Back to top

Hogyan szállítsuk hüllőinket?

Amikor lelkes, ám kevésbé hozzáértő hüllőbarátok állatorvosi kezelésre, vagy eladásra szállítják állataikat, a célállomásra érkezve gyakran tárják fel a jó szándékkal berendezett, de az időjárásnak nem feltétlenül ellenálló cipősdobozokat. Ezekben nemritkán az útravalóra szánt elemózsiában fetrengő állatok láthatók. A szállítási alapszabályok egyike, hogy ezek az állatok nem igényelnek tízóráit.

Pedig a szállítási alapszabályok egyike, hogy ezek az állatok nem igényelnek tízóráit. Úgysem fognak a táplálkozással törődni!

Maga a tárolóhely vászonzsák, vagy szellőzőfelülettel ellátott műanyagdoboz lehet. A vászonzsák főként a nyári melegben hasznos, hiszen jól szellőzik. Olyan állatoknál is javasolható, amelyek egy dobozban összetörnék magukat, ledörzsölnék orrukról a bőrt. Akkor is jól jöhet egy zsák, ha rövidebb távon, csoportosan szállítjuk őket. Csoportosan azonban csak olyan állatok szállíthatók, amelyek – pl. karmaikkal – nem tesznek kárt egymásban. A vászonzsák hátulütője, hogy a vizelet hamar átitatja.

Fotó: Ferencz Balázs Roland

Fontos, hogy a dobozon úgy alakítsuk ki a szellőzőfelületet, hogy az ne sértse fel a benne utazó állat kültakaróját. Ha például perforáljuk a dobozt, akkor azt belülről kifelé tegyük. Fontos, hogy akár zsákot, akár dobozt alkalmazunk, legyen az állat alatt törlőpapír, amely felszívja a vizeletet. Legyen továbbá igény szerint kapaszkodó, illetve búvóhelyük. Ilyesmire kiválóan megfelelhetnek pl. a tojástálcadarabok.

Hőszigetelt tároló esetében gyakran kilyukasztják azt a jobb szellőzés érdekében, ám ez ezáltal elveszíti hőszigetelő funkcióját. Ha aggódunk, akkor megfelelő időközönként és megfelelő hőmérsékletű helyen szellőztessük a dobozokat. Ekkor azonban az adott hely esetleg hidegebb levegőjét zárjuk vissza az állatokkal egy térbe. Ilyen esetben érdemes a ládán belüli hőmérsékletet pl. egy langyos vizet tartalmazó vizes flakonnal, jégakkuval szabályozni. Fontos továbbá feltüntetni a ládán, hogy mit szállítunk benne, különösen, ha veszélyes állatokat tartalmaz.

Ferencz Balázs Rolandnak a Kistermelők Lapjában megjelenő részletes cikke alapján

Forrás: 
Kistermelők Lapja/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A flamand ló a tengerentúlon is népszerű

A flamand ló a hidegvérű lófajták közé tartozik, mely Flandriában – Belgium és Hollandia egyes területein – honos. Rendkívül megbízható karakterével, kiemelkedő küllemével egyedülálló szabadidős és munkaló. Akár igáslóként, hátaslóként vagy fogatban tűnik fel, nyugodt, ugyanakkor temperamentumos fellépésével minden lószerető ember szívét megdobogtatja.

Egy szigorú tekintetű díszbaromfi

Az orloff baromfinak Oroszország európai része és Perzsia tekinthető eredeti hazájának, elnevezéséhez valószínűleg köze lehet Orlov városának, de elképzelhető, hogy az ügetőlovairól híressé vált Orlov grófra is utalhat a neve. Az orloff ősei között vannak az orosz pavlova szakállas tyúkok, valamint a malájok.

Büdös állat a kecske?

Előző cikkemben kicsit elgondolkodtam arról, mi lenne, ha a kecske társállatként is bevonulna a köztudatba. Szinte azonnal jöttek is a reakciók, elsősorban a kecske szagával kapcsolatban…

A kakasok megsüketülhetnének a saját kukorékolásuktól, de…

képesek egy különleges mechanizmus segítségével megvédeni dobhártyájukat. A kakas kukorékolása ugyanis annyira hangos, hogyha túl közel állna hozzá egy ember, megsüketülne.

A csüdsömör

A csüdsömör kifejezés bőrreakciók széles körét takarja, kiváltója alapvetően a Dermatophilus congolensis nevű baktérium. Ez a kórokozó rendkívül jól szaporodik saras, nedves közegben, ezért a csüdsömör előfordulása nagyon gyakori az őszi, téli időszakban. A fertőzés megbújhat alvó állapotban és akkor aktivizálódik, amikor a bőr természetes védőrétege legyengül.

Új kalauz a sertéspestis elleni védekezéshez

Egységes szerkezetben, új intézkedésekkel is kiegészítve foglalja össze az afrikai sertéspestis (ASP) elleni védekezési feladatokat az Országos Főállatorvos 2018. március 8-án megjelent 1/2018-as határozata. A dokumentumban meghatározták a magas-, a közepes- és az alacsony kockázatú területeket és az azokon szükséges intézkedéseket.

Díszgalamb, húsgalamb és dajkagalamb egyben

Bár a magyar díszpostagalamb kitenyésztését az 1930-as években kezdték meg, önálló fajtaként csak 2005-ben ismerték el, igaz, akkor nyomban őshonossá is nyilvánították. Népszerűségét hármas hasznosításának köszönheti.

Egy megvesztegethetetlen őr Erdélyből

Erdélyben valaha általánosan elterjedt típus volt a kuvasz mellett a kalibakutya is, de a történelmi és gazdasági események jelentős változásokat hoztak. A kalibakutyák sorsa, jelene és lehetséges jövője azonban újra és újra előkerül, foglalkoztatja az embereket.

Teknősügyek: Haspáncélfotó és mikrocsip

Amikor a friss tulajdonosok megtudják a karácsonyra nagy számban vásárolt szárazföldi teknősökről, hogy az új kedvencek tartása papírmunkával is jár, megijednek. A teknősökkel kapcsolatos hivatalos tennivalók azonban nem olyan ördögiek, mint amilyennek első hallásra tűnnek.

Hatvan év után újra gidrán csikó Mezőhegyesen

Megszületett a 2018-as év első gidrán csikója a fajta bölcsőjében, Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-ben.