Back to top

Hogyan szállítsuk hüllőinket?

Amikor lelkes, ám kevésbé hozzáértő hüllőbarátok állatorvosi kezelésre, vagy eladásra szállítják állataikat, a célállomásra érkezve gyakran tárják fel a jó szándékkal berendezett, de az időjárásnak nem feltétlenül ellenálló cipősdobozokat. Ezekben nemritkán az útravalóra szánt elemózsiában fetrengő állatok láthatók. A szállítási alapszabályok egyike, hogy ezek az állatok nem igényelnek tízóráit.

Pedig a szállítási alapszabályok egyike, hogy ezek az állatok nem igényelnek tízóráit. Úgysem fognak a táplálkozással törődni!

Maga a tárolóhely vászonzsák, vagy szellőzőfelülettel ellátott műanyagdoboz lehet. A vászonzsák főként a nyári melegben hasznos, hiszen jól szellőzik. Olyan állatoknál is javasolható, amelyek egy dobozban összetörnék magukat, ledörzsölnék orrukról a bőrt. Akkor is jól jöhet egy zsák, ha rövidebb távon, csoportosan szállítjuk őket. Csoportosan azonban csak olyan állatok szállíthatók, amelyek – pl. karmaikkal – nem tesznek kárt egymásban. A vászonzsák hátulütője, hogy a vizelet hamar átitatja.

Fotó: Ferencz Balázs Roland

Fontos, hogy a dobozon úgy alakítsuk ki a szellőzőfelületet, hogy az ne sértse fel a benne utazó állat kültakaróját. Ha például perforáljuk a dobozt, akkor azt belülről kifelé tegyük. Fontos, hogy akár zsákot, akár dobozt alkalmazunk, legyen az állat alatt törlőpapír, amely felszívja a vizeletet. Legyen továbbá igény szerint kapaszkodó, illetve búvóhelyük. Ilyesmire kiválóan megfelelhetnek pl. a tojástálcadarabok.

Hőszigetelt tároló esetében gyakran kilyukasztják azt a jobb szellőzés érdekében, ám ez ezáltal elveszíti hőszigetelő funkcióját. Ha aggódunk, akkor megfelelő időközönként és megfelelő hőmérsékletű helyen szellőztessük a dobozokat. Ekkor azonban az adott hely esetleg hidegebb levegőjét zárjuk vissza az állatokkal egy térbe. Ilyen esetben érdemes a ládán belüli hőmérsékletet pl. egy langyos vizet tartalmazó vizes flakonnal, jégakkuval szabályozni. Fontos továbbá feltüntetni a ládán, hogy mit szállítunk benne, különösen, ha veszélyes állatokat tartalmaz.

Ferencz Balázs Rolandnak a Kistermelők Lapjában megjelenő részletes cikke alapján

Forrás: 
Kistermelők Lapja/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kutyás programok az örökbe fogadott állatok napján

Szeptember 23-án rendezik meg a VI. Örökbe fogadott Állatok Napját a Népligetben, a Planetárium mögött. A programon részt vevők nemcsak élményekkel, de a helyes állattartással kapcsolatos ismeretekkel is gazdagodhatnak – olvasható közleményükben.

Kevesebb takarmánykeveréket gyártottak tavaly

Magyarországon 3,526 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő 2017-ben, amely közel 4 százalékkal maradt el a 2016. évi mennyiségtől – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet.

Ikercsikók születtek Egyházasrádócon

Két hét eltelt az előrejelzett időponthoz képest, mikor megindult az ellés, de végül minden rendben ment. A tulajdonos nagyon büszke vagyok a lovára, hogy könnyen, egyedül a világra hozta az ikreket.

A tojás árát is felfelé hajtja az aszály

Az aszály miatt dráguló takarmányok hajthatják felfelé a tojás árát a hazai piacon. Az ágazati szereplőket összefogó szervezet szerint a termelőknek a megnövekedett költségeik miatt emelniük kell az átadási árakon, a fogyasztók ugyanakkor ennél kisebb mértékű drágulással találkozhatnak majd a boltokban.

Védjük lovainkat a Nyugat-nílusi láztól!

A nyár és az ősz folyamán az Európai Unió több tagállamában, köztük Magyarországon is jelentették a lovak Nyugat-nílusi lázzal történő megfertőződését. 2018-ban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma hazánk 64 állattartó telepén mutatta ki a fertőzést.

Rangos kutyakiállítás a szomszédban

Közel ezer ebet mutattak be azon a nemzetközi kutyakiállításon, amelynek az elmúlt hét végén adott otthont a muravidéki kisváros, Lendava. A CACIB Lendava 2018 nevű versenyre számos magyarországi ebtartó is érkezett.

A díszpintyek királynője

Minden valószínűség szerint a gould amandina nyerné azt a szépségversenyt, melyet a fogságban gyakran tartott díszpintyek között rendeznének. Elnevezése is szépségére utal, ugyanis John Gould gyönyörű felesége tiszteletére nevezte el ezt az Ausztráliában honos madarat. Magyarországra még a két világháború között érkeztek első példányai.

Ismét akadálytalan a szarvasmarhák és juhok exportja Törökországba

A magyar állategészségügyi hatóság járványügyi intézkedései nyomán hazánk az idei évben teljesítette az Állategészségügyi Világszervezet kéknyelv betegségtől való mentességre vonatkozó feltételeit.

Egyre népszerűbb a tevetej, a tevesajt és jön a "teve fitnesz szelet"

A Közel-Keleten hagyományos és kulturális szempontból fontos italként ismertté vált tevetej nemzetközi szinten is egyre népszerűbbé válik.

Kecsketartás: az eredmény szüli az eredményt

Nyakunkon a fedeztetési szezon, most kellene a kecskéseknek megalapozniuk a jövő generációkat, és bizony, ilyenkor alaposan át kell gondolni bizonyos kérdéseket.