet többek közt a rovar súlya, a légárammal elérhető felszínének mérete, gravitációs gyorsulása ismeretében lehet kiszámolni. Így például a kifejlett burgonyabogár „leszívásához” 9,4 m/sec, a második lárvafokozathoz csak 5,9 m/sec légsebesség szükséges.

Az 1990-es évek óta fejlesztenek ilyen „rovarszívókat”, ilyen például az amerikai Beetle Eater. A 45 kilowatt teljesítményű traktor vontatta szerkezetet munkasebessége 8-9,6 km/órás. Négy kombinált szívó-fújó feje van, a gyűjtőcsövekben 480 km/órás végsebességgel szívják be a levegőt és vele a fújó légárammal eltávolított burgonyabogarakat. A teljesítménye nem veszi föl a versenyt a vegyi növényvédelemmel, hiszen a burgonyabogarak legföljebb felét lehet eltávolítani vele.

A német Bio-Collector jóval hatékonyabb, gyártója szerint a kifejlett bogarak 95 százalékát lehet összegyűjteni a segítségével. Egy soron két fúvóka halad végig, és a sor túloldalán kialakított betétekre fújja a bogarakat, amelyek aztán lepottyannak a földfelszínhez közeli gyűjtőtálcára. A berendezés további előnye, hogy élve marad minden, a burgonyáról lefújt rovar, és a hasznos élő szervezetek kirepülhetnek, amikor a begyűjtött kártevőket eltávolítják a gépből. Kanadai vizsgálatok szerint azonban ez a gép is csak ötven százalékos hatékonysággal dolgozik, a helyi adottságokhoz, termesztési módszerekhez kell alakítani.

A Bug-Vac berendezést 1986-ban fejlesztették ki Kaliforniában, és a vegyi védekezéshez hasonlóan eredményesen használták burgonyabogár ellen. Szamócában viszont nem tudták használni a Lygus hesperus poloskafaj ellen. Időközben a berendezés újabb változatai születtek meg, már a 8. generációnál járnak.

Az USA-ban vizsgálták azt is, hogyan viseli el a burgonya az erős vízszintes légáramot. Kísérletekben különböző fajtákat 26, 40, és 58 cm növénymagasságnál vizsgáltak: 12,5 és 31 m/sec sebességű légáramot fújtak a növényekre 20 másodpercen keresztül és szemrevételezéssel állapították meg, mennyire sérült a lombozat. Kiderült, hogy a fajták közt nincs érdemi különbség, és a 40 cm-nél alacsonyabb növényállomány károsodás nélkül elviseli a 27,5 m/sec légsebességet is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kétmillió hektár erdő a Szabadság téren

Két napra újra beköltözött az erdő a főváros szívébe a harmadik Erdővarázs Családi Napok keretében. A rendezvény eszmeiséget képvisel az erdők népszerűsítésén túl a szemléletformálás, tájékoztatás is célja, hangsúlyozta megnyitójában Nagy István agrárminiszter.

Több kukorica termett idén

A kedvező időjárásnak köszönhetően a tavalyinál valamivel több kukorica teremhet az idén, napraforgóból pedig a múlt évihez hasonló mennyiséget takaríthatnak be a gazdák - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az ehető almát kézzel szedik - de attól még lehet gépesíteni

A fogyasztásra szánt almát kézzel szedik, hogy ne sérüljön. A szedés az alma megfogásából, leszakításából, szedőedénybe helyezéséből, majd a szállítórekeszbe/ládába töltésből áll. Mindezekhez számos segédeszköz áll rendelkezésre.

Digitalizációval lehet fenntartható a termelés

A gazdálkodók nyitottak az innovációkra, amelyek hozzásegítik őket a komolyabb terméshez és bevételhez, anélkül, hogy az élelmiszerbiztonság veszélybe kerülne – mondta Liam Condon, a Bayer igazgatósági tagja, Crop Science elnöke a társaság által szervezett Future of Farming Dialogue konferencián.

Az utolsó permetezés

A növényvédőszer-maradvány kérdése mind a termelők, mind a borászok, mind a fogyasztók szempontjából kardinális kérdés. A kijuttatott növényvédő szereknél az élelmezés-egészségügyi és munkaegészségügyi várakozási idők betartása kötelező nemcsak az egészség és a környezet veszélyeztetése miatt, hanem az erjedés és a bor minősége szempontjából is.

Áremelkedés várható az élelmiszereknél

Az élelmiszerárak felfelé húzzák az idén az inflációt, de az élelmiszeripar és a termelők a gyengébb érdekérvényesítő képességük miatt a kereskedőknél kisebb mértékben lesznek képesek emelni áraikat – vetítette előre a Világgazdaságnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Melyik a legszebb dió?

Először rendeznek Országos Dió Szépségversenyt Somogyapátiban a Diós Kertvendéglőben, ahol évek óta Diófesztivált tartanak. A bírálatra bárki beküldheti szépnek, értékesnek vélt gyümölcseit október 1-6. közt a Diós Kertvendéglőbe. A minták számától függően több zsűri bírálja el szakmai szempontok szerint a diófajtákat, az eredményhirdetésre október 6-án, szombaton 14 órakor kerül sor.

Modellértékűek a mezőgazdasági kapcsolataink Laosszal

Magyarország elkötelezett a Laosszal megkötött, mezőgazdasági tárgyú együttműködések folytatásában – jelentette ki a mezőgazdaságért felelős államtitkár, amikor az Agrárminisztériumban fogadta a délkelet-ázsiai ország küldöttségét. Feldman Zsolt kiemelte, hazánk már a harmadik kötött segélyprogramot indította el Laoszban.

Keményítőben erősít az Opus

Az Opus Nyrt. tulajdonába kerül a keményítő-, alapanyaggyártással és forgalmazással foglalkozó Viresol Kft. 51 százalékos üzletrésze, ezzel újabb szakasz valósul meg az idén februárban bejelentett, a tőzsdei társaság működésében meghatározó tőkeemelés-sorozatból - közölte az Opus Nyrt. hétfőn a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Növényvédelmi előrejelzés – mindenki a moníliára panaszkodik

Zajlik a szőlő- és gyümölcsszüret, de már a következő idényre is gondolni kell, egyebek között azzal, hogy nem hagyjuk a fán a moníliás termést, és szükség esetén őszi olajos lemosó permetezést is bevetünk. Puszpángmoly-fronton sem árt az éberség.