Back to top

Idén a lila zöldség a menő

A színek szabványosítását végző Pantone Colour Institute 2018-ban az ultraibolya fantázianevű Pantone 18-3838 kódszámú árnyalatot választotta az év színének. A brit Waitrose szupermarketlánc 2018-as trendelőrejelzése szerint is a lila sárgarépa, burgonya, füge, káposzta, tojásgyümölcs lehetnek a legkelendőbb zöldségfélék az egészségtudatos fogyasztók körében.

Az egészségvédő szervezetek, közöttük a Brit Szív Alapítvány úgy tartják, hogy a „szivárványszínű táplálkozás” kedvezően hat a szervezetünkre, a színes zöldségfélék tápértéke magasabb.

A Waitrose frisstermék-felelőse, Nicola Waller szerint a közösségi média nagymértékben megváltoztatta az emberek élelmiszerekhez való  viszonyát. Szívesen osztanak meg képeket az általuk készített ételekről, és a látvány érdekében egyre színesebb ételeket készítenek. Az áruházlánc vásárlói körében igen népszerűek a lila zöldségfélék.

A Waitrose tavalyi fölmérése szerint minden negyedik ember nagy figyelmet fordít az élelmiszernek a tányéron való megjelenésére. Ők azt tartják, hogy a mutatósabb étel kellemesebben fogyasztható.

A lila zöldség szép és egészséges is
A lila zöldség szép és egészséges is

A szakember elmondta, hogy tavaly karácsony előtt az előző évhez képest 15 százalékkal nőtt a lila Chantenay sárgarépa forgalma és 70 százalékkal a lila színű édesburgonya eladása. Emellett a britek körében a legkedveltebb bogyósgyümölcs az áfonya, ami még a szamóca népszerűségén is túltesz.

A fogyasztói igényeknek megfelelve 2018-ban még több lila zöldségfélét kínál majd a Waitrose, közöttük lila burgonyát is, amiből várakozásaik szerint 90 tonnát értékesítenek majd - mondja Nicola Waller.

Forrás: 
freshplaza.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöldborsó: a velőtől a kifejtőig

A zöldborsó nem egyetlen egységes kategória. Biológiai igényeiben, megjelenésében és a tenyészidő hossza tekintetében is eltérő változatai különböztethetők meg: a kifejtőborsó, a velőborsó és a cukorborsó. Létezik lapos hüvelyű és telt hüvelyű borsó.

Várakozáson felüli sikerrel zárult az őszi mézkampány

Mézes reggelivel, rádiókampánnyal és jótékonysági akcióval is népszerűsítette a mézfogyasztást az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a 2018. december 9-én befejeződött őszi kampányában.

Gyümölcsökkel és zöldségekkel a puffadás ellen

Kellemetlen puffadás jelentkezhet nagyon sós, fűszeres ételek elfogyasztása után, vagy akár a rendszeres havi hormonális ingadozás időszakában. Amennyiben gyakran tapasztalunk ilyet, érdemes megismerkednünk a természetes diuretikumokkal, melyek csökkenthetik problémánkat.

A legjobb újítások az almatermesztésben

Az idén osztottak először innovációs díjat az Interpoma 2018 kiállításon, a kétévente Bolzanóban megrendezett, kizárólag almára specializálódott rendezvényen. A nemzetközi zsűri a kiállítási standokon is megtekintette a versenyre nevezett 25 eszközt, mielőtt kiadta volna az elismeréseket.

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus területén listavezető Németország, ahol minden tizedik ember húsmentes diétán él. Európa sok országában népszerűek a növényekből készült termékek. Egy kutatás szerint a válaszadók 3,7%-a vallotta magát vegetáriánusnak, 1,6%-a pedig a vegán étrendet követi. Az élelmiszeripar intenzíven reagál erre.

A "Blockchain" technológia képes átalakítani a marhahús ellátási láncot

A professzionális szolgáltató hálózat és számviteli szervezet, a Deloitte szerint, a Blockchain néven ismert adatfeldolgozási innováció átalakíthatja a marhahús ellátási láncot.

Aranybánya az élelmiszer-hulladék

A mezőgazdasági és élelmiszeripari melléktermékekben igencsak hasznos anyagok találhatók, csak eddig vagy nem figyeltünk oda kellőképpen, vagy nem is tudtunk róla, hogy ez létezhet. Az ezzel kapcsolatos kutatás eredményét Hodúr Cecília, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar, Folyamatmérnöki Intézetének intézetvezető egyetemi tanára osztotta meg velünk.

A zöldségchips és a lekvárkészítés titkai

2018. december 7-8-án lezajlott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Tanuljunk Együtt!” programsorozatának idei utolsó eseménye. A zöldség- és gyümölcsfeldolgozási gyakorlaton élelmiszer-előállítók és mezőgazdasági termelők egyaránt részt vettek.

Kétéves mélyponton az élelmiszerár-index

Folytatták lefelé tartó menetelésüket a legfontosabb nemzetközi élelmiszer alapanyagok árai novemberben, élen a pálma- és más növényi olajokkal – adta közre az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Medvegázolások Erdélyben

Két medvét gázoltak el két nap alatt az erdélyi utakon. Személyi sérülés egyszer sem történt, de az egyik állat elpusztult a balesetben, a másik pedig sérülten is elmenekült a helyszínről.