Back to top

Idén a lila zöldség a menő

A színek szabványosítását végző Pantone Colour Institute 2018-ban az ultraibolya fantázianevű Pantone 18-3838 kódszámú árnyalatot választotta az év színének. A brit Waitrose szupermarketlánc 2018-as trendelőrejelzése szerint is a lila sárgarépa, burgonya, füge, káposzta, tojásgyümölcs lehetnek a legkelendőbb zöldségfélék az egészségtudatos fogyasztók körében.

Az egészségvédő szervezetek, közöttük a Brit Szív Alapítvány úgy tartják, hogy a „szivárványszínű táplálkozás” kedvezően hat a szervezetünkre, a színes zöldségfélék tápértéke magasabb.

A Waitrose frisstermék-felelőse, Nicola Waller szerint a közösségi média nagymértékben megváltoztatta az emberek élelmiszerekhez való  viszonyát. Szívesen osztanak meg képeket az általuk készített ételekről, és a látvány érdekében egyre színesebb ételeket készítenek. Az áruházlánc vásárlói körében igen népszerűek a lila zöldségfélék.

A Waitrose tavalyi fölmérése szerint minden negyedik ember nagy figyelmet fordít az élelmiszernek a tányéron való megjelenésére. Ők azt tartják, hogy a mutatósabb étel kellemesebben fogyasztható.

lila.jpg

A lila zöldség szép és egészséges is
A lila zöldség szép és egészséges is

A szakember elmondta, hogy tavaly karácsony előtt az előző évhez képest 15 százalékkal nőtt a lila Chantenay sárgarépa forgalma és 70 százalékkal a lila színű édesburgonya eladása. Emellett a britek körében a legkedveltebb bogyósgyümölcs az áfonya, ami még a szamóca népszerűségén is túltesz.

A fogyasztói igényeknek megfelelve 2018-ban még több lila zöldségfélét kínál majd a Waitrose, közöttük lila burgonyát is, amiből várakozásaik szerint 90 tonnát értékesítenek majd - mondja Nicola Waller.

Forrás: 
freshplaza.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan alkalmazkodjanak a gazdák a klímaváltozáshoz?

Csökkenthető az aszálykár? – címmel mutattak be szakemberek talajnedvesség-megőrző módszereket a Földművelésügyi Minisztériumban. A konferencia során kulcsszerepet kaptak az ágazat szempontjából rendkívül fontos, éghajlati változásokat érintő kérdések, nem utolsó sorban pedig az innovatív ötleteket felkaroló nemzetközi programok és pályázati lehetőségek is.

NAK: milliárdok tájékoztatásra

A falugazdász hálózatot nevezte Győrffy Balázs a NAK legfontosabb szolgáltatásának, hiszen a rendszer tavaly 120 ezer kérelem beadásában segédkezett. Az agrárkamara idén 7,8 milliárdot fordít a hálózat fenntartására, valamint tájékoztatásra.

Szinte lehetetlen megkülönböztetni a hamis mézet az igazitól

A méhészek szerint is nehéz különbséget tenni az eredeti és a hamisított méz között. A hamisítók évről évre egyre ügyesebbek, és könnyen lépre csalják a vevőket cseppet sem minőségi portékáikkal.

Budapesten lesz a gasztronómiai világ egyik legrangosabb eseménye

Budapesten rendezik március 26-án a gasztronómiai világ egyik legrangosabb eseményét: a Michelin és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) együttműködésében bemutatják a Michelin-kalauz európai éttermeinek friss listáját - közölte Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója egy más témában tartott sajtótájékoztatón hétfőn.

Új ügyvezető a PEK-SNACK Kft. élén

2017. november 15-től új ügyvezetője van a hazai fagyasztott pékáru szektor egyik vezető vállalatának, a PEK-SNACK Kft.-nek.

Már lehet nevezni a Brillante pálinkaversenyre

2018. április 27. és 30. között, immáron tizenkilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, az évről évre több ezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivál.

200 hentest csábítottak haza a közösségi oldal segítségével

Két hét alatt közel 200 hentest tudtak hazacsábítani külföldről a Facebook-on keresztül, akik most a mohácsi vágóhídon dolgoznak – számolt be szerdán a HRportal. A Bonafarm Csoport a teljes HR folyamatot szeretné digitalizálni, hogy a munkavállalói életciklus teljes hosszában önkiszolgáló rendszereken keresztül férhessenek hozzá a kollégák a szolgáltatásokhoz.

Nem elég menő az iskolatej

„Kóla chips, térerő, ettől leszel nagymenő…”-hangzik a Kormorán együttes slágere. Természetesen a zenekar ironikusan fogalmaz erről a hármas egységről. Tej, szendvics, levegő is lehetne az egészséges hármas, ám a reklámok a feelinges, cukrozott üdítőt, a bulikhoz való rágcsákat, és az elektromos kütyüket állítják az egészséges életmód útjába a fiatalok előtt.

Lesz-e csokoládékatasztrófa?

A klímaváltozás miatt a főbb termelési helyeken visszaszorulhat a kakaóbab termesztése, ami miatt a sajtóban apokaliptikus állapotokat és a növény kihalását jósolták. Az elmúlt időszak híreivel ellentétben a szakértők nem számolnak a növény kihalásával. Afrikában átalakulhat a kakaóbab-piac, globálisan viszont növekedést jósolnak.

Tudja mi 2018 íze?

A Firmenich nevű svájci vállalat a fügét választotta az év ízének 2018-ban, tudósít a Treehugger. Mint a közleményben írják, a mediterrán gyümölcs népszerűsége az elkövetkező 12 hónapban várhatóan robbanásszerűen megnő majd, miután az emberek felfedezik csodálatos állagát, édes ízét, magas tápértékét és figyelemre méltó sokoldalúságát.