Back to top

Hogyan szállítsuk hüllőinket?

Amikor lelkes, ám kevésbé hozzáértő hüllőbarátok állatorvosi kezelésre, vagy eladásra szállítják állataikat, a célállomásra érkezve gyakran tárják fel a jó szándékkal berendezett, de az időjárásnak nem feltétlenül ellenálló cipősdobozokat. Ezekben nemritkán az útravalóra szánt elemózsiában fetrengő állatok láthatók. A szállítási alapszabályok egyike, hogy ezek az állatok nem igényelnek tízóráit.

Pedig a szállítási alapszabályok egyike, hogy ezek az állatok nem igényelnek tízóráit. Úgysem fognak a táplálkozással törődni!

Maga a tárolóhely vászonzsák, vagy szellőzőfelülettel ellátott műanyagdoboz lehet. A vászonzsák főként a nyári melegben hasznos, hiszen jól szellőzik. Olyan állatoknál is javasolható, amelyek egy dobozban összetörnék magukat, ledörzsölnék orrukról a bőrt. Akkor is jól jöhet egy zsák, ha rövidebb távon, csoportosan szállítjuk őket. Csoportosan azonban csak olyan állatok szállíthatók, amelyek – pl. karmaikkal – nem tesznek kárt egymásban. A vászonzsák hátulütője, hogy a vizelet hamar átitatja.

hullok_szallitasa_kep.jpg

Fotó: Ferencz Balázs Roland

Fontos, hogy a dobozon úgy alakítsuk ki a szellőzőfelületet, hogy az ne sértse fel a benne utazó állat kültakaróját. Ha például perforáljuk a dobozt, akkor azt belülről kifelé tegyük. Fontos, hogy akár zsákot, akár dobozt alkalmazunk, legyen az állat alatt törlőpapír, amely felszívja a vizeletet. Legyen továbbá igény szerint kapaszkodó, illetve búvóhelyük. Ilyesmire kiválóan megfelelhetnek pl. a tojástálcadarabok.

Hőszigetelt tároló esetében gyakran kilyukasztják azt a jobb szellőzés érdekében, ám ez ezáltal elveszíti hőszigetelő funkcióját. Ha aggódunk, akkor megfelelő időközönként és megfelelő hőmérsékletű helyen szellőztessük a dobozokat. Ekkor azonban az adott hely esetleg hidegebb levegőjét zárjuk vissza az állatokkal egy térbe. Ilyen esetben érdemes a ládán belüli hőmérsékletet pl. egy langyos vizet tartalmazó vizes flakonnal, jégakkuval szabályozni. Fontos továbbá feltüntetni a ládán, hogy mit szállítunk benne, különösen, ha veszélyes állatokat tartalmaz.

Ferencz Balázs Rolandnak a Kistermelők Lapjában megjelenő részletes cikke alapján

Forrás: 
Kistermelők Lapja/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Keletről is kopogtat a sertéspestis

A magyar-román határtól alig több mint 7 km-re afrikai sertéspestist (ASP) regisztrált egy háztáji állományban a Román Állategészségügyi Szolgálat. A betegség tényét múlt hét csütörtökön a laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették. A helyi hatóságok minden szükséges intézkedést haladéktalanul megtettek az ASP terjedésének megakadályozása érdekében.

Galambmustra Rákospalotán

Még 1912-ben történt, hogy 51 galambtenyésztő megalakította Rákospalotán a galambtenyésztők helyi egyesületét, mely ma is működik B.15. Testvériség Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület néven. A szervezet évente kiállítást is rendez.

A cifraszűr becsülete

„Édesapám érettségi után egy kapával és néhány jótanáccsal indított útnak” – emlékezett vissza a több mint három évtizedes kezdésre Rózsa Péter. A balmazújvárosi kertész nem volt könnyű helyzetben, hiszen csak akkor lehetett volna egyéni gazda, ha földdel rendelkezik, földhöz jutni pedig – az elővásárlások miatt – bajosan lehetett.

Tehenek a kifutón…

Gumi csíkokkal védi a szarvasmarhák lábát egy francia találmány. Az istállók padlója ma többnyire beton, ami segíti a patakoptatást, ám terheli az ízületeket, a sérült, idős, beteg állatoknak pedig komoly fájdalmat okozhat a kemény járófelület. A betonpadló-specialista francia Vermont Rainurage cég újítása viszont valóságos rekreáció a jószágnak.

Változás az állatjóléti felelős bizonyítványoknál

Megszűnt az állatjóléti felelősök bizonyítványának öt évenkénti megújítási kötelezettsége, a korábban kiállított igazolásokat pedig ezentúl határozatlan időre kiadottnak kell tekinteni - adta hírül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Génszerkesztéssel készül a csak hím utódot nemző tenyészbika

Ez a húsmarha tenyésztésben előnyös lenne, hiszen a hímek gyorsabban nőnek és nagyobb a húskihozataluk. A technológia egyelőre csak elméletben létezik, és a jogi szabályozása sem tisztázott még.

Közepes évet zárt az agrárium Bács-Kiskunban

Gáspár Ferenc Bács-Kiskun megyei agrárkamarai elnök szerint a 2017-es évet közepesnek lehet elkönyvelni a megyében - derült ki a baon.hu interjújából. Az állattenyésztést eléggé megviselte az elmúlt év.

Veszteség után nullszaldós lehet a gyapjúexport

Tavaly megközelítőleg 10 százalékkal emelkedett a gyapjú ára, hosszú évek után először jutott az önköltség közelébe. Mi várható az idén – kérdeztük Jávor Andrást, a Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnökét.

Borjú hármas ikrek születtek Csabacsűdön

Három borjú érkezett egyszerre, egy tehéntől az év második napján, óriási örömöt okozva ezzel Kerek Mihály csabacsűdi gazdának. A hármasikrek egészségesek, jól vannak, szépen fejlődnek anyjuk mellett.

Tovább terjed a sertéspestis Csehországban

A villanypásztorral bekerített területen kívül már hét fertőzött vaddisznót találtak. Zlin régió kormányzója szerint ez még nem olyan súlyos probléma, más országokban sokkal gyorsabban terjed a kór.